yemek seçen ev halkı ve bana güzel davranmayan cocuk

Ne kadar simarik bir cocuk. Sizi annesi degil arkadssi olarak goruyor. Fazla yuz goz olmussunuz. Ne yersin diye sorulmamasi lazim. Sofrada ne varsa onu yiyecek. Yemiyorsa ayri bir yenek yapilmamali. Isterse ac kalsin, ölmez. Gel benimle oyna dediginde oynanmamali. Kendi kendisibe oyalanmayi ogrenmeli. Onunla oyun oynadiginiz icin yuz goz olmussunuz. Kendinize ait bir hayatiniz da olmali. Kolelik sizinki. Kimseye de yaranamazsiniz bu sekilde. Degerinizi bilmezler. Birakin ac kalsinlar. Bakin o zaman nimetin de sizin de kadriniz bilinir.
Okurken ben sinirlendim. Daha bunun ergenligi var. Sen ne yaziyorsun okuyacagim onu birak benimle oyna diyemez. Boyle bir hakki yok. Cok yuz vermisdiniz. Bu cocukla siz cok ugrasirsiniz. Her basarisizliginin faturasini size keser sonra.

Ben şunu sormak istiyorum zaten zor başa çıktığınoz bir cocugunuz varken eşiniz size yardım etmezken neden 2.cocuk ?

Sizi anliyorum, 9 yasinda kizim var 2 senedir yumurta savasi veriyorum. Ama soyle cozduk; herkesin sevdigi bir yumirta turu var, tavada sadece sarisinı bandirarak yemeyi kabul ediyor otesine baski yapmiyorum.
yemekte salata yemez ama soguş domates salatalik havuç yer, soyar eline ara ogun diye veririm. Haslanmis brokoli, bruksel lahanasi sever. bakliyat sever bazen inadi tutar baska yemek yok, Allah bugun soframiza bu nimeti verdi yenecek der kizarim.
Sevmedigi yemek de sofrada var, biz yeriz. Kural 1 catal her yemekten tatmak... beni de delirttigi zamanlar oluyor ama yavas yavas degisik tatlari kabul ediyorlar.
Bizim destegimiz yemegi onun sevecegi hale getirmek, sogan mi salca mi ne istemiyorsa onsuz yapin.
Bir de sofra malzemesini hazirlayin, tasiyip sofra kurmasini isteyin. Yaptigini esinizle tebrik edin. Herkes sofradan kalkinca tabagini bardagini tezgaha koysun, her seferinde hatirlatin. Sonra kirlileri sepete atmayi ogretin belki renklerine ayirma oyunu ise yarar.
Bir de kizima gunluk hedefler vermistim, bir de kumbara... her tamamladigi hedefe 1tl verdim, o parayla istedigini alma hakki verdim. 21 gun tekrarlanan davranis aliskanlik oluyor, boyle surdurebilirsiniz belki. Kolay gelsin

Bunalmışsınız anlıyorum ama bilemedim, hem üstüne titriyor, hem çok söyleniyorsunuz sanki.
Gerçi kim söylenmiyor, ben de çok söyleniyorum.
8 yaşındaki çocuğun su isteğine cevap vermek zorunda değilsiniz bence, gidip kendin almalısın diye açıklama yapmaya gerek var mı?

Yemek konusu bizde kördüğüm, bu saat oldu avuç içi kadar 3-4 kreple duruyor.
Bugün hiç ye demedim, yediği bu.
Dert etsem sizin gibi çatışmaya başlıyoruz, çok geriliyoruz.
Gerilemektense aç kalsın diyorum.
Zaten yemiyor, siz uğraşmayı bırakın olanı yesin veya yemesin.
En azından uğraşmış olmazsınız.

Bir öğretmenin şiddeti önermesi çok acı... Öğretmen olarak söylüyorum. Konu sahibi sizde bir süre çocuğu görmezden gelin. Yani söylediklerini duymayın, yemek sormayın, tabağını koyun yemeğe çağırın o kadar. Yemezse kaldırın. Asla vurmayın, dövmeyin. Size vurmaya çalışırsa sakinleşmesi için ellerini tutun eğer sakinleşmezse bırakmayacağınızı söyleyin. Bunu da hep aynı yerde yapın. Mesela evdebelirli bir köşe.

