- 1 Mart 2022
- 449
- 694
- 52
-
- Konu Sahibi cemrealbayrak
AyneTavrınız çok itici umarım sizden asla alisveris yapmam insanlar defalarca sayfa sayfa yorum yazdı bu kadar tepeden bakarak yazılan cevaplar hiç
Aynen..Konuyu okuyunca konu sahibinin işletmesini bulup 20 parça alıp hepsini açmadan iade edesim geldi, bu nedir
Aslında benim çalıştığım yerde var bu şeklilde yapan biri. Ama iadelerini parça parça değil tek seferde yapıyor. Diyelim ki 20 parça aldı içinden 3-4 parçayı seçiyor kalanını tek seferde iade ediyor. Ama bu işi haftada 2 3 kere yapıyor. Yani bizde durumu garip karşılıyoruz ama tabi müdahale edemiyoruz.Üşenmedim PTT ve MNG kargodaki arkadaşları aradım.
Bir müşteri herhangi bir siteden aldığı ürünleri iade ederken absürt bir iade sayısı oldu mu diye sordum.
Eskişehir'de merkezde çalışan bu arkadaşlar en fazla 3-5 iade birden geliyor ama çoğu başka firmalardan alınmış oluyor dedi.
Ya bı firma,10-20 ürün alınıyor 1 ini alıp geri kalan iade ediliyor zor durumdayız,batmak uzereyiz diyor dedim.
Kargocu arkadaş bile şaşırdı,mümkün mü ya kaç senedir çalışıyoruz ne duyduk ne yaşadık dediler.
Bu bir firmadan 10-20 parça alışveriş yapan 1 tane beğenip gerisini iade eden durumuna ben inanmıyorum kusura bakmayın.
Evet belki 1 kişi 2 kişi yapmıştır ama sürekli tekrar eden bir durum degildir eminim.
Siz buraya bu konuyu açtınız ki 1 iade bile almadan nasıl para kazanırız fikri alalım diye.
Zaten konunuzla da ilgili değilsiniz.
Dediğim gibi niyetteyseniz yazık dün geceden beri destek olmaya çalıştık,kafa yorup yorum yaptık.
Açıkçası tüketici için normal olan bu. Online kıyafet alışverişi diğer alanlar gibi değil çünkü. Kişisel olarak firmanın bana terzi ücreti ödemesi beni mutlu etmez. İş modeli bazında da iadeleri engellemez, sadece zaten tadilat yaptırmayı düşünen kişilerin tadilatını karşılamış olursunuz.M
Merhaba. Bizim sattığımız ürünlerin kalitesi yada görüntüsü ile ilgili bir sorun yok. Öyle olsa zaten yorumlara ve puanlara yansır, şikayet alır ve anında orda çözeriz. Keşke böyle basit olsa.
Sorun tüketici kültürü. Bir ürünün bir kaç bedenini alıp deneme yapmak istiyorlar veya örneğin bir etek alıcaksa 10 farklı model etek alıp üstünde deneyip beğendiğini tutup diğerlerini iade ediyor. Sizin örnek anlattığınız deneyiminizde bugünkü masraf yaklasık 60 tl satıcı için. Bilmiyorum aldığınız ürün ne kadar.
Bu nedenle bu kültürün değişmesi gerekiyor. Bir yol arıyoruz, düşünüp taşınıyoruz. Ne olurda müşteri sırf üstünde deneyip görmek amacıyla birden fazla ürün almaz? Fiyatla falan olmuyor. Onu mutlu edecek bir yol olmalı. Ama ne, nasıl ? Mutlaka bulucaz bişey
Teoride mantikli olsada pratikde degil. Ayri beden 5 tane alip iade etsem bile tek kargoda iade ederim. Kargocu urunun icerigini bilemediginden tek bir iade görür.Üşenmedim PTT ve MNG kargodaki arkadaşları aradım.
Bir müşteri herhangi bir siteden aldığı ürünleri iade ederken absürt bir iade sayısı oldu mu diye sordum.
Eskişehir'de merkezde çalışan bu arkadaşlar en fazla 3-5 iade birden geliyor ama çoğu başka firmalardan alınmış oluyor dedi.
