2012 Ekim Anneleri








SÜT ÜRETİMİYLE İLGİLİ BİR İKİ NOT

Süt üretimi ilk haftalarda hormonal, sonra mekanik bir hal alıyor:
Memelerin bir zekası var. Meme boşaldıkça, doluyor. Yani siz memeyi sık sık boşaltarak ona ''süt lazım, yetmiyor'' diyorsunuz. O da kolları sıvayıp, daha çok üretmeye başlıyor. Eğer dolu kalırsa, "demek bu kadar lazım değil" diyerek üretimi yavaşlatıyor. Anlayacağınız, bir arz talep meselesi...

Bütün süt arttırma teknikleri, yukarıdaki "memeyi boşaltma" prensibine dayanır:
Süt yaptığı ya da kestiği kanıtlanmış herhangi bir besin yoktur.

Beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken tek şey; çok sıvı tüketmek ve normalde almanız gereken kaloriden bir miktar daha fazla kalori almaktır. Zira, kaloriyi ya da suyu kısarsanız; bu mekanizma önce annenin ihtiyaçlarını, sonra süt üretimini düşünür. Süt üretimine yetecek su ve kalori kalmaz.

Pompadan çıkan süt ile çocuğun emerek aldığı süt miktarı arasında fark var:
Pompalar bebeklerin emişini taklit ediyor, ama dedim ya, memeler zeki, yemiyor. Bebek, o memeden pompayla sağdığınızdan daha fazla süt çıkarıyor.

Memelerin sadece zekası değil hisleri de var. Emzirdiğinizde yaşadığınız çocuğunuzla o yakınlık hissi, süt üretimini coşturuyor:
Siz bir istiyorsunuz, meme iki veriyor. Sizin gibi memeler de pompaya karşı aynı hisleri beslemiyor.

Süt üretimi üçüncü ayda regüle oluyor:
Yani ilk üç ay kontrolsüzce süt üreten meme, bebek üç aylık olunca 'yetecek kadar' süt üretmeye başlıyor. Fazla üretiyorsa, bu üretimi kısıyor.

Etrafımızdaki annelerin çoğu, üçüncü ayda mamaya başlıyor. Süt üretiminin azaldığını görünce, çocuğa yetmediğini düşünüyor. İlk aylardaki gibi memeler balon gibi şişmediği için, sütü bitti sanıyor. Memede yetecek kadar süt olması için, balon gibi şişmesi gerekmiyor.

Regl olunca, süt üretimi hormonal olarak azalıyor:
Ama regl dönemi bitince, eski halini alıyor.

Yetecek kadar süt olması için memeden süt sızması gerekmiyor:
Süt sızması, süt miktarından çok meme ucunun yapısıyla ilgili.

Bebeklerde akşam huysuzluğu denen bir özellik var:
Bazı bebeklere, akşam olunca afakanlar basıyor. Yine akşam olduğu için memeleriniz sabahki kadar süt dolu olmuyor. Bunlara etraftan gelen, bu çocuk aç yorumları eklenince, mamaya genelde akşam saatlerinde başlanıyor. Emzirme uzmanları uyarıyor; akşam huysuzluğu açlık değildir.

Süt memelerden bir kaç farklı akışta gelebiliyor:
Bu durum, özellikle pompayla sağarken anneleri yanıltabiliyor. Süt önce geliyor, sonra akış duruyor, bir kaç dakika sonra tekrar bir akış oluyor. Yani süt artık gelmiyor olsa bile, en az beş dakika daha sağmaya devam etmek gerekiyor.

Memeden ilk gelen sütün su oranı, daha sonra gelen sütün yağ oranı yüksek oluyor:
Sık sık az az emerse, bebek kilo almada bu nedenle sorun yaşayabiliyor, anneler sütü az zannediyor. Bir memeyi sonuna kadar emzirmek ya da sağmak gerekiyor.

SÜT ARTTIRMA TEKNİKLERİ
En iyi süt arttırma tekniği emzirmektir:
Sütünüz azsa; çocuğunuzu sık sık ve uzun uzun emzirin. Emzirmek için, memenizi dolu hissetmeyi beklemeyin. Hatta memenizin dolu olduğunu hissediyorsanız, emzirmekte/sağmakta geç kalmışsınız demektir. Ortalama iki günle bir hafta arasında sütünüz artacaktır.

