Yetersiz olma konusundaki düşüncelerinize kesinlikle katılıyorum. Geriatrik bakım çok farklı bir şey. Gerilerde bir yorumumda yazdım, tekrar olmasın. Çocuk bakımına veya bünyesi normal çalışan bir genç veya orta yaş hasta bakımına benzemiyor, hiç alakası yok, gerçekten zor.
Bir tek huzur evi konusundaki düşüncelerinize şahsen katılmıyorum. Huzur evleri ile yakın tecrübem oldu ve doktor ve sağlık kontrolleri konusunda haklısınız, ancak özel ilgi ve sosyalleşme olmuyor maalesef. Doktor günde 5 dakika 10 dakika görüyor ama onun dışında 24 saat bakıcılar ilgileniyor. bakıcılar da insan ve maalesef bazı üzücü şeyler yaşanıyor. Evde de bakıcı ile yaşanabilir bunlar tabi ama sizin tuttuğunuz bakıcıyı sizin kontrol etme şansınız var, patronu da siz oluyorsunuz, ama ne yazık ki huzur evinde sizin hiçbir söz hakkınız dahi olmuyor.
zaten maddi imkanı olan kişiler evde bakıcı tutabilir. o daha iyi bir seçenek elbette
ama imkan yoksa mecburen huzurevi.
yanına da alamıyorsa ne yapacak ? herkes almak zorunda değil. ev üstüne ev olmaz.
bu konular seçeneklere göre değerlendirilmeli. herkes için aynı seçenekler mevcut olamıyor
mesela bizim yaşlı bi akrabamız var. ailevi sorunlar nedeniyle kendisiyle iletişimi kesti bizimkiler.
bunun başını da benim bi aile büyüğüm çekti. sonra onlar başka sorunlar yaşadılar falan senelerdir görüşmediğimiz biri bu yaşlı akrabamız
bu kişi en son görüştüğümüzde eşi vefat etmiş, çocuksuz bir insan olarak seni beni cebinden çıkarır moddaydı
görüşmediğimiz süre zarfında çok hastalanmış, başına bir sürü sıkıntı gelmiş sağlık anlamında
akrabalarla da görüşmediği için komşuların yardımıyla hastaneye yatmış, uzunca tedavi görmüş ve sonra huzurevine nakledilmiş
biz yakın zamanda kendisini bulabildik ve ancak o zaman haberimiz oldu. şu an şehir dışında huzurevinde
ve kendisi demans. bizi hatırlamıyor, tanımıyor.
şimdi bu kişinin durumunda özel bakıcı tutabilecek kimse yok, yanına alabilecek kimse de yok. kaldı ki kadın demans yani
mecburen huzurevinde. orada arkadaşları var kendine çevre edinmiş, kendini sevdirmiş
örneğin biz bu kişiyi yanımıza alsak hem o hem de biz mutsuz oluruz. maddi anlamda da gücümüz yetmez. tedavisiyle ilgilenemeyiz
dolayısı ile bazı kişiler için huzurevi, sahip olduğu veya zaten olamadığı diğer seçeneklerden daha mantıklı duruyor
ben eskiden bu konulara çok vicdanlı yaklaşırdım. özellikle evladı olan yaşlıların huzurevinde olmasına üzülürdüm
artık hiç üzülmüyorum
kendi ailemde de yaşlı akrabalar var ve çok fazla nankörlüklerine şahit oldum
ailesine iyi davranan, ailesiyle iyi geçinen, gençliğini manevi ve maddi yönde akıllıca geçirmiş yaşlıların çok daha rahat ettiğini/ettirildiğini görüyorum
hal böyle olunca insan ne ekerse onu biçiyor. yaşlıymış, hastaymış derken ona acı buna vicdan yap ötekine üzül diye diye kimse kendi hayatından çalmamalı.
artık mentalitem bu oldu.