Ya bı firma,10-20 ürün alınıyor 1 ini alıp geri kalan iade ediliyor zor durumdayız,batmak uzereyiz diyor dedim.
Kargocu arkadaş bile şaşırdı,mümkün mü ya kaç senedir çalışıyoruz ne duyduk ne yaşadık dediler.
Bu bir firmadan 10-20 parça alışveriş yapan 1 tane beğenip gerisini iade eden durumuna ben inanmıyorum kusura bakmayın.
Evet belki 1 kişi 2 kişi yapmıştır ama sürekli tekrar eden bir durum degildir eminim.
Siz buraya bu konuyu açtınız ki 1 iade bile almadan nasıl para kazanırız fikri alalım diye.
Zaten konunuzla da ilgili değilsiniz.
Dediğim gibi niyetteyseniz yazık dün geceden beri destek olmaya çalıştık,kafa yorup yorum yaptık.
Merhaba. Önceki mesajlarda da yazmıştım. Böyle bir app peşinde koştuk geçen yıllarda. Gidelim yazdıralım bitsin dedik, projelendirdik, yazılım firmalarına gittik. Öyle fiyat teklifleri geldi ki; aklımız uçtu. Ve tamamı dolar üstünden çalışıyor. Bugünkü değeri nedir tahmin bile edemiyorum. Biz yaparız biz ederiz diyen, hazır kodlarla iş yapmaya çalışan pek çok küçük yazılım firmasına da bi dünya para kaptırdık, uygulamaları ilk kullanımda çöktü.Açıkçası tüketici için normal olan bu. Online kıyafet alışverişi diğer alanlar gibi değil çünkü. Kişisel olarak firmanın bana terzi ücreti ödemesi beni mutlu etmez. İş modeli bazında da iadeleri engellemez, sadece zaten tadilat yaptırmayı düşünen kişilerin tadilatını karşılamış olursunuz.
Sermaye ayırıp düzgün bir app yaptırıp müşteriyi pazaryerlerinden app'e yönlendirebilir sonrasında app üzerinde sanal deneme yaptırabilirsiniz filtreyle. Bazı kozmetik markaları yapıyorlar bunu. Ama çok düşük maliyetli olmayabilir. İkinci olarak her ürün için çok düzgün bir beden tablosu, kumaş esnekliği bilgisi ve farklı beden modellerle çekimler yapabilirsiniz. Son olarak büyük firmalar bu kargo maliyetini karşılayabiliyor çünkü onlar için her türlü mağaza işletmekten daha karlı bu model. Siz sadece pazaryerleri üzerinde aktif küçük bir işletmeyseniz bu öneriler siz de işe yaramaz. Muhtemelen sektör değiştirip iç çamaşırı alanına kaymanız daha mantıklı olur.
Merhaba. Şu ana kadar her zaman bir siparişi tek poşette kargoladık. Yani müşteri 10 sipariş te verebilir 1 siparişte. Bizim için bir kargo işlemidir. Sepete eklediğinizde de görmüşsünüzdür, aynı mağazadan kaç ürün eklerseniz ekleyin tek kargo fiyatı yazar. Sadece ürünlerin deforme olma durumu varsa, mesela gömlek gibi onların kendi peketleri var. Çok nadiren baskılı kutuda gönderiyoruz. Yani her zaman tek kapalı pakette gidiyor. Paketin içinde başka paketler olabilir ama toplamda tek paket.Aynı butikten alınan ürünler dahi çoğunlukla alıcıya ayrı kargo poşetiyle gönderiliyor.
Şimdiye kadar trny*l' da eve sipariş lahmacun gibi aynı pakette gönderilen değil 10 ürüne , 2 ürüne dahi rastlamadım.
Bir erkek giyim firmasının direkt kendi sitesinden tek sipariş 2 gömlek aynı pakette gelmişti , orada da satıcı direkt firmanın kendi internet sitesiydi.
Aynı kargo poşetinde kaç ürün gönderiyorsunuz , hangi pazaryeriyle çalışıyorsunuz ?
