Utaniyorum

Dizi film izleyerek. Dili duymazsan, nasil konusacaksin? Native speakerler "acaba past/present tensemi" diye düsünmüyorlar. Yani dil bilgi bir yere kadar.

Dil sadece teoride olmaz. Yasayan, hep degisen bisey. Nuanslar, tercüme edilemeyen kelimeler, anlamlar var her dilde. Bunlara hakim olmak icinde dil sürekli kulağinda olmali. Dizi film izleyerek, şarki dinleyerek.

Dişariya çik ve ekmek al ve baska ürunler icin "bunun içinde ne var" gibi sorular sor. Kiyafet magazasinda farkli beden iste,.. small talk yapman lazim.

Konuşamadigin dili, ögretemezsin. Yoksa kusura bakma ama ögrencilerinde senin gibi olur. Sinifta sadece Türkçe konuşulursa, onlarda inglizce ögrenemez.

Herkese merhaba ingiliz dili ve edebiyati mezunuyum(Türkiyeden). Yurtdisinda masterimi yapiyorum. Söyle bir sorunla karsi karsiyayim; Türkiyedeki egitim sadece kagit üzerinde ve yüzeysel oldugu icin pratikte hicbir sey ögrenmemisim. Derslerde ögretmenler bizi gruplara ayiriyor ve akademik konular hakkinda tartismamizi istiyor. Sinif arkadaslarim anadili gibi ingilizce konusuyorlar(anadilleri ingilizce degil) ve kendilerini cok güzel ifade ediyorlar. Bense iki kelimeyi bir araya getiremiyorum. O yüzden mikrofonum bozuk konusamiyorum gibi bahaneler buluyorum. Ben konusurken bunun burda ne isi var diye düsünüyorlarmis gibi hissediyorum. Sonucta masterda bilgi birikiminin ve konusma seviyenin en üst düzeyde olmasi bekleniyor. Ögretmen lütfen mikrofununuzu ayarlarin haftaya dedi herkesin konusmasini istiyormus. Ben napcam bir haftada konusmami düzeltemem?:KK43: Evde kendi kendime ingilizce konusmaya caliyorum belki biraz dilim alisir diye. Baska neler yapabilirim sizce?
Programlar var bi araştır dinleyebiliyosun herşeyi kulağınıza yer eder bu şekilde öğrenebilirsin.

bence yalan soyleyerek yanlis yapmissiniz.

Bizim ulkemizde Ingilizce cok yaygin degil, o yuzden konusmada sikinti cekmeniz dogal,
bir isin teorisini ogrenmekle pratigi muhakkak ki farklidir.

Konustukca ilerleyecek konusmaniz, o yuzden bu utanma sikilmalari yasamadan bu surecten cikamazsiniz,
en iyisi kisa yoldan kabullenin ve derslerde olabildigince aktif olmaya calisin.

peki o konularda Türkçe konuşabilir misiniz

yani konu başlıkları önemli

bir zamanlar YDS vardı her alandan metinler içerirdi mesela

yazılı olan paragrafı dahi anlamak için dünya kadar terimi bilmen gerekirdi

örneğin ekonomi hakkında, ABD başkanlık seçimi hakkında, Covid 19 hakkında konuşmada kullanılacak terimler, yine konuşmanın akışı farklıdır

genel kültürünüz de önemlidir, o alandaki kelimeleri bilmeniz de

ha tabii alternatif bilmek de yani eğer kimlik kelimesinin ingilizcesini bilmiyorsan üstünde isminiz olan ve sizi tanıtmaya yarayan kart diyebilmen lazım ki anı kurtarasın

cocuklar boyle yapiyorlar zaten, o yuzden ozguvenleri tavan,
biz direk ceviri usulu ariyoruz, o dilde dusunmek demek bilmedigin seyi de dedigin sekilde anlatabilmek demek. Ama yetiskinler icin daha zor bunu oturtmak sanirim.

cocuklar boyle yapiyorlar zaten, o yuzden ozguvenleri tavan,
biz direk ceviri usulu ariyoruz, o dilde dusunmek demek bilmedigin seyi de dedigin sekilde anlatabilmek demek. Ama yetiskinler icin daha zor bunu oturtmak sanirim.

