Tatar Paylasim Alani

hayır canım benim ben sana kırılmıyorum ki bu çok normal sen bunlara alışık olmadığın için yadırgamış olabilirsin tabikide...
neydi bir reklam vardı yıllar öncesinde kultur fakluuuuu, anlayuş farkluuuuuu:roflol::roflol:

bunun gibi birşey farklı kültürlerden insanlar birbirlerini tavırlarını davranışlarını yadırgayabilirler alışkın olmadıkları için ama önemli olan insanların birbirini kırmada fikir alışverişinde olmasıdır öyle değilmi..

sonuçta hepimiz bu topraklarda yaşıyoruz müslümanız elhamdülillah öyleyse kardeşiz
diimi ama biz seninle şurada bilmiyorum vakit ne kadar oldu ama çok ta hoş bir yorum fikir alışverişi içerisindeyiz senin yanlış anlamaların yada hoş görmediklerin olmuş benimde bunların karşısında sana açıklamalarım kırılacak hiçbir şey yok ...iyiki de olmuş ben çok memnun kaldım..

hem kendi kültürüm adına birşeyler anlatmış oldum sayende teşekkür ediyorum..

sevgiyle kal canıma.s.

merhabalar , benim baba tarafım da Kırım tatarıdır, annem manastır göçmeni ben de melez :) Büyükbabamın babaları savaş zamanı sürgün ile bir kaç ülkeden sonra Bursa yenişehire gelmişler , mezbaha açmışlar sonra da İstanbul.. Büyükbabalar ile aramızda çok yaş farkı olduğu için hiçbirşey öğrenemedik , ne dil ne gelenek .. Annem arnavut olduğu halde ciboreği çok güzel yapar hatta tek o yapar ailede :) Geçenlerde facebookta açılan kırım tatarları grubunda bir de öküzbörek'e rastladım çok lezzetli gözüküyordu, şimdi sizin yazılarınızda da köbeteyi gördüm , tarifini yazarsanız sevinirim , her ne kadar kilo vermem gerekiyorsa da hamur işi hastasıyım genetik olsa gerek :)

Sevgiler ,

Ebru

merhaba

ebru hoşgeldin:) bu hamur işi hastalığı kesinlikle genetik ebru emin ol:)

köbetenin tarifini isteyince nasıl anlatabilirim diye düşündüm dahasonra internette küçük bir araştırma yaptım....bir çok tarif var hepsi de birbirinden farklı...köbetenin aslolanı içi kıymalı prinçli vede hamuru milföy hamuru gibi tel tel dökülenidir...birde 2 parça normal hamur veya mayalı hamurun içine patates veya tavuk konulanı var hatta bu patateslisi yemek gibi pişirilirde suyu ayrılır ki buna sorpa denir işte hamur piştikten sonra bu sorpasına banılarak yenilenidir bunada çoban köbetesi denir...

neyse çok uzattım gelelim tarife

şimdi ölçü olarak belli bir şey yazamayacağım yapılacak çoğunluğa göre ayarlanabilir

Soğan ile kıyma kavrulurken içine pirinç konur, biraz su eklenip pirinçlerin pilav gibi pişmesi beklenir. Hamur yoğurtla yoğrulur, milföy gibi, arasına yağ konarak bir kaç kere açılır. Yeterince katmerlendiği anlaşılınca tepsiye bir kat hamur serilir, kıymalı pirinçli harç konur, daha hamur serilip fırında pişirilir. Tavuklusu da yapılır, ancak kıymalısı hem daha makbuldür. Doğumlarda, bayramlarda yapılan çok özel bir yemektir.

şimdi ben bu tarifi çok basit bir anlatımı olduğu için netten kopyalayarak yazdım ..sizlerde nete bakarsanız bir çok tarifi var damak zevkinize uygun olanı yapabilirsiniz afiyet olsun

ağzına sağlık , istanbul da şöyle layıkıyla yapan bir yer açılsa da gidip yesek , Kadıköyle "sayla mantı" var sahibi Kırım tatarı fakat ama işletmecileri kayseri / karadenizli birilerine devretmiş sanırım , Bizim çiğbörekler gibi değil standart çiğbörek yapıyorlar. Tek kalan duvarda Kırım haritası ne yazık ki ...

sevgiler

merhaba bende anne baba tarafından tatar sayılırım baba romanya göçmeni anne tatar babamla eskişehire gidip de çibörek yemeden dönmek imkansız cokacimcoook bak canım istedi simdik

Benim de burnumda tütüyor ama yiyememmmmmmmm 15 kilo vermem lazım , otluyorum 1 haftadır (

merhaba bende anne baba tarafından tatar sayılırım baba romanya göçmeni anne tatar babamla eskişehire gidip de çibörek yemeden dönmek imkansız cokacimcoook bak canım istedi simdik

canım hoşgeldin...tabi eskişehirde çibörek yemek bir başkadıryerimseniben

Benim de burnumda tütüyor ama yiyememmmmmmmm 15 kilo vermem lazım , otluyorum 1 haftadır (

üzüldüm canım yaa bir çibörekten bir şey olmazcokacimcoook severek isteyerek yedikten sonrayerimseniben..

