- 8 Mart 2015
- 25.054
- 81.015
Rica ediyorum ismini mesajlaoy yaa, ne zorluklarla demeyeceğim ne garipliklerle büyüyor şu çocuklar
İstanbul'da bizim, online terapisi de var ama çocuklarda yapıyor mu bilemiyorum. Bizi muhakkak baba ile ailecek görmek istedi mesela. Yaklaşımı biraz tatlı sert, dobra bir adamdı. En azından bir konuşmakta fayda var, nette de olumlu yorumlar var kendisiyle ilgili.
oy yaa, ne zorluklarla demeyeceğim ne garipliklerle büyüyor şu çocuklar
İstanbul'da bizim, online terapisi de var ama çocuklarda yapıyor mu bilemiyorum. Bizi muhakkak baba ile ailecek görmek istedi mesela. Yaklaşımı biraz tatlı sert, dobra bir adamdı. En azından bir konuşmakta fayda var, nette de olumlu yorumlar var kendisiyle ilgili.
ya aynen, randevumuz bitti mesela ama bittiğine dair bir kelime kullanılmadı. tamam başka sorunuz yoksa.... dedi adam ve oğlum koşa koşa kalkıp bay bay yapıp kapıya gitti. Ya sen nereden bilebilirsin işimizin bittiğini?konuşmada aslında seninki ileride benimkine göre 21 aylıkken o kadar konuşamıyordu
biz ikinci yaş gününde doktora götürdüğümüzde çocuk konuşmuyor dedi
o arada doktorun lavabosundan peçete alıp "anne al peçete" deyip bana verdi doktor bizi kovdu
(bunu da burada ne çok yazarım) ama aynı çocuğu terapist terapist konuşma için taşıdım
çünkü özellikle s,ş,ç, j çıkaramıyordu
terapistlerde de çok şey öğrendim en zorlu harfler bunlar
bir de mesela ağzını dilini özellikle de üst dudağını iyi hareket ettiremiyor
çok emzirdim belki de ondan ama geçti artık onu değiştiremeyiz
mesela küçüklerde uygulanabilir dudağa bir şeyler sürüp yaratma tatlı reçel muhallebi vs vs ne yiyorsa ondan
korkutmayayım diyorum da mesela o çok küçük sesleri duyma olayı
onunla hiç ilgisi olmayan bir konuda konuşurken anında cevap verirdi küçücükken
fısıltıyı dahi duyar, imadan müthiş anlar
daha yaşında dahi değildi
bu sıralar huysuz dedim doktora suratını ekşitti
bilişsel gelişimi gayet iyi demişti hatta zira huysuzun anlamını da onun hakkında konuşulduğunu da biliyor
mesela ben de arka plan seslerini duyarım yani seninle konuşurken yan masanın sohbetini de dinleyebilirim
ya da mesela otistik misiniz testleri var ya nette ona göre otistiğim, mesela tahtada yazanın üstünden geçerdim ders boyu
yani ders: tarih konu: osmanlı yazıyor ya sürekli onun üstünden giderdim vs vs ama o esnada dersten de kopmazdım yani tek bir şeye odaklanmam gerekmez sanki beynimin bir parçasını da başka şeyle meşgul etmem gerekir
hatta şimdi aklıma geldi depresyondayım diyene kendine çok yoğunluk yarat diye öğüt veriyorum mesela çünkü ben hep o beyni farklı alanlarda meşgul etmeliyim
belki de genetiktir ben de olağan değilim galiba ama ne yapalım biz de böyle ayrıntılı mız mız tipleriz işte
vallahi adam bana dedi ki " bir gerizekalıyla mı evlisin pardon?". kalakaldım elbette, "yani çocuğunu emanet edemeyeceğin, onu düşünemeyecek kadar aptal bir adam mı sence?" dedi. bunun psikolojide yeri nedir bilemiyorum artıkben sevdim senin adamı aslında
zira çoğumuzun bilip de itiraf edemediklerini söylüyor işte
şimdi burada yazıyoruz pata küte ama seninle yüz yüze bir ortamda arkadaş olsam burada yazdığım gibi yazamam
sen de bunu yaptın bak bu da hatalı diyemem
Yeterince emmeyen veya gerekenden fazla emen bebeklerde daha sonra oral davranış bozukluğu görülebilir diyor psikanalitik kuram. Ben pek sevmesem de psikanalitik kuramı, belki doğruluk payı vardır. Bu alanda yetkin bir uzmanla mı görüşseniz?Rica ediyorum ismini mesajla
ya aynen, randevumuz bitti mesela ama bittiğine dair bir kelime kullanılmadı. tamam başka sorunuz yoksa.... dedi adam ve oğlum koşa koşa kalkıp bay bay yapıp kapıya gitti. Ya sen nereden bilebilirsin işimizin bittiğini?
