Prof. Dr. Musa Kazım Çağlar anne sütünün yüzde 87’sinin su olduğu ve anne sütüyle beslenen bebeğe "su bile verilmemesi gerektiği" bildirildi.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Musa Kazım Çağlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emzirilmeye ne kadar erken başlanırsa sütün o kadar erken ve bol geleceğini söyledi.
Normal doğum yapan annelerin henüz doğum masasından kalkmadan bebeklerini emzirmeye başlamaları gerektiğini belirten Çağlar, sezaryenle doğan bebeklerde anne henüz tam ayılmadan bir başkasının yardımıyla emzirilmesinin yararlı olacağını ifade etti.
Çağlar, bebek için dünyanın en iyi gıdasının anne sütü olduğunu vurguladı.
Ek gıdalar
Anne sütü üretiminin ilk bir kaç gün içinde en yüksek düzeye erişeceğini ve bebeğin su dahil tüm ihtiyaçlarını karşılayacağını anlatan Çağlar, şunları kaydetti:
"Bebekler, vücutlarında kendilerine 3-4 gün yetecek kadar su ve enerji deposu ile doğarlar. Bu nedenle ilk günlerde anne sütü az diye bebeklere su, şekerli su, mama ve benzerleri verilmemeli. Ek gıdalar ilk saat ve günlerde verilirse bebek, anneyi az emer ve süt yapımı azalır.
Emzirmeden sütün gelmesini beklemek ve bebeği başka yiyeceklerle beslemek yanlış. Sütün bol ve uzun süre gelmesi için, doğduktan sonra bebekler anne sütü dışında hiç bir yiyecek ve içecekle beslenmemeli. Israrla anne sütüne devam edilmeli."
İlk 3-4 günde gelen ve genellikle miktarı az olan ilk sütte (kolostum), bebekleri mikrobik hastalıklardan koruyucu pek çok özellik bulunduğunu belirten Çağlar, "Bebeklerin bu sütü mutlaka almaları gerekir. Eski inanışlarla bu sütün atılması, o bebeğe yapılabilecek en büyük kötülüktür" uyarısında bulundu.
"İki emzirme arası üç saatten fazla olmamalı"
Bebeklerin her ağladıkları ve istediklerinde emzirilmeleri gerektiğini bildiren Çağlar, "Bebek ne kadar sık anneyi emerse, süt hormonları o denli fazla salgılanır. Sonuçta anne sütü o kadar artar" dedi.
Bazen bebeklerin üç saatten fazla uyumak isteyebileceğini kaydeden Çağlar, "İki emzirme arasında üç saatten daha uzun bir süre olmasına izin verilmemelidir. Bu, geceler için de geçerlidir" dedi.
"Anne sütüyle beslenen bebeğe su dahi verilmemeli"
Anne sütünün yüzde 87’si su olduğuna dikkat çeken Çağlar, şunları kaydetti:
"Bebek, su gereksinimini anne sütünden karşılar. Susadığı durumlarda sadece anne sütü verilmelidir. Böylece bebek hem su gereksinimini karşılar, hem fazladan beslenir, hem de anne sütünün devamına katkıda bulunur. Su verilirse, bebek daha az beslenir ve süt yapımı azalır. Sular, mikrop içerebildiği için bebeğin hastalanma riski vardır. Oysa ki anne sütü sterildir, bebekleri mikrobik hastalıklardan koruduğu gibi büyüme ve gelişmesi için en ideal içeriğe sahiptir. Bu nedenle anne sütüyle beslenen bir bebeğe su dahi verilmemelidir."