- 29 Nisan 2013
- 16.167
- 30.999
- 798
- Konu Sahibi alonedark18
-
Bir öğretmenin şiddeti önermesi çok acı... Öğretmen olarak söylüyorum. Konu sahibi sizde bir süre çocuğu görmezden gelin. Yani söylediklerini duymayın, yemek sormayın, tabağını koyun yemeğe çağırın o kadar. Yemezse kaldırın. Asla vurmayın, dövmeyin. Size vurmaya çalışırsa sakinleşmesi için ellerini tutun eğer sakinleşmezse bırakmayacağınızı söyleyin. Bunu da hep aynı yerde yapın. Mesela evdebelirli bir köşe.Dayak cennetten çıkmadır diye boşuna dememişler, öğretmenim eğitim psikolojisini de iyi bilirim ama kızınızın şu anda en büyük ihtiyacı ağzının ortasına inecek bir tokat.
Kızınız evde otoritenin kim olduğunu bilmiyor, hatta otoriteyi kendisi sanıyor, koyun önüne yemezse aç kalsın, susamış mı kendi almazsa susuz kalsın hiç oralı olmayın, 1 yıl daha kontrol altına alamazsanız bir daha hiç kabul etmez otorite olmanızı
Ha bakın bu da bir yöntem. Yeğenim oyuncaklarını toplamayı reddettiğinde ablam bir tane seçtirip geri kalanını bağışlatmıştı. Hem de kendi eliyle götürüp “x oyuncaklarının değerini bilmiyor o yüzden değerini bilecek çocuklara hediye etmek istiyor” diye verdirmişti.Oğlum 4.5 yaşında yakında 5 e girecek. Oyuncaklarını mi toplamadi topladın topladın yoksa aşağı atacağım diyorum pencereyi açıyorum hemen topluyor kaldı ki kaç kere attım gidip geri aldı. Yemek yemezse keyfi bilir ne bulursa yesin. Ana yemekleri benim oğlum da yemez pilav yer ayrı yemek yapmam. Bence çok geç kalmadan bir düzene sokun ilerde çok pişman olursunuz
Rüzgar eken fırtına biçer...Ben çoktan vurmuştum ağzına, çok sabırlısınız bence
Vursun tabii konu sahibi de insan.Ben çoktan vurmuştum ağzına, çok sabırlısınız bence
lütfen öyle demeyin ben buna karşıyımBen çoktan vurmuştum ağzına, çok sabırlısınız bence
15 yaşındaki ergenlik çağında coguga bu denebilir denemeli de ..insalah o yaşa geldiklerinde bende öyle olacağım şuan mesela tabağı terekten alamıyor tencereden alirkende yanma tehlikesi v.s ben önüne veriyorum yinede hatamı bu bilmiyorum ..ama şimdiden yetiştirmem lazım...ama mesela puding yapabiliyor ve hep kendi yapar seviyor onu yapmayı ..büyük cezveyi uzanabildigi yerden alıyor ben sadece ocağı açıyorum sütü pudungi pişirme yapıyor hatta cezve ile işi bitince içini su ile doldurup bırakıyor bunu dinliyor öğrendi hayrett yaniii...bilemiyorum umarım buradan güzel şeyler öğrenirim aynı yaş grubu veya tecrübeli annelerden ..Oglum bazen gece yatarken acikir. "Ben gorevimi yaptim seni doyurdum. Aciktiysan mutfak orada, git kendine yemek hazirla. Yemegi isitabilirsin, olmadi makarna yap, yumurta kır, beni ilgilendirmez. Benim gorevim seni uc öğün doyurmakti yaptim. Gerisini yapamam kusura bakma, Ben de insanim senin emir erin degilim" derim. Bu arada 15 yasinda. Isterse ac yatsin yapmam.
Mesela bugun tam temizlik yaparken aciktim dedi. 1saatlik isim var ister bekle isim bitince hazirlayim istersen kendin yap dedim. Kendi yapti. Ben onun her dedigini her dedigi an yapamam. Benim de islerim var. Cocukken de oyun falan oynamadim hic oyle. Birkac kez belki. Cunku ben hem doktora yaptim hem calistim hem annelik yaptim. Nasil alistirirsan oyle gider.