Son maddenizi ticaretle ugrasan biri olarak mantikli bulmadim. Bende ticret yapiyorum ve urun iadelerimde oluyor. Zararim sadece nakliye ucreti + iscilik oluyor. ( ben siparislerimi arac ile teslim ediyorum) Siz kargoyla iade aldiginiz icin sizde sadece nakliye masrafi olur. Bu da satilan urunden zarar ettirmez. Eger boyle bir zararıniz varsa fiyatlanada sikintiniz var demektir.Herkese selamlar tekrardan. Bugün yeni açabildim bilgisayarımı. Konunun sonlarına doğru ağır eleştiriler gelmeye başladı. Ben mesajların içinden konuyla ilgili olanlara cevap vermeye çalışacağım. Çünkü diğerlerine cevap vermeye başladığımda karşılıklı atışmaya dönüyor. Yine madde madde yazmak istiyorum. Aslında mağaza ismimizi yazıcaktım ama şuan muhtemelen pek çok kişi olumsuz yorum yapmak ve kötü puan vermek için ürün satın almadığı halde işlem yapmaya çalışacaktır, o yüzden yazamıyorum. Bilgi anlamında yardımcı olan herkese teşekkür ederim. Her işletmenin böyle çıkmazlarda yardım alması doğaldır. Müşteri portföyümüz forum üyelerine uygun gibi geldiği için sizden gelen yorumları önemle okuyoruz.
1- Yine pek çok cevapta "müşteriyi kullanmak, müşteriyi yola sokmak, onu sömürmek" tarzında cevaplarınız var. Bunu hangi mesajıma istinaden yazıyorsunuz halen anlayamadım. Asla öyle bir niyetimiz olmadı. Dediğim gibi en büyük gider kalemimiz müşteri memnuniyeti olup, tüm her şeyi buna harcıyorum. Binlerce yorumda olumsuz yorum oranımız %2,5. Tamamı viral ve alışveriş yapmış müşteriler. Çünkü e-ticarette müşteri memnun değil ise, ağzınla kuş tutsan, ürün maliyetini sıfıra indirsen, ne yaparsan yap bir hiç sin. En fazla üç ay yaşarsın.
2- Ürün ölçüleri ile ilgili yorumlarınıza katılıyorum, ayrıntılı ölçü ve görsel olması lazım diyorsunuz. Mesajların tamamına yakını bu yönde. Mesajlarınızı okuyoruz, acaba ölçü ile ilgili farklı bir yol yöntem önerisi var mı diye bakıyoruz. Ama genelde yaptığımız şeyler oluyor. Önceden de yazdığım gibi bu konuya da çok yatırım yapıyoruz. Ajansla çalışıyoruz. Ürünler geldiği anda stüdyoda fotoğrafa gidiyor. Canlı manken değil cansız manken kullanıyoruz çünkü müşteri canlı mankende gördüğü gibi ölçüleri gözardı derek kendinde öyle görüneceğini düşünebiliyor. Kumaşın türüne göre esnekliği ile ilgili bilgiler veriyoruz, kullanılan iplerin koton polyester oranlarını bile her detayını yazıyoruz. Yani ölçü anlamında detay veriyoruz, yine de kontrol ettik ne olabilir diye. Müşterilerin çoğu ölçüleri okumuyor genel olarak beden ölçüsü üzerinden hereket ediyor veya sadece bel ölçüsüne bakıyor.
3- Bir önceki mesajda tekrar açıklamaya çalıştım. Şöyle bir iddaam yok; Müşteri ürünü alsın, nolursa olsun geri iade etmesin, terziye gitsin, başka yollar bulsun ama bize geri göndermesin. HAYIR. Böyle bir ticaret yok. Müşteri ürünü alıyor, bedeni uymuyorsa aynen geri gönderir. Uymayan ürünü neden giysin? Biz sadece basit küçük şeyler için terzi hediyesi edebilir miyiz dedik. Terzi konusu böyle, yani her şeyi uygun, paçası uzun geldi, onun terzisini hediye edelim iade olmasın. Hepsi bukadar.
