Tatar Paylasim Alani

bende kırım tatarıyım,milletimle gurur duyuyorum.tatarlar çok iyi insanlardır.hepinize kucak dolusu sevgi ve selam.....

selam arkadaşlar bende tatarım çok yeni üyeyim daha yeni gördüm sayfayı. Eskişehirliyim 1 sene önce iş dolayısıyla Kastamonuya taşındım. Eskişehiri çok özledim
tatarca ne yazıkki bende konuşamıyorum .Bizim halkımızı pek aruv insan başkaşehirge kaytganda anlıyor.

Selam herkese!!!
Benim babaannemle dedem 2. Dünya Savaşı'nda çıkmışlar Kırım'dan, sonra Romanya'ya, Almanya'ya, İtalya'ya oradan deniz yoluyla Türkiye'ye gelmişler. Kültürleri hakkında azıcık bir şeyler bilirim. Babaannem sık sık bize şibörek, köbete yapar, savaş anılarından bahseder.
Hepinizi selamlıyorum....
Görüşmek üzere!!!

vaaayyyy bır süyündüm bir süyündüm sizdı körgenime. kayakka ketsem tatar barmı dep kararman.sizdi kördüm bek kuvandım. Mende eskişehir tatarlarındanman.
konuşurmuz taa endı. Savlukman kalnız.

hanımlar konuşmalarımdan pek anlamadınız herhelde. anlayan kimse yokkkkkkkkkkkkmuuuuuuuu!!!!!!

selam arkadaşlar hoşgeldiniz..bu konuyu açalı epey oldu ancak pek katılım yok diye uğramıyordum uzun süredir..

sizleri burada gördüğüme çok sevindim..güzel paylaşımlarla devam ettiririz umarım konuyu...

karmen mende bek süyündüm seni korgenime.anlamaz bolurmuyuz iç yazganından..korüşürmüz endı mından:)

bu arada eskişehirli arkadaşları Bizim Eller başlığı altındaki Eskişehir topiğinede bekliyorum

aydı kalın savlucakman

canım bende tatarım babam Romanya Köstence göçmeni ve orada hala akrabalarımız var babam gider gelir Romanya ya evde 4 sene önceye kadar tatarca konuşulurdu :) bazen hala konuşuruz :)

"Etle rakı tatarın hakkı "diye bir cümle duydum,gerçekle alakası var mı?-tatlicadiarzu-
Alkole ve et yemeklerine düşkün olurlar deniyor...

öyle zannediyorumki genelde kırımdan romanya köstenceye göçmüş atalarımız...ben tanımasam bile orada bizimde bir çok akrabamızın olduğu söylenir..

aslında dilimiz kültürümüz zamanla yozlaşıp tükenip gitmekte bize düşen bu şekilde bile olsa beraberce kültürümüz adına birşeyler paylaşıp unutulmamasına yardımcı olmaktır...benim anne ve baba tarafımda tatar

ama eşim tatar değil ve çocuklarım benim kültürüme ait en ufak birşey bilmiyorlar aslında küçükler zamanla benimsetebilirim tabi ama eşler farklı kültürden olunca bu ne kadar olabilir..

neyse arkadaşlar uzatmayım sizlerinde kültürümüz adına bildiklerinizi bilmediklerinizi buradan bildirmenizi istiyorum..

sevgiyle kalın

Bir de dikkatimi çeken bir şey var.Tatarlarda biri öldüğü zaman başsağlına gelen kişilere yemek çıkartılıyor.bizde tam tersi olur genelde..ölü evinde yemek yapılmaz,konu komşu yemek getirir..Tatarlarda bunun tam tersi..Birde fazla yas tutma olmuyor..Benim gözlemlediklerim..

