Az önce kendi durumumu yazdım. Bir baktım destan yazmışım. Sonra dedim ki bu mesajı dehbli insanlar okuyacak, tersine ilgi alanında olduğu için aşırı odaklanma durumu olmazsa mesajımı oku(ya)mayacaklar.
Sildim. Belki parça parça yazmam daha uygun olur
31 yaşında geçen sene dehb teşhisi aldım.
Akademik problem yaşamamam, ilgimi çeken konuda aşırı odaklanma gibi bir durumum olması nedeniyle bende bir sorun var ama ne diye sorguladığım halde asla aklıma dehb olabileceğim aklıma gelmemişti. Benim için sürpriz oldu.
Major depresyon, sosyal fobi( özellikle otorite figürü ile), yeme bozukluğu vardı.
Doktorun söylemi ile başa çıkabildiğim için üzerinde çalışmadık.
Fakat depresyon, obeziteye bağlı hareket kısıtlanması, vitamin eksiklikleri falan filan derken dehble ilgili sıkıntı yaşadım.
Benim kurtarıcım müzik olduğu için ve aşırı melankolik hallerden kaçınmak için müzik dinlememeye başlamıştım.
Dağınıklık ve odaklanamama hali arşa yükseldi o dönemde.
Neyse. En son depresyon ve sosyal fobi üzerindeki çalışmaların meyvesini yedikçe, iyileştikçe ya başka bir sıkıntı var hissi bende ağır basmaya başladı.
En son ben galiba tembelim diye doktorun karşısında ağladım. Ben neden böyleyim diye...
Doktor dehbli olduğumu söyleyince ben bir aydınlanma yaşadım. Artık sorunun ne olduğunu biliyordum, çözmek kaldı.
Bu arada çevremdekilere dehb varmış yaaa dediğimde bir arkadaş" obez birinin hiperaktivitesi olduğunu hayal edemiyorum" dedi. Bu da böyle bir anımdır.
Bendeki belirtiler.
Hiperaktivite,
Aşırı odaklanma,
Trafikte ışıklarında sürekli hafif hafif arabayı hareket ettirmek,
Banka gibi yerlerde sırada bekleyememe, volta atma, ayak hareketi yapmak.
Arkadaş ortamında dışarda buluştuğumda masadaki her hangi bir şeyle oynama gibi.
Sıkıldığımda elim ayağımın yerinde durmaması.
Bazen yüzümle oynamak, saçımla oynamak koparmak, kaşınma gibi...
Sınfta ders dinlerken odaklanabilmek için boş kağıda rastgele şeyler yazma, imza atma gibi hareketler.
Yavaş konuşan insanları dinlerken tahammül edememe,
Kendim konuşurken en doğru şekilde ifade etmeye çalışırken aklımda düşünce seli oluşması, kafamın karışması, ne diyordum ben gibi tepkiler vermek, karşımdaki insanında kafasının karışmasına sebep olmak.
Video, dizi gibi şeyler izlerken duruma göre en az x1,5 hızlandırma kullanmak,
Sözde nezaket olarak addedilen bazı sosyal ortam tavırlarından kaçınmak, '-mış' gibi yap(a)mamak.
Mükemmeliyetçi olup işe zor başlamak,
Sürekli erteleme, iş biriktirme, sonra motora bağlayıp iş tamamlamak ama sürecin eziyetli olması.
Benim çözümüm müzik.
Bir işi ertelememek için ilk başlama hareketi, ateşleyici olarak müziği kullanmak.
Ekstradan meditasyon ve dopamin detoksu yapmak.
Neyse sözde kısa yazacaktım. Bu sefer silmiyorum emeğimi çöpe atmayacağım.
Hakkınızı helal edin.