2010 Mart Anneleri Paylaşım Alanı

senin ilk bebeğin mi ikinci bebeğin mi?

benim ilk bebeğim canım

Şaka yaptım kızlar, Mart anneleri topiği çok kalabalık gerçekten ve arada kaynayabiliyor, kimseye küsmedim şaka yaptım size...

Ayağımdan ufak bir kaza geçirmiştim ya hani, 5 gündür evde yatıyorum, alçıya aldılar benim bacağımı komple, hamileyim diye röntgen çekemediler hastanede, kırık yokmuş ama çatlak ve incinme olabilirmiş, tedbir olsun diye dizime kadar alçıya aldılar bacağımı, hareket edemiyorum haliyle, zaten yürümem yasaklandı, üstüne basmayacakmışım, evde 10 gün yatacam sonra alçıyı çıkaracaklar, zor oluyor biraz ama iyileşmek için katlanıyorum artık...

Bebişim de iyidir umarım, bu kadar sorun arasında kendi derdime düşüp onu ihmal ettim açıkçası biraz, bulantılarım azaldı, iştahım açıldı kızlar benim, yattığım yerden habire yiyorum, annem sağolsun kilo aldıracak bana valla...

Bunun dışında amniyosentez konusu kafamı çok karıştırdı, sürekli ağlıyorum kızlar, doktoruma olan güvenim sarsıldı ben hastane ve doktor değiştirmeye karar verdim.. Bir konu açtım sizde okumak isterseniz buyrun..

Amniyosentez konusunda fikirlerinize ihtiyacım var.. - Kadınlar Kulübü / KADIN KADINCA KADINLAR KULUBU


büyük geçmiş olsun doktorunu değiştir için rahat etsin riskin fazla değilse amniysentez yaptırma istersen.

Herkese merhaba, umarım iyisinizdir.
Kızlar bu sabah beni arı soktu, hamilelikte bunun bir zararı var mıdır? Bilginiz var mı bu konuda?? Arı alerjim yok normalde ama bebek için endişelendim..

merhama odette iyiyiz bizler sağol, dokrtorunu cepten arayıp sorsan iyi olur arı sokmasını
 
Slm kızlar çalışanlara sorum olcam şu doğum parası nedir doğum maaşı nedir ya bilen varmı detaylı bilgi vere bilirmi aca

Bizim burada muhasebede 8 aylık hamile bir arkadaşım var. Ondan öğrendiklerimi anlatayım.

Doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 hafta çalışanlar için devlet ücretli izin hakkı tanıyor. Doğum öncesi doktor izin verirse son 3 haftaya kadar çalışabiliyorsun. Bu durumda kalan 5 haftayı doğum sonrasına eklete biliyorsun. bu toplamdaki 16 haftalık ücretli iznin parasını doğum sonrasında sigorta müdürlüklerine gidip alabiliyorsun. Ama bunun işlemleri var. Bu paradan vergi kesintisi yapılmıyor yani normal maşımızı hep kesintilerle alıyoruz ya onun kesintisiz hali sana ödeniyor.
 
Kadın işçilere doğum parası



Sosyal güvenlik sistemimizde yıllardan beri varolan bir uygulama. Kadın işçi belli şartların varlığı halinde, doğum yapması durumunda belli süreliğine SSK'dan "analık geçici işgöremezlik ödeneği" almakta. Teknik adı bu. Ancak, uygulamada hep analık parası deniliyor.

Analık halinde çalışma yasağı

Esasen kadın işçinin doğumdan önce 8 hafta ve doğumdan sonra da 8 hafta olmak üzere çalıştırılması yasaktır. Dahası çoğul gebelik halinde doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta daha ilave edilmektedir. Öte yandan, kadın işçi/sigortalı hekim raporu ile belgelendirmesi kaydı ile doğumuna 3 hafta kalıncaya kadar işyerinde çalışabilir. Böyle olunca doğumdan önce, çalışmadan geçirmesi gereken 5 haftalık süre, doğumdan sonraki 8 haftalık süresine ilave edilir.

Belirtelim ki; kamuda sözleşmeli olarak istihdam edilen kadın personel için de aynı hükümler geçerlidir.

Ücretsiz izin hakkı

16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra, kadın işçinin istemesi halinde, altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında da dikkate alınmaz. Burada işverene takdir hakkı verilmemiş, kadın işçiye doğumdan sonra istemesi halinde 6 aya kadar da ücretsiz izin kullandırma zorunluluğu getirilmiştir. Bu süre sonunda kadın işçi tekrar aynı işinde çalışmaya başlayacaktır.

