Yabancılar gibi çocuk yetiştirmek?

Kucuklugumu hatirlamam ama evlenirken sarilmisti annem dans ediyorduk o
Canim tamam mide bulandirici bir durum ama hatayi birazda kendinde arasan
Yerinde olsam araba turevi hic bir oyuncagi birakmaz atardim ve bir daha almazdim koordinosyon oyuncaklari var buyuklerden bir tane alirdim baska da oyuncak yok wc nin kapisini kilitlerim bu donemi atlatana kadar
Evde butun kucuk esyalari kaldirirdim
Ve oyuncak alacaksamda buyuk boy sert oyuncak alirdim onlara da aci krem falan surerdim bir daha ağızlarına almazlardi
1 de 1 kilo elma alirdim ellerine verirdim gevelesinler diye
Basima gelmedigi icin soylemesi kolay gelen seyler yazdim ama yaparmiydim yapardim

bir de bana tek bende yazmıştın

yukarıda anlattığım örnek çocuk oğlum ki kendisi 10 yaşındadır yeni şeyleri arada yalar

yani tabii ki seninki gibi değil ama dili ile bir kontrol eder mesela geçen çok sevdiği Oxford sözlüğünü yaladı

muhtemelen oral dönemden çıkmakla ilgili sıkıntıları var lakin kendisi farklı bir kişilik

örneğin tatları kokuları çok keskin alır gurme mübarek

kinestetik zeka olarak belirtikleri bir hali var, hız algısı, konuşma sıkıntıları vs vs

her şeyi deneyimlemek istiyor

sözlüğü de önce kokladı sonra yaladı zira başka bir fiili deneme yolu yok

yavaş yavaş soyut döneme geçecek atlatacak modundayım

aslında Koalina ya da yazacaktım

o küçükken fıldır fıldır olan 10-11 aylıkken yürüyen canavarlar büyüdükçe dertleri de büyüyor diye

zira benimki 11 aylıkken koşuyordu

doktora eşim bu çok koşuyor demişti de koşturun o zaman demişti

adam elinden tutunca koşuyor sanmış 13 aylıkken odasına koşarak girince bu ne zamandır yürüyor erkek çocuklar geç yürür demişti biz ne bilelim 11 aylık koşanı o zaman normal sanmıştık

çözüm olur mu bilmiyorum ama oyuncak arabaların lastikleri olmayınca nasıl oynuyor mesela

yeni oyuncak araba alınmaz

bir de mesela sakız vs alsan

çünkü ağızları boş kalsın istememe durumları da var

benim oğlum sık sık bir şeyler yer arada eli ağzındadır

saçı uzunken saçı ağzındaydı vs vs

bir de elleri boş kalmasın modu var bunların

tabii ayakkabı yalama vs bilemedim ama onlarda yapma diyeceksin bol bol

mesela balkon demiri oğluma hep parlak parlak çok cazip gelir yalarmış küçükken kendi anlattı

ama bir de gerçek demir tadı var ya o da değişik gelir ben de yalardım küçükken

hatırladığıma göre çok da küçük değilmişim yani

Yaptım hepsini.
Aklınıza gelen her şeyi yaptım.
Daha dün akşam ikisiyle ayrı ayrı 20 dk yı aşan özel konuşma yaptım.
Eşyalarda mikroplar olduğunu, ağzımıza giren her şeyi yıkadığımızı, bu sebeple annenin bardak, tabak, çatalları makinede, yiyecekleri lavaboda yıkadığını ama diğer şeyler ağzımıza girmeyeceği için yıkamadığımızı anlattım.

Her seferinde çok faydalı oldu diyorum, sabah yine aynaya tükürüp yapışmış yalıyorlarken buldum.

Hangi eşyayı kaldırayım, her şeye yapabiliyorlar.
Bir ara tüm kitap, defter türevlerini kaldırdım koparıp çiğniyorlar diye, duvar kağıtlarını yırtıp yemeğe başladılar.

Gerçekten dayanılmaz bir durumdayım, çevremde hiçbir çocukta böyle bir şey yok.
Oral dönem bitti mi nesne ağıza atmak yok ama iğrençlikte üstlerine tanımıyorum.

