2010 Mayıs Anneleri Paylaşım Alanı

YÜRÜTEÇLER



Hakkında en fazla spekülasyon yapılan bebek araç gereçlerinin başında gelir yürüteçler. Birçok üretici, satıcı ve pediatristler çeşitli görüşler bildirmişlerdir bu ürün hakkında. Bizim burada görevimiz, bu ürünü en doğru şekilde sizlere tanıtmak ve her kesimden görüşlere yer vererek doğruyu bulmaya çalışmanızdır.

Yürüteçler, bebeğinizin kendini oturarak dik tutabilmeye başladığı 6 veya 7. aydan itibaren kullanılmaya başlarlar ve ağırlıkları 12 kg’a gelene kadar kullanılırlar. Bazı uzmanlar yürüteçlerin bebeklerin yürümelerine yardımcı olduklarını savunurlarken bazı uzmanlar da yürüteçlerin bebeğin yürümesini geciktirdiği yolunda görüş bildirmişlerdir. Burada önemli olan bir bebek yürütecini hangi amaçla kullandığımızdır. Bu nedenle yürüteç kullanımını 2 ayrı açıdan değerlendirmeliyiz.





YÜRÜTEÇLERİN BEBEĞİNİZİN YÜRÜMESİNE ETKİLERİ



Yukarıda da belirttiğimiz gibi uzmanların bu konu hakkındaki fikirleri birbirleriyle pek örtüşmüyor. Burada en önemli unsur yürütecin nasıl kullanıldığıdır. Yürütecin içindeki bebeğinizin ayak tabanlarının kesinlikle yere basmaması gerekir. Bebeğinizin bacak kaslarının gelişimi için sadece ayak uçlarının yere değmesi ve kendisini 360 derecelik bir alanda hareket ettirebilmesi gereklidir. Bebeğinizin boyu uzadıkça yürüteçin yükseklik ayarından yararlanarak boyunu yükseltmeniz gerekmektedir. Bunun dışında yürüteçlerin bebeğinizin gelişimine herhangi bir faydasının olması söz konusu değildir. Bebeklerin büyük bir çoğunluğu yürüteç yardımı olmadan sırasıyla yuvarlanma, emekleme,oturma ve tutunarak ya da bizlerin yardımıyla yürümeyi öğrenirler. Dünyadaki bütün çocukların yürümeyi yürüteçle öğrenmedikleri de bir gerçektir.





YÜRÜTEÇLERİN GÜVENLİĞİ



Yürüteçlerle ilgili en önemli nokta ürünün kullanım amacıdır. Eğer ki bir yürüteci bebeğin yürümesinin dışında “siz işlerinizi yaparken bebeğinizin oyalanması amacı “ ile satın alıyorsanız çok dikkatli olmanız gerekmektedir. Zaten uzmanların yürüteçlere karşı olmalarının ana nedeni yürüteçlerin bebeklerin yürümelerini geciktirmelerinden çok bebekler için yaratabilecekleri tehlikelerdir.

Hem Avrupa’ da hem de Amerika’ ya yapılan araştırmalar birçok bebeğin;

Yanlış ve güvenlik standartlarına uymayan yürüteçlerin kullanımı
Ebeveynlerin dikkatsizliği ve takipsizliği nedeniyle


ciddi yaralanmalarla karşı karşıya kaldıkları ya da hayatlarını kaybettiklerini ortaya koymuştur. Bu nedenledir ki bu ülkelerde yürüteçlerin satışının engellenmesi amacıyla birçok kampanyalar başlatılmış ancak hiçbir ülkede yürüteçlerin satışı yasaklanmamıştır. Fakat üretilecek yürüteçler için de son derece yüksek güvenlik standartları ön görülmüş ve bu standartlara uymayan yürüteçlerin satışına hem Avrupa’ da ve Amerika’ da izin verilmemiştir.

Bu ülkelerde yürüteç kullanımıyla ilgili en önemli kazalar ebeveynlerin dikkatsizliği nedeniyle bebeklerin;

Yüksek hız sonucunda bir nesneye çarparak yürüteçle takla atmaları ve devrilmeleri.
Merdivenlerden yuvarlanmaları.
Soba, fırın gibi ısı yayan nesnelere yürüteçle birlikte hızlı hareket etmelerinden dolayı çarparak yanmaları.
Yürüteç üstünde normal boylarından 5 ile 8 cm arası daha uzun oldukları için tezgah üstlerindeki ya da ocaklardaki çaydanlık veya sıcak yemekler gibi nesnelere ulaşarak bunları devirmeleri ve yanmaları.
Yine normal şartlarda ulaşamayacakları yükseklikteki ilaçlara ulaşarak zehirlenmeleriyle meydana gelmişlerdir.