Gecen gun arkadasinin annesi aradi. Bu sene iyi egitim alamadilar ozel derse verelim mi diye. Olur dedim. Benimki telefonu kapatinca esti yagdi gurledi. Benim hayatima sen karar veremezsin, ben kendim yaparim, ozel ders vakit kaybi dedi. Oyle mi? Ne halin varsa gor. Kendi gelecegini dusunmeyen icin kendimi neden paralayim ki? Kadini aradim ozel dersi iptal ettim.
evet alternatif pişirmek kesinlikle benim hatam...ve bundn sonra asla yapmayacağım bunu...ama şöyle bişey mesela kuru fasulyenin yanına pilav gider ama o fasulyeyi değilde pilavı yiyor bu durumlarda ...neyseki herzaman yapmam bu ikiliyi ...ama bundan sonra sebze yemeği çorba salata takılacam gerçekten yemesse yemesin...pes eder dicem ama okadar inat ki aynı babası gibi ...ya yemeden yatar ya istediğini yemek için uğraşır .Kadın zaten darlanmış konu açmış daha mı yumuşak yaklaşsak acaba?
Arkadaşım kuş yuvada gördüğünü işlermiş. Eşim istedikçe sen de vermişsin, cocuk da buna alışmış. Önce buna bir dur deyin. Babasının da bir seyler yaptığını görsün çocuk.
Diğer konuda da arkadaşlara şiddetle katılıyorum. Alternatif üretmeyin. Olanı yesin. Bunu 4 yaşında ve gerçekten cok zor yemek yiyen bir cocuk annesi olarak söylüyorum. Çok acıktıklarında gerçekten ne varsa yiyorlar. Ancak alternatif olduğunu bildikçe sizin yaptığınız sebze corbasını, türlü yemeğini falan yemezler.
Eşinizin tavırları, çevrenizdekilerin size olan tavırları kızınızın gözünde sizi yemek yapan, emir verilen, hizmet eden kadın konumuna sokmuş anne rolünün tanımını böyle yapmış bilinç altında ve size ona göre davranıyor. Çevrenizdeki insanlarla özellikle eşinizle konuşun kendi işlerini kendileri yapsınlar mümkün mertebe. Ağaç yaşken eğilir kızınızın yaşı daha küçük davranışlarını değiştirmek sizin duruşunuza bağlı. Pasif durmayın konuşun anlatın güzel ve eğitici bi dille. En başta saygılı olması gerektiğini mutlaka empoze edin. Kıyamıyorum yapıyorum demişsiniz kızınızda buna alışmış ve kıyamıyor yapıyor nasıl olsa mantığıyla rahat davranıyor size. Anne rolünü yanlış tanıyor ve bunda birazda sizin suçunuz var çocuklar ağızdan çıkandan ziyade hal dilinize bakar ve ona göre şu yaşta annelik tanımı yanlış. Anne hizmet eden emir verilen sürekli sorumluluk alan bir birey olarak tanımlanırsa bilinç altında büyüyünce evlilikten korkar annelikten korkar. Sesinizi asla yükseltmeden ve ağlamadan güzel bir dille anlatın kızınıza anneliğin ne olduğunu ve çocukların annelere nasıl davranması gerektiğini sonrada hal diliyle güçlü bir anne olun ki kızınız bu şekilde davranmasınsabah başlıyor stres ...kızım özellikle ..her sabah sormam lazım ne istersin diye ve bir saat düşünme süresi var neredeyse ..bu esnada ben ek gıdaya geçen bebegimi yedirmeye çalışıyorum o da oldukça memnuniyetsiz ek gıdalardan devam sütü bile içmiyor o ayrı bir uğraş ..kızım yumurta sevmiyor senelerdir zaten bununla ugrastim her sabah tost yemesini de ben istemiyorum..peynir falan koyulur içine buğday ekmeği ile belki faydalı olur ama peynir zeytin bile asla yemez ..çok uğraştım bebekken kapattı ağzını almadı daha ..melemen ister yaparım yumurta koktu der yumurtasız yaparım çok sade tatsız der ..tereyağ koktu der ..