Bebeği emzirdikten hemen sonra, 10 dakika kadar memelerinizi sağmak da "süt yetmiyor" mesajını vermek için iyi bir taktiktir:
'Hemen sonra', kısmı bu uygulamada önemlidir. Geciktirirseniz, bebeğin acıkma ritmiyle memenin süt üretme ritmi arasındaki uyumu bozabilirsiniz. Böyle bir durumda, bebeğiniz acıktığında, kısa bir süre önce sağdığınız için henüz yeterince süt üretilmemiş olabilir.

Emzirme tatiline çıkın!
İngilizce, 'nursing vacation' denen bu taktik çok etkili. Emzirme tatiline şöyle çıkıyorsunuz; yanınıza bebeğin bakımına yardımcı olacak birini çağırıyorsunuz. Hep beraber eve kapanıyorsunuz. Uyumadığınız ya da bebeğe bakmadığını her fırsatta, ya bebeği emziriyor ya da memelerinizi sağıyorsunuz. İki üç gün boyunca, memelerinizi sağmak ve bebeği emzirmek dışında hiç bir şey yapmıyorsunuz. İki üç günün sonunda, memeleriniz acil süt çağrınızı alıyor.

Bebek memeyi çeşitli nedenlerle reddedebilir:
Yine de gece uyku sersemiyken, ya da sabah memeniz daha doluyken memeyi teklif etmeye devam edin. İstemese de en azından memenize yakın tutun. Memeleriniz açıkken kucağınıza alın.

Sütünü arttırmak isteyen kadının en yakın arkadaşı pompadır:
Pompanızın güçlü olması, pompa ucunun memenizin ucuna uygun büyüklükte olması ve pompanızın çift taraflı olması çok önemlidir.

Pompanızın gücü hem çıkacak süt miktarında hem de memelere verilecek "sütü arttır" mesajında belirleyicidir.

Piyasada standart pompa uçları satılır. Halbuki her kadının meme ucunun büyüklüğü farklıdır:
Hatta sağdıkça, meme ucunuzun büyüklü zamanla da değişir. Eğer meme ucunuza uygun olmayan bir pompa ucu kullanırsanız, süt miktarınız olumsuz etkilenir. Farklı boyutlarda pompa uçları mevcuttur. Eğer sağarken acı duyuyorsanız, memenizin ucu rahatça gidip gelemiyorsa, memenizin uç kısmından daha büyük bir kısmı pompanın içinde gidip geliyorsa, pompa ucunun boyutu yanlıştır.

Pompanın çift taraflı olması, bana göre elzemdir:
Zira sütünüzü arttırmaya çalıştığınız günlerde, hayatınız süt sağarak geçer. Neredeyse bebeğe bakacak vaktiniz kalmaz. Tek taraflı pompa demek, sağarak geçireceğiniz süresinin iki kat artması demektir ve sürdürülebilir bir durum değildir. Zamanla bezmenize ve sağma işini ihmal etmenize neden olur.

Popayı nasıl kullanacağınıza gelince...
Eğer sadece sağarak süt veriyorsanız, normal şartlarda, pompayla bebeğin acıkma ritmi arasında bir uyum tutturmanız gerekiyor. Yani bebeğiniz genelde üç saatte bir acıkıyorsa ve günde yedi öğün kadar süt tüketiyorsa; üç saatte bir ve günde yedi kere süt sağmanız önemli.

Power pump zamanı!
Eğer sütünüz azsa, artıncaya kadar bebeğin acıkma ritminden çok daha fazla sağma işlemi yapmanız gerekir. Buna da power pump yani 'güç pompası' deniyor.

Power pump, zahmetli bir iş; belki gün içinde normal sağma ritminizi koruyup, vakit bulduğunuzda günde bir ya da iki kere power pump yapabilirsiniz. Power pump taktiği; belirli bir süre memeyi sağıp, belirli bir süre bekleyip, sonra tekrar sağma mantığına dayanıyor. Süreler değişebilir ama, örnek vermek gerekirse, şöyle bir uygulama; ilk sağmada on beş dakika sağ, daha sonra on dakika bekle beş dakika sağ, on dakika bekle, beş dakika sağ diye devam ediyor. Ne zamana kadar mı? Canınıza yetinceye kadar.

