Üniversitede yapamıyorum

Klmn5

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
23 Nisan 2020
40
27
3
22
Herkese merhaba, tıp fakültesinde 1. sınıfım 6 ay kadar okula gittik sonra koronadan dolayı okul kapandı. Bu 6 ayda ben arkadaş edinemedim. Şöyle oldu, eski oda arkadaşım sayesinde yurtta ilk haftadan bi ortama girdim 6 kişilik. Onlarla çok samimiydik ( ben öyle zannediyormuşum) sonra ocak ayı gibi baktım ben aramayınca aramıyorlar beni, yurtta hepsi birbirinin odasında takılıyor benim kapıyı tıklayan yok. Okul yeni açılmıştı sınıf yabancı ortam, benim de kendimle ilgili özgüven sorunum var ilk 2 ay falan okula gitmedim ben. Zorunlu derslere gittim onlarda da kimseyle arkadaş olmaya çalışmadım yurttakilere güvendim. O herkesin samimi olduğu evreyi kaçırdım yani anlayacağınız. Sonra ocak ayında bir tek yakın olduğum bir arkadaşım kaldı yurttan, adı Ayşe diyelim. Ayşe de beni kırıyordu, bana bazen çok kaba davranıyordu (bunu kendi oda arkadaşına da yapıyordu başlarda sonra kendini frenledi) ben de çok bozuluyordum tabii birkaç kez böyle yapınca onunla konuştum bu durumu ama aramız bozulmaz diye düşünmüştüm, sonra Ayşe bi anda benle samimiyetini kesti kahve içmeye bile gelmez oldu, eski oda arkadaşımla samimi oldu. Onunla da samimiyetimiz bitince ben tek kaldım. Yurttakilerle yine görüşüyoruz bazı akşamlar beraber çıkıyoruz (2-3 haftada bir) ama ben hep ekstrayım onlar planı yapıyor ben yanlarına gidersem eğer ben de katılabiliyorum onun dışında akşamları tekim kimsenin benden haberi olmuyor yokmuşum gibi bir şey. Sizi sıkmak istemem ama bir de Büşra var yine bu yurt grubundan. Onun da okulunda pek arkadaşı yok akşamları son zamanlarda onunla takılmaya başlamıştım yalnız kalmamak için ama beraber baya sıkılıyoruz muhabbet dönmüyo yani çok farklı kafalardayız. O da beni hiç aramıyo yanıma gelmiyo hep ben onun yanına gidiyorum mesaj atıyorum napıyorsun hadi gel şuraya gidelim falan diye. Beni kullanıyor bunu hissediyorum bir arkadaş bulduğu an beni satıcak biliyorum. Ailemden ilk ayrılışım bu. benim lisede de toplasan 8-9 tane arkadaşım vardı 3ü yakındı hiçbirinin en iyi arkadaşı değildim. Hiçbiriyle de görüşmüyoruz çabaladım iletişimi koparmamak için ama hep bi bahaneleri var. Yani anlayacağınız gün 24 saat 24ünde de beni ne arayan var ne soran yani teknik olarak ben aslında yokum hesabı. Psikolojim çöktü derslerime odaklanamıyorum okul zor, zamanında bitir diyo ailem ve sürekli hüngür hüngür ağlayarak annemi babamı teyzelerimi arıyorum her boşlukta 3 saat konuşuyoruz onlar da bıktı. Okul da haftada 3 gün falan oluyor boş günlerde tekim kafayı yemek üzereyim ne yapayım neden olmuyor bu arkadaşlık işi nolur bir yardım edin.

