bakla mı akannehirakannehirakannehir
1 yaşından önce bebeklere bakla verilmez canım
BEBEKLER 1 YAŞINA GELENE KADAR YEDİRİLMESİ YASAK OLAN GIDALAR NELERDİR?
TUZ: Bebeklerin gıdalarında 1 yaşına gelene kadar tuz bulunmamalıdır. Bebeğin böbrekleri henüz tuzun içindeki sodyumun fazlasını atabilecek olgunlukta değildir.
BAL: 1 yaşına kadar bebeklere bal da yedirilmez, çünkü bir besin zehirlenmesi olan botilizmin nedeni, aynı isimle anılan bakteri sporlarıdır. Bu bakteri sporları her tür balın içinde bulunabilmektedir. Balla birlikte bu bakteri sporları vücudumuza girdiğinde eğer bebek değilsek herhangi bir şey olmayabilir, ama bebeksek zehirlenebiliriz.
İNEK SÜTÜ: Yine bebeklere 1 yaşına gelene kadar direkt inek sütü de asla verilmez. İnek sütündeki proteinler çok büyük olduğundan (iri bir hayvan olan inek, yine iri bir hayvan olan buzağı için oluşturmaktadır bu sütü, insan yavrusu için değil) insan yavrusunda kolaylıkla alerji ve kansızlığa yol açabilir. İnek sütündeki iri iri proteinler bebeğin bağırsaklarını tahriş eder, minik minik kanamalar oluşur ve bu da bebeği kansızlığa götürür. Bu nedenle en güzeli hiç ineklere muhtaç olmadan bebeğimizi en az 1 yıl anne sütüyle beslemektir. Eğer ki anne sütü azsa ya da yoksa inek sütünün anne sütüne benzetilmesiyle hazırlanmış, hazır formül mamalar tercih edilecektir.
SÜKROZ: Bebeğimize kristalize sofra şekeri, yani sükroz içeren herhangi bir gıda da 1 yaşına kadar verilmemelidir.
YUMURTA BEYAZI: Alerjik reaksiyonların gözlenmemesi amacıyla ilk bir yıl tamamlanana kadar bebeklere yumurta beyazı verilmez.
BEYİN: Bebek ve çocuklara sadece 1 yaşına kadar değil, ömür boyu beyin yedirilmemesi gerekir. Bunun nedeni deli dana hastalığıdır. 1980'li yılların sonlarında ineklerin daha besili olması amacıyla et ve kemiklerin öğütülerek besi çiftliklerinde ineklere yedirilmesi, pek çok danada deli dana hastalığına neden olmuştur.Daha fazla kar elde etmeye yönelik bu uygulama, normalde otobur olan inekleri etobur olmaya zorladığından, vücutlarında, 3-4 yıl süren bir kuluçka döneminden sonra prion ismi verilen yapısı bozulmuş proteinlerin oluşmasına neden olmuştur. Prionlar, dananın beyin ve omurilik dokusunda süngerimsi bir görüntü yaratacak şekilde geriye dönüşü ve tedavisi olmayan değişikliklere yol açmıştır. Hastalanan dananın etini tüketen kişilere yapısı bozulmuş proteinler olan prionlar geçebilmekte ve hastalık insanda da oluşabilmektedir. İngiltere'de 200'e yakın kişi deli dana hastalığı nedeniyle ölmüştür. Ülkemiz hayvanlarında böylesi bir sorun söz konusu değildir. Prionlar, dananın sinir dokusunda özellikle oluştuğundan günümüzde temkinli olmak adına artık bebek ve çocuklara dana ya da kuzu beyni yedirilmemektedir.
ÇİLEK: Bebekler bir yaşından önce en alerjen meyvelerden biri olan çileği de tüketmemelidirler. Çilek, en fazla allerji yapma ihtimali olan meyve olma özelliğini muz meyvesi ile paylaşır. Bu en fazla allerji yapma ihtimali olan meyvelerden muz, özellikle ishal durumunda yoğun lif ve potasyum sağlama özelliği nedeniyle eğer alerjiye yol açmaz ise tüketilmesi gereken bir meyve iken, alerjen meyvelere alerjik tepki gösterme ihtimali yüksek olan bebeklere çilek yedirmeyi denemek gereksizdir.
BAKLA: Bebekler bir yaşından önce bakla sebzesini de tüketmemelidirler. Kan hücrelerinde glikoz-6-fosfat-dehidrogenaz enzimi eksik olan kişiler bakla yediklerinde sarılık sorunu ile karşılaşabilirler. Bu duruma favizm ismi verilir. Favizm hastaları, sarılık tetikleyen dış etkenlere karşı en fazla bebeklik döneminde tepki verirler. Hangi bebekte enzim eksikliği mevcut olduğu bilinmiyor olabileceğinden, bir yaşından küçük bebeklerde bakla sebzesinden uzak durmak gerekir.
PATLICAN: Bebekler ve çocuklar, besin değeri düşük olan ve nikotin içeren patlıcan sebzesini tüketmemelidirler.