Özellikle emzirme tatili ve power pump uygulamalarında memelerinizi yolda bırakmamaya dikkat edin:
Süt üretmeleri için memelerinizin sağlıklı olması önemli. Onlara iyi bakın, havadar tutun ve acı/yara gibi bir durum olursa bu uygulamalara hemen ara verin.


En çok anne sütü yapan şey, bir annenin arayıp da bulamadığı tek şey olan; uykudur:
Sabah saatleri sütünüzün en çok olduğu saatlerdir, bunun nedeni bir kaç saat de olsa uyumuş ve dinlenmiş olmanızdır. Mümkün olan her fırsatta, uyuyamasanız bile dinlenin.

Bazı memelerden ilk gelen süt çok tazyikli geliyor:
Bu durum da bebeği rahatsız edebiliyor, memeyi reddetmeye başlayabiliyor. Durumun bu olduğunu tespit ederseniz, elinizle bir havluyla memedeki ilk sütü hafifçe sağın. Daha sonra bebeği memeye koyun




fitanne diye bir blogdan süt arttırıcı bir kür / formül buldum. Doğumdan sonra gerekebilir diye kopyalıyorum.

"Ayşe Teyze’mizin söylediği kadarıyla bu formül 5 ay süt gelmemiş kadından bile süt getirmiş.

Kardeşimin pompalama ve bu formülü içişinin üzerinden 24 saat geçtikten sonra, keyfi yerine gelmişti çünkü sütü yerine gelmişti :)

Ayşe Teyzenin Süt Arttırıcı Formülü:

-500 ml suyu kaynat
Kayanayan suyun içine 1 avuç kuru dut koy
Kapağı kapalı bir şekilde altı kısık bir şekilde 5 dak kaynat (5 dakikayı 5 saniye geçmesin, bu konuyu sıkı sıkı tembih etti!)
5 dak sonunda altını kapat, kapağını aç ve hemen süzüp iç
2 hafta boyunca hergün bu formülü taze taze yap iç
3. haftanın içeğini hazırlarken dut yerine 4 kuru inciri ortadan kesip koy
2 hafta da incirli içeceği tüket."



Sütün çoğalmasını istiyorsan her seferin de en son emzirdiğin göğsünden emzir.Bu daha fazla süt gelmesi için msj gönderiyor.Bu şekilde de gaz sorunu hiç yaşamazsınız.
Göğüste süt üç kademeli, ilk gelen süt en laktozlu süttür.Sonraki daha yoğun kıvamlı, en son gelen süt ise en faydalı kısımdır.Farklı farklı göğüslerden emzirirsen bebeğin hem doymaz hem gazlı olur ve çok sık emmek ister uykuların bölünür.
En son emzirdiğin göğsüne işaret koy bir sonrakin de tekrar o göğsünle emzir canım .Süt bittiğin de bir sonrakine geç.


Göğsünde ki sütün tamamen bittiğine emin olduğun da geçir .Misal emzirdin bir müddet sonra aynı göğüsü ver iki üç dk sonra baktın süt gelmiyor öbürüne geç.Sıktığın da gelip gelmediğini görebilirsin zaten. En son emzirdiğin göğsün de fazla süt kalmayacağı için bir sonra ki emdiğin de hemen bitecektir .Bu arada tabi oradaki hücreler genişleme yapacak bir sonra ki sefer de daha fazla süt gelecektir ordan .Hemen farkediyor zaten bir iki gün için de..Hastalık gibi bir durum varsa tabi bazı yöntemler askıya alınmalı.Sarılığı atlattıktan sonra yavaş yavaş geçersiniz.
En son emzirdiğin göğüsten başlamak önemli bir ayrıntı..
 
