Üstün Zekalı Çocuklar Eğitim Sisteminin Neresinde?

Belki zayıf bir öneri olacak ama üniversitelerin özel eğitim bölümü (üstün zekalılar bölümü çok az üniversitede var sanırım) hocalarından biriyle mail yoluyla vs. iletişime geçerek bir görüşme ayarlasanız belki onlar yardımcı olurlar görüş belirtirler. Aklıma da instagramdaki akademisyen anne geldi doktorasını üstün yetenekli çocuklar üzerine yapmış.
İnşallah oğlunuz mutlu bir çocukluk geçirir. Üniversitede eğitim bilimlerinden bir hocamız bizim ülkemizde Allah her şeyin normalini versin demişti. Karşılaştığı üstün zekalı çocukların ne yazık ki iyi değerlendirilemediğini hatta kimisinin bu zekasını hacker olmak gibi bir yolda kullandığını söylemişti. Demek ki aileler gerektiğinde bizzat bu hocalardan yardım talep de edebiliyor.
 
tabiki onemli olan onun ne istedigi.bu arada Suan 24 yasindayim genellikle zengin ailelerin cocuklari bizm okuldaydi cunku o zamanin en iyi devlet okuluydu.cok simariklardi.cocukken insanin cani yaniyor cunku bilmiyorsun fazla onemseyip uzuluyorsun.buyuyunce de hatirlayinca icinde bi yara gibi bise oluyor.ama atlatilabilir bi sorun.sizin oglunuzda atlatacaktir.
 
Onlar üstün zekalılara hizmet veren özel kurumlar.Ve çoğu İstanbulda.

Ilköğretim basamağında çok bir şey yapamazsınız .
Ya şehir değiştirip evladinizin eğitimi ile ilgilenmeyi sececeksiniz ya da bulunduğunuz ilde varsa bilsemlerden faydalanacaksınız.
Küçük yaş düzeyinde eğitim kurumu olmaması hem maliyetli olmasindan hem de üstün zekalilik ile yetenekliligin karistirilmasi sonucu net tanı konamamasindan kaynaklaniyor.
Çocuğunuz henüz cok küçük düzenli olarak IQ testine girmeli ve 130 barajını gecmeli akabinde özel kurumlara başvuru yapmalısınız.
Bu gibi öğrenciler harcanmasa iyi olur ve tabii yetenegi kesfedilse daha da iyi olur,belki matematik belki müzik bilemezsiniz.
Bir john nash,bir beethoven neden bizin ülkemizden de çıkmasın .
 

Eklentiler

  • Screenshot_20180531-232700_Chrome.jpg
    61,3 KB · Görüntüleme: 159
Bugum instagramda bir cocuk dr sozunu okumustum.cocuklara erken yasta okuma yazma ogretmek zeki cocuk yetistirmek degil birakin bu isleri oyun oynasin zamani gelince zaten ogrenir gibi brseydi
Cok hakliymis uyum problemi yasiyor.ayrica sinavla zeka seviyesi olcup alinan devlet okullari var.bence daha cok sosyal aktivitelere yonlendirin cocugun derslerden cok arkadasa oyuna ihtiyaci var.yalniz kaldikca bunalima sokup daha kotu olmasin ve kesinlikle pedagogla gorusturun
 

Kuzenim çocuk gelişimi uzmanı, eşi de Bilsem de matematik öğretmeni. Mesajınızı ilettim, belki faydası dokunacak bilgi verebilirler. Hangi şehirde yaşıyorsunuz?
 
Konunuza baska bir bakis açısı getirmek istiyorum . Hem bir egitimci hemde zeki ogrenci olarak nitelendirilen biri olarak.Cogu cocuk gerekli ortamlarda dediklerinizi yapabiliyor.Kardesim de bende olimpiyat soruları ile yetinmeyen matematik yatkinligi muhtesem olan ogrencilerdik.Anne babamiz cokta bu konuya takılmadi .Nitekim bizde takilmadik hic.İlce okullarinda okuduk.İstedigimiz meslegi sectik .İleri derecede carpma ve bolme yapabiliyorum ama inanın hic bir getirisi yok.iyi ki de ozel egitim gormemisiz diye seviniyorum inanin doyasiya yasadim cocuklugumu.Cocuklarim da gene var boyle seyler görmüyorum .Bir eğitimci olarak ozel demek icin cok sarti var bunu da biliyorum.Yasindan yukari cizgi film izletmiyorum.3dil biliyoruz evde konusurken baska dilde ifade ediyoruz kendimizi kursa falan asla yollamayi düşünmüyorum.Cocuk cocuk olarak kalsin birakin yükü ağır olmasın.
 
