Yedi yıldır çalışıyorum kenarda beş kuruş param yok

Bence bu kadar ön yargılı cevap vermeden önce iyice bi sorsaydınız. Benim o kredilere herkesten çok ihtiyacım vardı ki başvurularım sonucu bunu almaya hak kazandım...Zaten öğr. kred. başvuruda bulunan herkese çıkar, başbakanlık bursu ise maddi durumum yeterli olmadığı için çıktı ve ben bu hakkımı kaybetmemek adına 4 yıl boyunca hiçbir dersten kalmadım...Artı part time işlerle günlük ihtiyaçlarımı yurt paramı falan da kazanabiliyordum, bu yüzden hiçbirine dokunmadım ve paramı biriktirdim...Bencede aklı başında olan herkes gezip tozmak yerine benim yaptığımı ve fazlasını yapabilmelii....

Ben de 6 yıldır çalışıyorum ve maaşlarımız birbirine çok yakın
Kendi yöntemimi söyleyeyim, giderlerimi her zaman -1000 TL olarak hesaplarım ve her ay o 1000 TL yi vadeli hesbıma atarım - vade getirileri de çok düştü ama napalım :44: - 6 yıldır o hesaptan sadece bir kez, araba almak için para çektim onda da hesabı sıfırlamıştım zaten ya neyse...
Bu miktarı kendi ihtiyaçlarına göre belirlersin, ben evli olduğum için giderleri eşime yükleyip kendi parasını zula yapanlardanım birazcık yani kısacası birikim için kendine bir miktar belirle ve onu ay başında kenara at (altınsa altın, paraysa para) onu yok say, ta ki ev-araba almaya karar verene kadar, tabi bunun için irade şart.

evet koyabilirsin canım
biz öyle yaptık kasa kiralıyorsun
150 lira idi biz kiraladığımızda
yıllık ödüyorsun o parayı
kendine ait kasan oluyor
çok güvenilir

arkadaşlar ben bekarken maaşımı alır almaz 750 ila 100o biraz arasında bir paarayı(ay ay değişiyordu en az 750 lira) başka bir hesapta biriktiriyordum
benim tavsiyem para elinize geçer geçmez az demeyin 3 5 kuruş ayırın maaşınıza göre
7 yıldır para biritiremeyen arkadaşım eğer ayda 100 lira koymuş olsa idi şimdi 7 yılda 8400 lira biriktirmiş olacaktı.
en güzel birikim altın
altın alın ya da altın hesabı açın
ve yatırım yapmaya biran önce başlayın
5 lira da olsa atın kenara

Bakalım aydan aya atacağım. Bir de erkek arkadaşım kredi kartını iptal ettir diyor kontrolsüz harcama yapıyorsun dedi. Gerekirse benim kartımı kullanırsın dedi ama hayatta isteyemem çekinirim. Kredi kartsız yaşam nasıl olur ki. Aslında iptal ettirsem cebimde olursa harcarım ama işte aması var :26:

bekarken ben de kullanıyordum kendime ait kredi kartlarım vardı
param olmasada harcıyordum
evlenince eşim kapattırdı
onun kartından ek kart çıkarttık,
onun da limti yoktu iki üç ay
şimdi de hiç aklıma gelmiyor kredi karttından alışveriş yapmak
aslında bir çözüm kredi kartını kapatmak
çoksa 1 taneye indrip limitini düşürebilirsiniz

Yani sana ayda 1400 kaliyor? Merak ettim, nelere harciyorsun ki o kadar?
Alisveris magazasi dedigine göre hepsi giysi falan mi? Yoksa cok mu disarda yiyorsun? Mesela Kira ne kadar? Bunlari analiz edebilirsin, ona göre nerden ne kadar tasarruf edebilecegini görürsün.

Diger üyelerin belirttigi gibi maasin gelir gelmez ayda belirli bi miktari baska bi hesaba aktarabilirsin. Böylece paran birikir ve sen sadece normal hesabinda olan parayi harcarsin.