Pedagoga gittiniz mi online da varmis

Şuan bir aydınlanma yaşadım.
Evet, konuşmada sıkıntısı var.
Heyecanlanınca takılıyor, düşündüğü şekilde ifade edemeyince sinirleniyor.
Ve kokulara dediğiniz gibi aşırı hassas.
Sokakta çöp kamyonu geçse ‘o neyin kokusu midem bulandı’ der.
Yemeğin içine sevmediği bir şeyi gizlemeye çalışsam ya da bir baharatı fazla kaçırsam daha yemeden ‘kötü koktu’ der ve yemez.

Küçüğüm öyle değil, aşırı yaramaz ama laf kural dinlet, ağlaması da 10 dk da biter ve öğrenmeye açık.

Ama bu büyük beni mahvetti, bedenen ve ruhen.
Neyini düzelteceğimi şaşırdım, kolumu mıncıklar, sürekli temasta olmak ister.
Doğduğunda 6 ay doktor doktor gezdim, uyumuyor, emmiyor, susmuyor, sadece kucakta geziyor diye.
Şuan o günleri arar oldum.

Anlattık olmuyor, kızdık olmuyor, ceza verdik olmuyor.
Hiç görmezden gelmedik, napıyorsa yapsın aman diye kendi haline bırakmadım.
Ona da vicdanım el vermiyor, bir bırakırsam küçüğü de bozacak diye.

Pedagoga gittiniz mi online da varmis
Gittim gittim, gelişim uzmanı da gördü.
Bir sıkıntı yok, size tepkisel davranıyor çok normal ve aşırı duyarlı çocuk dedi.
Bu kadar
Sorunu çözmeye yönelik kimseden bir şey öğrenemedim, bekle geçer dediler sadece.
4 yaşında oldu, daha ne kadar türükürler pislikler içinde yaşayacağız?

Tam 2 yaşında kızım var her isteidğini yere atarak ağlayarak söylüyor. Bu 1 yaşından beri böyle. Asla ağladığı zaman istediğini yapmıyorum ama yine de vazgeçmedi. Bana tavsiyeniz nedir? Kafayı sıyırmak üzereyim

işte aslında bunun aynısı

bak yukarıda herkesin muhteşem attığı örnek çocuk

aslıdan her çocuk farklı

belki de bazı şeylerin dışa vurumu

bir dönem konuşma terapistine de gittik vs vs

hatta zekasının bir tık önce olduğuna dair okul rehberlik servisi irdeledi vs vs

olduğu gibi bırakıp germeyince daha rahat

o eli kendini güvende hissetmesini sağlıyor mesela zira olağandan çok farklı düşünüp ifade edince karşısındaki diğer arkadaşları onu anlamıyor ve dediğime ne tepki verilir acaba moduna giriyor

yani saçma bir şey söyleyeceğini düşününce daha fazla takılıyor zira onay alamayacağını biliyor ama yine de bunu da söyleme ihtiyacı hissediyor

şimdi neden psikolog pedegog vs götürmüyorsun denecek

son gittiğimiz konulma terapisti ve psikolog olan hatun oğluma sen beni ve anne babanı kandırdın dedi

8 yaşındaki çocuğa açıkça yalancı dedi

bir daha da gitmedi uzunca bir süre de gitmez ki çocuk kendince haklı

o nedenle sönümleme durumundayız konuşması daha olağan heyacanını daha kontrol ediyor

spor müzik artı okul başarısı ile idare ediyor şimdilik

Kelin ilacı olsa...
4 yaştan bildiriyorum, hala ev sokak ayırt etmeksizin yerlerde tepiniz, bacaklarıma yapışır, millet bize bakar sanki dövüyorum gibi ama o resmen benim canımı acıtır.
Sonuç olarak hala dediğini yapmıyorum ve hala o ağlıyor.
Canları ağlamak istiyor.

Degistir o zaman baska pedagog mu yok
Saakin ol umursamamaya devam dusun ki kucuk kv
Kizim her gun isirirdi beni bacaklarimda kollarimda isirik izleri dusun yani

Sizin yolunuz benden çok daha ileride, feyz alacağım müthiş şeyler duydum, teşekkür ederim.
Yalan kelimesi bizim evde yasak mesela, lütfen uydurma, hayal ile gerçeği ayırt ederek anlat deriz.