çibörekle ilgili bir şiir yazmıştım ilk sayfalarda var sanırım bak orada da yazar her derde deva diye:1rolleyes:

sanırım bahsettiğim şiir silinmiş tekrar ekliyorum biraz uzun ama okuması keyifli ...bunun aslı tatarcadır ama nette türkçesini buldum

Atalardan kalmış bize: Etli, yağlı, hamuraş.

Köbeteyle katlama, erişte, yantık, mantı,

Sarı burma, kalakay, kavurma börek, uğmaç,

Şilter, salma, irimçik, tabak börek, bazlamaç,

Hurma yemiş, kesmece, öküz börek, kıygaça...

Saysan bitiremezsin adalarını yıllarca!...

En başında bunların gelir kutlu çibörek!...

Yüzyıllardan bu yana bunlarla katmış kemik,

Beynimize işlemiş göbek böyle kesilmiş,

Kan bunlarla koyurmuş, hep bunlarla büyünmüş...

Buğdayı biz bulmuşuz: Hamuraş baş aşımız.

Yedikçe de bunları yetişiyor gençlerimiz;

Çoluk çocuk, halkımız sağlam, akıllı oluyor,

Ne kadar çalışsa da yorulmuyor, gene güçlü kalıyor...

Ne taraftan gelse oğlum bir çibörek kokusu,

Oralarda yaşıyordur bir Kırım ailesi.

(Kırımlı) ile (Çibörek) ayrılmaz birbirinden,

Kırımlılıktan çıkar ayrılsa çibörekten.

Hangi kız bilmiyorsa çibörek pişirmeğe,

İstemiyor, almıyor analar oğullarına.

Geçse çibörek sözü, göz o yana çevrilir;

Mide çalışmağa başlar, ağız hemen sulanır...

Çibörek pişirmeye geldi ya artık sıra:

Mutfakta yay yaygıyı yastığacın altına;

Un, su, tuz karıştır, ölçülü bas hamuru,

Kulak memesi gibi olmalı yumşaklığı.

Kesmece, kıygaça gibi olmaz mayalı undan,

Katlama, şilter gibi mayasız undan

Yapılır hep çibörek. Çocuk yumruğu yada

Kaz yumurtası kadar hamurları kesiver;

Una bula, yastığaca un serp de yapışmasın.

Al eline oklavayı, yuvarlak aç her birin.

Küçük karış eninde kalınlığı koyun derisi kadar,

İnce olsa delinir, kalın olsa kalır çiğ.

Olsun iki kapımlık, yapılmalı küçücük.

Hepsinin boyu da uymalı birbirine.

Etin olmasın yavrum, zayıf, semiz, sinirli,

Olsun süt danasından, az yağlı döşünden.

Kanı hiç alınmamış , yeni kıyılmış kıymayı

Karıştır tuz, büberle, unutma bol soğanı.

Al bir kaşık kıymadan, koy hamurun içine,

Yarım ay gibi yapıp ört öbür yarısının üstüne. .

Birkaç tane kısmet koy. Örttüğün kısmı kes, bastır.

Çöğün kazan içinde ocakta yağ da hazır,

Yağın kaynak olmalı, eksik olmasın sakın

İki yüz dereceden. Ağır olur sonra aşın.

İlk pişeni kendin ye, yağı sık değiştir.

Son pişene aldırma, başkalarına yedir.

Yağ kokusu da eve çok yayılmasın desen

Eyi çeksin bacalar, kokudan tıkanmazsın.

Hamuru al, kazana bırakıver yavaşça,

Şır şır diye pişmeğe başlar hemen çabucak;

Şöyle bir yol kabalsın, kazanda dönedursun;

Kızarınca nihayet, pişti demektir aşın.

Şilter, lokum, salma gibi çıkarılmaz kepçeyle

Kaşık yada maşayla almalısın kazandan.

Yığ tepsinin içine, koy hemencik sofraya;

Görünmesin yığından kim otursa karşına...