Kafayı oraya takmışsınız, kendiliğinden gelişen bir şeydir arkadaşlık.
Derslere gitmemek çok kötü olmuş. Tıp gibi ağır bir bölümde okula gitmemek büyük cesaret. Arkadaş edinmeye gitmediniz neticede okumaya gittiniz oraya. Hobileriniz yok mu? Boş vaktiniz çok madem okulun çevre kulübü olsun, tiyatro kulübü, bilemedin satranç kulübüne girin.
Olmadı tenis dersi alın. Bütün bunlar kendi okulumda yıllar önce olan bazı aktiviteler..
Yani üniversite hayatı ders, yurt, gezmece değildir. Hayat normale dönerse ve okula tekrar devam ederseniz değerlendirin. Yeni insanlar tanırsınız, ufkunuz genişler..

Siz oraya arkadaş edinmeye değil eğitim almaya gittiniz. Öncelikle bunu idrak edin. O yüzden bu kadar hayatı kendinize zehir etmenize gerek yok. Okul sadece yurdunuzdan veya sınıfınızdan ibaret değil. Sosyal klüplere yazılabilirsiniz bir sürü yeni insan tanırsınız bu sayede. Önceliğin kendiniz olduğunu unutmayın. Sizi kullanan bir insanla sırf arkadaşım olsun diye izin verirseniz daha çok konu açarsınız arkadaşlık işini beceremiyorum diye. Bırakın en yakın arkadaşınız olmayıversin. Benim bir sürü yakın arkadaşım var ama biri bugün görüşmeyelim dese kendi kararı oturup karalar bağlamam, bana bir yanlış yapsa silebilirim evet üzülürüm ama hayatta öncelik bende.

Özgüven sorununuzu çözmek zorundasınız yoksa sadece üniversitede değil iş hayatınızda da yalnız kalırsınız. Şöyle ki herkesten önce kendinizi düşünmek zorundasınız ve bence bu bütün insan ilişkileri için geçerli bir kural. Hayatınızda istediğiniz insanları bulmak için hareket etmezseniz asla arkadaş, eş, dost bulamazsınız. Kimseyle iletişimimi kesmeyeyim falan da demeyin sonra daha çok üzülürsünüz, örneklerini çok gördüm. Okul kulüpleri, sosyal etkinlikler, seçmeli dersler arkadaş edinmeniz için girmeniz gereken ortamlar ayrıca. Özgüvensizliğinizi nasıl yeneceğinizi bilmiyor olabilirsiniz ama bunu bahane etmeyin, aileniz hayatınız boyunca yanınızda olmayacak, size parkta oynayacak arkadaş bulmayacak. Kendinizi, hayatınızda nasıl insanlar istediğinizi bilin ve üniversitenin tadını çıkarın.

Asosyalsin. Arkadaş edinemiyorsun. Edindiğin arkadaşlıkları sürdüremiyorsun. Bunların sebebi muhtemelen özgüven eksikliği. Kimsenin senden fazlası yok, önce bunu kabullen. İyi bir bölümde oluyorsun muhtemelen sen onlardan fazlasın. Sonra imkan yarat ve bunları aşmak için yardım al. Okuduğun bölüm yardıma ulaşmak için çok uygun. Bunlar basit problemler gibi görünse de yardım almadan aşabileceğin şeyler değil bence.

Yani ben yazayım, üç beş tecrübemden. Öncelikle hayırlı olsun umarım çok iyi bir doktor olursunuz.
Ben, hukuk denince akla gelen iki üç devlet okulundan birinde okudum, mezunum. Şunu bilmeniz lazım, ilk sene kurulan arkadaşlıklar çoğunlukla kalıcı değildir. Üniversite kendini bulma, ilk defa aileden ayrı bağımsız yaşama evresidir ülkemizdeki birçok genç için. O ilk arkadaşlıkları da yalnız kalmama heyecanıyla ilk bulduğuna yapışma gibi görüyorum. Siz farklı bir yöne evrileceksiniz, onlar farklı bir yöne. Ben de okulun ilk zamanları çok insanla tanıştım, çoğunu da çok sığ buldum işin açıkçası. Edebiyat sevmez, felsefe sevmez insanlardı. Hocalarımdan randevu alıp onlarla görüşmeye giderdim :) Kendimi kapattım bir nevi. Zamanla kulüplerde, sigara içerken, arkadaşımın arkadaşı olanlarla, hatta kütüphanede ders çalışırken tuvalette tanıştığım insanlarla samimi oldum. Gerçek dostlarımı da üçüncü ve son senemde buldum diyebilirim. O yüzden arkadaş meselesini takmadan tanışın insanlarla. Ama önce neleri hobi edinebilirsiniz, mesleğinizi nasıl daha iyi öğrenebilirsiniz, siz kimsiniz aslında bunu öğrenmeye çalışın derim ben. Zaten sonra arkadaş edinirsiniz, sizi samimiyetle sevenleri de zamanla görürsünüz. Acele etmeyin, kendinizi sıkmayın.

