Türkiye’de İş Aramak

İyi ki mune değilim
Ben olsam bir daha nick değişimine geldiğinde nickini eşeğinkulağı yaparım
Kullanıcı adınızı kendiniz değiştirebildiğinizden müdahale edemiyorum yoksa ne hallere sokardım da ah ahhh

Mesleğiyle alakalı acayip cahilim, o yüzden çok da fikir veremeyeceğim ama M meredithgrey şu an başvurduğun yerler hep yüksek ölçekli şirketler mi?
Azıcık arama yaptım da orta ölçekli yerlerde yönetici, işletmeci, uzman veya üst düzey yönetici vb olabiliyormuşsun.

Neden kocanızın yanında çalışmadığınız sorusuna ne cevap verdiniz birde bu bilgiden onlara ne

benim arkadaşım da kurumsal bir şirkette çalışıyor. işe girdiğinin ilk günü sevgilisi çiçek göndermişti müdürü de "sevgilin olduğunu bilseydim seni işe almazdım" dedi. o gün bugündür 3 yıl oldu evlenmemesi üzerine pazarlıklar dönüyor. kız henüz evlilik yok demesine rağmen sürekli bi evlenirsen sıkıştırması var bunu yapan da evli.. kızı her gördüğünde alttan alttan laf sokuluyor. tam olarak bu insanlar ne istiyor anlamadım. kadın evlenmesin, doğurmasın, yaş almasın.. sadece emirlerine amade çalışsınlar. ama bunu diyenler gayette evli, çocuklu, yaşı olan müdürler.

Neden kocanızın yanında çalışmadığınız sorusuna ne cevap verdiniz birde bu bilgiden onlara ne
Koca tekstilci,ben de tekstilci olunca soruyorlar. İşe girince örnekleri çalıp kocama veririm diye tırsıyorlar sanırım. Karı-koca aynı yerde çalışmayı uygun bulmuyorum diyorum hep. İstisnasız her yer sordu bana. Anne babamın mesleği,eşimin mesleği,her şeyi merak ediyorlar

Ay sikayet etseniz ne guzel olur bu sirketleri. hatta dava diyecegim de cok masraf olur bu ekonomide... Sikayet edin, ellerinize saglik olur.
Turkiye Insan hakları ve Esitlik Kurumu Kanunu madde 6:
İstihdam ve serbest meslek MADDE 6-
(1) İşveren veya işveren tarafından yetkilendirilmiş kişi; işverenin çalışanı veya bu amaçla başvuran kişi, uygulamalı iş deneyimi edinmek üzere bir işyerinde bulunan veya bu amaçla başvuran kişi ve herhangi bir sıfatla çalışmak ya da uygulamalı iş deneyimi edinmek üzere işyeri veya iş ile ilgili olarak bilgi edinmek isteyen kişi aleyhine, bilgilenme, başvuru, seçim kriterleri, işe alım şartları ile çalışma ve çalışmanın sona ermesi süreçleri dâhil olmak üzere, işle ilgili süreçlerin hiçbirinde ayrımcılık yapamaz.

(2) Birinci fıkra iş ilanı, işyeri, çalışma şartları, mesleki rehberlik, mesleki eğitim ve yeniden eğitimin tüm düzeylerine ve türlerine erişim, meslekte yükselme ve mesleki hiyerarşinin tüm düzeylerine erişim, hizmet içi eğitim, sosyal menfaatler ve benzeri hususları da kapsar.

(3) İşveren veya işveren tarafından yetkilendirilmiş kişi, istihdam başvurusunu gebelik, annelik ve çocuk bakımı gerekçeleriyle reddedemez.

(4) Serbest mesleğe kabul, ruhsat, kayıt, disiplin ve benzeri hususlar bakımından ayrımcılık yapılamaz.

(5) 22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanunu kapsamına girmeyen her türlü iş ve iş görme sözleşmeleri de bu madde kapsamındadır.

(6) Kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam bu madde hükümlerine tabidir

Gerçekten bu kadarı çok fazla.
Bizim sektör turizm, bölge Antalya. Hal böyle olunca sirkülasyon çok fazla oluyor. İnsanlar sezon başlayınca büyük otellere gitmek istiyorlar. Hem ücret, hem bahşiş yüksek oluyor. Kimisi lojman istiyor, kiradan kurtarıyor. Çoluğunu çocuğunu memlekette bırakıyor. Şehir merkezinde oturuyorsanız büyük otellerin servis imkanı da var. Ama sezon bitince işsiz kalıyorlar. Çoğunun da sözleşmesi olmadığı için ertesi sene yine iş aramak zorunda kalıyorlar.
Benim tespitim bilakis kadınların daha disiplinli çalıştığı yönünde. Benim sorun yaşadıklarım Z kuşağı ile. Çoğunun bir hedefi yok. Cep telefon parasını denkleştirince çalışmaya gerek duymuyorlar.