4- Müşteriler iki yolla çok iade ediyorlar. Birincisi çok ayıda ürün alıp, üstünde deneyip kalanını iade edenler, ikincisi de alıp kullanıp gönderenler. Kullanıldığını tespit ettiğimiz ürünlerin tamamını iade aldık. Tamamı geldiği gibi çöpe gidiyor. Büyük bir maliyet yaratan bu işi sadece müşteri memnuniyeti açısından yapıyoruz. Bunların çoğu parfüm kokulu, lekeli, makyaj malzeme kalıntılı veya formu bozulmuş.
Aynı ürünün farlı bedenlerini veya aynı bedenden farklı modellerden ürün alan, sonra üstünde deneyip bakan, bunu alışkanlık haline getirip iade yapan çok fazla müşteri var ve bu hızla artıyor. Bunu aşacak yol ve yöntemler arıyoruz. Bir müşteri iki ürün alıp, birini deneyip diğerini geri gönderiyor ise biz o alışverişten zarar ediyoruz. Az kazanmıyoruz, ZARAR EDİYORUZ. Zaman kaybını, mali evrak yükünü vs. saymıyorum bile. Yani bir müşteri bir kısmını alıp diğerini iade ediyorsa bilin ki satıcı o işten zarar ediyor. Biz zarar ediyoruz. Eğer satıcı firma size çok ucuz ve kalitesiz ürünü çok pahalı satıyorsa o işten zarar etmeyebilir. Ama onun da ömrü uzun olmayacaktır. Biz zarar eden taraftayız.
Ürün satışına sınırlamalar koyamıyoruz. Özellikle sizin pazar yerlerinde gördüğünüz "bu üründen 5 adet sipariş verebilirsiniz" gibi rakamlar sizin alışveriş sınırınız değil, bizim stok miktarımız. Benim gibi firmalar tüm pazar yerleri ve kendi siteleri ile entegre çalışıyor. Örneğin; biz ürün adetini 30 giriyoruz, entegre sistem onu pazar yerlerine 3er 5er dağıtıyor ve hiç bir pazar yerinde adet 0'a düşmesin diye bir düzen var. Bunu entegre sistem stoğu kontrol edebilmemiz ve stok bitmeden sipariş girmemiz için yapıyor, yani müşterinin fazla ürün almasını engellemek için değil. Müşteriye "şu kadar alabilirsin, fazla alırsan şu ücreti ödersin" gibi bir seçenek sunduğun anda artık o müşteriyi kaybediyorsun ve her şey bitiyor.
Şuanda yazabileceklerim bunlar, hakaret ve eleştirilere cevap veremiyorum. Yardımcı olanlara teşekkür ederim. Mesajları tek tek okuyoruz, güzel sonuçlar elde ettik. Bir iki ilham verici mesajın olabilirliği konusunda pazaryerinin tavrına bakacağız.
Merhaba. Terzi konusun çok konuşulması bence yanlış ifade ettiğimden oldu. Yani ürün uymuyorsa "terziye gitsin uydurulsun" gibi anlaşıldı. Kastım o değildi, ürün müşteriye uygun, ama küçük bir kısaltma daraltma gibi ihtiyacı varsa en azından onlara terzi hizmetini hediye edip engeller miyiz diye danıştım.Terzi işi olmaz. Ben asla terziyle uğraşmam. Boşuna terzi terzi diyip durmayın. Herkes yazmış terziye giden olmaz diye hala terzi tadilat diyorsunuz
Merhaba tekrardan. Pazaryerlerinde misiniz? Yazdığınızdan anladığım kadarıyla değilsiniz? Kendim araçla teslim ediyorum dediğiniz için?Son maddenizi ticaretle ugrasan biri olarak mantikli bulmadim. Bende ticret yapiyorum ve urun iadelerimde oluyor. Zararim sadece nakliye ucreti + iscilik oluyor. ( ben siparislerimi arac ile teslim ediyorum) Siz kargoyla iade aldiginiz icin sizde sadece nakliye masrafi olur. Bu da satilan urunden zarar ettirmez. Eger boyle bir zararıniz varsa fiyatlanada sikintiniz var demektir.
Trendyolda ücretsiz iade sen konu sahibine kizdin ama öyle insanlar duydum ki hakli bencede alıp etiketini çikarmayip giyip iade edeni ben şokİade yapılınca zaten müşteriden de belirli miktarda kesinti oluyor.