benim hastanem bebek dostu bi hastane, bu ismi her hastane alamıyormuş, belirli kriterleri var. mesela biberon, emzik kesinlikle vermiyolar, mama vermiyolar anneden süt istiyolar mutlaka (tabi varsa) boşuna doğum çantana biberon, emzik koyma elinden alır hemşireler görürse demişti doğum koçu. küvezdeki bebekleri dahi şöyle besliyolar; küçük parmağa eldiven geçirip, bebeğin ağzına bu parmagı sokup emdirirken kenardan şırınga ile anne sütü veriyolardı.

anne sütü için tek arttırıcı kriterin psikoloji olduğunu araştırmalar sonucu bulmuştum, anne mutlu huzurlu ve stressizse, bebeğiyle yeterince vakit geçiriyorsa, bol su içiyosa, ve süt gelsede gelmesede emizriyosa ( beyni uyarması lazım) yeterliymiş, yani şunu ye, bunu iç hepsi faso fiso, hatta şöyle söyliyim, sabiha paktuna keskinin kitabında okudum, anne hoşaf içtiğinde sütü artmaz, sütü arttıran annenin hoşaf içtiğinde sütünün artacağını düşünmesidir,yani olumlu düşüncedir diyodu, bence çok doğru, çok yakınım biri yeni doğum yaptı, 2buçuk aylık oldu, sütü tamamen psikolojisiyle, dinlenikliğiyle doğru orantılı değişiyo, çok emen bi çocuğu var.

bunu bi kısır döngüye dönüştürmememk lazım, sütüm yetmiyo diye düşündükçe anne stres oluyo ve sütü gerçekten azalıyo. brnce bu noktada etraftakilere çok iş düşüyo, mesela ben çok kızmıştım anane, anne filan bebeği ağlayınca durmyınca aç bu çocuk, sütün yetmiyo, doymuyo filan diyolardı, anneyi stres edip sütünü kaçırtmaktan başka ne işe yarar bu sözler yaa??sakın bana böyle şeyler söylemeyin doğurunca dedim. günde 5-6 defa çişini yapıyosa, enaz 1 defada kakasını yapıyosa yeterlidir diyo uzmanlar.
hiç canını sıkma, bi süre sütünün yanında mamayla takviye edersin, (ama biberonu hemen bırak, kaşıkla vermelisin, bunuda sütü kesilmek üzere olan bi arkadaşıma çocuk doktoru söylemişti) emzirdikçe, sen rahatladıkça sütün artacak inş hiç merak etme arkadaşım, ama son damlasına kadar uğraş emzir, sağ, sakın pes etme. o arkadaşımın sütü emzirmeye uğraşa uğraşa geri geldi, hastanede biberonla mama vermişler sarılık olmuştu, anneden sütünü getirmesini dahi istememişler yazık, çocuk doktoru bi arkadaşımı aradık, hemen biberonu bıraksın, kaşıkla versin, sık sık emzirsin, azda olsa ona yeter, uğraşırsa sütü geri gelir demişti, geldide.şimdi bebek yaşına geldi maaşallah :)
 
benim de yarın kırk haftam doluyo.cam sildim,halı çırptım neler neler yaptım doğurtmayan Allah doğurtmuyo :)tuvalete gitmek işkence olup çıktı. gece uyurken güçlü bi bel ağrısıyla uyanıyorum. azıcık gezinince geçiyo çok şükür.
merttuğun nişanı gelmiş,düğün yakındır :) yalnız çatı muayenesi sonrası kanayanlarda da tekrar nişan gelme olayı oluyo mu çok merak ediyorum?????????
semmy44,sondayı niye problem ediyosun,normal doğumda sonda yok die biliyorum ben.
heyecanım her geçen gün artıyo,bi atlatsak ya...
 
ben heyecan ve korkudan olsa gerek yatamıyorum da... uykusuzluk ayrı bi stres yaratıyo.ama alt taraflarda kemik ağrısı gibi ağrılar yaşıyorum. yaratıcımız bizi adım adım doğuma hazırlıyo diye düşünüyorum. bi de hanımlar bebişleri çıkarır çıkarmaz anında emzirmek çok ama çok faydalıymış.bunu ebe ya da dr larımzla konuşalım.temizliğiyle falan fıstıkla uğraşmayıp hemence emzirmemizi sağlasınlar.

