Yedi yıldır çalışıyorum kenarda beş kuruş param yok

650 maş ila nasıl bu kadar şey alabildiniz anlayamadım.Ailenizle yaşıyorsanız ve küçük bir şehirde yaşıyorsanız ve kira,faturalar gibi masraflarınız yoksa olabilir ama aile geçiniyorsanız ve büyük bir şehirde yaşıyorsanız bu maşla bunları almak için imkansız,yarısı zaten yol parası gider.
Ben kenarda kötü günde,sağlık için,allah korusun işsiz durum için,ilerde yaşlanınca kimseye muhtaç olmamak için para biriktirilir diye düşünüyorum yoksa imkanı varken para biriktireceğim herşeyden kısarak, gençken güzelken,almak isteğin varken istediğin bir şey almamak,istediğin giymemek,gezememek,herşeyden kısarak çok saçma buluyorum. Bugün varız yarın yokus.

çok üzüldüm ailenizin bu tavrına.
sanırm sizin onlara sürekli para vermenizi biraz kullanıyorlar gibi.
sizinde artık eşinizle bi aileniz var ki onun aileside elinden geleni yapmış helal olsun.
bence annem babam demeyin ve tavrınızı koyun. onlar bu bizim kızımızdır yazıktır dememiş anlaşılan.
biraz sert oldu ama sizin bu denli iyi niyetli olup karşılığında yaşadıklarınızı sinir etti beni.
umarım çok çok iyi maaşlarla çok iyi yerlere gelirsiniz ve siz kendi cocugunuza olması gerektiği gibi ebeveyn olursunuz.

ben çok güzel para biriktiririm.
bi banka hesabıma sadece para yatırırım. bi daha da ellemem
kıyafete ayda 1 ya da 2 kere para harcarım. o da genelde elbise tarzı şeyler olur. indirimleri beklerim. şu ana kadar aldığım en pahalı ayakkabı 125 lira.
en pahalı elbise 103 lira (mezuniyet için) onun dışında elbiselerdir, kotlardır bunları hep kampanyalarını beklerim. 3 alana 1 bedava falan. 1 arkadaşımla giderim. 2 tane o alır, 2 tane ben. böylece kaliteli şeyleri ucuza getiririz :))

yemekten kısarım. Her gün dışarda yemem. Çikolata, cips, ıvır zıvır yani zararlı şeyler yiyeceğime bunun parasıyla şöyle yaparım der kendimi o tür alışverişlerden men ederim.

öğrenciyim ve tek düzenli gelirim 240 tl. 100 lira kadar da ailemden destek alıyorum.
150 lira yurt ücreti ödüyorum.
işte geri kalan 190 lira ile de kontör, yemek, otobüs parası vs.

pek birikmiyor şimdilik ancak geçiniyorum, ama lisede güzel biriktirirdim. (tabi 17 yaşında biri için güzel demek 100 lira falandı)
işe başlayınca birikir diye umuyorum.
önce bir arsa, sonra bir araba alıp, arsaya evi dikicem kısmetse

Son düzenleme:

merhaba,
öğrencilik döneminde para biriktirmeyi huy edinmiş olman cok güzel cünkü ileride meslek sahibi olduğunda direk olarak birikim yapmaya baslarsın.
ben üni deyken (evin en küçüğüyüm abim ve ablam var) babam, ablam , abim ayrı ayrı para gönderirlerdi ve ben gerekli gerekszi hrysi alırdım bu nedenle paranın kıymetini bilemedim
oda arkadasım ise yurt parası ve yol parasını düşünce 100 tl ile bi ay gecinmek zorunda kalırdı. ( yemek parası da içinde ) zor durumlar insana nasıl yasamsı gerektiğini gösteriyor yani. o arkadasım ise baslar baslmaz birikim yaptı ben hala aynı. ayın ortasında gene parasızım gerekszi harcamalarım yüzünden.

3 büyük ilden birinde yaşıyorum...
Ailemleyim...
Açık öğretim okuyorum dolayısıyla yol param yarı yarıya azalıyor...
Herşeyde indirimleri takıp edıyorum...
Beyaz esya alırken de pc alırken de hep en uygun zamanını bekledım...
Kıyafetlerımı de aynı sekılde oyle alırım...
Sezon sonlarını takıp ederım, mısal suan sezon sonu 100 lıraya 10 parca kıyafet aldım, bunun ıcınde cok sık elbıseler de var ustelık...
Etıket fıyatları 50 lırayken sezon sonu 9 lıraya dusuyor...
Market ıhtıyaclarımı Bım den karsılarım, bı paket sute 1 lıra degıl 50 kurus verırım, bu kalıtesız oldugu anlamına gelmez...
Sigaram yok dolayısı ıle gereksız masrafım da...
Ailemı dara sokmadan ceyızım ıcın gereklı olan herseyı kendım aldım cop kovama kadar...