Elestirilere lütfen kulak asmayin.Üstün zekali olmak zihinsel zeka geriligine sahip olmak kadar zor bu ülkede.Bilsem sınavını reddetmesini bile elestirmisler.Reddedebilir çünkü bu cocuk normal değil.Sinava bizim baktığımız gibi bakmiyor çünkü.Burda bile ne kadar eleştirilmiş çocuğunuz.Çocuk neticede üstün zekalı olması onun bir yetişkin gibi düşünmesi ve karar almasini gerektirmez.Yaşıtlarının tavırlarını düşünemiyorum bile.Yetişkinler bu şekilde düşünürse.


Böyle cocuklar asosyal oluyor malesef.Çünkü yaşıtlarına göre olgun oluyorlar ve ortak nokta bulamiyorlar.Cok normal yani böyle davranması.Elinizden geldiğince sosyallestirin onu.Bir de sinif öğretmeni çok önemli.Öğretmeni nasıl davranırsa arkadaslari da öyle davranır.Bunu otizimli bir öğrenciye destek eğitim odasında eğitim veren bir öğretmen olarak söylüyorum.Öğrencimin sınıf öğretmeni o kadar sabırlı o kadar sevecen o kadar sahiplenici ki.Bu tavır öğrencimin sınıf arkadaşlarina yansıyor.Ayni şekilde onlar da arkadaşlarını o kadar benimsemişler anlatamam.İlk attığı golü örneğin tüm sınıfça kutluyorlar.Asla kendini farklı dışlanmış hissetmiyor.


Ben çabalarınızı çok takdir ettim.Oğlunuzun sizin de desteğinizle büyüyüp kendini tanıdıkça çok başarılı olacağına inanıyorum.Unutmayin Einstein da bir dahiydi.Geri zekalı olduğu düşünülen bir dahi.Oğlunuza başarılar diliyorum.
 
Merhaba, belki çoğu kişi bana kızacak ama içimden geçenleri paylaşmak istiyorum. Ülkemizde üstün zekalı oranı %1 yani 100 kişiden biri üstün zekalı.
Benim kızımda üstün zekalı. Bilsem'e devam ediyor. Çocuğunuzla aynı yaş. Öğretmeni okulda sürekli kurs için başvuru formları gönderiyor.( Robotik, yazarlık,zeka oyunları, İngilizce) Ben dışarıda oyun oynamasını , gezip tozmasını daha çok istiyorum. Hiçbir kursa göndermedim. Çünkü o kurslara kendi talebi olmalı.

Neye geç kalacak ki . Zaten diğerlerinden çok çok önde. Ama o bir çocuk .
Bizim ortam müsait. Babam emekli sürekli başlarında . Mahalle akran çocuk dolu. İlk zamanlar hiç kimseyle anlaşamıyordu. Annem huysuz bu kız diyordu. Ama zamanla alıştı. Şimdi çok iyi anlaşıyor. İp atlıyor, top oynuyor.

Ben öğretmenim, destek eğitimi vermek için gerekli kurslara katıldım. Ama destek eğitimi vermek için başvuru yapmadım. Yani üç beş günlük bir seminerden geçtik. Eğitim dedikleri bu kadar.

Kursta birşey dikkatimi çekmişti. William James Sidis Dünya'nın en zeki insanlarından biri. Babası Harward Üniversitesinde Psikoloji eğitimi veriyor. Annesi tıp doktoru.

(Hayatı: William James Sidis'in IQ seviyesinin 250-300 arasında olduğu kabul ediliyor. 6 aylıkken alfabeyi çözmüş, 18 aylıkken New York Times okuru olmuş, 2 yaşında Latince’yi, 3 yaşında Yunanca’yı öğrenmiş, anatomi üzerine denemeler yazdığında 4 yaşındaymış ve 8 yaşına gelmeden önce İngilizce, Latince, Yunanca, Rusça, İbranice, Fransızca ve Almanca’yı öğrenmiş. İlkokul çağı geldiğinde ise Vindergood adıyla andığı kendisi bir de dil geliştirmiş.)

Hocanın bize anlattığı .. 40 dil konuşuyor. 11 yasında üniversitede bir kürsüde proflara dört boyutlu objeler hakkında ders veriyor. Ailesinin beklentileri çok yüksek olduğu için mutsuz . Tatminsiz çeşitli eylemlere katılarak hapse düşüyor. Sonra hayatının geri kalanını gündelik işlerde çalışarak geçimini sağlıyor . Genç yaşta beyin kanamasından ölüyor.