Bütün bunlara ebeveynlerin takipsizliği derken bebeklerin yürüteçleriyle birlikte normalden çok daha hızlı hareket ettikleri ve kontrol edilemediklerini de gözardı etmeyelim.

Buradan yola çıkarak; ne kadar dikkatli olursak olalım yürüteçler çocuklarımız için son derece tehlikeli olabilirler. Ancak son yıllarda bu tehlikeleri en aza indirmek için yapılan çalışmalar ve oluşturulan standartlar ebeveynlerin dikkatlerini toplamalarına çok yardımcı olamamakla birlikte ürünlerin üretim ve kullanım kalitesi hakkındaki soru işaretlerini minimuma indirmiştir.

Avrupa’ da EN 1273 sayılı standartla garanti altına alınan yürüteç üretim standartları ülkemizde de TSE tarafından aynı şekilde uygulanmaktadır. Ancak daha önceleri de bahsettiğimiz üzere ülkemizde satılan yürüteçleri kaliteleri ile ilgili bir denetim yapılmamaktadır.

Avrupa’ da EN 1273 koduyla uygulamada olan başlayan ve ülkemizde de Türk Standartları Enstitüsü tarafından tasarı haline getirilen ve TS Pren 1273 koduyla belirtilen “Çocuk Bakım Eşyaları-Bebek Yürüteci İskeleti Güvenlik Kuralları ve Deney Metotları “ bir yürütecin taşıması gereken özellikleri ve uyması gereken güvenlik standartlarını açıkça belirtmiştir. Bu standardın girişindeki TSE’ nin yaptığı bilgilendirme aslında olayın önemini çok açıkça belirtmektedir. Bu bilgilendirmede yazılan uyarıya kulak verelim;

Bu standardın amacı olabilecek kaza risklerini azaltmaktır. Bu standardın, herhangi bir mamulü kullanan çocuklar için olası bütün riskleri ortadan kaldıramadığı ve en önemli tesirin ailesel veya bakıcı kontrolü olduğu vurgulanmaktadır. Kazalar temel olarak ebeveynlerin çocuklarının bebek yürütecinin içinde ne kadar hıza ve ekstra uzaklığa ulaşacağını önceden bilmemelerine bağlıdır. Çocuğun bu tip bir mamulün kullanımında olası bütün riskleri elimine edemeyeceğinden bir ebeveyn veya koruyucu denetiminin önemi esastır. Bu standardda belirtilen tüm uyarı ve talimatların imâlatçı tarafından açıkca verilmesi ve bebek yürüteci iskeletinin doğru ve güvenli kullanıldığını tüketiciye garanti etmesi şarttır.

Bu noktadan yola çıkarak standartlara uygun bir yürütecin taşıması gerektiği ve sizin bir yürüteç satın alırken aramanız gereken özellikler ile kullanırken uymanız gerekecek konuları sıralayalım.





Bebeğiniz yürütecini 6 aylık olduktan sonra kullanmaya başlar ve 12 kg. ağırlığa ulaşıncaya kadar kullanabilir.
Yürütecin minimum 6 tekerleği bulunmalıdır ve her tekerlek bağımsız olarak 360 derece dönebilir özellikte olmalıdır.
Yürütecin bebeğinizin ulaşabileceği noktalarının sivri, köşeli ve keskin olmaması gerekmektedir.
Yürütecin hiçbir bölümünde bebeğinizin ellerini ya da parmaklarını sıkıştırabileceği aralıklar bulunmamalıdır.
Bebeğinizin merdiven veya herhangi bir yükseklikten düşme riskini en aza indirmek için yürüteçte “stopper – durdurucu” dediğimiz mekanizmanın bulunması gerekmektedir. Ancak bu noktada en büyük güvenlik unsuru bebeğinizi hiçbir zaman bu tür bir tehlikeyle karşı karşıya bırakmamak için sizin takibinizdir.
Yürütecin tekerleklerinde kesinlikle fren bulunmaması gerekmektedir.
Yürütecin oturma bölümünün 12 kg ağırlığı taşıyacak sağlamlıkta, sökülebilir ve yıkanabilir özelliklerde üretilmiş olması şarttır.
Yürütecin katlanma mekanizmasının çift emniyetli olması gerekmektedir. İkinci emniyet yürütecin aniden katlanarak bebeğinize zarar vermesini engelleyecektir.
Hiçbir yürütecin yüksekliği en alt yükseklik seviyesindeyken 18 cm.’ den az olmamalıdır.
Yürütecin hiçbir bölümünün tutuşabilir özellikte olmaması gerekmektedir.
Yürüteç, herhangi bir yüzeye 2m/sn hızla çarptığında çarptığında devrilmemesi, hiçbir fonksiyonel ve şekilsel özelliğini kaybetmemesi gerekmektedir.
Yürütecin üzerinde bulunan ve bebeğinizin ulaşabileceği noktalarda bulunan ip gibi uzun nesneler bebeğinizin kan dolaşımını ya da nefes almasını engelleyebilceği için 3 kg. kuvvetle gerildiğinde 22 cm’ den uzun olmamalı, ya da 5 kg bir kuvvetle gerildiğinde 22 cm ya da daha küçük parçalara bölünüyor olmalıdır.