bu arada benim demir ilacım da kalsiyumum da bitti. beslenmeme eskisi gibi dikkat etmiyorum. ilk ayların hevesiyle de olsa gerek daha özenirdim yediklerime.hamurişi çok yemeyeyim,kalsiyum,meyve şu bu alayım gibi... şimdi sıkıldım artık walla... demir ve kalsiyum hapcıklarımı da almıyorum. siz peki?

doğurmayanlar,
ben
zafi
semmy44
hakan_emine
merttuğ kaldık topu topu galiba başka var mı
 

bende demir hapımı ve sütümü içmiyorum ya vicdan azabı duyuyorum ama şu 1 haftadır bıraktım sanırım iyice bunaldım artık artık geceleri de kalkıyorum uyuyamıyorum rahat güne moralsiz başlıyorum hamileliğin bu kadar zor olduğunu psikolojik ve bedensel olarak yani hiç tahmin etmemiştim :S
evet bu kadarız heralde ama aysezyy de vardı bir kaç gün öncesine kadar bdtsi benimle aynıydı noldu doğurdu sanırım onu merak ediyorum

ya bende de o kemik ağrısından 1 aydır var feci şekilde hemde son zamanlar en çok da o zorluyo beni bu gidişle bayramdan sonraya kaldım sanırım bebeğim hala yukarda inmedi aşağıya tabi bu yüzden mide bulantısı ve yanması da cabası ((
 
GÜNAYDIN KIZLARCIMM

ağrılarım sıklaştı, belden ve kasıklardan vuruyor 7,8 dk da bir, 30,40 saniye sürüyordu gece 3 de çok sıklaştı hadi dedim doğru hasteneye,nst de bebeğimiz ii çok şükür daha ağrım yeterli değilmiş muayenemide yaptılar 5-6 saat evde kal dedi ebe iice açılsın yani doğumum başlamış kızlar.şimdi bekliyorum ağrım geldikçe wc ye gidiyorum psikolojik olarak rahatlıyorum.LÜTFENN ENDİŞENLENMEYİN İNANIN SİZİNKİDE BİR ANDA GELECEK NİŞAN,SÖZ,AĞRI2 GÜNDE BU KADAR İLERLEDİM BİLİYORSUNUZ.bide üşümeye başladım galiba heyecan ve gerginlikten:18: doğumhaneyide görmüş oldum dualarınızı bekliyorum hepimizi Allah kurtarsın.bugünlük yarınlığım galiba.
 

Canim niye direk vermek yerine,sagip ver dedi,bilmedigim icin soruyorum...
 

Bahsettigin gynoferro sa birakma derim,ben dogumdan sonrada kullandim ayni zamanda kan hapi oldugu icin dr verdi yeni bitti daha,dogum zorlu surec kan kaybedecegimiz icin su anda da ihtiyacin var...
 
günaydın kızlar yarın büyük gün duanızı eksik etmeyin doğuma gideceğim nasipse hayırlısıyla kızımı kucağıma alırım inş heyecan dorukta :)))





herkes yürüyüşü tavsiye ediyo zaten doğumdan pek korkum yok şu sonda korkutuyordu beni kızlar acıtmadığını söyleyip rahatlattılar biraz bir gerginlik var tabi ilk doğum heyecan acayip zaten eşimde benimle doğuracak sanki :)


canım sonda hep tuhaf itici birşey olarak aklımda kalmıştı çevreden olumsuz şeyler duydum o yüzden aklımda takıldı. malesef normal yapmayacağım sez olacağım yarın nasipse sonda takacaklar eminim yani katlanacağım artık acırsada napalım bebeğim için herşeye değer
 


bende sürekli soluma yatmaktan sol tarafım çatladı sağda bişey yok sağıöa yatabilmeyi çok özledim, bebeğe kan gitmicek diye korkuya hiç dönmüyorum otarafa, solumdan ezildim resmen, kafam yamuldu artık