Toplansın ailemiz artık sofra başına,

Sırasıyla otursun herkes bakıp yaşına

(Bismillah)'la başlayınca en yaşlımız yemeğe,

Başlar eli herkesin tepsiye uzanmağa;

Kimse bir şey konuşmaz, ortaya söz söylenmez;

Bir el kalabalığı götürür hiç durmadan

Ağızlarla tepsinin arasında kaynaşır;

El işler, ağız oynar, boğazlar da yutarlar.

Suyunu akıtmadan ikiye dür, bir katla

Sıcak sıcak yiyiver, çatal bıçak kullanma.

Birin çiğne, birin yut, birin elde hazır tut.

Zincirleme atıştır, hiç durmadan çiğne, yut.

Çekingensen doymadan aç kalkarsın sofradan.

Bulmuşken ye evlâdım, pişman olma sonradan.

Ahlat turşusu, yoğurt ya ayranla tokmakla;

Ard ardına yiyiver, midenin aldığınca.

Hastaysan eğer durma dokuz tane yemeden,

Ağırsınırsa rızkın arasan da bulamazsın.

Dokuzdan sonra açılır, sıhattlıyken iştahın.

Ye oğlum ye, devam et, hazmolurken yiyceğin.

Son gayretle gene ye, ona nazlanılır mı?

Öğürünceye kadar ye, ona hiç doyulur mu?

Eğer bilmek istersen ne kadar yediğini,

Her çibörek alışta kopar sakla kenarın.

"Çok yemiyorum" dersen alıp alıp sayarsın.

Yanındaki aşırsa bu belleğini senin,

Yeni baştan başlarsın kenardan koparmağa.

Çoksunur artık miden yaklaştığında kırka,

Yavaşlamak gerekir. Eğer fazla yer isen

Belki kabus görürsün, belki amel olursun.

Ne zarar olurmuş ki beş on fazla yenilse.

Zaten şehid sayılır çibörekten kim ölse,

Affolunur günahı, geçirilmez sırattan,

Gönderilmez tamuya, gider doğru cennete...

Anne der ki arada "Nasip koydum sizinçin,

Evlenecek demektir, çıksa üzüm kızlara,

Zeytin çıksa gençlere işi iyi gidecek,

İkisi kime çıksa, o Kırım'a dönecek."

Ne kadar yenilse de kolayca hazmedilir;

Gecenin bir vaktinda açlıktan uyanılır...

Doyduktan sonra ise biraz uyuklar insan

Şöyle bir şekerleme, ne tatlı olur bilsen...

Cana can katar derler, eyi pişse çibörek,

Rahat uyunur derler, mide dolsa çibörek.

Bu başka yiyecektir, bünyeye tam yerleşir,

Çabuk büyür yiyenler, birden canlılık duyar...

Çibörekle büyüyen hastalık nedir bilmez,

Ülser, kanser, veremden, taşikardiden ölmez.

Meşhur bir doktor demiş tansiyonlu yaşlıya

—Baba başka çare yok, çibörek lâzım sana!

Karnın ağrırsa evlat, pırasayla kabaktan,

Zeytinyağlı yiycekten, fasulya, ıspanaktan,

Miden ekşise kardeş, kerevizden, büberden,

Havuçtan, patlıcandan, pazı, karnıbahardan;

Başın ağrısa ya da gelse ağır bir sancı,

Dakikasında keser, çibörektir ilâcı...

Olsa eğer sofrada birkaç tane çibörek,

Her bir derde devadır, başka ilâç ne gerek..

Baharda, sıcak yazda, güzde ya kara kışta,

Sabah erken, öğleyin, akşamleyin yemekte,

Harman başı, sonunda, evde, işte ya yolda

Onsuz edemiyorum, çiböreğim hep elde..

İftarda ya sahurda bolca çibörek yersen,

Rahat eder kursağın, makbul olur orucun.

Her yerde, her zaman iyi gider çibörek,

Protein, kalori, gıdası bol mübarek...

Gelinlere çibörek, damatlara çibörek,

Sağlıklı olmasıyçün yaşlılara, çocuklara çibörek...

Tez düzelir zavallı, ver çibörek loğusaya...

Sağlam olur azası, kırkı dolan bebeğe

Biraz kuyruk somurttur, biraz da çibörek ver...

Bir yaşında çocuğu kes sütten kızım yeter;

Başka yiycek düşünme: Çibörek bir kaç tane...

Okuyan, çalışana ondan ver sen gene.

Düşmanı tez öldürsün, askerlere çibörek,

Ver çok yıllar yaşasın, yaşlılara çibörek...

Gözü yumdurulurken, bir Kırım'lı kişiye,

Durdurulmadan gitsin, doğru varsın cennete,

Zemzem ile birlikte çibörek sorpasından

Damlatırsın ağzına, çibörek koklatırsın...