Kamuda sözleşmeli çalıştırılan personelin özel durumu

Kamuda sözleşmeli olarak çalışan kadın personel ise bu kadar şanslı görülmüyor. 657 sayılı Kanunun 4/B. maddesine göre istihdam edildiklerinden, kanunun (4/A) maddesindeki kadrolu devlet memurlarının haklarından da yararlanamamaktalar. Şöyle ki; sözleşmeli kadın personel de aynı kadın işçiler gibi doğum sebebiyle 16 yada 18 haftalık izni kullanabilecek. Ancak, bu süre sonunda işe başlaması gerekiyor. Aksi halde sözleşmeli kadın personelin sözleşmesi fesh olunmaktadır.

Doğum sebebiyle hizmet sözleşmesi feshedilen sözleşmeli personel, kesin olmamakla birlikte ayrıldıkları kurumlarında yeniden işe alınabilir. Belirtelim ki; sözleşmeli personel olarak çalışılmış olması, yeniden istihdam edilebilme açısından kazanılmış hak teşkil etmez.

Ancak yeniden işe alınacak sözleşmeli personelin; sözleşmesinin fesih tarihi itibarıyla iş sonu tazminatını almamış bulunması, doğum izninin bitimini müteakip en geç bir yıl içinde tekrar işe alınmak için ayrıldığı kurumuna yazılı talepte bulunması ve ayrıldığı kurumunda aynı unvanlı münhal pozisyonunun bulunması gerekmektedir.

Analık Parası

á Doğum yapan kadın işçiye yada kamuda sözleşmeli kadın personele analık parası verilebilmesi için aranan en temel şart; doğumdan önceki bir yıl içinde en az 120 sigorta günün bulunmasıdır. Bu şart yerine getirenlerin doğumdan sonra, vizite kağıdı ve doğum raporu ile SSK'ya başvurmaları halinde doğum parası ödenmektedir. Doğum parasının günlük tutarı ise günlük kazancının 2/3'sidir. Diyelim, günlük 30 YTL kazancı olan sigortalıya SSK günlük 20 YTL analık parası ödeyecektir.

Süt izni

Doğum yapan kadın sigortalılara süt izni de verilmektedir. Buna göre, kadın işçilere bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir. Bu sürenin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağını işçi kendisi belirler. Bu süre günlük çalışma süresinden sayılır. Kamuda sözleşmeli olarak çalışan kadın personele de, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam 1,5 saat süt izni verilir.
 
Kızlar müdürümüz yağmur nedneiyle bizim şimdi çıkıp eve gitmemizi istedi. Risk almayalım dedi. Ben evime yollanıyorum.
 
Bizim burada muhasebede 8 aylık hamile bir arkadaşım var. Ondan öğrendiklerimi anlatayım.

Doğum öncesi 8 hafta doğum sonrası 8 hafta olmak üzere 16 hafta çalışanlar için devlet ücretli izin hakkı tanıyor. Doğum öncesi doktor izin verirse son 3 haftaya kadar çalışabiliyorsun. Bu durumda kalan 5 haftayı doğum sonrasına eklete biliyorsun. bu toplamdaki 16 haftalık ücretli iznin parasını doğum sonrasında sigorta müdürlüklerine gidip alabiliyorsun. Ama bunun işlemleri var. Bu paradan vergi kesintisi yapılmıyor yani normal maşımızı hep kesintilerle alıyoruz ya onun kesintisiz hali sana ödeniyor.

Bu ödemenin adı ne imiş?
 
Mutlu canım arkadaşım, ilgilendiğin için sağol, doktora ulaşamadım ama bilebilecek birkaç kişiye sordum, alerji yoksa bir şey olmaz dediler.

Doğum öncesi, iznin 5 haftasını doğum sonrasına ekletmek için doktordan alacağımız raporu 32. haftada filan almamız lazımmış, doktor "37. haftaya kadar çalışmasında herhangi bir sakınca yoktur" diye belirtmeliymiş. Bunu doğum yapan bir arkadaşım söyledi. Daha da bir şeyler öğrenirrsem yazacağım size.
 
Taburcu, şimdi diyelim ki günlüğün 30TL, 2/3 ü 20TL; ben bunu SSK ya başvurursam alabilir miyim? Benim ama bu 16 hafta boyunca maaşım da ödenecek...
 