Oyun oynarken falan fısıldaşmaları da zaten duyuyor, bazen tepki veriyor ona artık alıştık. ama tat ve koku için aynısı mı bilemiyorum. Baharat çok seviyor mesela saçma şekilde. Kekik istiyor tostuna yemeklerine falan bazen parmakla yiyor. Nane, hindistan cevizi...Bunun yanında tatlıdan hoşlanmıyor. Garip geliyor ama bu da böyle bir çocuk diye geçiyorum işte.
konuşmasını da anlayamadık, doktor minimum çabalıyor çünkü sen anlıyorsun neden tamamlasın dedi ama bu da saçma geliyor.
Hiç duymamıştım bunu.Yeterince emmeyen veya gerekenden fazla emen bebeklerde daha sonra oral davranış bozukluğu görülebilir diyor psikanalitik kuram. Ben pek sevmesem de psikanalitik kuramı, belki doğruluk payı vardır. Bu alanda yetkin bir uzmanla mı görüşseniz?
vallahi adam bana dedi ki " bir gerizekalıyla mı evlisin pardon?". kalakaldım elbette, "yani çocuğunu emanet edemeyeceğin, onu düşünemeyecek kadar aptal bir adam mı sence?" dedi. bunun psikolojide yeri nedir bilemiyorum artık
Gittikleriniz gercektn bu davranislara normal mi dedilerGittim gittim, gelişim uzmanı da gördü.
Bir sıkıntı yok, size tepkisel davranıyor çok normal ve aşırı duyarlı çocuk dedi.
Bu kadar
Sorunu çözmeye yönelik kimseden bir şey öğrenemedim, bekle geçer dediler sadece.
4 yaşında oldu, daha ne kadar türükürler pislikler içinde yaşayacağız?
aslında kreş öncesi bezi atıverdi bir anda. 2 gün besiz gezdi. kaka diyip gidip yapıyordu çiş diyip yapıyordu ama duşakabine. hemen gidip lazımlık aldım ama oturmadı, ısrar ettim oğlum bir dene diye. yooo diyerek kaçtı ve bir daha da yapmadı, bez bağladık tekraryukarıdaki mesaja ekleme yaptım ona tekrar bak tuvalet ile ilgili
bir de evet sen yazınca hatırladım velede kendi doğum günü pastasından bir lokma yedirememiştik yine iki yaş doğumgününde
kreşte ödül diye şeker vermişlerdi onları da yememişti hatta kek vs de sevmez
büyüdükçe yer ama ille de tatlı diye asla tutturmaz
ha bak bu arada ilk gittiği kreşte ödül diye çocuklara sticker yapıştırıyorlardı ellerine sevinsinler diye gülen yüz vs
acayip rahatsız oluyordu
vücut bütünlüğüne müdahale gibi algılıyordu anlatmaktan canım çıktı onun iyi bir şey olduğunu
hatta ben de kendime yapıştırıp eve öyle gelmiştim
bu arada konu sahibi arkadaşın konusunun dışına da çıktık valla kusurumuza bakmasın
Yok sorun değil hepsi tecrübe sonuçta bana da faydası oluyoryukarıdaki mesaja ekleme yaptım ona tekrar bak tuvalet ile ilgili
bir de evet sen yazınca hatırladım velede kendi doğum günü pastasından bir lokma yedirememiştik yine iki yaş doğumgününde
kreşte ödül diye şeker vermişlerdi onları da yememişti hatta kek vs de sevmez
büyüdükçe yer ama ille de tatlı diye asla tutturmaz
ha bak bu arada ilk gittiği kreşte ödül diye çocuklara sticker yapıştırıyorlardı ellerine sevinsinler diye gülen yüz vs
acayip rahatsız oluyordu
vücut bütünlüğüne müdahale gibi algılıyordu anlatmaktan canım çıktı onun iyi bir şey olduğunu
hatta ben de kendime yapıştırıp eve öyle gelmiştim
bu arada konu sahibi arkadaşın konusunun dışına da çıktık valla kusurumuza bakmasın
aslında kreş öncesi bezi atıverdi bir anda. 2 gün besiz gezdi. kaka diyip gidip yapıyordu çiş diyip yapıyordu ama duşakabine. hemen gidip lazımlık aldım ama oturmadı, ısrar ettim oğlum bir dene diye. yooo diyerek kaçtı ve bir daha da yapmadı, bez bağladık tekrarısrar dediğim de bu yani oğlum bak bir dene şeklinde konuşmak, zorla oturtmadım yani.