Çekmesin diye sıkıntı Kırım'lılar cennette

Huriler taşıyormuş bol çibörek önüne...

Otar Köy'de Kırım'da yediğimde çibörek,

Koca bir tas ayran dikledikte der kalbim:

Ak duvağını (Çadır Dağ) bir gün elbet örtünür,

Çok büyük bir düğünle öz halkıyla evlenir...

Dare vurur "Dokuz"u, çalınır "Hoş Geldiniz!"

"Hanın Sofra Havası", "Borlu" ve "Karadeniz",

"Ağır Hava", "Kaytarma", "Beyim Odaman", "Çoban",

"Ant Etmişim"den sonra gelecektir. "Aktaban",

"Atımın Başı Aylanır" Türkelleri tarafına,

Esir Türklük kurtulur, düşman erer sırrıma!

Dalgalandığını görsem Türk Birliği bayrağın,

"Hayat artık yeter!" de, kaz mezarcı toprağım!...

Şükür Elhamdülillah! Yine çibörek yedik.

Bir gün daha sağlıkla evimizde bulunduk.

Rahmet olsun canına bunu bulan kişinin,

Tanrım dert göstermesin, kazanan, pişirene,

Ağzınak, yiyenlerin. Sen bize çok çocuk ver;

Biz gördükçe onları, Kırım'ı unutturma!

Hasretlere acı da özleşeni kavuştur,

Düşmana gün gösterme, kardeşi tez görüştür.

Ey Allahım her vakit böyle yiycek kısmet et!

Bütün halkımıza sen toplu hayat kısmet et!

Bizi ayırma Rabbim, yurttan ve çibörekten,

kısmetimizi kesme bir vakit mubarekten!...

süperrrrr ilk defa okuyorum hakikatten çok güzellll , çiböreke ne metiye dizilse azdır ahhhhhhhhhh diyette olmasam ne biçim yerdim çooooooooookkkkkkkkkkkk seviyorummmmmmmmmmm burnumda tütüyorrrrrrrrrrrr

süperrrrr ilk defa okuyorum hakikatten çok güzellll , çiböreke ne metiye dizilse azdır ahhhhhhhhhh diyette olmasam ne biçim yerdim çooooooooookkkkkkkkkkkk seviyorummmmmmmmmmm burnumda tütüyorrrrrrrrrrrr

arkadaşım yaaa üzülüyorum ben duruma amaaa:çok üzgünüm:

yapayımda göndereyim sana bir porsiyoncokacimcoook gel boz sen şu diyeticokacimcoook..haftaya pazartesi başlarsın tekrarkaydirigubbakcemile3

selam kızlar..Tatar kelimesini okur okumaz hemen geldim...:))) Bende tatarım..Annemin babası Romanya doğumlu Babamın taraf ise kırım göçmeni..Yani has be has tatarım ve bununla gurur duyuyorum..Tatar olsun çamurdan olsun değil mi :))) Sizlerle tanışmak gerçekten güzel..hepinize selammm

yaa ne super olurdu ama inadım inat (bu annemin tarafı arnavut inadından geliyor herhalde :))

60 kilo olmam lazım , kışın arkadaşlarıma yaptım ben hamuruna az da sıvı yağ koydum biraz daha gevrek ve çok güzel oluyorrr , ay konuşamıyacam ağzım sulandı

sevgiler

Rahel hoşgeldin aramıza..senide burada görmek çok güzel..
umarım güzel paylaşımlarda buluşuruz..
savlukman kal:)):1hug:

ebru çok azimlisin valla tebrik ediyorum seni...bu azmin karşısında artık bir şey diyemiyorum ısrar etmiyeceğim bir daha...

hamuruna sıvıyağ konulduğunu bilmiyordum bir dahaki sefere bende deneyim bakalım..yerimseniben

içini hazırlarken ; kıyma , rendelenmiş soğan , tuz kara biber ve su ekleyip , rengi koyulaşıp hepsi birbirine kaynaşıncaya kadar biraz eze eze hazırlıyorum , siz de böyle mi yapıyorsunuz ?

içini hazırlarken ; kıyma , rendelenmiş soğan , tuz kara biber ve su ekleyip , rengi koyulaşıp hepsi birbirine kaynaşıncaya kadar biraz eze eze hazırlıyorum , siz de böyle mi yapıyorsunuz ?

evet ebrucum bende aynen öyle yapıyorum...içinin suyunu fazla koyacaksın ki ısırdığında sorpası akacak sıcak sıcak mmm nefis...cokacimcoook ya ben epeydir yapmıyordum bu akşam yapsammı ne..

