• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yemek yapmak yada yapamamak

benim bi sulu kofte yapisim vardi aman yarabbi felaket otesiydi.simdi ise harika yapiyorum yemekleri.ben bile ogrendiysem kimse umutsuzum demesin

Ben de dolmaya yağ katmayı unutmuştum ilk yaptığımda :-)kupkuru olmuştu öyle yemiştik anneme diyorum bunun birşeyi eksik ne ama annem yağı olmasın demişti :confused:ilk taze fasulye yemeğinede acı süs biberi salçasını doldurmuştum tabi bide baharatlar eklenince yiyen soluğu su içmede almıştı normal salça sanmıştım onu annem köftede kısırda kullanıyormuş sonradan öğrenmiştim:-)
Buda iyiymiş :-) Muhakkak oluyor ya. Özellikle ilk zamanlar unutuluyor. Zamanla alışınca gayette güzel oluyor yemekler. Biraz pratik lazım. Böyle deneyimler bile işe yarıyor,bir kez unutunca insan unutmuyor,aynı şeyi yapmıyor yeniden.

Yaptikca elin alisir
Ben senin tariflerinde sikinti oldugunu dusunuyrm
Burdan esinin sevdigi senin sevdigin yemekleri yaz puf noktalari ile tarif verelim

Çok dertlenmeyin, belli ki tam tarifleri uygulayamıyorsun henüz.
Hala yeni bir şey denediğimde "güzel olmuş ama denedikçe daha güzel olacak sanki" der eşim.

Bazen zeytinyağlıları tutturamadığım olur hala.
Yemek zamanla oturan birşey... Sen de zamanla el alışkanlığı kazanacaksın...

Hep tarife uyun demişler ama bence çoğu zaman göz kararı ekleme çıkartmalar yapmak daha iyi oluyor. Çünkü mesela en basitinden ocağı ne kadar açtığın, tencerenin kapağını açık mı kapalı mı tuttuğun, koyduğun malzemenin çeşidi bir yemeğe koyduğun suyun ne kadarı kalacak onu etkiliyor. Malzemeler zaten markadan markaya çok farklılık gösteriyor. Mesela torkunun şekeri çok yoğun. Onunla eski bir tatlı tarifi yapınca çok şekerli oluyor tadı. Bazı pirinçler çok su çekiyor , kullandığın yumurtanın büyüklüğü un miktarını arttırmanı gerektirebiliyor vs. vs. Tariflerde hangi aşamada nasıl bir kıvam alacağı söylenen kısımlara, aşama fotoğrafları varsa bunlara dikkat et. Kendi yaptığın bunlara benzemezse gerekli ölçüde koydum ben zaten diyip geçme, eklemeler yap. Mesela zeytinyağlılarda yemek yağsızsa üzerine son aşamada dahi yağ eklenebilir hatta soğuk eklenen yağ daha yoğun ve lezzetli yapar yemeği. Fazla sulu tencere yemeklerinin, çorbaların çoğuna unlu tereyağlı terbiye eklenebilir. Çok yoğun kıvamlı olursa biraz su ekleyip bir taşım daha kaynatılabilir.

Sogani kavurdum domates salcasi kavurdum princ koydum az bisey kavurdum doldurdum dolmanin icine sonuc husran . Ya ben istiyorum ki annesi yemek yaptiginda hiiiimmmmhih diye lezzetlenirdi aynisi bana da olsun :işsiz:
Kavurmaya gerek yok baharatlar nerde ve kıymada katarsan daha lezzetli olabilir :)

Salçasını dengeli ve suyunu kararında koyarsan birde baharatlar tamamdır. Eşin çok bilmesin beğenmiyorsa kendi yapsın.
Nefis yemek tariflerinin uygulaması var onu indirip ordan yardım alabilirsin.

Karakedi kavurmalı iç harcı yaprak sarmasında hazırlıyoruz, biber dolmasında bütün harcı çiğ olarak hazırlıyoruz, bol soğan lezzetli dolmaların sırrı.. ancak pirinç soğandan daha çok olmalı :)

Aslında biraz internetten ders çalışır gibi yemek tarifleri ve püf noktalarını okuyabilirsin. Şimdi doğru bilgilere ulaşmak çok daha kolay.