benimki de sevmiyor bazı şeyleri sticker falan yapıştırıyoruz, çok tepki vermiyor ama o kalmıyor çıkarttırıyor hemen. arabalarında da ekstra bir şey istemiyor, bir şey taksak yapıştırsak çıkar diye yırtınır. bazen kendisi yapıştırır dayanamaz geri söker. dün kulak çubuğunun kutusundaki yapıştırmaları söküyordu. araba falan sürerken de dışarıda şu sarı alanlardan sürer veya mazgal varsa o hizada gider, yoksa su giderlerinden gider, o da yoksa farklı renkte kaldırımlardan yürür veya oralarda sürer. bir ayağını öpsem diğerini de uzatır buuu diye. onu öperim ısırırım bu sefer diğerini uzatır ııııı diye(ısır demek istiyor).
biraz sıkıntılı benimki
Bunu da denedim ama şu şekil. Odasına götürdüm ağlaman bitince gel diyorum . Ağlayarak peşimden geliyor . Bir de sizin dediğiniz gibi yapıcam.Ben başka odaya gidiyordum, ağlaman bitmeden sakın gelme diyordum. Ağlıyor bitince gelebilir miyim diyordu. Gelince neden ağladığını sorup konuşuyorduk. Hatta bir ara ben ağlamıyorum gözlerim ağlıyor bile demişliği var
işese yine iyi kaka yapıyorduyoo sıkıntılı değil
aynısının büyük boyu içeride online okulda
işte biraz relaks olmak lazım
o duşakabine işeyecekse bir süre oraya işemeliydi
mesela biz aynı evdeki klozete benzeyen bir lazımlık almıştık
hatta pilli çiş yapınca müzik çalan vs
asla o pili takmadım, o çiş yapılınca müzik çalmadı
olağanı yaşamalı çocuk bana göre
biz çiş yapınca müzik çalıyor mu alkış yapıyor muyuz hayır
o da yapınca bizde ne oluyorsa aynısı olmalı
benim tuvaletim, benim tuvaletim diye gezerdi
hatta taşınırken adamlara benim tuvaletimi de götürün demişti
3 yaşından sonra da dışarıda o zamanlar modaydı anne çocuk kapağı onu görmüştü
biz de alalım hepimizin tuvaleti olsun dedi
gittik birlikte seçtik aldık o da geçti klozete
Oğlum 3 yaşındaydı, bir arkadaşla buluşmuştuk. O gün de uykusunu atlamıştı nasıl zorluyor beni. Ağladıkça insanlar bakacak diye susturmaya çalışıyorum. Dikkatini bir şeylere çekmeye çalışıyorum falan. Arkadaşım o gün dedi bir sakinleş, bırak ağlasın. İnsanlar da bakarsa baksın. Bu bir çocuk zor bir gün geçiriyor ve ağlamak istiyor. Sen baskıladıkça da daha da sinirleniyor. Yurtdışında ağlayan bağıran bebeklere asla müdahale edilmez, anne babalara bakılmaz kötü hissettirilmez dedi. Bakan olursa da karışmamalarını söylersin dedi. Gerçekten rahatladım o gün. Ve ilginçtir ben ay millet bir şey diyecek stresini bırakınca çocuğun da sorununu çözdüm. Belki de gerginliğimi de anlayıp iyice gerildi o da. Yani aslında biraz da toplumun ağlayan bağıran çocuklara verdiği tepkiler sebep oluyor. Kimse ağlayan çocuğa bakmasa annesne cıkcıklamasa her şey daha kolay olacak..Kelin ilacı olsa...