Ben bir kez iade ettim yanlış hatırlamıyorsam o zaman 10 TL kesildi odedigim ücretten.
Merhaba. İsterse 99 ürün iade etsin tek kargo. Bu tür bir işlemde maliyetten çok geri gelen ürünlerin tekrar satılıp satılmayacak durumda olup olmadığı önemli.Gerçekten bilmediğim için soruyorum diyelim kişi 10 parça sipariş verdi, kargo ücreti x liraysa, 10x lira mı ödüyorsunuz kargoya, yoksa standart x lira mı? İade edeceği zaman da diyelim 8 ini iade edecek , içinde kaç ürün var belli değil yine 10 x mi ödüyorsunuz x mi ? Yani 10 ürünalıp 9unu iade etmesiyle 10 ürünalıp içinden 1,2 sini iade etmesi arasında kargo ücreti açısından fark yoktur diye düşünüyorum, parça başı olarak hesaplamışsınız da geri ödediğiniz ücreti pazaryeri mi ekstra ücret alıyor anlamadım. Kargo için bir parça da aynı 10 parça da aynı değil mi?
Bir kişiden 20 tane sipariş almayın mesela. Sınırlama koyun. Bu sizin tercihiniz sonuçta. İadelerde kargo alıcıya aittir diyebilirsiniz. Ya da iade yoktur sadece beden değişimi vardır yazabilirsiniz. Özellikle de bunu indirimli ürünlerde yapabilirsiniz. Fiyatı yüksek ürünlerde değişim ya da iade yapabilsin müşteri.Yorumlarınız için teşekkürler.
Pazaryerlerinde müşteriye şartlar koymak çok zor ve özellikle fiyatla terbiye etmek imkansız. 1 Tl fiyat farkı sizi onlarca sayfa geriye itiyor. Bir ürünün farklı bedenin olmaması, sepette ürün ekletmemek vb. şeyler müşteriyi anında başka ürüne bakmaya yönlendiriyor. Bu konuda profösyönel destek alıyoruz. Örneğin bir ürünün düğmesi ilikli fotoğraf çekmekle düğmesi kapalı fotoğraf çekmek gibi insanın hiç aklına gelmeyecek ince detaylar o ürünün satış oranını yüzde yirmiye kadar etkileyebiliyor.
Yorumlarınızı eleştirmiyorum yanlış anlamayın, nelerle uğraştığımızı görmeniz açısından. Belki siz de zamanla böyle işler yaparsınız. Malum ticaretin geleceği e-ticarette. Pazaryerleri satış karının neredeyse yarısını alıyor ve asla hiç bir masrafı karşılamıyor. Biz de kuruşlarla, yol yöntemlerle ayakta durmaya çalışıyoruz. Çok paralar yatırdık ve şu an kargo iadeleri nedeniyle batmak üzereyiz. Abartmak için yazmıyorum şuan dayanacak gücümüz kalmadı.
Eğer şu iade sorunu çözersek her şey yoluna girecek arkadaşlar. Biz şunu istiyoruz; müşteriyi teşvik edelim, yönlendirelim. Ama asla zorlamayalım. Devamlı olarak terzi hizmetini yazıyorum ama aklımız devamlı oraya gidiyor. Sonuçta giyisi, terzi, tadilat bir bağ kurabiliyoruz. Terzi maliyeti bizim bir ürünümüzün iadesinden edeceğimiz zararın üçte biri bile değil. Bu alanda, bu yollarda bir çözüm arıyoruz. SİZİN AKLINIZA GELEN BÖYLE ÇÖZÜMLER VAR MI? Bir müşteri olalarak, NE OLSA İADE ETMEZSİNİZ? NE OLSA AYNI ÜRÜNDEN 3 FARKLI BEDEN SİPARİŞ ETMEZSİNİZ... Biz teşvik etmek, yönlendirmek, müşteriyle el birliği yapmak, onları kazanmak, sonraki alışverişte beraber olmak için uğraşıyoruz. Mesela şöyle müşteri sipariş verdi pantolon, bel, baldır tamam ama paça geniş. Bunu iade etmesin, terzide tadilat yaptırsın, fişini ve ürünün son resmini bize göndersin terci ücretini ödeyelim. Sonuçta bunun küçük bedenini alsa bu sefer de bel ve baldır dar gelecek, boy kısa gelecek vs. Aklımızdan geçeni tam anlatabildim mi bilmiyorum ama böyle yollar peşindeyiz. Müşteriyi kazanmak, mutlu etmek istiyoruz.