Oğlum 4.5 yaşında yakında 5 e girecek. Oyuncaklarını mi toplamadi topladın topladın yoksa aşağı atacağım diyorum pencereyi açıyorum hemen topluyor kaldı ki kaç kere attım gidip geri aldı. Yemek yemezse keyfi bilir ne bulursa yesin. Ana yemekleri benim oğlum da yemez pilav yer ayrı yemek yapmam. Bence çok geç kalmadan bir düzene sokun ilerde çok pişman olursunuz

Ha bakın bu da bir yöntem. Yeğenim oyuncaklarını toplamayı reddettiğinde ablam bir tane seçtirip geri kalanını bağışlatmıştı. Hem de kendi eliyle götürüp “x oyuncaklarının değerini bilmiyor o yüzden değerini bilecek çocuklara hediye etmek istiyor” diye verdirmişti.

Oglum bazen gece yatarken acikir. "Ben gorevimi yaptim seni doyurdum. Aciktiysan mutfak orada, git kendine yemek hazirla. Yemegi isitabilirsin, olmadi makarna yap, yumurta kır, beni ilgilendirmez. Benim gorevim seni uc öğün doyurmakti yaptim. Gerisini yapamam kusura bakma, Ben de insanim senin emir erin degilim" derim. Bu arada 15 yasinda. Isterse ac yatsin yapmam.
Mesela bugun tam temizlik yaparken aciktim dedi. 1saatlik isim var ister bekle isim bitince hazirlayim istersen kendin yap dedim. Kendi yapti. Ben onun her dedigini her dedigi an yapamam. Benim de islerim var. Cocukken de oyun falan oynamadim hic oyle. Birkac kez belki. Cunku ben hem doktora yaptim hem calistim hem annelik yaptim. Nasil alistirirsan oyle gider.
Gecen gun arkadasinin annesi aradi. Bu sene iyi egitim alamadilar ozel derse verelim mi diye. Olur dedim. Benimki telefonu kapatinca esti yagdi gurledi. Benim hayatima sen karar veremezsin, ben kendim yaparim, ozel ders vakit kaybi dedi. Oyle mi? Ne halin varsa gor. Kendi gelecegini dusunmeyen icin kendimi neden paralayim ki? Kadini aradim ozel dersi iptal ettim.

15 yaşındaki ergenlik çağında coguga bu denebilir denemeli de ..insalah o yaşa geldiklerinde bende öyle olacağım şuan mesela tabağı terekten alamıyor tencereden alirkende yanma tehlikesi v.s ben önüne veriyorum yinede hatamı bu bilmiyorum ..ama şimdiden yetiştirmem lazım...ama mesela puding yapabiliyor ve hep kendi yapar seviyor onu yapmayı ..büyük cezveyi uzanabildigi yerden alıyor ben sadece ocağı açıyorum sütü pudungi pişirme yapıyor hatta cezve ile işi bitince içini su ile doldurup bırakıyor bunu dinliyor öğrendi hayrett yaniii...bilemiyorum umarım buradan güzel şeyler öğrenirim aynı yaş grubu veya tecrübeli annelerden ..

evet alternatif pişirmek kesinlikle benim hatam...ve bundn sonra asla yapmayacağım bunu...ama şöyle bişey mesela kuru fasulyenin yanına pilav gider ama o fasulyeyi değilde pilavı yiyor bu durumlarda ...neyseki herzaman yapmam bu ikiliyi ...ama bundan sonra sebze yemeği çorba salata takılacam gerçekten yemesse yemesin...pes eder dicem ama okadar inat ki aynı babası gibi ...ya yemeden yatar ya istediğini yemek için uğraşır .

