ahh ebi ahhh... süt ateşi derler bizde. bende yasadım insanın üstünden kamyon gecmiş gibi oluyor. doktor antibiyotik vermedi mi, cok iyi geliyor, süte de zararı olmayan bir antibiyotik vermişti. birde günde bir veya 2 tane minoset vermişti. ben bir içtim. ve buz masajını unutma. hemen toparlıyorsun. ama göğüs ucu yarası cok acı verici bişey. kalbimi söküyorlardı sanki. mervenur tam kavramıyormu gögüs ucunu? emerken dikkat et, kuzucugun alt dudagı biraz bükükse dogru emziriyosun demekmiş. ama iki dudagıda ıslık calar gibi duruyorsa yanlış emiyor ve bu yara yapıyor. meme ucu etrafındaki kahverengi halkanın bir kısmını da agzına alması lazım. bir de ebi, göğüs uclarını asla ama asla sabunla yıkama. banyo yaparken bile sabun getirmemeye calış. cok kurutuyor. günde on dakika da göğülerinin hava alması lazım. ben sarıkız misali evde acıp geziyodum kimse yokken :)) ve sıkı sütyen de yasak. naylonumsu sütyen de olmayacak. penye kullanırsan cok işe yarıyor. yani anlayacagın bir yıgın detay. bunları uygulaya uygulaya zamanla standart hale geliyor. bir de internetten göğüs ucu kremi istemiştim o bana cok yaradı. sende bir bak istersen. papillaydı adı .
ebi resimlere baktım ayrıca. sana ebi demekten gercek adını unutmuşum :)) cok tatlı kuzucuk yaaa... masallah ona.
yasemin bizimkilerin huyları benziyor sanki. benimki de kalabalıktan nefret ediyor. bi kalabalık oldu mu cıkdırıyor o gün kendine gelemiyor. yada ben dısarı cıkarınca onu cok insan görürsegene aynı. ama bak ben nazarada inanırım. ne zaman cok kalabalık olsa bi haller oldu. artık habire nazar duaları okuyorum. ve gercekten rahatlıyor. kalabalıgın bu etkisi de olabilir bence. hatta bi komsum söyledi, nazar için çörek otunu tavada yakıp dumanı evde gezdirirlermiş nazar duası okuyoruak. tütsü diyorlar. onu bile yaptım caresizlikten :)) ama dua işe yarıyor. kimse demiyor ki bunlar yıllarca ugrastı da kavustu cocuklarına diye, illaki kıskanclık oluyor.
süt konusunda da huyları aynı. son ana kadar emmek istiyor. öyle dalıyor. o uyuyunca sende dinleneceksin arık ki sütün cok olsun. istedikce ver diyor doktorlar ama öyle de süt azalıyor. olan sütte fayda etmiyor. ben işte zorla alıştırdım üç dört saatte bir vermeye. cok aşırı meme isterse de iki saate kadar düşürdüm gündüzleri. ilk basta biraz aglıyor falan ama artık dayanıcan. oyalıycan cocugu birşekilde. kucagında gezdircen, bol bol konuşup sarkılar söyleyeceksin. yani elinden geldiğince dikkatini dagıtacaksın. iki saati veya 3 saati oyalayarak tamamladıgında vercen hemen sütü. tıka basa doyurcan ama. artık memeden burun kıvırana kadar vercen. gazını alıp gene vercen. o sekilde birkac gün içinde alışıyor. ama uykuya dalış anı için bişey diyemiyorum cünkü ona bi çözüm bulamadım. huzursuzlandıgında uyuyacagını anladıgımda ( ki artık uyku saatlerini bildiğim için ayarlaması kolay oluyor) meme veriyorum. iki yudum cekip dalıyor.
geleyim ikinci ay aşısına... maalesef cok moral veremeyecegim. gercekten kötü çünkü. bir sol koldan ası oluyor. o aşı yüzünden 3 gün yıkamak yasak. bir gece önce bebeklerinizi güzelce yıkamayı unutmayın yoksa cok pasaklı olabilirler :) birkaç gün içinde sol koldan olunan aşı yeri kızaracak. normal olan bu. 4-5 ay içinde de orda bir iz kalacak. ömür boyu kalacak o iz. bizdeki gibi. iğnesi cok ince ve fazla acı vermiyor. diğer aşı sol bacaktan ve sonuncusuda öbür bacaktan oluyor. bu bacaktan olanlardan birinin içindeki ilaç yakıyormuş. o biraz canını acıtyormuş. encok onda agladı zaten

( bu asıların hepsi yeniymiş ve yüzde 90 ates yapmıyormuş. benimkinde ateş yapmadı. hemen o gün size bebek için ilaç yazıyorlar. bana tamol pediatrik şurup verdiler. ates düşürücü, agrı kesici ve aşı sonrası şurubuymuş. çok iyi geldi. onu üç gün kadar günde üç kez kullanıyorsunuz. sonra günde bir verip kesiyorsunuz. aşı öncesi ilaç vermedim ben ama verenler var. işin en kötü yanı ise bebekte huzursuzluk yapması. tüm gün aklına geldikceagladı ama nasıl... bir anda irkilip aglıyor. aklına geliyormuş. zavallıcgın gözlerinden yas bile aktı, nerdeyse bende aglıyordum o halde görünce. o gün zor bir gündü. ama ertesi gün hersey normale dönüyor. insallah sizinkiler bu kadar etkilenmez.