Umarım sızı aydınlatabılmısımdır :82:
Kımseyı ınandırmak durumunda degılım ama ornek olur kımı arkadaslara dıye ayrıntılı anlattım...
Kolay kazanmıyorum, bu yuzden ekonomımı ıyı bılırım...

aydasu süpersin yaaa
bende istiyorm sen gibi olmak yaa lütfen yaaa
mesela bende aileme yardımcı oluyorum düzenli ödemelerim vs düştüğünde 650 filan sadece elime kalıor sence bunun ne kadarını ayırmalıyım bi köşeye sen olsan ne yapardın

Hayatımıza dara sokmadan bırıktırmekte fayda var arkadasım...
Ne guzel ıs yerınız yol paranızı verıyormus, benım oyle bır sansım da yok...
İnşallah sız de hayırlı bırıkımler yaparsınız...

650 lıra suya sabuna dokunmadan elınızde kalan para mı
Yasam standartınız ne durumda tam bılemıyorum ama aylıgınız elınıze gectıkten sonra tum harcamalarınızı cıkartınca bıle kalan paranız ıse epey bır bırıkım yapabılırsınız...

Kendı yasam standartımda elımde 650 lıra kalsa ıdı en az 400 unu bırıkım yapardım kı bu buyuk ıhtımalle altın olurdu...

Maasımı yenı aldım...
Asgarı gecım ındırımı dahıl 700 dıyelım...
100 ıle kıyafet alısverısı yaptım
100 unu unıversıtede okuyan kardesıme gonderdım
100 unu yol parası ıvır zıvır dıye ayırdım
50 taksıtımı yatırdım
100 unu ceyız ıhtıyacım ıcın ayırdım
150 sını hıc cekmedım bankada duruyor
Kalan 100 u de cuzdanımın ucra kosesıne sıkıstırdım...

Eee oluyormus ıste :82:

Ben hesabımı her ay hesaplar yaparım canım...
Sen de ıhtıyaclarını belırledıkten sonra bırıkım ıcın ayırabılırsın paranı...

aydasucum saol canım yazdıkların için.
valla her eve senden lazım :) seni alan yaşadı
elime kalan 650 evet belk baslangıcta tam altın alamam ama her ay yarım alıcam valla
bende birikim yapıcam yapamassın diyen arkadaslarıma inat

Yap tabıkı canım...
İnatla baslar sonra bı bakarsın bı zaman sonra bırıktırmekten keyıf almaya baslamıssın...

Benı alan benım 5 katım kadar daha tutumlu :86:

Yap tabıkı canım...
İnatla baslar sonra bı bakarsın bı zaman sonra bırıktırmekten keyıf almaya baslamıssın...

Benı alan benım 5 katım kadar daha tutumlu :86:

oo süpermişş :)
siz bu azimle (var mı bilmiyorum ama)evleneceğiniz kişiyle ev sahibi de olursunuz birikimde yaparsınız.
Allah mutluluğunuzu daim etsin aydasucum

Son düzenleme:
alışveriş tutkum vardı.ne hoşuma gıderse alırdım.bazılarını hiç giymezdim ölece nöbetçi gibi dolapta beklerlerdi.aksesuar,ayakkabı,kıyafet,ihtıyacım olan olmayan herşey alırdım.baktım olmuyor kredı kartlarını iptal ettım.mağazalara gırerdım hoşuma gıden bırsey olunca kasaya gıdene kadar 100 kez düşünürdüm buna ihtıyacın var mı dıye.sonunda da almadan çıkmayı başardığım çok oluyodu.oturup hesap yaptım kendıme butçe ayırdım o butçeden üste cıkmamaya özen gösterdım.alışveriş tutkusu hakkında bırkaç makale okudum belgesel türü şeyler izledim. ve şuan diyorum ki ne kadar aptalmışım. hala içimde alışveriş için beni tetıkleyen şeyler olur bazen mağazalara gıderim bakınırım.baktım içim gıdıyor almak istediğim beğendığım şeyler var hemen kendımı kuyumcuya atar altın alırım ve eve dönerim. epey altınım oldu.bu yılın sonunda da bozdurup arabamı yenilemeyi düşünüyorum inşallah

4 yıldır çalışıyorum bu zaman içinde evlendim çeyizimi yaptım eşimle yaklaşık 30 bin borç ödedik kirada oturduk yakın bir zamanda ev aldık 160 bin civarında borcumuz var evin içine 25 bin harcadık aldıktan sonra ve buarada 1 yıldır herhaftasonu gezdik para da harcadık.ama her ay üç beş kenara atmaya gayret gösterdim.Eşim de parayı kullanmayı öğrendi evlendikten sonra.Yememden kısmadım alışverişimi de yaptım ama abartmadım mesela sırf marka diye gidip bir maaş vermedim kabana veya ayakkabıya..Memuruz sonuçta parayı harcarken 3 kere düşünürüm ihtiyacım olmayan şeyi almam ve şuan evden dolayı biraz sıkıştık allah yardım ederse şu birkaç ayı atlatınca tekrar birikim yapmaya başlıcam her ay altın almak en mantıklısı.maşallah diyin lütfen:)