Benim Baba tarafım Kırım tatarı , Büyükbabam en büyük olduğu için çok saygı görüyordu ki gerçekten de saygı gösterilecek değerli bir insandı. Büyükbabamın babası çanakkale ve kurtuluş savaşlarında savaşan bir askermiş ve her eve geldiğinde 1 çocuğunun olduğunu görmüş tam 16 yıl savaşmış. Çocukların en büyüğü Büyükbabam olduğu için kardeşlerini okutan v.s. o olmuş .

Lakin velakin o kardeşleri ki hepsi belli bir konumda olan kişiler ne Büyükbabamın , Ne babamın ne de Amcamın cenaze törenlerine , yüreğimiz kaldırmaz bahanesiyle katılmadılar , bir telefon açmakla yetindiler... Kimin kaldır ki ama yine de biliyorsunuz bazı şeylerin yapılması gerekir , güç moral vermek , yardım etmek v.s. v.s. v.s. kaldı ki benim babam ve amcam 45 yaşında ölmüş ve 3'er çocuk bırakmışken..

Annemin tarafı olan Makedonya Arnavutlarında ise yemekler hazırlanır , cenaze evine getirilir , helvalar kavrulur , herkes birden birşeylere girişir v.s v.s v.s.

Siz de böyle söyleyince yukarda yaşadıklarım ve gözlemlediklerim aklıma geldi , Bunlar onların çiğliğinden , yoksa onlar da atalarından böyle mi gördüler , adet bu mudur ??

Tatarlık hakkında bana öğretilen tek şey Kırımdan geldikleri , mezbaha açtıkları ve yukarıdaki olaylar.

Çibörek'i bile arnavut olan annem yapardı , herkes de yerdi ben de annemden öğrendim , benim diyene taş çıkarır sağolsun , ellerine kollarına sağlık olsun.

Sevgiler & Saygılar

musran cım ben pek birşey yapamıyorum desem yeridir inan...yani hamurişi olarak...hoş denemedim belkide becerebilirim ama annem sağolsun yapar ve bizi çağırır...ama bak iğne oyası yapıyorum :))) gerçi bu tatarlara ait birşeymi bilmiyorum ama onu yapabiliyorum..
Ebru cum sen zaten gerekeni söylemişsin canım..davranışları çiğlikten..
tatarlar hakkında bende pek fazla birşey bilmiyorum aslında...Zamanla gelenek görenek adet pek kalmamış aslında...
aranızda biz şu zaman şunu yaparız diyebilen var mı mesela ??
Ben örnek vereyim: Benım anneannem arife günü çibörek yapar ve tüm köy komşularına dağıtır..Herkes birşeyler yapar..ve bunlar komşulara dağıtılır..Ben bunu çok severim mesela..Hele biz çocukken köye gitmeyi dört gözle beklerdik..bu yapılanları yemek için...

aslında çok güzel bir şey yapıyormuş arife günü çiğbörek yapıp dağıtmakla , aslında uygulanabilir birşey çünkü çibörek'e ne kadar önem verildiğini biliyoruz. Aman bizim buralarda ne adet var ne birşey bir selam bile çok oldu artık vermek. Hiç köyümüz de olmadı , ne güzel hatıralar oluşturmuştur sizde kimbilir. Aslında yapabiliriz arife günü ama kimse de kalmıyor ki yaa artık herkes tatile kaçıyor yaa neyse .... Eskiden toparlayan büyükler de kalmadı fazla . Yanlız çerkezler çok sahipler tarihlerine , adetlerine v.s. bizde yok bunlar değil mi ? Hersene törenler , dil kursları , her hafta toplantılar v.s. çok güzel uygulamalar değil mi ?

Sevgiler

ebrucum cenaze için anlatııklarına üzüldüm öncelikle başınsaolsun...
kesinlikle o durum bahsetiğin kişilerin ayıbından ibaret..

benimde bir tanıdığımın başına gelmişti tatarlıkla uzaktan yakından ilgisi yok annelerini kaybediyorlar saygın bir kişilik bu bahsettiğim..çocukları da hep iyi mevkilerde bulunan kişiler..ve dediğin gibi annelerinin cenazesine sadece telefon etmek yetindiler..bu gerçekten çok acı yapmaları gereken son görevi bile yerine getirmediler meşguliyetlerinden..

artık gelenek görenek kalmadı malesef ölüye bile saygı kalmadı...öyle bir kaptırdık kendimizi dünya telaşına....en acısı da insanlar artık bu yaptıkları davranışları benimseyip rahatsızlık duymadan çok normal kabul ediyorlar...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…