öylece kalkar ..bende kızarım yeme ozaman der kalkdiririm sonra aç diye vicdan yaparım yeniden sorarım ne istersin diye ..ama bu esnada benim biten psikolojimi soyleniyorum ..hazırlaması yıkaması topmasi tam oturacakken yeniden acıkan çocuklar ..bir bardak suyu bile benden ister ...konuştum artık sekiz yaşındasın suyunu alabilirsin ben getirmeyecegim istersen içme diye ..benimle kavga yapıyor bir laflar bir laflar sürekli tartışma halindeyiz ...ağlıyorum sinirden sonra ...bu şekilde yetiştirmedim hep görevler verdim hep istemedi yapmak hep geri cevaplar verdi ...iyice saldı ..ben gerçekten sorumsuz bir anne değilim...yapması gereken herşeyi biliyorum ama yaptiramiyorum..yatağını asla toplamaz arada tabağını tezgahın üstüne koyar o da bazen halimi görüp vicdana geliyor galiba ..bende çok teşekkür ettiğini söylerim ..bidahakine kaldırmaz falan...gerçekten çok bunaliyorum en çok da büyük kızımdan..bebek bile okadar bunaltmiyor ..minik bir kayınvalide gibi başımda ne yaparsam soyleniyor herşeye karışıyor ..duşa girmeme bile karışır oldu..az bir otursam benimle oynaman gerekiyor diye dadaniyor resmen ..biraz dinleneyim diyorum elleri belinde söylenmeye başlıyor o söyledikcr bende başlıyorum söylenmeye ..ilişkimiz berbat bir hal almaya başladı ...bazen diyorum Allah korusun ama düşman yetiştiriyorum sanki diyorum ..bazen çok iyidir gelir sarılır ama çoğunlukla anlattığım gibi ....keşke çalışan anne olsaydım değerim biraz daha anlasilirdi belki..fazla görmezdi beni ozlerdi...çok doluyum ya ..sebze yemez yumurta yemez peynir yemez varsa yoksa makarna hamur işi ...uzun zamandır yapmıyorum ıspanak brokoli takılıyorum ama yemiyor sevmedigi yemek olunca aç değilim diyor ..yasaklar kalksın ..verebildigim bütün kurslara verecem insalah düzelme olur...bu gidişle kurslarda pek olmaz gibime geliyor ..sizin aynı yaşta çocuklarınız varmı nasıl aranız ??
not; eşim pek fazla yemek seçmez ama o da sebze yemez ...birde hep hizmet bekler ben artık hayat müşterek lütfen birlikte yapalım en azından çayını corbani kendin al diye konuştum çayını demler alır bazen bana da verir saolsun ama o da genel anlamda hizmet bekliyor ..mesela ceviz kırıp getirirmisin diyor önüne koyuyorum kendin kır ye lütfen veya balkonda diyorum gidip alirmisin diyorum tamam yemiyorum ozaman diyor aynı kızımda ona çekmiş işte ...ben hizmet etmeyince yemiyor içmiyorlar cidden eşimin gunlerce eve gelip yemek yemedigini bilirim ..benim sofra kuramadigim durumlarda ...kızımla azonce oynayıp oturdum su konu yazarken bile onunla uğraşıyorum ne yazıyorsun bana da söyle bakim biraz daha oyna benle diye bagriyor ufacık bir kahve molası yapmıştım halbuki
Ayy konu dışı ama sizin pırasayı görünce aklıma geldiKızınız kaç yaşında konuşabildiğine göre kendi kendine oyun kurabilecek yaşta
Biraz onla oynarsınız öğretici etkinlik yaparsınız sonra çocuk kendi kendine oyun kurar oynar
Normal gelişimin içinde yer alır bu kendi kendine oyun kurup oynamak.
ben pırasayı sevmem hiç sevmem
Ama şimdi de küçükken de yerim neden yerim annem ben pırasayı sevmem diye pırasa yapmaktan vazgeçmedi çünkü
Oyuncaklarini odasinda oynamali. Kurallar olmali evde. Disiplinsiz cocuk yetismez. Odasini isi bitince toplamali. Toplamiyorsa oylece kalmali. Isterse cop oda olsun orasi. Nasilsa annem yapar diye dusunuyor. Onlar bizden zeki. Asla toplanmamali. Koksun isterse oda. Gorevlerini ogrenmeli. Sizin gorevinizin onun odasini toplamak olmadigini ogrenmeli. Aglasin zirlasin isterse. Her dediginin yapilmayacagini ogrenmeli. Siz onun annesisiniz, annesi oldugunuzu ogrenmeli, kolesi degilsiniz.bencede cogun değil evin kadrolusuyum acil değiştirmem lazim bu durumu ..eşimde büyük oranda değiştirdim ama şükür ama o da dediğim gibi ...benim için en büyük sorun kızım..bin kere söylemeden yerdeki defteri kitabı oyincagi kaldırmaz inat edip bende kaldırmam sonra yine toplamak zorunda olan ben olurum çöp eve dönüyor sonra ev
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?