2011 Ocak Anneleri Paylaşım Alanı

PLASTİK BİBERONLAR ZARARLI MI?

Bebeğime hangi biberonu kullanayım? Süt sağma makinemin malzemeleri için hangi markaları önerirsiniz?

Örneğin biberonlar zararlımıdır? Biberonlardan başka emzikler (yalancı memeler), süt sağma makinalarının kapları ve süt saklama torbaları ne kadar sağlıklı? Bu ürünlere ne kadar güvenebiliriz?
Emzikler (yalancı memeler), biberonlar ve süt sağma makinaları.Eğer bebek sahibiyse yukarıdaki eşyaların hiç olmazsa bir kaçını her anne baba kullanmıştır.Hele çalışan annelerin yavrularını kendi sütleriyle besleme tutkusu son yıllarda süt sağma makinalarının kullanımının çok yaygınlaşmasına neden olmuştur.Yani bu bebek malzemeleri anne babaların günlük hayatlarının ayrılmaz bir parçasıdır.

Peki kullandığımız bütün markaların ürünleri yeterince sağlıklı mı? Biberonumuza veya süt sağma cihazımızın malzemelerine ne kadar güvenebiliriz?

Bildiğiniz gibi bazı emzik,biberon ve süt sağma ve saklama kapları polikarbondan yapılmıştır.Polikarbon (PC) bir çeşit plastik olup ana maddesi bisphenol A dır (BPA).Bir çok ülkede yapılan araştırmalarla BPA maddesinin fare sağlığına zararlı olduğu gösterilmiştir.

BPA'nın sağlık üzerindeki bazı zararlarını şöylece özetleyebiliriz:
1)Obeziteye yani şişmanlığa yol açabilir.
2)Diyabete yani şeker hastalığına yol açabilir.
3)Hiperaktivite yapabilir.
4)Düşüklere yol açabilir.
5)Sperm kalitesini bozarak ve sperm miktarını azaltarak kısırlığa neden olabilir.
6)Prostat kanserine ve meme kanserine yol açabilir.

BPA'lı eşya ve malzemelerin kaynatılması veya sterilize edilmesi sırasında ortaya çıkan polikarbonun sağlığı tehlikeye atmasından endişe ediliyor.Peki bu kaygının gerçeklik payı nedir? Bilimsel bir temeli varmıdır?:

Bu konuda çok sayıda ülkede çok sayıda araştırma yapılmakta olup bu araştırmaların bir kısmı sonuçlanmıştır.Bir kısım araştırma ise halen yürütülmektedir.Şimdiye kadar elde edilen sonuçlara göre (KASIM 2010 ayı itibariyle); halen piyasada bulunan BPA’lı ürünlerin ve BPA’lı çocuk malzemelerinin içeriğindeki mevcut BPA düzeyi sağlığa zarar verecek derecede değildir.Ancak bu konudaki araştırmaların henüz bitmediğini ve ileride sonuçlandırılacak araştırmalardan farklı sonuçlar ortaya çıkabileceğini akılda bulundurmakta fayda vardır.
Bazı ülkelerin tedbir olarak BPA’ lı biberonları yasakladığını burada vurgulamak isterim.

Bu aşamada benim çocuk doktoru olarak topluma ve özellikle anne babalara önerilerim şunlardır:

1)Piyasada BPA kullanılmadan üretilmiş biberon ve süt sağma kabları mevcuttur.Anne babaların özellikle bunları kullanmalarını öneririm.Bu ürünlerin üzerinde Türkce BPA sız veya İngilizce BPA free yazısını özellikle aramanız iyi olur.
2)Bu ürünlerin BPA’sız (BPA free) çeşitlerini bulamazsanız cam şişe kullanılarak üretilmiş ürünleri tercih edebilirsiniz.
3)BPA’nın sağlığa zararları konusundaki araştırmalar yüksek miktarlardaki BPA’ nın fareler üzerinde uygulanmasına dayanmaktadır.Ama henüz insanlar üzerinde yapılmış yeterli araştırma yoktur.Bu konuda çok önemli bir nokta olarak dikkatinizi çekmek isterim ki: deney ve araştırmalarda kullanılan BPA düzeyleri günlük hayatta karşılaştığımız piyasa ürünlerinde kullanılan miktarlardan çok ama çok daha fazladır.Bu yüzden dikkati elden bırakmaksızın halen devam etmekte olan araştırmaların sonuçlarını sabırla beklemeliyiz.
4)Kendi çocuğum veya yakınım için bir tercihte bulunacak olsaydım haklarındaki şüpheden temizleninceye kadar BPA’lı ürünleri kesinlikle kullanmaz mutlaka BPA sız (BPA free ) ürünleri seçerdim.

Sağlıklı ve mutlu günler dileklerimle

pediatri portalı'ndan alıntıdır..

Son düzenleme:
merhaba herkese..
eşim gripti bir süredir,bana da geçmiş,oldukça zor durumdayım ne yapabilirim bilmiyorum.bi ıhlamur kaynatayım belki biraz faydası olur.inşallah kızıma da bulaşmaz

geçmiş olsun. maske bi önlem olabilir ama 2. ayda bizde grip olduk ben maskeyle dolaştım eşim şehir dışına gitcekti özlicem diye gitmeden şapır şupur öptü kızımı. ben annemlere gittim orda da herkes gripti. yani önlemler fayda etmedi grip oldu bebeğimde. serum fizyolojik elimde dolaşıyodum burnuna her emmeden önce damlatıyodum. inşallah senin bebeğine bulaşmaz. ama aklında bulunsun rezene veya ıhlamur bebeğe de verebilirsin.

Son düzenleme:

Bizimki henüz dönemiyor ama ayaklar kıpır kıpır. Öyle dönüp gülücük atacağı günleri iple çekiyorum. Ama sürekli konuşma halinde.. Gauu, bauu, aguu diyor, bazen ağzını şekilden şekile sokup bir şeyler demeye çalışıyor.

5 dakika emiyor ama kilo alımı iyiyse bir problem yoktur, yeterince çekiyordur sütünü.. Yorgunluk hissi bende de var annemde de.. Bahar yorgunluğudur..

Bizim demir takviyemiz 2. ayda başladı. Doktor normalde 4. ayda başlatıyordum ama prematüre+sga olduğu için erken başlatacağım dedi.

merhaba herkese..
eşim gripti bir süredir,bana da geçmiş,oldukça zor durumdayım ne yapabilirim bilmiyorum.bi ıhlamur kaynatayım belki biraz faydası olur.inşallah kızıma da bulaşmaz

Çok geçmiş olsun canım, inşallah bulaşmaz. Bulaşsa da ne yapalım, er geç griple tanışacaklar

adilemir; verdiğin bilgiler için teşekkür ederim. Daha önceden bu konuyu bildiğimden her şeyi BPA sız aldım.

teşekkür ederim hepinize.maske bi önlem olabilir belki ama onu da nereye kadar kullanabilirim bilmiyorum.
sürekli ellerimi yıkıyorum,öpmüyorum ,yüzüne yakın enfes almıyorum şu an için..inş. bi sorun olmaz.

ben oyle çok grıp oldumkı...maskeler bıttıp durdu...salya sümük akınca cıkarıp attım mecbur..maskem kalmadıgında tulbentı banka soyan kovboylar gıbı agzıma burmnuma bagladım..emzır me ışım bıtınceçıkardım..sonra yıkayıp kalorıferın ustune astım..2 dakıkada kurudu..zorda kalınca boyle yaptım..çok sukur hıç bulaştırmadım..

merhaba herkese..

geçmiş olsun.kızına bulaşmaması için maske kullanabilirsin.

slm
geçen karma aşılarımız olmuştuk..bugün farkettim sağ bacağındaki aşının olduğu yerde beze oluşmuş..1-2 kişiye sordum normal dediler..fikri olan varmı yada aynısı şeyi yaşayan..

slm
geçen karma aşılarımız olmuştuk..bugün farkettim sağ bacağındaki aşının olduğu yerde beze oluşmuş..1-2 kişiye sordum normal dediler..fikri olan varmı yada aynısı şeyi yaşayan..

hiç fıkrım yok.normal demısler bak..bende sorarım doktorumuza..

bebeklerinizi kaç saatte bir emziriyorsunuz? son günlerde sıkıntı yaşamaya başladık acıktığını zannedip emzireyim diyorum bikaç kere çekip kendini geri atmaya başlıyo. dün öğleden sonra anneme bırakmıştım bi işim vardı. gitmeden emzirdim sonra geldiğimde tam 3 saat geçmişti. acıkmış çok güzel emdi. ama evdeyken ben o kadar saat emzirmeden durduramıyorum mızmızlanıyo. sonrada doğru düzgün emmiyo gazlanıyo..

birde doktorumuz 4. aydan sonra kaşık mamaları, sebzeler, yoğurt, pirinç unu başlayabilirsin dedi. hani ilk 6 ay sadece anne sütü vercektik. kafam karıştı.

bizi beğenmiyor musunuz?

Facebookta aktif olup buraya yazmayan arkadaşlar için bazen ben de aynı şeyi düşünmüyor değilim :26:

slm

Geçmiş olsun, benim bir fikrim yok, umarım önemli bir şey değildir.

Çok acıkmadıkça meme vermemeye çalışın. Biraz dikkatini dağıtacak şeyler yapın. Bizimki de yarım saat ya da saatte bir süt istiyor bazen, ben bu şekilde çözüm buldum. 2-3 saate çıkarabiliyorum bu şekilde öğün aralarını..

İngiltere'de yapılan bir araştırmada 4. aydan sonra ek gıdaya başlanması gerektiği ortaya çıkmış, falan filan.. Bu yüzden değilse de bazı doktorlar 4. aydan sonra ek gıda öneriyor nedense. Her yerde de ilk 6 ay anne sütü diye bas bas bağırıyorlar. Ben de anlamadım valla..

evet yağmur . aynısı bende de oluyor. ben de araştırıyordum nedenini. 2 gün öncesine kadar her emdiğinde kaka yaptı. dün hiç yapmadı mesela ve 1 haftadır hiç acıkmıyo sanki. ama emdimi de cuk cuk emiyor. biz artık dişleri iyice rahatsız ediyor diye düşünüyoruz .:26:

doktordan geldik .63 cm 7400gr olmuşuz kocaman bi aferin aldık. aşılarımızı olduk. doktorumuz ek gıdalara başlamayı değilde tatdırmayı önerdi ufak ufak

bende dün mamaya başladım, artık sütüm yetmiyor galiba oğlum doymuyor.günde 2 kere 100 ml veriyorum ardından da emziriyorum.

bende dün mamaya başladım, artık sütüm yetmiyor galiba oğlum doymuyor.günde 2 kere 100 ml veriyorum ardından da emziriyorum.

cancer bende 1 kutu mama aldım..gecelerı yatarken vereyım dedım...beklı uzun uyur..her ay 1 ktu alıyorum..1 ay sonunda bıtıremeyıp çöpe gıdıyor..
bu gece verdım 150 cc..
ıçti..ama gece kalkmayınca benım goguslerım çok şişti..emzırmek ıçın uyandırdım..uyanmadı..halen fecı gögüslerım...habıre akıyor...herzaman olmazdıo boyle...sagmayıda beceremıyorum..az emıyor hemen doyuyor...gogsumde sut kalıyor...off..mastıt olmaktan korkuyorum...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…