"Etle rakı tatarın hakkı "diye bir cümle duydum,gerçekle alakası var mı?-tatlicadiarzu-
Alkole ve et yemeklerine düşkün olurlar deniyor...

evet canım bu söz hep söylenir kaydirigubbakcemile5

et yemeklerine düşkün olunduğu doğrudur ama alkol için sadece tatarlara ait bir düşkünlük olduğunu söyleyemeyeceğim..
yasakkelime
belkide doğru olabilir şimdi ben net bir şey söylemiyim :eek:diğer arkadaşlarda yapsın bu konudaki yorumunu

Bir de dikkatimi çeken bir şey var.Tatarlarda biri öldüğü zaman başsağlına gelen kişilere yemek çıkartılıyor.bizde tam tersi olur genelde..ölü evinde yemek yapılmaz,konu komşu yemek getirir..Tatarlarda bunun tam tersi..Birde fazla yas tutma olmuyor..Benim gözlemlediklerim..

yas tutulmaz olurmu ..bir insan yakınını kaybettiğinde hangi milletten olursa olsun bu acıyı gözardı edebilir mi..yok canım öyle bir şey..

ben annemi kaybettiğimde eş dost hısım akraba hepsinden Allah razı olsun bizimde evimizde yemek çıkartılmıştır ama bu yakınlarımızın getirdiği yemeklerden di ve uzaktan gelenler için yapılan bir ikramdı..boludansın snırım uslubcum orada nasıldır bilemiyorum ama tatarların genelde yoğunlaştığı eskişehirde ben senin bahsettiğin tarzda bir durum görmedim..

hatta tam tersine bizde tatarlar böyle şeyleri çok önemserler

yani düğününde cenazeninde her ne türlü toplantı olursa olsun hepsinin hakkı layıkıyla veriliryerimseniben

çok üzüldüm aslında bu şekilde yanlış lanse edilmesine:çok üzgünüm:

yas tutulmaz olurmu ..bir insan yakınını kaybettiğinde hangi milletten olursa olsun bu acıyı gözardı edebilir mi..yok canım öyle bir şey..

ben annemi kaybettiğimde eş dost hısım akraba hepsinden Allah razı olsun bizimde evimizde yemek çıkartılmıştır ama bu yakınlarımızın getirdiği yemeklerden di ve uzaktan gelenler için yapılan bir ikramdı..boludansın snırım uslubcum orada nasıldır bilemiyorum ama tatarların genelde yoğunlaştığı eskişehirde ben senin bahsettiğin tarzda bir durum görmedim..

hatta tam tersine bizde tatarlar böyle şeyleri çok önemserler

yani düğününde cenazeninde her ne türlü toplantı olursa olsun hepsinin hakkı layıkıyla veriliryerimseniben

çok üzüldüm aslında bu şekilde yanlış lanse edilmesine:çok üzgünüm:

Benim izlenimlerim Eskişehirden ama hep:çok üzgünüm:

Benim izlenimlerim Eskişehirden ama hep:çok üzgünüm:

gerçektenmi canım üzüldüm inanki

benim çevremde yukarıda anlattığım gibi gerçekten...

anlattıklarımla biraz düşüncelerinde değişiklik olabilir umudundayım.

ama yinede kafana takılanları paylaştığın için teşekkür ediyorum..

başka takılanlar olduğunda da kesinlikle aynı ilgiyi bekliyorum sendenyerimseniben

ktuncaytezgocenbehcetulrw0.jpg
[/IMG]

tatar arkadaşlarım hadi çiböreğe buyrun.

yaa sanki hep olumsuz şeyler söylüyorum gibi utandım valla ama:eek:
Göbete(köbete-doğrusu hangisi bilmiyorum),çiğ börek falan yedim.ama dışarda hep..evde yemedim.Sanırım Tatar yemekleri genellikle unlu,yağlı türde.Çiğ börek bana çok ağır gelmişti:eek:
Eskişehirde bir başsağlığına gitmiştik ama kendimi akşam 5 çayına gelmiş gibi hissetmiştim:1shok::eek:
Kimse çok üzgün ya da ağlamaklı değildi.Gerçi illa doğru olan budur demiyorum ama.Alışık olmadığım için farklı geldi bana..Bizde başsağolsun en fazla yarım saat sürer..Ama burada baya uzun kalınıyor..Başka çay alırmısınız falan..böyle ikramlar oluyordu.2 Kez Eskişehirde başsağılığına gittik..ikisinde de aynı şey söz konusu oldu.Bir de düğüne gittik..Altın takmak tatarlar için çok önemli.bir de geline kayınvaldenin şal hediye etmesi,oyun havalarını da çok seviyorlar gördüğüm kadarıyla..kaydirigubbakcemile3

kaydirigubbakcemile3evet canım biraz olumsuz şeyler yazmışsın gibi oldu ama neyse

belkide sana ters gelmiş olabilir

tatarlar ikramı ve misafir ağırlamayı çok severler evet itiraf ediyorum biraz abarttıkları oluyor
ama bunun nesi kötüki..yalnız ilk yazındaki başsağlığını önesemiyorlar gibi bir düşünce yanlış oldu bana göre..daha öncede dediğim gibi insan acısını hangi milletten olursa olsun göz ardı edemez belki abartılı ikramlarda bulunarak bastırıyor olabiliriz..