4 yaştan bildiriyorum, hala ev sokak ayırt etmeksizin yerlerde tepiniz, bacaklarıma yapışır, millet bize bakar sanki dövüyorum gibi ama o resmen benim canımı acıtır.
Sonuç olarak hala dediğini yapmıyorum ve hala o ağlıyor.
Canları ağlamak istiyor.
Çocuklar gerçekten çok geç uyuyor Türkiyede. Geçen bir kadın gördüm internette, kendisi geceleri oturup sabaha karşı uyuyan biriymiş öğlene kadar yatıyormuş. Bebeğimi de öyle alıştırdım diye gülerek anlatıyordu. Yani el kadar bebeğin büyüme hormonu salgılayacağı en değerli saatlerde uyanık tutuyordu bebeği düşünün. Çocuklar da geç yatıyor baya gece yarısını buluyor gördüğüm kadarıyla. Ben de bebeğimi 7 gibi uyutuyorum büyüyüp çocuk haline gelince de en fazla 9 a kadar izin veirirm diye düşünüyorum.Yurtdisinda yasayan bir anne olarak soyleyebilirim ki disiplin ve iletisim bence en onemlisi.
Kucuk bir ornek vermek gerekirse esim hep sok olur Turkiyede tatile gittigimizde, aksam gezerken disarida bebekleri cocuklari gordugumuzde 'Bu cocuklar neden uyumuyor bu saatte?' diye sorar hep. Biz belki sansliyiz o konuda ama 6 aylik olduktan sonra uyku egitimiyle sabah 7 aksam 7 uyuyan bir 2.5 yasinda kizimiz var. Oyle ki o uyuduktan sonra bir oh cekip kendimizle ilgilenebiliyoruz. Bence bu cok onemli ebeveynler icin. Dinlenip saglam bir kafayla ertesi gun onunla daha iyi ilgilenebiliyorsunuz. Siz sakin ve dinlenmis oldugunuzda cocuklarda oyle oluyor cunku genelde hissediyorlar ruh halinizi.
Iletisime gelecek olursak, kucuklukten beri anlamaz etmez diye dusunup onlari ihmal etmeden herseyi anlatin. Bir hareketinize tepki olarak agliyorsa ona neden oyle davrandiginizi anlatin ve gercekten biz her seferinde tamam diyerek sustuguna sahit olduk. Ben yapi olarak sinirli ve tahammulu az olan bir insanim ve gerektiginde ben de bagiriyorum kendimi tutamayarak. Sonrasinda ozur diliyorum ve neden sinirlendigimi anlatiyorum.
Birseyi yapmasini istemiyorsaniz hayir diyerek degil de neden yapmamasi gerektigini anlatin. Hemen ise yaramayabilir ama bi yatirim olarak dusunun.
Umarim isinize yarayacak birsey bulursunuz
+100000bence bizim memleketimizde genellikle evladım ağlamasın kıyamam duygusu çok yoğun. bu nedenle biraz ağlayınca çoğunluk hemen peşinden koşuyor çocuğun ve her dediğini yapıyor. çocuklarda çok doğal olarak bunu kullanıyor.
yabancılar buna kıyamamak olarak bakmıyor. daha ziyade büyüdüğünde sağlıklı bir birey olsun diye küçükken bu tip hareketlere prim vermiyor.
taktiğin bu olduğunu düşünüyorum.