Beklentilerimizi düşürüp, desteklerimizi çoğaltmalıyız . İyi akşamlar
 
Sertifika cok basit bir sey hemen her ogretmen alabiliyor. Biz kendi okulumuzda actik 2 tane ustun zekali ogrencim var ve buldugumuz yerde ders yapiyoruz. Ders dedigim akil oyunlari, deneyler,zeka bulmacalari ve belgesel gibi seyler. Ramdan ustun yetenekli raporu varsa gonullu bir ogretmen acabilir.
 

Konunuzla ilgili bir bilgim yok malesef sadece çok çabalayan bir anne olduğunuz belli. Umarım bu çabalarınızın karşılığını da görürsünüz de kızlarınızın isimleri neler acaba çok merak ettim ?
 
Öncelikle size yazılan kötü eleştirilere çok ama çok üzüldüm. Sizin ne demek istediğinizi ancak durumunuzla karşılaşmış kişiler anlar. Gerçekten içtenliğinizi ben görebiliyorum. Kitap sorunsalını, okuduğu kitapları internetten satarak ve 2. El kitap alarak çözmeye ya da masrafları hafifletmeye çalışabilirsiniz. Oğlunuza yetmeye çalışmanız harika bir şey ancak bu konu biraz hassas bir konu neticede ona yetemediğinizde kendinizi eksik hissetmenize neden olabilir. Naçizane fikrim ona yetmeye çalışmak yerine ona bilgiye nasıl ulaşabileceği konusunda yol gösterici olmanız yönünde. Asparger konusuna gelince; özel eğitimde yüksek lisans yaparken tesadüfen asperger sendromu olan bir çocuğa özel öğretmenlik yaptım. Yeğenimde asperger olduğu için, eğitimin dışında hem aileyle hem de çocukla empati kurabilmiştim. Daha sonradan çevreden duyulunca zaman içerisinde 2 asperger sendromlu öğrencim daha olmuştu. Onlara toplam 5 yıl eğitim verdim. Daha sonradan farklı bir sendromla ilgilendim. Bir süre sonra da özel eğitimi bırakma kararı aldım ve bıraktım. Burada yazdıklarınızla kesinlikle asperger diyemem zaten ben yalnızca eğitimciyim tanıyı uzmanlar koyar. Özel eğitimden lütfen çekinmeyin, çocuğunuzun sadece desteğe ihtiyacı var. Nasıl ki matematiği kötü olan bir çocuk özel matematik dersi alıyorsa. Özgür'ün de sosyal anlamda desteklenmeye ve diğerleriyle arasında köprü kurmaya ihtiyacı var. O köprüyü elbette ki kendisi de zamanla kurabilir ama kuramayabilir de. Bu anlamda özel eğitimden ürkmeyin derim. Tüm yorumları elbette okuyamadım. Ama oyun önerileri olan olmuş bu gerçekten iyi gelecektir. Arkadaşlarını eve davet edin diyen olmuş, önce dışarda parkta falan buluşup gözlemleyip sonra davet edin derim. Bilsem'i gözünüzde büyütmeyin diyen olmuş sonuna kadar katılıyorum. Üstelik bilsemlerde o şehrin ileri gelenlerinin üstün zekalı (!) çocukları da geliyor..... söyleyeceğim çok şey var da vakit gece yarısını geçti :) umarım ara ara girer yazarım. Son olarak size, " aaaaaa ama şekerim matematik matematik nereye kadar! Sen onun sosyalliğini geliştir!" Diyenlere bi susun demek istiyorum. Varsa bir öneriniz, şunu şöyle yap diye eyvallah da kuru kuru bu lafları söylerken karşınızdakinin yarasına tuz basmaktan başka bir şey yapmış olmuyorsunuz!
 
Koç benim kizin raporunda tum zeka puani ustun mental kapasite yaziuor.
Devlet okullatinda okuyor.arkadaslari takviye ders alirken kizim derste dinlefigiyle yetiniyor.
 
Az önceki yorumuma şunu da eklemek istiyorum. Evet maalesef özel eğitim kurumuna gönderirsem oğlum etiketlenir ve daha fazla sosyal dışlanma yaşar mı tereddütlerinde haklısınız. O yüzden, bu konuda kendini geliştirmiş bir özel eğitim öğretmeni ile birlikte çalışmanızı tavsiye ederim.
 
Kuzenimin oğlu da aynı şekilde üstün zekalı.
3 yaşında uzay hakkında konuşuyordu.
Tabi farkedildi. En çok korktuğumuz onun okul süresince aptallaşmasıydı.
Malesef özel ilgi gerektiriyor ve Türkiye'de üstün zekalılar çok az :)
Belli ki büyük şehirdesiniz.
Bunun için olan okullar var.
Çocuğunuzu bir pedagoga götürürseniz o sizi yönlendirir.
Ayrıca çocuğa motor becerisini kazandırmak zorundasınız.
Alın elinize makası kesin biçin bişeyler yapın.
Onu çoğunlukla siz eğiteceksiniz.
 