Gördüğümüz gibi yürüteçler kullanımı çok kolay gibi görünüyor olsalar bile son derece dikkat ve takip isteyen ürünlerdir. Kullanımı bilinçsizce yapılacak bir yürütecin zararının yararından daha fazla olabileceğini söylemek yukarıda belirtilenlerden sonra çok yanlış olmasa gerek
 
evet bizde bu yüzden chicconun yürütüceni aldık ve kontrol altında ayakları yere basar şekilde günde en fazla yarım saat kullanıyoruz ,bebeğimin hareketleri gayet iyi sürünüyo şuan ,emeklemek üzere popoyu ve kolları aynı anda kaldırıp o şekilde yerde duruyo pozisyonu aldı yani :)) gitti gidecek maşallah oğluma
 

ya benim doktorum ısrarla yürüteç kullanmayın diyo , ne yapcaz bizde alsak mı acaba
 
günaydın kızlar..oğlan 8.30 uyandı uyumadı hala..önceden hemen yatırıyodum 1 sa.te kalkıyodu bende uyuyamıyodum..şimdi uykusunun gelmesini bekliyorum efendinin
 
günaydın kızlar sünnet çarptı galba oğlumu hiç uyumadığı kadar güzel uyudu bu gece:)) fitilin falan etkisi galba..
 
Toplam 6 Kullanıcı okuyor. (1 Kayıtlı kullanıcı ve 5 Misafir)
nidah

heheh 5 misafir nasılsınızzzzzzzzzz? ne kaaaaa çoksunuzz:)
 
slm kızlar dökülüyorum bugün,bebeğim 2-3 gündür uyumuyor,anlamadım.diş nedeniylemi acaba....
gece bir emiyor bir başını öbür tarafa çevirip ben uyuyacakmıydım diyor, bir emiyor bir çeviriyor sabahı sabah ettim doğrusu.gündüz uykusu hiç kalmadı neredeyse.ne oldu benim kuzuma bilemedim.diş zamanları nasıl atlatılır kolayca bilen varsa iyi olur.milupanın gece çayı bile uyutmuyor yavrumu.mafoldumben
 
günaydın kızlar sünnet çarptı galba oğlumu hiç uyumadığı kadar güzel uyudu bu gece:)) fitilin falan etkisi galba..

canım tebrik ederim,oğlunun ilk mürivetini görmüş oldun,bizde istiyoruzda ailemiz 7 yaşına filan gelsin şöyle görkemli, yemekli davet yapalım diyorlar.çok mu bencil davranıyoruz bilmiyorum,2 yaşına kadar yaptırmak gerekiyormuş,şimdi yaptırmak istersek....
askerliğini ,evliliğinide görürsün inşaallah kuzunun...
 

yürütecin bizler için kolaylık sağladığı bir gerçek,ben düşünüyordumda erkek çocukların yumurtalıkları dışarıda olduğu için yürüteçte ısınıyormuş ve spermler ölüyormuş bu nedenle almadım doğrusu.
 
günaydın kızlar..oğlan 8.30 uyandı uyumadı hala..önceden hemen yatırıyodum 1 sa.te kalkıyodu bende uyuyamıyodum..şimdi uykusunun gelmesini bekliyorum efendinin

ne oldu bebişlere canım ya bende anlamadım,uykusuzluktan tabiri caizse geberiyorum,ama kuzum uyuyamayınca bende uyuyamıyorum,allahtan arasıra oyuncakları oynamayı seviyorda tenefüs arası veriyorum.
 
slm kızlar
kzım dün 7 kere kaka yaptı ama bazen katı bazen normal ishal olmuş olabiliri mi..??
bugün de henüz 3 kez yaptı ..ellerim buruştu yaa yıkamaktan..:)))
 
selam kızlar dun aksam kızım 2 kere cok fena kustu oyle boyle deıl ya nasıl cıkardı cok fazla yanı.nıye boyle oldu anlamadım usuttumu acaba.bugun sabahta kustu ama daha az.cok yıyen bı bebekte deıl zaten cok ıstahsız nıye oldukı?
 

sağol tatlımm. düğünü sonra yine yapcaz biz galba yani aileler çok istiyo. nasip bakalım:) darısı sizin oğlana

hafta sonuu kimsecikler yokkkkk
 
ozzzy bizimki de 6 kere yapmıştı bisefer dr bişey olmaz dedi 10a kadar yolu var galba:))

öznur bugün de takip et kusma devam ederse doktora gidersin canım ek bişeyler verdinmi dokunmuş olabilirmi?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…