Bu arada, kredi kartini iptal etmeyi hic düsündün mü? Eger kredi karti sart degilse, belki bu bi cözüm olabilir. Yanina da sadece belirli bi miktarda para alirsan, cok fazla harcama tehlikesi olusmaz. Bence bunu düsün...

Para biriktirmek bence çok zevkli bir dönem euroya taktım 2000 yapıcam dedim yaptım dolar a taktım sonra 2ooo tl lik altın yapıcam dedim şimdi de gözümü 5 000 erlik yapmaya diktim çünkü bankalar vadeli hesap açmıyor 5000 altına.Bir şey alacağım zaman gerçekten ihtiyacım var mı diye düşünürüm klasik modası geçemeyecek şeyler almaya dikkat ederim...Ve iyisini alırım asla pazardan beşe 10 a bluz vs almam sadece çorap alırım pazardan özel günlerde sıkmak.Çünkü paramı çöpe atmış olduğumu düşünürüm...Klasık ve kalıteli alınca eskimiyorlarda kolay kolay tavsiye ederim..

Benim de maddi durumum çok bozuktu üniversitedeyken..
Bebek bakımından, yönetici asistanlığına kadar birçok iş yaptım.
Çalıştığımı bizzat kendi isteğimle ibraz ettim ve bursumu kestirdim..,

"Aklı başında" olmanıza sözüm yok, ben "vicdan ve hak'"dan söz ediyorum..
Aynı yollardan geçmiş biri olarak size "iyice soracağım" birşey olabileceğini de hiç sanmıyorum..
Burs hak etmek için 4 sene boyunca hiçbir dersten kalmamanız yetmez, ihtiyaç sahibi olma halinizin de devam ediyor olması gerekir.
O kenara attığınız para haramdır, başka da sözüm yok.

Son düzenleme:
bende öğrenciyim henüz ama özel ders veriyorum 2 yıldır..
ilk başta dogru düzgün birikim yapamadım ama ihtiyacım olan çok şey vardı, hepsini sırayla hallettim..
şu anda kredi kartı kullanıyorum, acil durumlar oluyor, internet üzerinden bilet almam gerekiyor,işime cok yarıyor ama bi yandanda limitim varsa ev esyasından iç çamaşırına kitaba kadar herşeyi alabiliyorum.. Bende altın almaya karar verdim, biraz vade farkı oluyor ama 6 ayın sonunda ben kara geçmiş oluyorum :) Sende öyle yapabilirsin, tek çekim ile vade farkı olmuyor hem limitin dolmuş olur..
Para biriktirmek uğruna yapamayacağım tek şey yiyeceğimden kesmek olurdu..
Bir arkadaşıma ailesi çok para vermiyordu, annesi babası memurdu ve belediyeden burs ayarlamışlardı amaaa harcamıyordu ve altın alıyordu ,ben basvurduğumda burs vermediklerini!! söylediler ama benim çok çok ihtiyacım vardı..!! ama birgün hiç parası kalmamış ve 45 dk mesafeyi yürümüş akşamda yurt fişi ile karnını doyurmaya çalışmış gece uyuyamamış açlıktan .. Bu kadarı da çok saçma geliyor açıkçası.. Herşeyin bir kararı ayarı olmalı..

Altın biriktirmek daha cazip geldi bankadan kasa da kiraladım her ay bir büyük altın koyacağım. Tavsiyeleriniz için hepinize tşk ediyorum.

merhaba,

bende 1000 tl gibi bir maaş alıyorum üstelik yol param ve yemek paramı şirket karsılıo elime gecen bu yani. okudukca kendime inanılmaz kızdım!!
bundan sonra çoook dikkat edeceğim hepimize başarılar..