Siz sanki eşinizle pandemide bir iş kurmuştunuz tredyoldanda satış yapıyordunuz o iş devam ediyor kazanıyoruz demiştiniz. Onun haricinde mi işe girdiniz

Normalde asla insan ayırmam ama belli bir yaşın üstünde hiç evlenmemiş elemanlarla çok sıkıntı yaşadım hep. Genelleme yapmayı istemezdim ama durum bu. Şimdi bu böyle oldu diye o gruptakileri işe almasam olmaz ki,insan ve emek ayırt etmiş olurum. Tekstilde kadın işçi çoğunlukta, daha bir gün ben mesaiye kalmam diyene rastlamadım. Eşime yardım ettiğim bir dönem vardı,bir kadıncağıza hem çaycılık hem ortacılık yaptırdım,elbette çift maaş verdim. Bayıla bayıla yaptı,dualar ederek emekli oldu en son. Hiç yapmam demedi. Şimdi de elalemin işinde çalışıyorum,elemanlarımın ailevi durumlarını bilirim ona göre iş veririm. Çocuklarına kaynanası bakan elemanım var,pazar mesaisi ister hep, veririm. Nişanlı bir çalışan var,mesaiden pek hoşlanmaz,hafta sonu asla çağırmam. Bilirim çünkü nişanlısıyla ev işi yapacak. Hafta sonları merdiven temizliğine giden elemanım da var,pazar mesaisine asla çağırmam. Okula giden çocuğu olan herkese dönüşümlü sömestr izni,yaz tatili izni veririm. Aranızda anlaşın yazın izinlerinizi tabloya bana getirin derim. Daha anlaşamayanı hiç görmedim. Okulun ilk günü,karne günü bizde de tatildir, herkes çocuğunun güzel gününde yanında olur. Hiçbir işi de aksatmazlar ama. Ertesi günü,önceki günü mesaiye kalır hepsi. İşini bitirmeden kimse çıkmaz. Karşılıklı insanlık çok da zor değil.

Siz sanki eşinizle pandemide bir iş kurmuştunuz tredyoldanda satış yapıyordunuz o iş devam ediyor kazanıyoruz demiştiniz. Onun haricinde mi işe girdiniz
Ben iki senedir dışarıda maaşlı olarak çalışıyorum,eşime yardım da ediyorum ama esas işim başka yerde. Pandemi zamanı ben işsizdim,eşimin de bana ihtiyacı vardı kurduk bir şeyler şimdi o devam ettiriyor. Kampanya dönemleri hariç bana ihtiyacı pek olmuyor.

Arkadaşlar iyi misiniz? Çocuk sahibi olmak, evlenmek çalışmaya engel bir şey mi? Suç mu?
tabii ki suç değil ama bu toplumda çocuk evlenen kadınların yarısı çocuk yapanların 80i iş bırakıyor. (rakamları attım) zaten önemli de değil. önemli olan şu: bu ülkede çocuk kadının tapulu malı!
bakın Japonya da mesela bu konularda bizim gibi, kadından evli ve çocukluysa evde oturup çocuk büyütmesi bekleniyor.

doğru ABD'de bunlar suç. suç, ama ABDde yok eş durumu tayini yok kadına evlenince kıdem tazminatıyla işten ayrılma..okuldan aradılar gideyim, kaynanam geldi işten koştura koştura çıkayım da yemek yapayım hizmet edeyim sabah gözümü açamadan işe gelsem de olur!. ben evliyim sabah mesaiye gelemem bana nöbet yazmayın (nöbetli çalışılan bir sektörden geliyorum). böyle şeyler yok. ABD'de ücretli doğum izni diye bir şey bile yok! öyle 3 sene izin verilen kuzeydeki birkaç ülke gibi değil dünyanın büyük çoğunluğu da. e bizim de onlarla bir olmadığımız ortada, değil mi?

bakın ben yurtdışında senelerce çalıştım. onlar 3 gün çocuğu işe biri bırakıyorsa 3 gün diğeri bırakacak kadar eşit. bizde maalesef böyle bir dünya yok. işveren de olmayan eşitliği tek başına sağlayamaz. işveren tek başına tüm bu toplumsal sorunlarla başa çıkacak bir hayırsever değil, karını düşünüyor.

ha işveren de durumun şeyini çıkartmıyor mu, e çıkartıyor. doğru ama toplum da bu yani.

Anneniz ne iş yapıyordu kaç yaşına kadar çalıştı

bu tarz is gorusmelerinde dikkat edebileceginiz seyler sunlar olabilir

1) eger basvurdugunuz islere gore fazla kalifiye kaliyorsaniz, o zaman cv nize her seyi yazmayin, basvurdugun ise gore bir CV hazirlayin

2) bu tarz rahatsiz edici sorulara cevap verirken mumkun oldugunca rahat, espirili olmali. detay vermeden, ayni zamanda bahane bulmadan guzel cevaplar bulun. siz endiseli olursaniz, bu karsidaki kisiye de yansir.

Yani sözleşme olarak kadınlara imzalatılabilir.ama hamile kalsa illaki yine ara verecek.
imzalatılamaz yasal değil.
yasada karşılığı olmayan sözleşme olmaz

sözleşme öyle kafana göre olmuyor
bu ülkede fazla ABD dizisi izlemenin yan etkileri bulnar
herkes bir de evlenirken sözleşme imzatma derdinde mesela öyle bir şey de yok bizim hukukumuzda

öyle şeyler ABDde olur tatlım bizde yok bunlar

ama ona bakarsanız yurtdışında çoğu yerde paternity leave de var. İşe ara vermeyi sadece kadın üzerinden değerlendirmeyin
yurdışında yurtdışında dize karşılaştırdığınız yerler sırf 3-5 tane kuzey avrupa ülkesi + almanya arkadaşlar

çin de yurtdışı
ABDde kore de uganda da moğolistan da rusya da ...yani hani yurtdışı dediğiniz dünya nüfusunun % bilmem kaçı, azcık bir yer ve biz o ligde değiliz. değiliz bu adar basit. siz burayı isveç mi sanıyorsunuz?

ayrıca o ülkelerde sen insanlara izin vermesen
toptan işi bırakır gider sosyal yardımla geçinir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…