Olabilir

Yıllar önce okulda nöbetçiyim

Zenci bir adam girdi binaya

Kimlik ne demek bilmiyorum

Adama üstünde isminizin yazdığı kart yahut driving licence varsa verir misiniz diye sordum İngilizce

İşi bitti giderken kimliğini aldı çıktı sonra arabasından bana bir set İngilizce kitabı getirdi

Adam Almanca öğretmeninin eşiymiş kitap evi bağlantılı bir iş yapıyormuş

O nedenle ben hep alternatif kelime ararım konuşurken hatta alternatif cümle zira karşımdaki de tam kelimeyi bilmeyebilir

İngilizceden İngilizceye sözlük gibi düşünmek lazım

Pratiğe bile gerek yok. Ben o tercümanlık işini kabul ettiğimde hiç pratiğim yoktu önümde bir hafta vardı. Ve yaptığım tek şey youtube’dan nativelere ait konuşmaları dinlemek oldu. Sonrasında hiç zorlanmadığım gibi yurtdışında bulundunuz mu falan diye sordular, iş harici çay içip sohbet ettim her gün. 29 günde konuşturan şarlatanlara prim vermeyin, işin ehli sizsiniz ınutmayın

Önerebileceğiniz bir youtube kanalı var mı?
Benimde ingilizcemi geliştirmen şart

Alaninizla ilgili akademik bilgim yok. Anadolu lisesinde bile Turkce asla konusulmazdi benim lise zamanlarimda. Kaldi ki onun uzerine siz universitede de ingilizce okumussunuzdur,yani oyle olmasi gerekirken Turkce mi gordunuz dersleri? Cok sasirdim,boyle okullar var miymis cidden?

Su saatten sonra tek yapabileceginiz onceden alistirma yapmak,kendi kendinize anlatmak olabilir. Elbette bir haftada halledilmez ama. Umarim cabucak cozulur sorununuz

Alaninizla ilgili akademik bilgim yok. Anadolu lisesinde bile Turkce asla konusulmazdi benim lise zamanlarimda. Kaldi ki onun uzerine siz universitede de ingilizce okumussunuzdur,yani oyle olmasi gerekirken Turkce mi gordunuz dersleri? Cok sasirdim,boyle okullar var miymis cidden?

Su saatten sonra tek yapabileceginiz onceden alistirma yapmak,kendi kendinize anlatmak olabilir. Elbette bir haftada halledilmez ama. Umarim cabucak cozulur sorununuz

Ahaha ben ingilizce universite okudum, diplomam falan oyle internationalli falan, ama hic ingilizce ders gormedim desem dogru olur sanirim, belki bir iki gormusumdur.
Sinavlar, materyaller, sunumlar falan ingilizceydi.

Ben yüksek lisans yaptığınız üniversiteye çok şaşırdım, başvurunuz sırasında hiç mi dil sınavı istemediler, mülakat yapmadılar ya da statement of purpose yazdırmadılar? Eğer yaptılarsa, bunları geçebilen bir kişinin akademik konularda tartışamaması bana biraz garip geldi açıkçası. Sorunun özgüveninizle olmadığına emin misiniz? Size önerim bol bol pratik yapmak, cambly iyi bir seçenek olabilir bunun için. Onun dışında elbetteki hangi derste hangi konu hakkında konuşacağınız az çok bellidir. Okumalarınızı yaptıktan sonra internette o konu hakkında araştırma yapın varsa lecture’lar dinleyin veya belgeseller izleyip not alın. Sonrasında da ayna karşısında kendi kendinize tartışın bence.

