• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

2009 Kasım Bebekleri de Ek Gıdalara Başladı

cnm bence süt ürünleri içeren besinlerine pekmez katma değeri azalıyor diye biliyorum belki de biberon istemiyordur benm oğluş da biberonu reddediyor ama bardak ve kaşığa saldırıyor kendisi yemek içmek istiyor :) artık büyümüşler de kendileri yiyecekler hesapta:)))) ben olsam pekmezi direk vermeyi denerdim almazsa meyve suyuna katardım heralde bilmiyorum ki?

Kızlar biz şimdiye kadar hiç bişe tatmadık 6 ay anne sütü dedi doktor. Ama son 2 aydır savaşıyoruz emsin diye nihayetinde bu ayki kontrolde 380 gr almış beyefendi. Şimdi de bir işteh bir iştah maaşallah ama bu seferde sütüm azaldı maalesef. Ek gıda başlasakmı diye sordum doktora organik sütlü- pirinçli kaşık mamaları ile başla dedi 1kaşıkla başlayaıp hergün azar azar arttırarak 200 ml ye kadar verebilirsin dedi. önümüzdeki ay da yoğurt başlarız dedi.
Fakat dün teyzemle konuştum o da doktor ama branşı çocuk değil. Ama anne o da sonuçta, bizim doktora kızdı. ıçinde ne olduğu belli olmayan kaşık mamasına ek gıdamı diyo dedi. sen herşeyden bir kaşık bir kaşık ver tadına alışsın 6 aydan sonra almazsa napcaksın dedi.
Ayy kafam karıştı şimdi 5 ay 11 gün oldu oğlum. 6 ayı sade anne sütüyle tamamlasam mı tattırsam mı bişeler yavaş yavaş. Ama doktorumuz sütlü pirinçli mama yı anne sütü ile hazırlanıyor sindirimi kolay hemde başka şeylerin tadını alınca emmeyi reddediyorlar diye önerdi.
Şimdi napcam ben ? nerden başlıycam? emmeyi bırakmasını istemiyorum. Bi akıl verin kızlar yaaaa...

memenin yerini bence yedikleri hiçbişi tutmuyor memenin yeri ayrı ne kadar yese içsede cocuklar meme baska bırakmaz canım korkma

kızlar bebeklerinizde iştahsızlık başladımı, bizimki nerdeyse artık hiç bir mamasını bitiremiyor,
bebeğim tv.seyrettim bugün 6 aydan sonra bebeklerde seçici olabiliyormuş o yüzden mamalara pekmez gibi şeker gibi tatlandırıcılar konulmamasının üzerine basa basa belirttiler,sonrası için zor oalbilirmiş,seçici anlamında,
innuk bende dr.tavsiyesiyle aptamilin pirinç mamasını denedim sindirimi kolay olduğu için doktorumuz bize ilk olarak pirinç mamasından başlayın dedi sonra elma suyu, havuç suyu yada püresi dedi bizimki püre olarak yemiyor suyunu içiyor ama oda zordan,
bence azda olsa başla doktorunda madem önermiş,bir sakıncası yok bence,arada da evde yapılan mamalardan verilebilir,

Kızlar biz şimdiye kadar hiç bişe tatmadık 6 ay anne sütü dedi doktor. Ama son 2 aydır savaşıyoruz emsin diye nihayetinde bu ayki kontrolde 380 gr almış beyefendi. Şimdi de bir işteh bir iştah maaşallah ama bu seferde sütüm azaldı maalesef. Ek gıda başlasakmı diye sordum doktora organik sütlü- pirinçli kaşık mamaları ile başla dedi 1kaşıkla başlayaıp hergün azar azar arttırarak 200 ml ye kadar verebilirsin dedi. önümüzdeki ay da yoğurt başlarız dedi.
Fakat dün teyzemle konuştum o da doktor ama branşı çocuk değil. Ama anne o da sonuçta, bizim doktora kızdı. İçinde ne olduğu belli olmayan kaşık mamasına ek gıdamı diyo dedi. sen herşeyden bir kaşık bir kaşık ver tadına alışsın 6 aydan sonra almazsa napcaksın dedi.
Ayy kafam karıştı şimdi 5 ay 11 gün oldu oğlum. 6 ayı sade anne sütüyle tamamlasam mı tattırsam mı bişeler yavaş yavaş. Ama doktorumuz sütlü pirinçli mama yı anne sütü ile hazırlanıyor sindirimi kolay hemde başka şeylerin tadını alınca emmeyi reddediyorlar diye önerdi.
Şimdi napcam ben ? nerden başlıycam? emmeyi bırakmasını istemiyorum. Bi akıl verin kızlar yaaaa...[/QUOT