Cevabınız için teşekkürler. Son mesajlarım hep terziyle ilgili oldu. Açıklamalar yaptım ama eski mesajlar alıntılandığı için konu başa dönüyor. Tüm ürünler terziye gitsin diye düşünmedim. En başında bunu düzgün açıklamadığım için öyle anlaşıldığını düşünüyorum. Elbise size uygun ve belki bir küçük işlemle düzeltilecek bir işe varsa terziyi hediye etmek istedim. Terzi düzgün değil, terzi uzakta, yeri kötü vs. vs. her ne ise, bu zaten bir teşvik olduğu için tabiiki tercih edilmez ve iade yapılır. Kastım bu terzi konusunda. Terzi hediye işlemine bugün başlıycaz ve bu müşterinin keyfine kaymış bir seçenek olacak.Bu alışveriş modelini iade kolaylığı için tercih eden insanların terzi ile uğraşmak isteyeceğini ben pek sanmiyorum.bir çok arkadaşım giy çık mantığıyla alışveriş yapıyor.düğmesi düşmüş olsa dikmeyip iade ediyor. E bu kafadaki insanı terziye yönlendirmek ekstra külfet ve tercih edileceğini pek düşünmüyorum. Açıkçası fiyata yansıtmak dışında da pek çözüm gelmiyor aklıma umarim bu zor zamanları atlatırsıniz
Oha bunuda ilk kez duyuyorum ben çok safım demek kiÜrünlerin altında kupon oluyor o limite ulaşmak için ekliyoruz iade edeceğim baştan belli çünkü iade de indirim oransal yansıyor bir miktar indirim almış oluyorsunuz. Ama bunu Milla da yapıyoruz.
Terzi işi vs boş evden ekmek almaya gitmiyorum hb da 25 TL limitli Migros hemen den istiyorum.
Kendi sitenizi açın derim.
Ayrıca dolap saticisiyim dolabım 5 yıldızlı ama kendim çok iade yaptım iade yok vs yazmak tamamen satıcının kendini kandırması çünkü ürün satildiginda görseller vs sabit kalıyor. Kuraldışı gönderim yanıltıcı bilgi varsa fotoğrafli ispatla çok iadem oldu. Hem de karşı taraf ödüyor ohhh iyi yaptım giymiş giymiş pantolunu bana yollamış yeni diye sattı biri de sararmış pantolon sattı kuzu kuzu kabul ettiler iadeyi hatta birkaç tanesi ürün kalsın demiş dolap destek ekibine biliyor ödeyeceği kargoyu.
Yok bibi dün de kontrol ettim ss atabilirimTrendyolda ücretsiz iade sen konu sahibine kizdin ama öyle insanlar duydum ki hakli bencede alıp etiketini çikarmayip giyip iade edeni ben şokhele beden beden alip iade etmek resmen kurnazlık ve buni baya baya normal goruyorlar onada ayrı şasırdım insanlar çok umursamaz olmuş gercekten
Baksana konuda yazan arkadaşlar da var kaç tane alıp iade ediyorlarmış ne de olsa kargo bedavaymışYok bibi dün de kontrol ettim ss atabilirim
Trentyolda iade ettiğim 1 ürün birde yanlış alıp fark edip iptal ettiğim üründen ücret kesintisi olmuş.
Zaten çok fazla iptal yada iade eden biri değilim alırım kullanırım.
İadeye usenirim.
Ama konu sahibinin dediği gibi 10 iade,sürekli iade,kullanıp iade aşırı kötü niyetli.
Yazık günah ya resmen insanların haklarına giriyorlar.
Çok ayıp ,ben denk gelmedim ama illaki vardır böyle kötü insanlar.