Evimde benim kurallarım var ama bunlar bana göre gerekli şeyler.
Yani katı bir anne değilim döktü saçtı vs diye ya da amann çocuk da demem.
İş bölümü var, makine boşaltır, doldurular, evde her şeyin bir parçası yaptık onları.
Tamirat yapıyorsa babası, onlar da oyuncak tamir setini alır gelir, biz de aynılarını yaparız.
Ama kurallarım delinemez.

Evde yemek saatinde yemek yemeyen bir sonraki etaba meyve, kuruyemiş olayına geçemez.
İlk önce o tabak bitecek.
Oyuncaklar gece uyumadan önce toplanacak, toplamaya yardım etmeyen masal dinlemeye katılamıyor.

Kendimizce böyle etaplar belirledik ve gerçekten etabını bitirmeyen de öbürüne almam, patlasa da banyo yapmaya gidemez mesela.

Yine de o pislik ve türevlerinin, el ayak yemenin önüne geçemiyorum, kurallarımı bilseler de aynı.
Saçma da konuşsa aynı kelimeyi 15 kere tekrar etse de gözlerine bakıp bekliyorum, söyleyebilirsin diye.
Hiçbir zaman şevkini kırmadım, ses çıkarma çalışmaları da yapıyorum.
20 dk sorunsuz geçse 30. dakikada patlak veriyor.

Bİzde de lastikleri koparma durumu var ama dişlere bağladım hep, daha tamamlanmadı
Kokuyu bilemiyorum ama tatlara hassas evet. bazen kaşık maması yapıyorum içine yumurta eziyorum, minicik parçaları çıkartabiliyor sevmediği için. ama çok bi sorun olmuyor. seslere aşırı hassas bizimki, yani afedersin osursak koşa koşa gelip psttt diye kafa sallıyor, o neydi yani konuşmada sorun var mı bilemiyorum ama 21 aylık henüz konuşmuyor, daha doğrusu her nesneyi biliyor ama ilk hecesini veya ilk iki harfini falan söylüyor. Mesela kırmızı balık yüzüyor diyecek; kı ba yü. Cümleler bu şekil.

Degistir o zaman baska pedagog mu yok

Saakin ol umursamamaya devam dusun ki kucuk kv

Kizim her gun isirirdi beni bacaklarimda kollarimda isirik izleri dusun yani
Tek birine gitmedim ki.
Herhalde 200 doktor görmüştür oğlumu, bunun 10 15 tanesi pedagog.
Nöroloğa da düzenli götürdüm 2 yaşına kadar.
Yani hep bir sorun aradım, belki var biz bilmiyoruz çocuk ondan böyle diye.
Artık babası da doğal olarak bıktı benim bu arayışımdan.
Hep duydumuz aynı, normal geçecek.

Hm Allah abir versin

bir de bizimkini dene pek bir dobra

bir de bizimkini dene pek bir dobra
Ank ise giderim valla.

Bende şöyle bir sıkıntı oluyor, kardeşi olduğunu duyan ‘ee normal işte ondan yapıyor’ cevabını alıyorum.
İyi de doğmadan da değişikti bu çocuk ve bakıcı baktı küçüğe, resmen aynı evde annesiz büyüdü küçük, ben hep büyükleydim kıskançlığın önüne geçmek, onu onu perçinlememek adına.
Kreşe başlattık, kardeşine de ‘bebek kreşi’ne gidiyor çünkü anne çalışıyor sizlere güzel bir gelecek verebilmek için dedik.
Kardeşiyle evde kaldığımızda duygusal olarak başama çıkamaz diye öyle önerdiler.

Garibim küçüğüm kendini evde bebek kreşinde sanıp her gün okul gibi program yaptırdı bana

oy yaa, ne zorluklarla demeyeceğim ne garipliklerle büyüyor şu çocuklar
İstanbul'da bizim, online terapisi de var ama çocuklarda yapıyor mu bilemiyorum. Bizi muhakkak baba ile ailecek görmek istedi mesela. Yaklaşımı biraz tatlı sert, dobra bir adamdı. En azından bir konuşmakta fayda var, nette de olumlu yorumlar var kendisiyle ilgili.