bizim doktorumuz 4. aydan itibaren tattırmaya başla demişti. biz şimdi mamalarımızı kendimiz yapıyoruz. kahvaltıda 7 tahıllı ekmek yada tam buğday ekmeği ufalıyorum içine biraz pekmez biraz zeytin ezmesi biraz lor peyniri yumurta sarısı ama çok az 1/5 kadar bu kahvaltı mamamız oluyor. öğlen ben eve gidiyorum emziriyorum zaten göğsüm geriliyor. öğleden sonra yoğurt verebilirsin meyve püresi, pirinç unlu muhallebi. ama yeni başlayacağınız için ilk önce meyve ve sebzelerden başla derim ben. cam rende ile elma rendeleyip verebilrsiniz. teyzenize katılıyorum en organik mama bile katkı maddeleri içeriyor. hemde içinde neler var bilmiyoruzki gözümüzle görmüyoruz. sağlıcakla büyütün bebişi:)

pekmezin süt ürünlerine katılınca vitaminleriin kaybolduğu duymuştum. ama ozamanda meyve püresinden birşey kalmıyor geriye katıcak. sebze püresine katacak halimizde yok :) bende muhallebisine kattım en son nepayıyım. yoğurdada katmayı düşünüyorum.

biz şimdi sadece tattırıyoruz,doymuyorlar kı memeyi bırakcaklarını sanmıyorum.oğlum verdiğim her ek gıdadan sonra bile emmek istiyor.

vallhi ben 4. ay doldu hemen başladım tattırmaya ama ilk zamanlarda hiç istemiyordu sebze meyve biraz yoğurt 2 kaşık yese kardı şimdi maşallah diyim alıştı hiç itiraz etmiyor memeye gelince zaten benimki nazlı zorla emzirdiğim için yine aynı bende bırakırmı acaba falan diye düşünüyordum ama hiç etkilemedi bizimkini aynı şekil yani
kaderim bizimde iştahımız az bu aralar bende sorguluyorum sebebini ama sanırım mevsimsel yani bizimde mamaya nazlanıyor nedense ama ek gıdalara pek nazlanmıyor çok şükür ama yeni alıştı 1 ay oldu aşşağı yukarı ancak

arkadaşlar sütle yoğurtla pekmezi karıştırmayın.Demir emilimini engellediği için kansızlığa sebep olabiliyor.doktorun kızıma verdiği kahvaltıda peynir ve pekmez vardı hergün peynirli ve pekmezli kahvaltısını yedirirdim ta ki bala geçene kadar.kahvaltıda verilen miktardaki peynirle pekmez sorun yaratmıyor sanırım ki bir çok çocuk doktorunun verdiği kahvaltı aynı şekildedir.Yalnız pekmezi meyveyle birlikte vermek çok çok daha faydalı hale getiriyor bilginiz olsun.

slmlar saphıra hanım. aynı şeyi bende duymuştum oyüzden tereddüt ediyorum. doktorumuz yoğurduna katabilirsin demişti.ama ben nette okuduğum için yapmadım henüz.meyve püresine katacağım dediğiniz gibi. peynirli pekmezli kahvaltı demişsiniz.pekmezi direk ağzınamı veriyodunuz?