Pedagog desteği alın. Ben öğrenciyken hocamın çalıştığı danışma merkezinde asistanlık yapıyordum ve sizin çocuğunuz gibi yavrular için evlere destek derslere giderdik. Aynı zamanda merkezde haftalık/aylık gelişimleri de takip edilirdi.
Umarım iyi bir pedagog/gelişim uzmanı bulursunuz.
 
Ben Bilsem’de görev yapıyorum. Oğlunuz o kadar çok severdi ki Bilsem’i. Bizim öğrenciler robottan tutun dramaya kadar o kadar güzel şeyler yapıyor ki..Keşke oğlunuza Bilsem’i daha iyi anlatsaydınız. Bence enerjisini burada çok güzel değerlendirir ve farklı arkadaşlıklar kurabilirdi. Yazık olmuş.
 
Aklıma ilk gelen Bilim ve Sanat Merkezi idi. Onu da denemişsiniz zaten.

Senin gibi çocukların eğitim aldığı ve sıkılmayacağın bir yer deseniz, güzelce anlatsanız, hatta götürüp gezdirseniz belki kendisi de ister. Anlaşma yapabilirsiniz oğlunuzla. Sınavı geç, bir dönem git; sıkılırsan gitmezsin falan deseniz?

Motor becerileri içinse bol bol pratik yapması lazım. Oyun hamuruyla uğraşsın, anasınıfı için olan boyama kalemlerinden alın bol bol boyama yapsın vs.

Destek odasına gelince; bizim okulda isteyen öğretmenler destek odası açıyor. Sertifika falan sormuyorlar. Gerçi bizim kaynaştırma öğrencileri zihinsel olarak yaşıtlarından gerideler. Üstün zekalı çocuklar için farklı bir uygulama var mı bilmiyorum.
 
Dört yaşında okuyup yazabiliyor, işlemleri yapabiliyordum. Kimse öğretmedi. İlkokul bire giden abim ders çalışırken izledim ve öğrendim. Benim zamanımda sınavla sınıf atlama vardı. O dönem özel eğitimden anladıkları buydu. 5 yaşında sınava girdim ve üçüncü sınıftan başlamam gerektiğine karar verildi. Yaşımın küçük olması sebebiyle 2. Sınıftan başladım. 1.sınıfı okumadım. 5 yaşında benden üç yaş büyük danalar ile aynı sınıftaydım. Derste çok sıkıldığımı ve asosyal olduğumu çok net hatırlıyorum.. Müfettiş geldiğinde deney faresi gibi sergilenirdim. İğrenç günlerdi.

Valla yıllarca süren psikolojik problemler dışında normal bir insanım. Hatta artık geri zekalı olmuş olabilirim. Cif ile lavabo parlatmak dışında insanlığa bir katkım da yok. Akışına bırakırsanız, hatta baskılamaya çalışırsanız nurtopu gibi bir ruh hastasına sahip olursunuz. 3 saatte bir ruh hali değişir vs. "ay ablaları bu çok zeki valla" diye ayrıştırırsanız hiçbir şey için emek sarf etmeyen kendini bir halt sanan bir çocuk elde edersiniz. Tembel ve küstah olur hayatının büyük bir bölümünde. Ben her iki durumu da yaşadım. Bok gibi bir hayatım oldu en nihayetinde. Uzman yardımı alın. Sadece bunu söyleyebilirim.
 
Hanımlar konuda polemik olmasın lütfen, üstün zeka mı değil mi, annesi ilgilenmiş mi ilgilenmemiş mi bu konu sahibesinin özeli, kendisini veya çocuğunu yorumlayın diye konu açmamış, bu çocuklar nerelerde eğitim alabilir, benim oğlum gibi çocukları olan anneler neler yapıyor diye sormuş.

 
Haklısınız.
Empati kurarak , kendi hayatımızdan burada kendimizi açık etme adına (mesajlarda bir kaç bilgi bir araya gelince deşifre olma hissi ) örnek vererek uzun bir açıklama yapıyoruz . Konu sahibesinin çoğu kişinin yanıtını görmezden gelmesi .

Biz de onun kadar yanlız ve tecrübesiziz .
Belki yorumu bizim ufkumuzu açacaktı.

Belki de açık olmadığı görüşler çocuğunun gelişiminine güzel bir katkı sunacaktı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…