İleride biraz daha yaş aldıkça arkadaşlığın öyle çok da başınızı duvardan duvara vuracak bir şey olmadığını anlayacaksınız. Üniversitede binlerce insan var. Öğrenci kulüplerine bile katılsanız onlarca arkadaş edinirsiniz. Kafanız uyuşursa yıllarca görüşürsünüz.

Nerdeyse aynı şeyleri yazmışız aklın yolu bir

Kusura bakma konuyu sonuna kadar okuyamadım ama başından biraz okuyunca anladım. Arkadaşlık ilişkilerini fazla kafayı takma. O ilk 2 ayı kaçırdım yazmışsın ya, aslında bu öyle değil. Çevremden gördüğüm kadarıyla mesela ilk sene çok yakın olanlar sonraki sene kendilerine başka arkadaşlar bulabiliyor. Yani bu arkadaşlık ilişkileri sürekli değişir. Ayrıca başka bölümlerle aldığın ortak derslerden veya üniversitedeki kuluplerden arkadaş edinebilirsin. Belediyenin veya gençlik merkezinin kursları, öğrencilerin gönüllu katıldığı etkinliklerden de birilerini bulabilirsin. Arkadaş bulmanın bin çeşit yolu var. Yeter ki sen illa biri olsun diye kendini şartlama ve en çok kendini sonra derslerini düşün. Çünkü bu konuya çok fazla kafayı takarsan bu durum derslerini de etkiler, dersten kalabilirsin. İnan dersten kalmak seni arkadaşsızlık daha çok strese sokabilir. Bizzat buna tanık oldum.

Haklısınız seneye tiyatro kulübüne katılmayı düşünüyorum inşallah bir şeyler değişir

Yok aslında asosyal olduğumu düşünmüyorum insanlarla tanışıyorum ama muhabbet ilerlemiyor bir türlü ben de tanışıyorum da nasıl tanışıyorum gidiyorum bir şey soruyorum “aa bu arada ben Klmn5 seninle tanışmamıştık nerelisin nerde yaşıyorsun” falan anca bu gerisi yok

Ah tıpcılar ya boş zamanlarında doktorlar dizisi izle aralarında mutlaka kendini bulacağın biri vardır o dizide

Eğitim devam ediyor mu?

Teşekkür ederim size çok güzel bir cevaptı benim için, inşallah dediğiniz gibi olur ama size küçük bir sorum olacak, sizin yaptığınız bana yetenek gerektiren bir şeymiş gibi geliyor şuan, yani kütüphanede tanıştığınız insanlarla samimi olmanız falan herkes yapabilir mi sizce böyle şeyleri

işte o mevzular senin kendin hakkındaki düşüncelerine bakmıyor pek. Asosyalliğin de belli dereceleri var. Seninki de iletişimi ilerletememek şeklinde.

teşekkür ederim yanıtınız için

Pratik derslerinde sizi grup falan yapacaklar o ara arkadaş edinirsiniz merak etmeyin aöa psikolojik destek alın mutlaka. Bir de lütfen derslerinize gidin, sizlere canımızı emanet edeceğiz.
Yok yok merak etmeyin sınavlarımı iyi notlarla geçtim zaten biraz da ondan dersleri sallamıştım. Teşekkürler yanıtınız için

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…