Dün koçanlı mısır aldım, haşladıktan sonra tanelere ayırarak derin dondurucuda saklamak istiyordum. Tanelere kolayca nasıl ayıracağımı internetteki bilgilerden öğrendim...Çatal yardımı ile tanelere ayırmak benim aklıma ilk etapta gelmeyebilirdi.

Son düzenleyen: Moderatör:
ay bak ben de ne zaman yayla çorbası yapsam kesilirdi, sen söyleyince hatırladım :)
ama ayrı keyfi vardır o acemi yemeklerinin.
ben çatlaktım yemek konusunda, daha orta okuldaydım okuldan gelirdim annem yoksa üstümü değiştirmeden mutfağa koşardım makarna yapıcam, kek yapıcam diye :)
sonra öğrencilikte iş başa düştü tabi, hiç öğrenci gibi yemezdik biz kuru fasulye pilav salata çorba falan baya baya yemek yapardık iki kız arkadaş :)
yine de sevgiliyle yapılan yemeklerin tadı bambaşka.

işte hiç öğrenci evim olmadı:KK12::KK12::KK12:

eşimin vardı

bir gün hazır çorba yapacaktı

ben "hiç bilmem, hiç görmedim, hazır çorba nasıl yapılır" dedim

o zaman adamın gözleri açılmıştı, yandık biz bununla diye de iş işten geçmişti :olamaz::olamaz::olamaz:

işte bu sebeplerle o yemek yapabilirdi, bana da "ben yaparım, birlikte yaşayalım" demişti

hatta bir kere börek yapmıştım eşimin ablası da vardı

bu böreği yapan her türlü yemeği yapar demişti

o tarz şeyleri yapmayı bilirdim daha doğrusu teorim iyiydi ama pratik yoktu

çift taraflı tava yoktu bizim gençliğimizde ama tavada tepsi böreği gibi börek yapardım, tersini çevirir iki tarafını pişirirdim vs vs

çok uzun zaman oldu yapmayalı ama bak

pratiği oğlum olduktan sonra kazandım

konu sahibi aceleye gerek yok

yavaş yavaş öğrenirsin

ama mesela düdüklü yemekleri, fırın yemekleri bir kaç favori yemeğin olsun, pratik ama gösterişli

yap koy olsun bitsin :hamarat::hamarat:

ille de mantı açmak gerekmiyor

ha bu arada az miktarda yaparsan daha lezzetli olur, iki kişiye kazanla yemek yaparsan daha zor olur

bir anı daha yazıp çıkıyorum postundan çok çenem düştü zira

eşim ezogelin çorbası isterdi, ben de "ben bilmiyorum, sen yap" derdim

o da dalga geçerdi nasıl bilmiyorsun, annem hep yapar vs vs diye

ben de "benim annem bilmez, yapmaz da" derdim

neyse annemler şehir dışından bize geldiler :anne:

annemi evde bıraktık, işe gittik

akşam bir geldik ki kadın yememiş içmemiş ezogelin çorba yapmış :kızgın::kızgın::kızgın::kızgın:

dedim "bu ne" dedi ki "ezogelin çorba", "onu biliyorum da, sen bunu yapmazdın" dedim o da "evet, yeni öğrendim, güzel oluyor diye size de yaptım" dedi :hamarat::hamarat::hamarat:

Son düzenleme:
Sana süper bir mantı tarifi vereceğim bunu yap çenesi kapansın.Bir yumurta tuz un ve suyla birazcık sert bir hamur yap üstünü kapa bir saat dinlensin.içi için soğan kıyma kırmızı pulbiber karabiber tuz ve fesleğen kat sakın fesleğeni unutma mükemmel bir lezzet verir bana güven hamuru aç kıymayı koy kapa tereyağında salçalı acılı sos yap birde sarımsaklı yoğurt tamamdır.fesleğen önemli bir detay yeşil renklisi olacak moru reyhan oluyor biz kurutulmuş kullanıyoruz bizim mantı çok beğenilir bana güven:))