Haramla helalin muhasebesini yapmak size düşmez bikere...Emin ol ne yaptığmın ve kimin neye ne kadar ihtiyacı olduğunu çözümleyecek düzeye sahibim...Sizin bursunuzu kestirmeniz vs sizin ihityaçlarınızla alakalı...Burdan kul hakkıymış başka şeymiş gibi laflarla insanların kafasını bulandırmayın ve benimde canımı sıkmayın lütfen...

bende 4 yıl çalıştım hiç para harcamadan bütün kazandıklarımı biriktirdim de ne oldu düğünümü yapsın,çeyizimi dizsin diye aileme verdim,annem diğerlerine ne yaptıysa bana da aynısını yaptı.Kayda değer hiç bişey almamış..bi uyku seti bile almamış...bende kendim beceremem annem daha iyi bilşr dediydim keşke vermeseydim..evlendim o yok bu yok...misafirim gelse nevresim yok,çarşaf yok yeteri kadar havlu yok...ancak dantel,patik,örgü vs... benim paralara ne oldu fossssssss...
Annemle tartışmasını bile yaptım birazcık utanacağına "ne yapayım çalışıyorsun biriktir tekrar çok istiyorsan "dedi...bir sürü borcumuz var kredilerle uğraşıyoruz nasıl para biriktireceksek...Eşimin ailesine de o kadar yüklendi ki yok şu olacak yok bu olacak diye.Beni tembihliyodu şunu iste diye bende annem en iyisini bilir diye her istediğini şart koştum eşime alınacak diye..Durumları benim ailemden kötü olmasına rağmen ikiletmediler hala da yaranamadılar anneme.düğünümde takılan altınları bile vermedi sanki düğünde borç yapmış gibi.Eşim bunun bi kere bile lafını yapmadı.Verdiğim paranın haddi hesabı yok 10 küsür milyar verdim.Bundan hariç ne zaman ailemi görmeye gitsem babam "hiç sormuyorsun babanın harçlığı var mı yokmu diye " söylenip para istiyordu veriyordum ,sonra anneme de veriyordum ki bu insanların evine 2 maaş girdiği halde.ve eşimin bunlardan hiç haberi yoktu hiç evli diye düşünmediler...kardeşim evli kocasından hayır yok o arar para gönderebilir misin bi de ona gönderirim..evliyim ama halen onlara yardım etme sorumluluğum var sanki...annem arar kardeşinin maddi durmu iyi değil der bana anlatır ee madem iyi değil annesin yardım etsene diyesim geliyor diyemiyorsun işte kırılır diye.Kendi evime en ufak bişey alacağımı duysa "alma paranı harcama elin oğluna " diyor..evlenmişim o benim kocam diye hiç düşünmüyor elin oğluymuş..hep paramı elin oğlu yiyor gözüyle bakıyor evliliğimize -ki eşimde benle aynı maaşı alıyor-yani hiç bi üstünlüğüm yok.
Yani arkadaşım diyeceğim o ki sen en azından kendine harcamışsın tadını çıkar evlenince zaten harcayamazsın sonuçta evin ihtiyaçları oluyor onlara harcarsın.Kendin için harcadığın paraya niye acıyorsun ki...Bak ailende arkandaymış ne güzel

Canım içim acıdı.Seni daha çok üzmek istemem ama senin gibi olan çok var. Ben anlamıyorum kendi ana babası böyle yaparsa insana el ne yapmaz.Anlattığın kadarıyla eşin iyi huylu birine benziyor.Sende onun kıymetini bil.Birbirinize kenetlenmiş bir aile olun.O zaman annen babanın yaptıkları fazla etkilemez benim kocam var bana yeter dersin.Tabi onlar ne olursa olsun annen baban ama eğer sana karşı iyi niyetli davranmıyorlarsa sende onlara karşı çok verici olma.Herşeyin ölçülü olsun.