Ben başka odaya gidiyordum, ağlaman bitmeden sakın gelme diyordum. Ağlıyor bitince gelebilir miyim diyordu. Gelince neden ağladığını sorup konuşuyorduk. Hatta bir ara ben ağlamıyorum gözlerim ağlıyor bile demişliği var

Çocuğum yok, ama tez konmdu üniversitede. Güzel kitaplar da vardı bu konuda.
Fransızlarla ilgili bi kitaptan beğendiyim şeyler olmuştu. Mesela yeni doğum yapan anne rahatlıkla bebeğini alıp arkadaşlarıyla kafeye gidiyor. Çocuk alışmış oluyor. Sonra ağlayan çocuğu istediğini asla yapmazlar. Çocuk sakinleşip, ne istediğini normal dille anlatana kadar beklerler.
İnsan içinde asla çocuk eleştirilmez.
Bence bu özgüven duygusuyla alakalı. Çocuk sözünün her koşulda ciddiye alınacağını bildiği için fikrini normal şekilde dile getire biliyor.
Biz ama "sen çocuksun, sen karar veremessin deriz". O da çareyi ağlayıp olay çıkarmakta buluyor. Bi nevi dikkati üzerine çekiyor.

konuşmada aslında seninki ileride benimkine göre 21 aylıkken o kadar konuşamıyordu

biz ikinci yaş gününde doktora götürdüğümüzde çocuk konuşmuyor dedim

o arada doktorun lavabosundan peçete alıp "anne al peçete" deyip bana verdi doktor bizi kovdu

(bu anıyı da burada ne çok yazarım) ama aynı çocuğu terapist terapist konuşma için taşıdım

çünkü özellikle s,ş,ç, j çıkaramıyordu

terapistlerde de çok şey öğrendim en zorlu harfler bunlar

bir de mesela ağzını dilini özellikle de üst dudağını iyi hareket ettiremiyor

çok emzirdim belki de ondan ama geçti artık onu değiştiremeyiz

mesela küçüklerde uygulanabilir dudağa bir şeyler sürüp yaratma tatlı reçel muhallebi vs vs ne yiyorsa ondan

korkutmayayım diyorum da mesela o çok küçük sesleri duyma olayı

onunla hiç ilgisi olmayan bir konuda konuşurken anında cevap verirdi küçücükken

fısıltıyı dahi duyar, imadan müthiş anlar

daha yaşında dahi değildi

bu sıralar huysuz dedim doktora suratını ekşitti

bilişsel gelişimi gayet iyi demişti hatta zira huysuzun anlamını da onun hakkında konuşulduğunu da biliyor

mesela ben de arka plan seslerini duyarım yani seninle konuşurken yan masanın sohbetini de dinleyebilirim

ya da mesela otistik misiniz testleri var ya nette ona göre otistiğim, mesela tahtada yazanın üstünden geçerdim ders boyu

yani ders: tarih konu: osmanlı yazıyor ya sürekli onun üstünden giderdim vs vs ama o esnada dersten de kopmazdım yani tek bir şeye odaklanmam gerekmez sanki beynimin bir parçasını da başka şeyle meşgul etmem gerekir

hatta şimdi aklıma geldi depresyondayım diyene kendine çok yoğunluk yarat diye öğüt veriyorum mesela çünkü ben hep o beyni farklı alanlarda meşgul etmeliyim

belki de genetiktir ben de olağan değilim galiba ama ne yapalım biz de böyle ayrıntılı mız mız tipleriz işte

bu arada ekleme yapayım senin oğlan yakında bezi de atar

bu anlattığın özellikle bir çocuk için bir hafta dahi sürmez o iş

zira benimki hiç konuşmuyordu

ilk altını açtım su ya es derdi es dedi ben de o çiş dedim

haftası dolmadan çiş kaka lazımlıkta idi

konuşmadığı için lazımlığın başına giderdi çişi kakası gelince

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…