Stres yapma yeterki yemek yapmak istiyormusun gönülsüz yapılan şeyler hep kötü olur bende yemek de dahil tadını kontrol ederek yaparsan lezzetlendirebilirsin mesela benim dolmada sırrım bol soğan maydonoz dereotu nane biber ve domates salçası domates sarımsak az kimyon karabiber kıyma pirinç ve bol zeytinyagidir üstelik suyunu kasaptan alıp hasladiğım kemik suyuyla tatlı toz kırmızı biberi katarak içine biraz tuz ekleyerek pisiririm güzelce pişirir hepsini bir borcama alıp üzerine az az tereyağı koyup fırına veririm genelde dolmam yemeklerin corbalarim beğenilir hatta bayramda kelle paça corbama kelle yemeyen komşum bayilmisti tabi bunda 27 yaşındayım ama 10 yaşımdan beridir mutfakta olmamın etkisi çok annem hep yemek yap onu öğren bunu öğren yaptığın bana öğrendiğin kendine derdi elime yapıştı sağolsun benim eşim kadar başka biri yoktur bu kadar midesine düşkün herhalde

Sogani kavurdum domates salcasi kavurdum princ koydum az bisey kavurdum doldurdum dolmanin icine sonuc husran . Ya ben istiyorum ki annesi yemek yaptiginda hiiiimmmmhih diye lezzetlenirdi aynisi bana da olsun :işsiz:

Ben de kavurarak yaparım zeytinyağlı biber dolmasını ama. Etli dolmayı kavurmam. Soğanı kavururum ama çok koymam, gerçi koysanız da olur zeytinyağlıya soğan yakışır. Pirinç için de ben her dolma için 1 tatlı kaşığı olarak hesaplıyorum, 10 dolmabiberi varsa 10 tatlı kaşığı. Domates doğrarım salça koymam, baharatlarını atarım nanesini bol atarım, kuş üzümü koyarım. Yiyenler gayet tabağı bitirir, henüz kimse zehirlenmedi ehehe. :) Pirinci az koymuşsunuzdur size çok gelmiştir de.

Bende çok tuhaf yemekler yapmisimdir ilk zamanlar ki yanliz yaşadım,karnımı doyuracak şekilde birşeyler hazırlar ac kalmazdım o dönem,ona rağmen düdüklüye atıp yağ koymayi unuttuğum pırasa vardı mesela hiç unutamam onu. Oturduk yiyoruz eşimle ama birşey eksik yani bir tuhaflik var. Tuz mu o mu bu mu derken,aaaaa yağ koymamışım diyip gülmüştük.
Sonra ilk kez fırın sütlaç yapmiştım,eşimde çok sever hevesle bekliyor zavallım,o işteyken mesaj atmışım fırın sutlaç var diye,onun hayaliyle günü geçirmiş gelmiş eve,güveç kaplarında attım fırına,çıkardım fındıkla süsledim eşime verdim,kaşığı daldırdı kaşık girmiyor,bildiğin tabağın şeklini almış kapkatı bir sütlaç,olmuş adeta bir fırın makarna :) Güldük geçtik.
.
:KK70::KK70:

Stres yapma yeterki yemek yapmak istiyormusun gönülsüz yapılan şeyler hep kötü olur bende yemek de dahil tadını kontrol ederek yaparsan lezzetlendirebilirsin mesela benim dolmada sırrım bol soğan maydonoz dereotu nane biber ve domates salçası domates sarımsak az kimyon karabiber kıyma pirinç ve bol zeytinyagidir üstelik suyunu kasaptan alıp hasladiğım kemik suyuyla tatlı toz kırmızı biberi katarak içine biraz tuz ekleyerek pisiririm güzelce pişirir hepsini bir borcama alıp üzerine az az tereyağı koyup fırına veririm genelde dolmam yemeklerin corbalarim beğenilir hatta bayramda kelle paça corbama kelle yemeyen komşum bayilmisti tabi bunda 27 yaşındayım ama 10 yaşımdan beridir mutfakta olmamın etkisi çok annem hep yemek yap onu öğren bunu öğren yaptığın bana öğrendiğin kendine derdi elime yapıştı sağolsun benim eşim kadar başka biri yoktur bu kadar midesine düşkün herhalde

