Günaydın kızlar. Güzelce uykumu aldım. Ama kilo vereceğime 200 gr almışım 65.4 kiloyum. Şişlik yüzünden sanırım. Ama sanırım şişliğin sebebini buldum. Nac. canım sebze yememekten de olabilir ama sebze yemeyip bakliyat yiyip çok güzel kilo verdiğim haftalar da oluyordu. Bu hafta vermediğim gibi bir de almışım yaa, hiç normal değil. Ama dediğin gibi sebze yiyince daha çok kilo veriliyor o ayrı. Ama sanırım çok daha fazla etkileyen bir sebep buldum.
Sabah kahvaltımı yaptım. Arada içeceğim ayranı buzdolabından çıkarırken "oh ne güzel tuzlu tuzlu ne güzel içeceğim" diye düşündüm. Ben kendim de ayran yapıyorum ama hazır ayranlara göre çok tatsız tuzsuz oluyor.
Sonra ayranın içindeki tuz miktarına bakayım dedim. Maksimum %1 diyor. Kulağa az gibi geliyor ama üşenmedim hesaplayayım dedim.
Buzdolabında büyükçe ayranlardan vardı, kapaklı olanlardan o 250 gr kadar geldi. Biraz daha küçükleri var, onlar da 200 gr. gelir minimum. Benim diyet listesine göre 4 bardak ayran hakkım vardı. 4 ayran içtiğim günler oldu. Genelde de 2 büyükçe olandan, 2 de normal olandan içiyordum. Tuz miktarı maksimum %1 ise (ki sanırım %1'dir çünkü tuzlu olunca daha lezzetli oluyor), 250 gr olanlarda 2.5 gr tuz var. 200 gr olanda da 2 gr vardir. Ben hergün ikisinden de ikişer tane içerek günde 9 gr fazladan tuz alıyormuşum. Onun yerine yoğurt yesem veya tuzsuz ayran yapsam veya süt içsem 9 gr daha az tuz alacaktım.
9 gr tuz kulağa az gibi gelebilir ama üşenmedim mutfak tartısında tarttım. 2 tatlı kaşığı tuz ediyor. Yani ben örneğin ayran yerine süt içsem sonra da her iki ana öğünde ana yemeğin olduğu tabağa ekstradan bir tatlı kaşığı tuz atsam aynı şey oluyormuş. Dehşete kapıldım. Ben şişkinlik olmasın diye yemeklerde tuzu gıdım gıdım kullanırken bir yandan da hazır ayranları içe içe tuz manyağı olmuşum da haberim yokmuş.
Tuz bazı insanları etkilemiyor. Beni çok fazla etkiliyor. Bir keresinde sadece tuzu azaltarak 4-5 kilo vermiştim.
Öyle işte. Ayranı hemen buzdolabına geri koydum. Aramda yarım su bardağı yoğurt yedim. Baktım yoğurdun içinde hiç tuz yokmuş. Ayran içersem de kendim yapıp içeceğim veya süt de içebilirim.