• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Yemek yapmak yada yapamamak

Arkadaslar ben yeni evlendim ve bi sorunum var yemek yapamiyorum.aslinda yapiyorum ama lezzetli olmuyo tam tarife uygun itinali bi sekilde. Esim laf etmeye basladi Herkes bu evreden gecti mi? Ben yemek ne zaman nasil yapabilicem ?:KK1:

Ölçekli çalışmak riskli sonucu aza indirir. Baharatı, suyu ve tuzu da dahil olmak üzere bütün kattığın malzemeyi ölçeğine tam uygun koymalısın. Tabi sevgini de katmalısın:)

Kimya mühendisi bir arkadaşım, mutfakta da tıpki labaratuvarda iş yapıyormuş gibi mutlaka ölçekle çalıştığını söylemişti. Ve bu arkadaşım 15 yıllık evli.

Soğanı hatta sarımsağı bol olan dolma daha güzel olur baharatı vs eksikti yada yağı.İçini nasıl hazırladınız.

Sogani kavurdum domates salcasi kavurdum princ koydum az bisey kavurdum doldurdum dolmanin icine sonuc husran . Ya ben istiyorum ki annesi yemek yaptiginda hiiiimmmmhih diye lezzetlenirdi aynisi bana da olsun :işsiz:

Ölçekli çalışmak riskli sonucu aza indirir. Baharatı, suyu ve tuzu da dahil olmak üzere bütün kattığın malzemeyi ölçeğine tam uygun koymalısın. Tabi sevgini de katmalısın:)

Kimya mühendisi bir arkadaşım, mutfakta da tıpki labaratuvarda iş yapıyormuş gibi mutlaka ölçekle çalıştığını söylemişti. Ve bu arkadaşım 15 yıllık evli.

Sevgiden cok endise katiyorum ben o yemege acaba olucak mi olucak mi diye diye malzemeleri koyarsam boyle olur

8.webp

Biraz argoca bir karikatürmüş ama..:olamaz: Sen de soldaki adam gibi davran :KK48: Soldaki kıvama gelmen dileğiyle:kk77:

Hep biseyi fazla yada eksik oluyo. Gecenlerde sadece sogan harcli biber dolmasi yapmisim o kadar princ nereye kayboldu bilemedim :)
Nasıl anlatılır ki ya yavaş yavaş alışacaksın lezzetli olması için soğanı salçayı filan güzel kavurman lazım baharatı öylesine :)

Bende çok tuhaf yemekler yapmisimdir ilk zamanlar ki yanliz yaşadım,karnımı doyuracak şekilde birşeyler hazırlar ac kalmazdım o dönem,ona rağmen düdüklüye atıp yağ koymayi unuttuğum pırasa vardı mesela hiç unutamam onu. Oturduk yiyoruz eşimle ama birşey eksik yani bir tuhaflik var. Tuz mu o mu bu mu derken,aaaaa yağ koymamışım diyip gülmüştük.
Sonra ilk kez fırın sütlaç yapmiştım,eşimde çok sever hevesle bekliyor zavallım,o işteyken mesaj atmışım fırın sutlaç var diye,onun hayaliyle günü geçirmiş gelmiş eve,güveç kaplarında attım fırına,çıkardım fındıkla süsledim eşime verdim,kaşığı daldırdı kaşık girmiyor,bildiğin tabağın şeklini almış kapkatı bir sütlaç,olmuş adeta bir fırın makarna :) Güldük geçtik. Tek üzüldüğüm ziyan olan malzeme olurdu bu durumlarda.
Şimdi her yemeği yaparım,hiç zorlanmam. Standart şekilde tadı,tuzu oturur yemeğin. Bilmediğim şeyleri bir kaç siteden tarif alır harmanlar öyle yaparım.
Demem o ki,zamanla oturacak hepsi. Yemek yapamamak diye birşey yok,sadece pratiğiniz yok.
Yeni birşey deneyeceğinizde bir kaç tarife bakın,ölcerek yapın,zamanla gerek bile duymazsınız bakmadan yapacak hale gelirsiniz.

Dolmalar borekler mi yapiyorsun olmuyir zaten cokta guzel olmasin uc gun sonrada sen bana kilo aldirdin diyecek :)))) basit seyler yap bir makarna kofte patates corbada mi olmuyor tarifler abartili olabilir internette vs ne zaman yapsam ya tuzlu ya sekerli olurdu varsa anneniz ya da kv tarif alin daha temiz.

