Burada özel gibi bir kavram yok ki, özel klinikler var ama muayene ücretleri, randevu sistemleri, hamilelere uygulanan randevular(zaten bir liste veriyorlar herkese, düzenli olarak listede yazanları yaptırıyorsun) falan her şey aynı, bana da çok ilginç geliyor. Alışamadığım çok şey var. Ultrason için özel görüntüleme klinikleri var, orası özel onu biliyorum, yani canın isterse yahu ben bir ultrasona gireyim yarın sabah 10da dediğinde, gidip ultrasona girebiliyormuşsun, bunu da yeni öğrendim. Bebeğin resimlerini bastırıp veriyorlar, ücreti de 500 - 600 ytl civarı.
Sorun şu sanırım, yıl içindeki hastane/muayene masrafların belli bir tutarı geçtiğinde, sonraki kontroller/muayeneler ve hastalıkların/tedavilerin için ücret ödemen gerekmiyor. Bu özel bir kliniğe de gitsen, devlete de gitsen aynı. dolayısıyla insanlar baştan o ücreti ödeyip, kafasına esince muayene olmaya gelmesin diye, hastanelerdeki hasta trafiğini arttırmamak için belki de, cidden hasta değilsen/belirtiler yoksa doktor görmen zor. Hamilelikte özellikle; yahu ben bir kontrol olayım diye doktora gitmek istesen seni önce hemşire muayene ediyor, gerekli görürse doktor görebiliyorsun. Hemşire muayenesi de ücretsiz. Başka bir sorun da durumun çok acil değilse verilen randevu bazen 2 ay sonrasına olabiliyor. Doktora gidemeyeceğin bir saatte hastalanırsan ve durumun acilse de önce telefon ile sorman gerekiyor şu şu belirtilerim var ne yapayım, bekle oluyor ilk cevapları genelde :) Her telefon konuşması ve hastane muayenen de kayıt altına alınıyor. Eğer hastalığın yaza denk gelmişse en kötüsü bu :) Doktorların çoğu izinde oluyor :) Yazın kulağımda bir sorun olmuştu, uzman doktor görmek istedim, verilen randevu tarihi o kadar geçti ki... Türkiye'ye geldim, muayene oldum ve geri döndüm :) Şu ana kadar öğrenebildiklerim bunlar, ciddi hastalığın varsa iyi muayane oluyorsun aslında sağlık sistemleri kötü diyemem. Geçen acile gitmem gerekti, her şeyi incelediler. Ama bebek nasıl bakabilir miyiz dedim, göstermediler :) Bu rahatsızlığın bebeği etkilemez o yüzden ultrasona giremezsin dediler, ama ben endişe ediyorum artık psikolojim iyi değil dedim üzgünüm dedi doktor :)
amanın. yahu ben bişey anlamadım kafam karıştı valla. ne değişik sistemleri var. bizde en ufak bişeyde hastaneye doktora:)) bide şimdi tv programlarımız var gerkes doktor gibi oldu iyice. ama genede en hastalık hastası milletiz heralde. bilemedim hangisi iyi hangisi kötü. ama bebeği görmeyince merak ediyor insan. gerçi şöle bi şansımız var bebek hareketleri başlayınca o kadar meraklanmıyorsun. bende en azından öle oldu. hiç bu kadar bekleyemiyordum ultrasona girmek için. ama şimdi daha sakinim nede olsa bi tekme atıyor merak ettiğimde:))
sana şöle bişey söliyim ama bende athinadayken çok tahlil yapmıolardı. buraya bigeldim benimle eşit olan kızlar bisürü test tahlil yaptırmışlardı. ama düşündüm kağan kocatepede diyorya hiç doktora gitmeyen bir gebe bile hamileliği %90 başarı ile sonuçlanır. yani doğum yapmaya yakın bir gebe artık ilk 3 ayı geçen bebeğin sağlıklı olma olasılığı çok yüksektir çünkü embriyo ya hep ya hiç kuralına göre çalışır dedi. bir kusuru varsa mutlaka düşükle sonuçlanacaktır gebelik. bunun dışında sadece %10 luk bir kısım sağlıksız bir bebek dünyaya getirebilir bizde bu testlerle o %10 un içine giren kişileri anlamaya çalışıyoruz diyor.
diğer bir sağlık ocağından edindiğim bilgi. ordaki hemşire dediki avrupa ülkelerinde ve gelişmiş ülkelerde nufus sorunu olmadığı için onlarda doğum olması iyi bir olay. ve sağlıksız bir bebek dünyaya gelmesi durumundada sosyal güvenceleri ile bakabilecek donanıma sahipler. bu yüzden bebeklere çok fazla bakılmıyor dedi. ama türkiyede nufus artış hızı zaten fazla olduğundan ve kişi başına düşen milli gelir az olduğundan dolayı hastalıklı bir çocuğa bakabilecek aile sayısı az ve durumda saptanması bizde daha önemli. ondan biz daha çok test yapıyoruz demişti. bilemiyorum ne kadar doğru.