kızlar benım bebegım uykuya dalamıyor..gece 4 den 7 ye kadar bagırdı..oyle boyle degıl...hiç susmadan...
(((
3-6 ay arası bebeklerde uyku düzeni
Bebeklerin çoğu için bu aylara gelindiğinde gece uyanmalarının sayısının iki-üçe düştüğü gözlenir.
3-4 aylık bebeklerin çoğu günde 14-15 saat uyurlar, bunun 9-10 saati gece, kalan kısmı ise gündüz çok sayıda uyku devresine bölünür.
Gündüz uyku sayısı bir yaşına doğru gittikçe düşme gösterir. Bu ayların başlarında gece beslemeleri için kalkmanız gerekir, fakat 6 aya doğru bebeklerin çoğu fiziksel olarak gece boyu uyuyabilir hale gelir.
İyi bir uyku alışkanlığı sağlanabilen bebekler bunu başarabilirken, bu alışkanlığın sağlanamadığı bebeklerde sorunlar yaşanabilir. Bundan dolayı sizin yapacaklarınız çok önemlidir.
Sağlıklı uyku alışkanlığı kazandırmak için ne yapabiliriz
Gündüz ve gece uyku saatlerini belirleyin, ve sabitleştirin. Bebekler için en iyi akşam uyku saati 19.00 ile 20.30 arasıdır. Gündüz uyku saatleri de aynı gece belirlendiği gibi belli saatler olarak uygulanabilir, ya da son uykudan iki saat sonra bebek tekrar uyku için yatırılabilir.
Uyku zamanına özel bir rituel (tören) geliştirin. Şimdiye kadar yapmadıysanız, böyle bir ritüel geliştirmeye başlamanızın tam zamanıdır.
Ritueller şunlar olabilir. Bebeğe banyo yaptırmak, yatak için kıyafetlerini giydirmek, bir ya da iki hikaye okumak ya da anlatmak, şarkı ya da ninni söylemek, iyi geceler öpücüğü vermek.
Bunların hangilerini seçeceğiniz tamamen siz ve çocuğunuzun özelliklerine göre değişir. Önemli olan her gece aynı şeyin aynı sıra ile yapılmasıdır. Bu bebekler için süreklilik ve aynılık güven duygusunun oluşmasını sağlar.
Çocuğunuzu sabahları belli saatlerde uyandırarak vücut saatinin işlemesine yardımcı olun. Halen uyumaya devam eden bebeğin uykusunu vücut saatinin oluşmasına yardım etmek için bozmakta sakınca yoktur.
Dikkat edilmesi gerekli noktalar
Gece uyanmaları ve negatif uyku alışkanlıklarının oluşması (uyutmak için sallama, besleme vb.) açısından önemli bir dönemdir.
Özellikle bu aylarda çocuğun kendi kendine uykuya dalabilmesinin teşvik edilmesi faydalı olur. Bütün bebekler gece 2 ile 6 kez arası uyanırlar. Kendi kendine uyuması teşvik edilen bebek gece uyandığında yardımsız tekrar kendi kendine uykuya dalabilir.
Eğer uyandığında kucağa alınma, meme verme, veya başka yöntemlerle sakinleştirilmesi sağlanırsa bebek bunlara alışarak her uyandığında bunları bekleyecek, bunlar olmadan uykuya dalamayacaktır. Önceleri uyku sersemi iken yatağa koyarak başlayabilirsiniz.
Eğer bebek gece veya gündüz uykuya dalmada zorluk çekiyorsa çok yorgun olup olmadığını kontrol edin. Uyku saati geciken, yorulan çocuklar uyumakta güçlük çekerler.
Dr. Ayten Erdoğan
Memorial Hastanesi
Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı