1.5 yıldan sonra velayetin el değiştirmesi...

Nar-Agaci

Üye
Kayıtlı Üye
8 Ocak 2017
58
77
Hanımlar. Yargılayarak olayı polemiğe çevirmek kesinlikle çözüm olmayacak. Bunun hepimizin farkında olması çok çok güzel. Herkes istediği yorumu yapmakta özgür farkındayım. Fakat Yargı içeren yorumları göz ardı etmek durumunda kalacağım. Konumun asıl amacı olan 'yardım alma' nın gerçekleşebilmesi için.

Konuyu çok soğukkanlılıkla yazacak oluşum duygulardan soyut bir insana geldiğimden zannedilmesin asla. Bilakis duygularımı zaptetmek için kendimi zor tutuyor olacağım. Ama makul bir karara varabilmek için duyguları zapt altına almak daha sağlıklı diye düşünüyorum. Ve belki burada sizlerle fikir alışverişi yaparken o sahte güçlü kadın profilinin ardında hüngür hüngür ağlıyor olacağım.

Konu şu ki
Yanlış bir karar olan evlilik. Bu evlilikten meydana gelen müşterek bir çocuk. Ve en çok ta çocuğun psikoloji bozulması ile çocuk 2.5 yaşındayken gerçekleşen bir boşanma. Psikolojisi alt üst bir anne. Babanın anlaşmalı boşanma için şart sürmüş olması ve bir iki sebepten daha ötürü (detay vermek acı olacak o yüzden yapamacağım) benim velayeti babaya bırakma şeklinde yaptığın büyük hata. Ve babanın müşterek evi bırakarak çocuğu da alarak memleketine gitmesi.

Aradan geçti 1.5 yıl. Kızım 4 yaşını bitirdi. Anaokuluna başladı. Aramızda 16 saat mesafe var. 1 ay en geç 2 ay içerisinde o 16 saat mesafeyi giderek hep kızımı gördüm. Ondan uzak kalmadım. Birkaç sefer de 1 er aylık sürelerle yanıma aldım. Vayy fedakar anne 16 saat yol gitmiş her ay denmesi için demiyorum bunları. Ki zaten fedakarlıktan bi haber olduğum son derece bariz. Sadece velayeti bırakarak anneliğimden istifa etmedim. Yaptığım hatanın kızımda yaratma ihtimali olan travmaları en aza indirgemek adına çaba sarfettim. En azından kötünün iyisi olabilmek adına. Kızımın terkedilme hissine kapılmaması adına. Onda boşanmanın etkilerini hafifletmek adına. Ve itiraf edeyim bir parça da çığlık çığlığa olan vicdanımın en azından yaşanabilir boyutta olması adına.

Kızım babanın yanında iyi bakılıyor eminim. Baba boşandıktan sonra tanıdığım en iyi babalardan biri haline geldi. Bu net. Sürekli gidip görüyorum zaten. Kızımın hal ve tavırlarını gözlemliyorum. Baba ve ailesi ile de iletişim halindeyim zaten. Kızım aile ortamında yetişiyor. Boşanmış bir aile çocuğu olmasının etkileri ne yazık ki mevcut. En büyük faktör babanın kızımın her istediğini yerine getirmesi. Şımarık yetişiyor diyebilirim. Fakat psikolojisi bozuk bir çocuk denemez kesinlikle. Ki bu konuda öğretmeni de aynı fikirde.

Kızım beni özlüyor evet. Ama benimle kaldığı zamanlar da 1 ya da maksimum 2 hafta içinde de babayı özlüyor. Burada hırçınlaşıyor. Ve ne yazık ki bazen olmayacak isteklerini yerine getirmediğimde beni babasına gitmekte tehdit edebiliyor. Ve 12 yaşında teyzesi var kızımın. Pek anlaştıkları söylenemez. Kızım benimle kaldığı zamanlar teyze ve yeğen arasında problemler maksimum düzeye ulaşıyor birkaç hafta sonra ve arayı bulmak için ben en çok ta annem müthiş çaba sarfediyoruz. Sarfedilen çaba söz konusu Olamaz elbet. Ama tek çocuk olarak büyümeye alışmış iki çocuğun psikolojisinden bahsediyorum.

Baba kızına inanılmaz düşkün oldu. Kızım da her kız çocuğu gibi babasına düşkün elbette. Kızımla aramdaki diyalogta büyük sorunlar olduğunu söyleyemem.

İki taraf arası manevi tablo bu şekilde. Maddi tabloya gelirsek babanın düzenli bir işi var. Ben ise ücretli öğretmenlik yapıyorum. Aldığım ücret ve yatan sigortam belli. Ailem ise maddi olarak ortanın bir tık üstü diyebiliriz. Yani kendi gelirim tam olmasa da ailem dolayısıyla maddi sıkıntım yok.

Bir çocuğun anneye olan ihtiyacı da yadsınamaz bir gerçek.

Asıl konu ise :
Velayetin el değiştirmesi için bir dava açmak istiyorum. Fakat bu sadece kızımı özlediğim ve onsuz yarım olduğum için bencilce bir istek mi yoksa alınması gereken isabetli bir karar mı kestiremiyorum. Ve çocuğun iyi bakılması, velayetin babada olmasının çocukta ağır psikolojik sorunlar meydana getirmiyor oluşu mevcutken, baba velayeti kesinlikle vermek istemiyorken ve ben de bu kadar özenli bakıma rağmen sırf kızımı alabilmek için eski eşe çocuğa bakmıyor diye iftira atamayacakken, hadi alçaldım ve kızımı alabilmek adına iftira attım diyelim kesinlikle kanıtlayamayacakken bu davayı kazanma olasılığım nedir?
( Bu soru avukat arkadaşlara)

Evet durum bu. Genel hatlarıyla çerçeve bu. Her geçen gün kalbimdeki yük ağırlaşıyor. Öyle zaman oluyor ki kalbimdeki hasret fiziksel bir acıya dönüşüyor. Dayanılmayacak gibi oluyor. Özellikle kızımı gidip gördükten sonra 1 hafta dünya da cehennemi yaşıyorum. Tam kendimi teskin etmişken deli gibi özlüyorum gidip görüyorum. Ve herşey yeniden sarıyor. Böyle de bir paradoks...

Şimdi olay genel hatlarıyla bu iken benim velayeti alma isteğim son derece haklı mı? Kızımın menfaatine uygun mu? Yoksa herkes artık düzenini kurmuşken kurulan düzene bencilce bir çomak sokmak mı?
Ben çıkamadım işin içinden. En doğrusunu kızım için bulmak istiyorum.

Ve tekrar avukatlara sorum
Şu şartlar dahilinde açılan davayı kazanma olasılığım nedir?
 
Hukuki boyutunu bilmiyorum çok içim sızlayarak okudum. Davayı açarsanız bu süreçte kızınız çok yıpranır şayet kazanıp yanınıza alırsanız da hem sahip olduğu imkanlardan hem babasından ayırdığınız için içten içe size bilenebilir de. Çünkü sizin ev ortamında teyze ile de anlaaşamıyormuş. Babadan ayrılıp sizle baş başa yaşamayacak anladığım kadarıyla siz ve ailenizle yaşayacak. Çok zor.
Kızınızın yaşadığı ilde ya da yakın bir ilde bir hayat kuramaz mısınız? Çok zor biliyorum ama böylesi bana daha mantıklı geldi.
 
Siz de tahmin edersiniz ki bodoslama gidemem bir kadın olarak ancak ayağım sağlam basacaksa gidebilirim. Aöf okuyorum lisans. Ancak onun bitmesi ve atama durumunda gidebilirim ki bu sene daha 2. Sınıfa geçtim. En iyi ihtimalle 1 yılda atanma halinde bile en az 4 yıl sürecek yani.
Ve evet benimle başbaşa yaşamayacak. Ailemle birlikte yaşayacağız benimle birlikte kalması halinde. Ve bu şekilde birkaç demo yaşadık dediğim gibi. Ayrı eve çıkmayı da maddi gücüm kaldırmaz.
 
Yedi yaşındaki teyzeye annesi baksın , 4 yaşındaki yavruna da sen !

İki tane kızım var , babam zengin bir adam ,eşim de öyle .. boşanma durumu olsa ben çalışmayan öğrenci bir anneyim .babamdan yardım kabul etmem ama çocuklarımı vermemek için ölümü göze alırım .. zengin bir baba varken ,öğrenci bir anneye kim çocuk verir ? AMA BEN DAUGHTER İM ALIRIM !!!
 
Konuyu açtığım saatin münasebetsizliği ve bu münasebetsiz saatte bu kadar uzun bir konuyu okumanın zor olması sebepleriyle sanırım bu gecelik pek fazla bir yorum alamayacağım. O yüzden telefonumu bir kenara bırakıp yatayım. Ben yattıktan sonra (olursa) yorum yazacak olan tüm arkadaşları uyandığım gibi cevaplandıracağım inşallah.
 
Yalnız tekrar dikkatinizi çekerim. Biz o aşamayı geçtik artık. O konuda konuşmak faydasız. Konu velayetin el değiştirmesi konusu. Ve bu konuda da belli başlı şartlar var. Ve hangi durumun kızımın menfaatine daha uygun olduğunu bulmaya çalışıyorum.
Yeni boşanma durumunda elbette doğru olan velayetin annede olması. Buradaki hatamı kabul ettiğimi zaten belirtmiştim.
Fakat aradan 1.5 yıl geçip te bir düzen kurulunca durum takdir edilir ki daha farklı oluyor.
 
Çok acı. Anne yada baba farketmez. Çocuk bı sure sonra kime alismissa ondan ayırmak büyük travma yaratabiliyor. Bnm de tavsiyem büyükşehir de yaşamıyorlar ise çift zamanlı calismayi göze alarak o şehre yerleşmeniz. Yarım gün okuldan sonra parti time bı iş bulabilirsiniz mesela. Biliyorum söylemek yaşamaktan kolay ama bunca olaydan sonra biraz fedakarlık göstermeniz gerekiyor. Yoksa ilerde bu hırçınlığı size olacak gibi
 
Ben de hatana dikkat çektim zaten ..açık yazıp çokça kırmak istemedim ..2.5 yaşındaki bir çocuğun yeri annesinin yanıdır ..şu aşamada iyi bakıldığına eminsen ve davayı kazanamazsan, aynı şehire taşınıp eski eşle anlaşmaya varmalisin. .yine kendimden örnek vereyim ..çocuğumun iyi bakıldığına eminsem ,düzenini bozmaz ,yaşadığı yere taşınırım. .eski eşimle anlaşıp ,çocuğumla daha çok vakit geçiririm .atıyorum ,bir hafta benimle kalır bir hafta onunla .yada orayı daha çok seviyorsa 1 hafta benimle kalır 2 hafta babasıyla ..gündüz görürüm gece bırakırım falan gibi ..şu saatten sonra bütün zorlukları göze alıp yakınında olmalısın .eski esin senin yakınına gelmeyeceğine göre sen kızın için oraya taşınmalısın
 
Büyükşehirde yaşıyorlar. Ve evet bu yapılması gereken fedakarlıksa elbet yapmalıyım. Fakat bir düşünelim. Orada tek başıma kadın olarak yaşamanın manevi zorluklarından bahsetmeyeceğim. Fakat haftaiçi ve haftasonu geçinmek için full time belki gecelere kadar çalışmak zorunda kalacağım. Elbet bu da sorun değil. Fakat yine kızıma vakit ayıramayacağım. Ve kızım akşamları 10 da uyur. Yine onu görebileceğim zamanlar aşırı kısıtlı olacak ve üstüne üstlük yorgun ve şimdikine nazaran daha parasız bir anne...
 
+1
 
Şartlarınızı anladım bir hata yapmışsınız telafisi zor görünüyor. En azından çocuk iyi ortamda büyüyor. Hakkınızda hayırlısı.
Burada üstünüzden ego tatmini yapacak bir sürü yüzyılın annesi çıkacaktır. Umarim linç yemezsiniz. Herkesin yaşadığı kendine zor. Yargılamak doğru değil.
 
Bu da bir seçenek evet. Ama özel sektör tecrübem hiç yokken orada alabileceğim ücret belli. Tek işle büyük şehirde geçinmem mümkün değil. Haftaiçi ve haftasonu ek iş yapmam gerekecek ve yine kızıma vakit ayıramayacağım.
 
Kolay kolay tartışan bir insan değilim. O yüzden dediğiniz gibi zavallıca yapılacak yorumları anca göz ardı edebilirim. Ki zaten konumun kapanmaması ve sabote edilmemesi için böyle davranmalıyım.
 
Bunlar da doğru evet...
Ama ilerde evlenip bı yuva kursan dahi kızın sana bnm için uğraşmak yerine gidip evlendin hayat kurdun diyebilir. Tabi ki bunu yapmak hakkın ama seninde aklin hep orada olacak zaten. Çocuk evet anne seninle yaşamak istiyorum diyene kadar bişey yapamayacak gibisin. Belki de en iyisi beklemek...
 
Bir süre sıkıntı çekersin ,sonrasında rahatlarsın ..herşey kızın için ,böyle düşün .. biraz birikim yapar ,farklı sularda yüzersin .. emek olmadan yemek olmaz ..zamanında babam kamyon şoförüydü, hiçbirimiz aç kalmadık ..azmetti zirveyi gördü ..sen de bir yerlerden başlamalısın .. risk al !
 
Velayet el değiştirme davasında da araştırdığım ve danıştığım kadarıyla çocuğun fikrinin dikkate alınması için minimum 7 yaşında olması gerekiyormuş (yanlışsa avukat arkadaşlar düzeltsin lütfen). Ve bu 3 yıl da benim gözüme İnanılmaz uzun görünüyor.
 
Cocuklarimdan 1 saat ayri kalsam özleyen bi anne olarak senin yerinde olmayi asla istemezdim.Allah yardimcin olsun.

Bu konu hakkinda hukuki bi bilgim yok malesef ama ; cocugun icinde bulundugu mevcut duruma bakilirsa sanki beklemek en mantiklisi.
 
Zor bir durum. Bilemedim şimdi. Ama bence hiçbir çocuğa istisnaları hariç anne gibi kimse bakamaz. Senin gibi cocugunu düsunemez, senin gibi sevgi veremez. Maddiyat belki verir ama maneviyat veremez. Babayla olan iletisimi icin bir sey diyemem ama bence kizinla gecirdigin saatleri artirmalisin. Belki cocuk sana daha cok baglanir ve aldiginda da babayi o kadar ozlemez. Vaktini daha cok ayir cocuguna alistir kendine. Sonrada velayeti isteyebilirsin.Ben olsam alırdım.
 
Çok laf cambazlığı yapmışsın...bırak çocuk babasında kalsın...nedense kötü niyetli biri olduğunu düşündüm...davayı açarken iftira atabilmekten bile bahsetmişsin...ben kızına çok verimli bir anne olacağını düşünmüyprum
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…