yemeklerimiz ağır olabilir bu herkesin damak zevkiyle alakalı olan birşey..bizim sevdiğimizi sen sevmeyebilirsin seninkini biz buda çok önemli değil herkesin her milletin her yörenin kendine has bir kültürü bir damak zevki örf adetleri var öyle değilmi canım..

genel de tatar olarak adlandırılan kırım türkleri oyun havaları demeyelim de halk oyunlarına da çok önem verir hatta derneklerinde halk oyunu ekipleri mutlaka vardır ve değeri derecelerle ispatlanmıştır..bulunduğum ilde yıllar önce bende derneğimizin ekibindeydim ve yarışmalar her türlü kırım gecelerinde falan bir çok gösteriye çıkıyorduk..

kültürümüzün idamesi adına birşeyler yapıyor olmak bana mutluluk veriyordu..şimdi yapamıyorum o ayrı konu..buradan birşeyler yapmaya çalışıyorum işte...

son olarakta göbete bilinir ama kobetedir aslı çiğbörekin aslıda çibörektir..

yani pişmemiş çiğ anlamında değilde çi enfes leziz börek anlamındadır

Aşkolsun..Güzel şeylerde söyleyebilirim:1hug:Burada Kırım Türkleri gecesi vardı.ona gittik.Dansları çok hoştu.Kırımdan geldiği söylenen bir kız tek başına özel giysiler içinde dans etmişti..ellerini,parmaklarını,vucudunu kullanmasına hayran kalmıştım.Kuğu gibiydi.Çok zarif ve narindi dans ederken hareketleri..:asigim:

kaydirigubbakcemile3evet canım biraz olumsuz şeyler yazmışsın gibi oldu ama neyse

belkide sana ters gelmiş olabilir

tatarlar ikramı ve misafir ağırlamayı çok severler evet itiraf ediyorum biraz abarttıkları oluyor
ama bunun nesi kötüki..yalnız ilk yazındaki başsağlığını önesemiyorlar gibi bir düşünce yanlış oldu bana göre..daha öncede dediğim gibi insan acısını hangi milletten olursa olsun göz ardı edemez belki abartılı ikramlarda bulunarak bastırıyor olabiliriz..

yemeklerimiz ağır olabilir bu herkesin damak zevkiyle alakalı olan birşey..bizim sevdiğimizi sen sevmeyebilirsin seninkini biz buda çok önemli değil herkesin her milletin her yörenin kendine has bir kültürü bir damak zevki örf adetleri var öyle değilmi canım..

genel de tatar olarak adlandırılan kırım türkleri oyun havaları demeyelim de halk oyunlarına da çok önem verir hatta derneklerinde halk oyunu ekipleri mutlaka vardır ve değeri derecelerle ispatlanmıştır..bulunduğum ilde yıllar önce bende derneğimizin ekibindeydim ve yarışmalar her türlü kırım gecelerinde falan bir çok gösteriye çıkıyorduk..

kültürümüzün idamesi adına birşeyler yapıyor olmak bana mutluluk veriyordu..şimdi yapamıyorum o ayrı konu..buradan birşeyler yapmaya çalışıyorum işte...

son olarakta göbete bilinir ama kobetedir aslı çiğbörekin aslıda çibörektir..

yani pişmemiş çiğ anlamında değilde çi enfes leziz börek anlamındadır

sevmedim değil canım,alışık olmadığım için ağır geldi yemekler dedim..ay kırıyormuyum istemeden yoksasenağlama buradan mimik olmayınca yanlış anlaşılabiliyor bazan :eek:
bir de başsağlığını önemsemiyorlar demiyorum.sadece çok fazla hüzün ya da moral bozukluğu,yas tutma yok gibi geldi bana dedim tatlım..değilse elbette baş sağlığı vs gibi şeylere önem veriliyor.ancak bunları yaşayış adetleri değişik.

Son düzenleyen: Moderatör:
X