Sogani kavurdum domates salcasi kavurdum princ koydum az bisey kavurdum doldurdum dolmanin icine sonuc husran . Ya ben istiyorum ki annesi yemek yaptiginda hiiiimmmmhih diye lezzetlenirdi aynisi bana da olsun :işsiz:

peki annen nasıl yapar

yani mesela maydanoz vs katmamışsın ya da baharat

benim yemek sırrım kimyondur

her şeye yakışır lezzet verir

pirinci az mı kattın

az olsa bile sonuçta dolmayı dolduracaksın biberin artardı

hoş mevsimi değil zaten biber tatsızdır bu zamanda

bir de eşin kıymalı ya da etli dolma seviyorsa ona değişik gelmiştir.

Biz de dolma içi kavrulmaz birde öyle dene.Pirinci yıka içine soğanı,domatesi,sarımsağı,yeşil nane maydanozu küçük küçük doğra içine kimyon,karabiber,kırmızbiber,sumak tuz ve kuru nane at biber ve domates salçasını katıp karıştır çok güzel oluyor,hatta ben içine bir ara yanlışlıkla kekik attım nane zannedip :) oda çok güzel tat vermişti az birşey atmıştım atarken fark ettim sonra içinden almadım.

sanırım boyum ocağa yetiştiği günden beri yemek yapıyorum o yüzden acemi denemelerimi abimle kardeşim yemişti :olamaz:
12 yıllık evliyim, öncesinde 5 yıl yine ailemden ayrıydım, buna rağmen hala balık yapmam mesela, eşim yapar, et yemeklerini de genelde ona kaktırırım. bence mutfağa birlikte girip birlikte yapın, böylece yemeğe bahane bulamaz.
ben o müthiş yemeklerin tarifle değil deneyimle olduğunu düşünüyorum, biraz zaman lazım, ama olmuyorsa da dert edilecek bir şey değil, köfte patatesle de çok güzel sofra hazırlanabiliyor.

Yağını tuzunu ve suyunu ne kadar koyduğun onemli. Salçayı ve unu kavurmak onemli. Pişme süresi onemli.
Kullandığın sebzelerin ne kadar su saldığı onemli. Misal patates tuzu ve yağı sever ona koydugun kadar kabağa koymaman onemli.
Kullandığın malzemeleri taniman lazim ona da zaman lazim. Bu gibi bir cok püf noktasını yapa yapa ve netten araştırarak öğrenirsin. Bir yemek yaparken sadece tarifi alma püf noktalarını sor google amcaya:)
Ardanin mutfağı ve nefis yemek tarifleri sitesini tavsiye ediyorum sana canım.

sanırım boyum ocağa yetiştiği günden beri yemek yapıyorum o yüzden acemi denemelerimi abimle kardeşim yemişti :olamaz:
12 yıllık evliyim, öncesinde 5 yıl yine ailemden ayrıydım, buna rağmen hala balık yapmam mesela, eşim yapar, et yemeklerini de genelde ona kaktırırım. bence mutfağa birlikte girip birlikte yapın, böylece yemeğe bahane bulamaz.
ben o müthiş yemeklerin tarifle değil deneyimle olduğunu düşünüyorum, biraz zaman lazım, ama olmuyorsa da dert edilecek bir şey değil, köfte patatesle de çok güzel sofra hazırlanabiliyor.

ayy şimdi hatırladım

eşim ilk zamanlarda mercimeklere yüzme öğretmişsin derdi

mercimek çorbam için

o zaman blendar da bilmiyordum ben

çorbayı saatlerce pişirecek zaman da yoktu

ama yüzen mercimekleri de yerdik ne yapalım

zaten benim adam ben yemekleri yaparım gel birlikte yaşayalım demişti

ben bir evin bir kızı olarak 25 yaşıma kadar hiç mutfağa girip yemek yapmamıştım

sonra eşim işten geç çıktığı için yemekleri ben yapmaya mecburen başladım

bu aşamada da tamamen başıma kaldı ama balık ve fırın yemekleri eşimin

Çalışıyor musun?