Canım bak aradan uzun zaman geçmesine rağmen benim hala içim acıyor
Unuttuğumu zannediyorum sonra ansızın aklıma geliveriyor
Eşimle tartışsak da eşim gerçekten iyi birisi Allah var her evlilikte tartışmalar oluyor
Onu seviorum ve bazen baktıkça ağlayasım geliyor ben bu insanı haketmiyorum diye
Evlenirken onu rahatlatacağıma iyice strese soktum ailemin yüzünden
Şimdi bişey diyecek olsam elin oğlu için bizi satıyorsun diyorlar
İyi de o da benim kocam ne yapayım...ben eşimi sahiplenmezsem o beni nasıl sahiplenecek
Yani ne istiyorlar anlamadımki...Artık zaten vermem canım herşey bir deneyim valla

Annenizin tavrına çok şaşırdım ve öfkelendim.Başka biri yapsa söylenecek söz çok da
bunu yapan bir''anne''olunca insan tıkanıp kalıyor yorum yapmakta.
O yüzden sınırı aşmadan sadece şunu söyleyebilirim ki gönül rahatlığıyla maddi olarak
elinizi ayağınızı çekebilirsiniz ailenizden.çok istiyorlarsa maneviyat verirsiniz ama maddi olarak
yapacağınız her yardım kendinize ve eşinize haksızlık olur.
Gelelim asıl konuya;
birikim yapmak çok keyifli bir alışkanlık ama malesef bazen insan yönlendirilmeden
tek başına bunu kazanamıyor.Hayatta bir amaç olmadan emek verilmiyor hiçbirşeye.
Öncelikle bir amaç koyun kendinize,çok yüksek olmasın çok da kolay elde edilebilir olmasın,orta yolu bulun yani.Sonra şartlandırın kendinizi her ay düzenli olarak bir miktarı görmeyin ve atın bir kenara.
Vee...asgari ücretle ev geçindirip çocuk büyüten yaşıtlarınızı düşünün.
Hedef belirlendikten sonra amaç hırsa dönüşüyor zaten.
Tehlikeli olmadıkça bence gayet yararlı bir duygu hırs.
Birşey alırken''ne kadar gerekli''sorusu bencede çok yararlı.
ihtiyaç harici bir çok gereksiz şeyin alımını durduruyor bende.
Evlenmeden önce parasının hesabını bilmeyen ben,
evlendikten sonra hatta nişanlılık döneminden itibaren tam bir ekonomi uzmanı kesildim:)
Memnunum,hem gereksiz harcamalar yapıp anlık mutluluklarımdan arındım,
hem de ihtiyacım olmayan şeylerin ağırlığından arındım.
Çalışmıyorum,tek maaşla gayet de güzel geçiniyoruz.
Eşim maaşını alır almaz bana verir,ilk önce faturalarımızı,kart borçlarımızı ayırırız.
Geriye kalanla da 1 ay rahat geçiniriz.Harcamalar gereksiz olmayınca paranızda bereketli oluyor.
Birikim yapıyorum arada ama mutlaka ihtiyaç duyduğumuz bir yere harcanıyor.
Ya bir ev eşyası ya arabayla ya da evle ilgili bir gidere harcanıyor.
Birikimden olunca sanki hiç para harcanmamış gibi oluyor.
Hayatta herşey insanlar için o yüzden her durumda kenarda biraz da olsa birikimimizin olması gerek,
ihtiyaç anında temin etmek güç malesef.Geç kalmış sayılmazsınız bence,
kendinizi sıkıntıya sokmadan her ay bankaya atacağınız belirli bir miktar,
sizi zaman geçtikçe daha güvende hissettirecektir.

Ben de öfkeliyim canım bi o kadar da kırgın.ben bile şaşırıyorken sizlerin şaşırması gayet normal
O yüzden arkadaşa dedim ya harca ama kendine harca ki en azındn sinirlendiğin kişi kendin olursun
Emeğinin bir hiç uğruna başkasına verilmesi daha çok üzüyor insanı hiç unutulmuyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…