Çok yağlı olmuyor mu böyle ama ya kıyma zaten yağlı et suyu var üstüne tereyağı var. Bilemedim. Güzelse ben de deneyeyim.

nefisyemektarifleri isimli siteyi ziyaret edebilirsin , ben bildigim herseyi ordan ögrendim.

ilk evlendigimde sahanda yumurtalarim kabuklu olurdu , sürekli disaridan ismarlayip yedigimiz icin bagirsaklarimizin kurumasi ihtimali bile olmustu bunun icin su torbada satilan sadece isitilmasi gereken hazir yemekleri bile yakiyordum . su an evde el acmasi börekten tutta lahmacuna kadar herseyi yapabilcek durumdayim üzülme yani yapamiyorum diye , ögrenecegine eminim :) baktin esin cok sacmalamaya basladi sende gelde mutfaga bana ögret madem kocacim dersin :)

Çok yağlı olmuyor mu böyle ama ya kıyma zaten yağlı et suyu var üstüne tereyağı var. Bilemedim. Güzelse ben de deneyeyim.
Şimdi pirinç yağı sever kıyma çok yağlı kullanmam artık tereyağı küçük küçük olacak sadece kokusunu versin diye eeeee tabi damak tadı ama benimki biraz yagli sever o yüzden bu kadar yağ malesef tabi azaltmak insanın elinde canim

Eqt portakal agacı sitesi guzel nefis yemek tarıflerı sitesıne gir popüler tarifler tutulan tarıfler ordan bak yap dah bır cok guzel site var arastır bos zamanlarında tarıflerı yapa yapa elın duzelır bende senın gıbıydım hıc bır zaman yemek yapamıyacagımı zannedıyordum sımdı mukemmel olmasada iyiyim yemekte ılk kocanın en sevdıgı yemeklerı ogrenmekle basla aklını al snr her gun degısık corbalar kesın olsun corbasız bırakma yanına pırınc pılavı yada bulgur sebzelı sade yada makarna degıısk degıısk gerıye ana yemek kalıyor yaptıgın yemegı ıkı gınluk yap yanına salata yap yada defısık mezeler yap yogurt kucuk kaselere tatlı tap bir tepsi üç dört gün yemegın yanına cıkar snr yenıden baska tatlı yap ıdare etsın senı baskaların da begendıgın yedıgın yemeklerın tarıfını iste nasıl yapıyor sor ögren deıgım sıtelere gir bak sigara börekleri pogacalar kurabıyeler yap buzluga at en basiti cayın yanına cıkar aksamları ne bılım nasıl yardımcı olsam bılemedım erkegın kalbıne gıden yol malesef midesinden geçiyor kalbini kıtmasına izin verme dike getir bebi kırıyorsun diye kendini ezdırme net ol elınden geleni yap erkekn kalk kahvaltıdan snr ılk işin yemegını yap devamlı yemek tarıflerı arastır her fırsatta

Arkadaslar ben yeni evlendim ve bi sorunum var yemek yapamiyorum.aslinda yapiyorum ama lezzetli olmuyo tam tarife uygun itinali bi sekilde. Esim laf etmeye basladi Herkes bu evreden gecti mi? Ben yemek ne zaman nasil yapabilicem ?:KK1:

ben hala yapamıyorum
yavan oluyo yemeklerim
tatsız oluyor
bence elimin lezzeti yok
eşin söyleniyosa kalksın kendi yapsın

Şimdi pirinç yağı sever kıyma çok yağlı kullanmam artık tereyağı küçük küçük olacak sadece kokusunu versin diye eeeee tabi damak tadı ama benimki biraz yagli sever o yüzden bu kadar yağ malesef tabi azaltmak insanın elinde canim

Fırın efektli biber dolmasını severim ben aslında hafif altı yanık gibi olanı. Bir de böyle deneyeyim bakalım, belki ben de severim. Elinize sağlık. :)

Back
X