Ben nişanlıyken bir pilav yaptım, kimse hatırım için 1 kaşık bile yiyemedi, o kadar kötüydü.
Şimdi eşim misafir alacağımız zaman pilav yap diyor.
Her şey tecrübe galiba

Bende çok tuhaf yemekler yapmisimdir ilk zamanlar ki yanliz yaşadım,karnımı doyuracak şekilde birşeyler hazırlar ac kalmazdım o dönem,ona rağmen düdüklüye atıp yağ koymayi unuttuğum pırasa vardı mesela hiç unutamam onu. Oturduk yiyoruz eşimle ama birşey eksik yani bir tuhaflik var. Tuz mu o mu bu mu derken,aaaaa yağ koymamışım diyip gülmüştük.
Sonra ilk kez fırın sütlaç yapmiştım,eşimde çok sever hevesle bekliyor zavallım,o işteyken mesaj atmışım fırın sutlaç var diye,onun hayaliyle günü geçirmiş gelmiş eve,güveç kaplarında attım fırına,çıkardım fındıkla süsledim eşime verdim,kaşığı daldırdı kaşık girmiyor,bildiğin tabağın şeklini almış kapkatı bir sütlaç,olmuş adeta bir fırın makarna :) Güldük geçtik. Tek üzüldüğüm ziyan olan malzeme olurdu bu durumlarda.
Şimdi her yemeği yaparım,hiç zorlanmam. Standart şekilde tadı,tuzu oturur yemeğin. Bilmediğim şeyleri bir kaç siteden tarif alır harmanlar öyle yaparım.
Demem o ki,zamanla oturacak hepsi. Yemek yapamamak diye birşey yok,sadece pratiğiniz yok.
Yeni birşey deneyeceğinizde bir kaç tarife bakın,ölcerek yapın,zamanla gerek bile duymazsınız bakmadan yapacak hale gelirsiniz.
Ben de dolmaya yağ katmayı unutmuştum ilk yaptığımda :-)kupkuru olmuştu öyle yemiştik anneme diyorum bunun birşeyi eksik ne ama annem yağı olmasın demişti :confused:ilk taze fasulye yemeğinede acı süs biberi salçasını doldurmuştum tabi bide baharatlar eklenince yiyen soluğu su içmede almıştı normal salça sanmıştım onu annem köftede kısırda kullanıyormuş sonradan öğrenmiştim:-)

O kocalar tek kaldığında bir çorap yikayamasini bilmeyen beceriksizin tekidir.zamanla alışırsın canım yapa yapa öğrenirsin uzulme

ilk evlendigimde hep esim yardim ederdi bi ay falan.simdi oldursem girmez mutfaga neymis ben ondan daha guzel yapiyomusum.bence birak o yapsin kendini hic kotu hissetme.ayrica tarifle olmuyo el lezzeti olusacak bi sure sonra.sikmayin caninizi

Nefis yemek tarifleri diye site var ordan bak gayet güzel tarifler var.
Yemekte baharat ve yağ çok önemli.
Ben mesela çoğu yemekte karabiber kimyon kullanırım ve tereyağı zeytinyağı kullanırım nefis olur.

ayy şimdi hatırladım

eşim ilk zamanlarda mercimeklere yüzme öğretmişsin derdi

mercimek çorbam için

o zaman blendar da bilmiyordum ben

çorbayı saatlerce pişirecek zaman da yoktu

ama yüzen mercimekleri de yerdik ne yapalım

zaten benim adam ben yemekleri yaparım gel birlikte yaşayalım demişti

ben bir evin bir kızı olarak 25 yaşıma kadar hiç mutfağa girip yemek yapmamıştım

sonra eşim işten geç çıktığı için yemekleri ben yapmaya mecburen başladım

bu aşamada da tamamen başıma kaldı ama balık ve fırın yemekleri eşimin

ay bak ben de ne zaman yayla çorbası yapsam kesilirdi, sen söyleyince hatırladım :)
ama ayrı keyfi vardır o acemi yemeklerinin.
ben çatlaktım yemek konusunda, daha orta okuldaydım okuldan gelirdim annem yoksa üstümü değiştirmeden mutfağa koşardım makarna yapıcam, kek yapıcam diye :)
sonra öğrencilikte iş başa düştü tabi, hiç öğrenci gibi yemezdik biz kuru fasulye pilav salata çorba falan baya baya yemek yapardık iki kız arkadaş :)
yine de sevgiliyle yapılan yemeklerin tadı bambaşka.

Back
X