Neden BBC ya da VoA falan dinlemiyor sunuz? TRT nin bile TRT World radyosu var. Ayrıca internete yazsanız binlerce listening materyali bulursunuz, üstelik hepsi beginnerdan advanced seviyesine kadar ayrılmıştır. Bol bol alt yazısız dizi, film falan izleyin. Ayrıca konuşmadan, öğrenmeden ne yapmayı planlıyorsunuz?

Utanilacak birsey yok cok fazla konuşmadığınız icin heyecan yapip telaslaniyorsunuz. Arkadaslarda demis camblyden falan konusma dersleri yapin. Size kimin ne diyecegini de pek umursamayin. Ilk bas zor olur sonra acilirsiniz. Eşim turkiye de %100 ingilizce olan bir bölümden mezun. Okulu bitmeden ingiltere de kalmış staj yapmis etmis daha cok gelişmis. Ozguvenlidir ve bilmedigi kelimeler icin bir dk sözlükten bakmam lazim diyecek kadar da acik sözlüdür. Bakmazsam nereden bilecegim o kelimeyi sonucta der. Sizde kendinize güvenin dersle ilgili ön bir hazirlik yapın bilmediginiz yeni kelimeler var ise onlari not alın.

Herkese merhaba ingiliz dili ve edebiyati mezunuyum(Türkiyeden). Yurtdisinda masterimi yapiyorum. Söyle bir sorunla karsi karsiyayim; Türkiyedeki egitim sadece kagit üzerinde ve yüzeysel oldugu icin pratikte hicbir sey ögrenmemisim. Derslerde ögretmenler bizi gruplara ayiriyor ve akademik konular hakkinda tartismamizi istiyor. Sinif arkadaslarim anadili gibi ingilizce konusuyorlar(anadilleri ingilizce degil) ve kendilerini cok güzel ifade ediyorlar. Bense iki kelimeyi bir araya getiremiyorum. O yüzden mikrofonum bozuk konusamiyorum gibi bahaneler buluyorum. Ben konusurken bunun burda ne isi var diye düsünüyorlarmis gibi hissediyorum. Sonucta masterda bilgi birikiminin ve konusma seviyenin en üst düzeyde olmasi bekleniyor. Ögretmen lütfen mikrofununuzu ayarlarin haftaya dedi herkesin konusmasini istiyormus. Ben napcam bir haftada konusmami düzeltemem?:KK43: Evde kendi kendime ingilizce konusmaya caliyorum belki biraz dilim alisir diye. Baska neler yapabilirim sizce?
yani yanlış anlamayın ama, ingiliz dili ve edebiyatı mezunu olup da ingilizce konuşamamanız, hatta 2 kelimeyi bir araya getiremeyecek kadar eksik olmanız bana biraz abes geldi... sonuçta 4 sene okuyorsunuz ve 4 sene boyunca ingilizce havuzunun içinde yüzüyorsunuz... okuduğunuz bölümün esas olayı bu değil mi zaten? mezun olduğunuzda ingilizce konuşabiliyor olmanız gerekmez mi?

onu geçtim yurtdışında master yaptığınız yer,sizi kabul etmeden önce gerekli testleri yapmadı mı? şaşırdım açıkçası...
yaşadığınız durum,bir tıp öğrencisinin mezun olduktan sonra sırt dinlemeyi bilmemesi gibi bir şey bence. çok temel bir eksik.

bir haftada elbette mucizeler yaratılmaz, yapacak bir şey yok. ben zannettiğiniz kadar yetersiz olduğunuzu düşünmüyorum. yani 2 kelimeyi bir araya getiremeyecek kadar... bence siz özgüveninizi tazeleyin ve başkalarıyla kıyaslamayın kendinizi. bireysel olarak değerlendirin kendinizi. üzerinizdeki baskı kalktığında daha iyi konuşabileceğinizi tahmin ediyorum... :)

X