kollarımın bacaklarımın içi acıyo sanırım kalsiyumum sömürüldü iyice, kızlar ben hamileliğim boyunca hiç süt içmedim midemde sorun var süt içince çok kötü oluyo, hergün ayran içmeye, bolca peynir yemeye çalıştım ama son haftalarda bende ayrana filan hiç dikkat etmez oldum, magnezyumumuda 3 günde bir filan aklıma gelirse içiyorum malesef, vitamin hapıda öyle. sanırım hepimiz aynı psikolojideyiz. yalnız demiri aksatmıyorum çünkü doğumda kan kaybı fazla oluyomuş ya, annenin kanı düşükse sorun olabiliyomuş, bunu duyunca korktum, demiri hergün içiyorum, hemde günde 2 kere. bugünde tık yok, bugün çooook uzun bi yürüyüşe çıkma planım var, havalarda çok soğudu, ben bide nezle oldum :2: kaloriferleride daha yakmadılar, bebişim gelse üşicek kıyamam.

dün baya bi ağrım oldu, uyumadan önce, uykudan uyandırırsa kesin doğum sancısıdır dedim ama fosur fosur uyumuşum, kalktım, kaldığı yerden hayata devam, gözümü açar açmaz buraya bakıyorum, doğuran var mı diye. mertug ne güzel artık içi nasılda rahattır, ben gittikçe sezeryana yaklaşıyor hissediyorum. kızlar pers 41 olucam ben, sanırım cuma sabahtan sez girerim artık inş doktor suni ile normalide bi dener, belkide başlayıverir doğumum
 
evet çok doğru..ben ne mama ne emzik ne biberon almadım..tamamen psikolojinle alakalı..mama vermeyi düşünmüyorum..ancak tamamen sütüm gelmezse veririm..onuda kaşıkla..
bende varım canım:)))

çok sevindim senin adına aylardır burada bekliyoruz beraber..inşallah bizdede iyi haberle olur..4 günüm kaldı.öğleden sonra dr gideceğiz..bakalım ne diyecek..
 


hadi hayırlı haberlerini bekliyoruz bizde o raddeye gelsek rahatlıcaz en azından nişan geleydi göbeğim düşeydi ya birde burdaki sayı azaldıkça iyice insan düşünüyor ama olsun vakti dolunca olucak nasılsa ya amaaaaannnn:))))
Bahsettigin gynoferro sa birakma derim,ben dogumdan sonrada kullandim ayni zamanda kan hapi oldugu icin dr verdi yeni bitti daha,dogum zorlu surec kan kaybedecegimiz icin su anda da ihtiyacin var...

ben santafer kullanıyorum canım bugün içtim gene devam edicem inş
 
Kizlar hadi durumlarimizi guncelleyelim sona kalanlar olarak. Bugun itibariyle 40+3teyiz, normal dogumu bekliyoruz, henuz bi belirti yok.
Bunlar benden, sizinkiler?
 
kızlar sinirlerim çok bozuk...kayınvalidem bende, annemde bende.annem her işimi yapıyor, gece uyumuyor bebeğimle bana bakıyor, gelen misafirlerimi karşılıyor üstelik birde kaynanama hizmet ediyor sinir oluyorum benim annemin ona hizmet etmeye ne mecburiyeti var...
kayınvalidem sigara içip gelip çocuğumu elliyor, onun eli oğluma değdikten sonra bebeğimin heryerini siliyorum. oğlum daha savunmasız küçücük bir can dikkat etmemiz gerekiyor.çocuğumun üstünü battaniyelerini yıkamaktan canım çıkıyor sigara kokuyor diye.
salı günü çabucak gelsede defolup gitse rahatlasam.
 
Son düzenleme:

yaa acaba neden hep kız anaları bakıyor, kız anaları hizmet ediyor, diğerleri süs biberi mübarek anlıyorum canım seni ama olsun anacığın sana hakkını helal eder seve seve yapar, hem senin için hem damadı için
 

Canim kendi canini sikicagina soyle acik acik ya o dusunsun,ben onceden saygi falan diye susardim,ben dusuncegime o dusunsun banane,sigara icince gitsin dezenfekte olup oyle gelsin...

Sende stres yapma,saliya iki gun gidecek nasil olsa...0
 


ben varım doğuramayan .39+1 olduk b ugun
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…