Güzel duaların için teşekkür ederim canım
Amin inşallah Allah hepimize hayırlı evlatlar nasip etsin,hayırlı ebevynler olalım
Ben diğer evlatlarının yapmadığı şekilde yaptım üstüme düşeni fazlasıyla
Hatta düşmeyeni de yapmama rağmen bişey söylediğimde vay biz sana bu yaşına kadar baktık
Seni okuttuk yedirdik içirdik diye lafını yapıyor
Hepimiz anne baba olacağız yada öyleyiz ne yani lafını mı yapacaz çocuğumuzu doyurduk büyüttük diye..Bi annenin babanın görevi çocuğunu evlendirene kadar destek olmak değil midir
Ki maddi açıdan bişeyler yapmışlarsa fazlasıyla ödedim o zaman borcumu
Ya manevi açıdan ne olacak? Şuan birazcık önemsendiğimi hissetmiyorum ailem tarafımdan
Kayınvalidemden şikayet ederdim arayıp sormuyor diye,hala da ediyorum ama şöyle bi düşününce kendi annem çok mu arıyor yani ,çaldırıyor bizde hat bedava olduğu için arıyoruz
Sonra telde soruyor "kaynanan geliyormu arayıp sormuyo mu,bu kadın neymiş böyle" falan filan..
İnsanın azcık eleştiri yapabilmesi için kendisinin gereklerini yerine getirebiliyor olması gerekir değil mi
Ama yok işte...diyemiyorsun da kalbi kırılır diye...

tam 7 yıldır biriyle birlikteydim ve sanırım beni terketti en son 12 gün önce tartıştık ve bi daha beni aramadı bende onu aramadım offfffffffff çok üzgünüm yardım edin

masallah, allah arttirsin :)

Yedim say cami'sinin hikayesi bu konuya güzel bir cevap sanıyorum..
Keçeci Hayreddin Efendi’nin İstanbul Fatih’teki 18 yy. da İstanbul’da Keçeci Hayreddin Efendi canının istediği aperatif türü yiyecekleri sanki yedim diyerek bir kumbaraya atıyor. Yıllarca böyle para biriktiriyor. Sonunda kumbarayı açtığında çok parasının olduğunu görüyor ve bununla bir cami yaptırmaya karar veriyor. Bu cami halen İstanbul Fatih’te Sanki Yedim Camii adıyla ibadete açık. Hayreddin Efendinin amel defteri de açık.

Ben hiç gereksiz harcama yapmayan biri olarak şöyle tavsiyeler verebilirim:
* Büyük çaplı harcamalar yapacağınız zaman, o paranın birçok ailenin bir ayda geçinmeye çalıştığı para olduğunu düşünün (asgari ücret)
* Alışveriş yapıp zengin ettiğiniz markaların hepsinin zaten sizden çok çok daha zengin olduğunu ve daha fazla zengin edilmeye ihtiyacı olmadığını düşünün,
* Her giyişinizde beğenerek giymeyeceğiniz/kullanmayacağınız hiçbir şeyi almayın, aldığınız şeyi her giyişinizde mutlulukla taşımalısınız
* Maaşınızı alır almaz bir kısımını (örneğin, 600 TL) vadeli hesaba yatırın ki o parayı harcayamayın
* Dolabınızda etraflıca bir temizlik yaparak hiç giymediğiniz giysileri ihtiyacı olanlara vermek üzere ayırın. Kalanları gruplayın, kombinasyonlar oluşturun, gerçek ihtiyaçlarınız ortaya çıkar. Ayrıca, giymedikleriniz ayıklamak size aslında ne çok giyecek şeyiniz olduğunu da ispatlayacak
* Son olarak, gerçekten vicdanınızı dinleyin. Kapitalist sistem, zenginleri (örneği, mağaza sahipleri) daha da zeninleştirip, kalanı da (örneğin, siz) fakirleştiren ahlaken çökük bir sistem. Bunun esiri olmayacağım, kendimi alışverişle değil yaptıklarımla ifade edeceğim, diye düşünün. Çünkü alışverişin sonu yok!

Ben bu iletiyi bir kez daha beğenmek istiyorum özellikle son cümle. Müthişsiz. Böyle bilinçli farkında bireyleri görmek ne güzel...

Para tutamaynla riçin en güzlei vadeli hesap açıp maaşı aldıktan hemen sonra az bir miktar o hesaba yatırmak. Ayda 100 lira bile yatırsanız kardır...

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…