Sebze Corbasi – 1

İlk haftadan sonra hafta hafta ilaveler yapılarak hazırlanır.3 fincan su, bir tutam tuz, 2 orta boy havuç, 1 orta boy patates 45-50 dakika ağzı kapalı kapta pişirilir.

Düdüklü tencere kullanılıyorsa 1 fincan su ile 10-15 dakika pişirilmesi yeterlidir. Süzgeçten aktarılarak hiç ezmeden sebzelerin suyu bir kaba alınır. 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika kaynatılır.Yukarıdaki gibi pişirilir. Havuçlar ve patatesler tamamıyla ezilerek püre şekline getirilir. Bu pürenin içine yine irmik katılarak yukarıdaki şekilde mamanın hazırlanması tamamlanır.3 çay fincanı s, bir tutam tuz, 1 orta boy patates ek olarak 1 çay kaşığı pirinç ve her gün bir yenisi ilave edilmek üzere mevsimlik sebzeler (örneğin ilk gün 3-4 yapraklı maydanoz, ertesi gün bir kaç yaprak ıspanak, ertesi gün bunlara ek olarak 1/4 enginar, ertesi gün 1/4 domates) eklenir. Elde edilen püreye yine 1 çay kaşığı irmik ilave edilerek 5 dakika pişirilir.Yukarıdaki şekilde hazırlanan püreye 1 çay kaşığı tereyağı katılır.

Sebze Corbasi – 2

İçindekiler :

2-3 yaprak ıspanak
1 küçük patates
1/4 kabak
1/4 havuç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 su bardağı su
Yapılışı : Sebzeler yıkanır, kabuklu sebzeler soyulur ve doğranır. Küçük bir tencerede kaynamakta olan suya salınır. Su, sebzelerin üzerini örtecek kadar olmalıdır. Ateş kısılır, sebzeler yumuşayıncaya kadar pişirilir. Pişmiş sebzeler ezilerek süzgeçten geçirilir, 1 çay kaşığı yağ eklenir.Not: Patates yerine 1 tatlı kaşığı pirinç veya kırmızı mercimek de eklenebilir.

Sebze Corbasi – 3 (2 Porsiyon)

İçindekiler :

1 küçük boy havuç
1 orta boy patates
1 orta boy domates
1 yemek kaşığı mercimek, bulgur veya pirinç
1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı : Sebzeler iyice yıkanarak küçük küçük doğranır. 1 yemek kaşığı tahıl unu , 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla pişirilir. Tel süzgeçten geçirilerek çocuğa verilir. 1 tatlı kaşığı tavuk eti yada dana kıyma katılabilir. Bebeklere et suyu verilmesi düşünüldüğü kadar yararlı değildir, etin kendisinin ezilerek verilmesi besleyicidir..Not: Çocuklara TUZ 12.aydan sonra çok az olarak verilebilir..

Yogurtlu Sebze Corbasi (1 porsiyon):

İçindekiler :

1 kepçe yoğurt (125cc)
1 orta boy patates
1 yemek kaşığı buğday veya pirinç
1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Yapılışı : Tencereye yoğurt konur az su ile sulandırılırak üzerine herhangi bir sebze doğranır.1 yemek kaşığı tahıl unu zeytinyağıyla pişirilir.

Mercimek Corbasi – 1

İçindekiler

1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı: Mercimek ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Ateşin altı kısılır, mercimekler yumuşayıncaya kadar pişirilir, ezilir, yağ eklenir.

Mercimek Corbasi – 2 (2 porsiyon)

İçindekiler

2 yemek kaşığı mercimek
1 boy havuç
1 küçük boy patates
¼ küçük dilim soğan
1 çay bardağı su
Yapılışı: Bir tencereye 2 yemek kaşığı mercimek, 2 çay bardağı su konur. 1 küçük boy havuç, patates ve soğan rendelenip,1 yemek kaşığı zeytinyağı eklenip pişirilir.