Akşam herkesi toplayın bir araya ve herkese ve artık dayanamadığınız konuları ve bu konularla ilgili kurallar koymalıyız deyin . Yemek yemezse hiçbir şey olmaz merak etmeyin, eşiniz ceviz yemezse yemesin yani ne çok şımartmışsınız . Ben sadece pazar günü sorarım kahvaltıda herkesin istediği olsun , güzel bir gün olsun diye . Ama onun haricinde ne yaparsam onu yiyen yer , yemeyen yemez .
Neyse aldığınız kararları da uygulayın . Okullar açıldı zaten , arkadaşlarıyla zaman geçirmek ona iyi gelebilir . Belki öğretmeni ile konuşursunuz . Sosyal sorumluluk projelerinde gönüllü olmasını sağlarsınız .
Yemeklerin israf olmasını da engelleyin gerekirse sokak hayvanları için kaplara koyun . Bizim mahallede düzenli olarak dilenen bir çocuk var mesela bazen köfte , makarna vs yapınca ona da ayırıyoruz . Böylece empati sahibi olmalarını bekliyorum inşallah .
Kimse vazgeçilmez değildir hayatta , sizin gibi kimse onu alttan almaz şımartmaz ise ilerde depresyona girer ve çok mutsuz birey olurlar.
Evde kimse açlıktan ölmez , zaten 5-6 saatte bir yemek vakti var.
Önemli olan şunu unutmayın ; çocuklar çok çabuk büyüyor ve yetişkin oldukları zaman hayatları boyunca neye nasıl tepki verecekleri , şimdiki yaşantıları ile belirlenecek .
Tekrar ediyorum çok abartmayın anneliğinizi . Kendinize muhakkak zaman ayırın her gün . Siz kendinize saygı duyup sevmezseniz evlat da olsa saygı duymuyor maalesef. Aç yatmış , aman az yemiş vs demeyin . Siz onun ne kadar yiyeceğine karışmayın o da sizin ne pişireceğinize karışmasın .

Eşinizin tavırları, çevrenizdekilerin size olan tavırları kızınızın gözünde sizi yemek yapan, emir verilen, hizmet eden kadın konumuna sokmuş anne rolünün tanımını böyle yapmış bilinç altında ve size ona göre davranıyor. Çevrenizdeki insanlarla özellikle eşinizle konuşun kendi işlerini kendileri yapsınlar mümkün mertebe. Ağaç yaşken eğilir kızınızın yaşı daha küçük davranışlarını değiştirmek sizin duruşunuza bağlı. Pasif durmayın konuşun anlatın güzel ve eğitici bi dille. En başta saygılı olması gerektiğini mutlaka empoze edin. Kıyamıyorum yapıyorum demişsiniz kızınızda buna alışmış ve kıyamıyor yapıyor nasıl olsa mantığıyla rahat davranıyor size. Anne rolünü yanlış tanıyor ve bunda birazda sizin suçunuz var çocuklar ağızdan çıkandan ziyade hal dilinize bakar ve ona göre şu yaşta annelik tanımı yanlış. Anne hizmet eden emir verilen sürekli sorumluluk alan bir birey olarak tanımlanırsa bilinç altında büyüyünce evlilikten korkar annelikten korkar. Sesinizi asla yükseltmeden ve ağlamadan güzel bir dille anlatın kızınıza anneliğin ne olduğunu ve çocukların annelere nasıl davranması gerektiğini sonrada hal diliyle güçlü bir anne olun ki kızınız bu şekilde davranmasın

Ayy konu dışı ama sizin pırasayı görünce aklıma geldi
Ben kerevizle üniversitede yemekhanede tanıştım. Annem sevmediğinden hıc pişirmedi. Isin ilginci ben pek sevdim. Şimdi 2 çocuğum var ve annem bizimle yaşıyor , ben kışın sık sık kereviz yaparım. Yas 65 oldu O hala yemez

Ben size cok uzuldum henuz cocugum yok nasil yetistirilecegi konusunda bi oneri yapamam belki ama siz mutsuz olmayin ve ilk once bu konuyu esinizle halledin
Allah yardimciniz olsun cocugunuz cok zor

Oyuncaklarini odasinda oynamali. Kurallar olmali evde. Disiplinsiz cocuk yetismez. Odasini isi bitince toplamali. Toplamiyorsa oylece kalmali. Isterse cop oda olsun orasi. Nasilsa annem yapar diye dusunuyor. Onlar bizden zeki. Asla toplanmamali. Koksun isterse oda. Gorevlerini ogrenmeli. Sizin gorevinizin onun odasini toplamak olmadigini ogrenmeli. Aglasin zirlasin isterse. Her dediginin yapilmayacagini ogrenmeli. Siz onun annesisiniz, annesi oldugunuzu ogrenmeli, kolesi degilsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…