Gebelikte yapılan egzersizlerin faydaları nelerdir?
Düzenli yapılan egzersizler hem gebelikte hem de gebelik dışında çok sayıda faydayı içermektedir.Aşağıda gebelikteki egzersizlerin faydaları verilmiştir;
Anne adayının moralini artırır
Anne adayının stresini azaltır ve doğuma karşı olan korkusunu azaltır
Aşırı kilo alımının önüne geçilir.
Gebeliğe bağlı şeker hastalığının görülme olasılığını azaltır
Annenin nefes kapasitesini artırır
Annenin kaslarının daha aktif olmasını sağlar
Doğumu kolaylaştırır
Doğum sonrası erkenden normal hayata dönülmesini yardımcı olur Nefes egzersizleri nelerdir?
Nefes egzersizleri, doğum esnasında gerekli olacak olan efor kapasitenizi artırmanıza yardımcı olan bir grup egzersizdir.
Bu tipten egzersizleri mümkünse açık alanda, değilse havalandırmasının iyi olduğu kapalı alanlarda yapmanızı öneririz.
Egzersizleri yaparken hemen hepsinde az sayıda (8-10 adet)olacak şekilde başlamanızı ve baş ağrınız veya kendinizi kötü hissettiğiniz zaman ise hemen kesmenizi önermekteyiz.

Göğüs nefes egzersizi: Bu egzersiz tipi normalde nefes alırken pek kullanmadığımız yoldur. Bu egzersizde önce derin bir nefes alın, verin ve sonrasında nefes alışınızda göğsünüzü şişirmeye çalışın. Bu nefes alış şekli ile göğüsünüz şişecek, diaframınız aşağı doğru itilecektir. Bu tip nefes alış veriş doğumda ıkınmaya başlamadan önce son derece önemli olacaktır.

Karın nefes egzersizi: Bu egzersiz tipinde ise nefes alırken göğsünüzü değil karnınızı olabildiğince şişirmeye çalışmalısınız. Bu grup nefes egzersizine alışmak daha kolaydır. Çünkü nefes alıp verirken farkında olmadan karnımızı şişirmekteyiz, göğsümüzü şişirmeye çalışmamaktayız. Doğum sırasında ağrınızın olmadığı dönemlerde bu tip nefes almaya çalışmanız gerekmektedir.

Nefes tutma egzersizi: Bu egzersiz tipinde derin nefes alıp içinizde tutmaya çalışacaksınız. Nefesinizi içinizden 10’a kadar sayıncaya kadar tutmaya çalışmanız iyi olacaktır. Bu sayede bebeğinizin çıkarken sizden istenecek olan ıkınma ve bebeğinizi dışarıya itme hareketine en üst seviyede katkınız olacaktır. Aslında bu hareket doğumun en zor bölümüne maksimum katkıyı sağlayacak olan egzersiz tipidir.

Ağrılar sırasında alınacak nefes egzersizi: Burada ise hızlı ve olabildiğince kısa süreli nefes alış verişleri yapacaksınız. Nefes alma ve verme süreleriniz birbirisine eşit olmasına dikkat ediniz. Bu tip nefes alış verişi ise doğumun takibi sırasında gelecek olan sancılı kasılmalar sırasında size son derece rahatlama sağlayacaktır.

Derin nefes egzersizi: Buna büyük nefes egzersizi de denir. Ağzınızı yarı açık pozisyonda tutup saniyede tam bir nefes alınıp yine saniyede tam bir nefes vererek bu egzersizi yapabilirsiniz. Bu tip nefes alış verişi ise bebeğiniz çıkarken ve çıktıktan sonra ayrık ıkınmanızın istenmediği dönemde kullanılacaktır.

Bu egzersizleri bir süre yapıp alıştıktan sonra, doğumda nasıl kullanılacağını öğrenmek en önemli noktadır. Bu aşamaya gelen anne adaylarına önerlerimiz ve doğumun kısa bir provası aşağıda özetlenmiştir;
 
Ben Allahtan bir mani çıkmazsa kesinlikle normal annelerimizin bizi dogurdugu gibi bir dogum istiyorum. İnsallah yarabbim sen bana bunu nasip et.:Saruboceq:
 
mutlu03 senin ilk gebeliğin olduğu için hissetmen zor olur çünki ilk gebeliklerde 16. haftadan önce hissedemezsin demişti bana dr. ama bu benim 2.gebeliğim sanırım o yüzden bu kadar erken hissetmeye başladım. ilk gebelikte ayırt edemiyo insan gazmı bebek hareketimi ama 2. gebelikte farklı üstelik ben doğum yapalı yeni 1 yıl olacak.
 
Taburcu, şimdi diyelim ki günlüğün 30TL, 2/3 ü 20TL; ben bunu SSK ya başvurursam alabilir miyim? Benim ama bu 16 hafta boyunca maaşım da ödenecek...

Bizim iş yerimiz bize "biz size maaş ödemeyeceğiz size bunu devlet ödeyecek" dedi.
Siz de maaş ödeniyor ise bu ödemeyi yapacaklarını sanmıyorum. Bir yolu var ise de ben bilmiyorum.
 
X