Pirinc – Mercimek Corbasi

İçindekiler

1/2 yemek kaşığı kırmızı mercimek
1/2 yemek kaşığı pirinç
1, 1/4 su bardağı su
1 çay kaşığı sıvı yağ
Yapılışı: Mercimek, pirinç ayıklanır, yıkanır ve kaynamakta olan suya salınır. Yumuşayıncaya kadar pişirilir, yağ eklenir. Çorba, pirinç yerine bulgur konarak da yapılabilir.

Tarhana Corbasi – 1 (2 porsiyon)

İçindekiler

Yoğurt (150 cc) (bir buçuk çay bardağı)
Buğday unu (2 yemek kaşığı)
Değişik sebzeler
Yapılışı: Malzemenin hepsi az su eklenerek karıştırılıp pişirilir.Ocaktan inmeye yakınaz zeytinyağı eklenir.

Tarhana Corbasi – 2

İçindekiler

1 su bardağı su
1/2 yemek kaşığı tarhana
1 tatlı kaşığı yağ
Yapılışı: Tarhana soğuk su ile ezilir ve karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir. Tarhana acısız olmalıdır.

Yayla Corbasi

İçindekiler

3/4 su bardağı yoğurt
1/2 su bardağı su
1 yemek kaşığı pirinç
1 çay kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı un
Yapılışı: Pirinç ayıklanır, yıkanır ve su ile haşlanır. Ilımaya bırakılır, yoğurt ve ezilmiş un eklenir. Karıştırılarak pişirilir, yağ eklenir.

Sutlu Corba

İçindekiler

1 çay bardağı süt (100 cc)
1 yemek kaşığı silme pirinç
Domates suyu (50 cc)
Yapılışı: bir tencereye süt konur 1 silme yemek kaşığı pirinç unu , yarım çay bardağı domates suyu veya ezmesi eklenip pişirilir. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı ilave edilerek çocuğa yedirilir. Un katılmadığında çok az ekmek içi ufalanıp verilebilir.Not

DOMATESLİ SEMİZOTU PÜRESİ (6 AY)

Ebru Şallı

1 avuç semizotu
Yarım küçük patates
1 küçük domates
Çeyrek soğan
1 çay bardağı su
Tuz

HAZIRLANIŞI:
Domates, soğan ve patatesleri küçük küçük doğrayın. Tencereye suyla beraber koyun, hemen semizotunu ilave edin. Haşlandıktan sonra tuz ve zeytinyağını ilave edip rondodan geçirin. Püreyi tabağa alıp servis yapın.

Not: İsterseniz içine yarım dilim ekmek içi ilave edebilirsiniz. Ama bebek püreleri normal pürelere göre daha sıvı olmalıdır.

1 kabak
1 büyük patates

Sebzeleri yıkayın, soyun, doğrayın. Bir kaba koyun üzerini örtün mikrodalga fırında 10 dakika (%100) pişirin.
Blendere aktarın biraz zeytinyağı ile bareber püre yapın. Bebeğinize yedirin.

Not: Biraz

PATATES ÇORBASI (6 AY)

2 büyük patates
1/2 soğan, dörde bölün
1 çimdik erişte
1 tutam tereyağı
1 çimdik tuz

Patates ve soğan yaklaşık 20 dakika tuzlu suda kaynatılır. Mikserden geçirilir, erişte, tereyağı, tuz atılıp biraz daha pişirilir. Bebeğe servis edilir.

Not: Daha büyük bebeklere, karabiber, tarçın, maydanoz

BAHAR ÇORBASI (5 AY)

50 gram bezelye tanesi
50 gram havuç
50 gram yeşil fasulye
1 dal maydanoz
1 tutam tereyağı

Havucu küçük doğrayın, yeşil fasulyeyi ince kıyın, bezelye ile birlikte hepsini haşlayın, kıyılmış maydanozu ve tereyağını katıp mikserden geçirin.

Back