Tatar Paylasim Alani

aslında bizim kültürümüzde o kadar çok adet vardı ki buda zamanla yozlaşıp yok olmaya yüz tuttu..

ben biraz sizlere göre şanslı sayılırım çünkü eskişehir tatarların yoğun olarak bulunduğu bir il ve haliyle gelenekler daha fazla devam ettiriliyor burada eskisi kadar olmasada.....

mesela bebek mevlütlerinde mutlaka köbete ikram edilir misafirlere...

her yıl haziranın ikinci pazar gününde tepreş şenliği yapılır eskişehirin bir tatar köyünde ankara polatlı da da olur bu her sene...daha bir kaç ilde olduğunuda biliyorum...daha önceki sayfalara baktıysanız tepreş hakkında bir şeyler yazmıştım...

daha sonra çibörek ve kırım geceleri düzenlenir tarihi tam olarak bilemiyorum...

eskiden bir misafir geleceği zaman illaki çibörek yapılır ve bunun içine kısmet adı verilen ya nohut ya bozuk para konulurdu..kime çıkarsa ona göre niyet edilirdi buda bir eğlenceydi...

köylerde düğünlerde hala yapılırmı bilmiyorum şınlama yani manileşme yapılırdı..genç kızlarla delikanlılar arsında..düğünler çok eğlenceli geçerdi..şimdi hepsi standart gibi geliyor bana...

daha aklıma geldikçe yazarım...

daha öncede yazmıştım evlenmeden önce kırım türkleri derneğine üyeydim ve bu sayede bir çok adetimize şahit oldum...
halk oyunları ekibimiz çok iyi olduğundan diğer illerdeki tepreşlere kırım çibörek gecelerine çağırırlardı..ve çok eğlenceli geçerdi..bu sayede başka illerdede bir çok tatar simalar gördüm ve gelenekleri devam ettime çabalarına tanık oldum..

eskişehir de gerçek bir çaba var bu anlamda...belkide çoğunluktan kaynaklanıyordur..

aslında illerinizde varsa sizlerde gidip görebilirsiniz..üye olamasanız bile en azından aktivitelerinden haberdar olursunuz...çünkü mesela eskişehirde tepreş şenliği olduğunda diğer illerdeki derneklerde otobüs falan kalktığını biliyorum

20.11.05
Cantik

1 paket Pizza veya ekmek hamuru (630 gr)
2 yk un

Ic malzeme:
250 gr orta yagli kiyma
1 kucuk sogan, rende
3 yk su
Tuz
Karabiber

Sos:
1 yk tereyag, eritilmis
1/2 kap yogurt
1/2 kap sut
50 ml zeytin yag

8x8x2 (2L) pyrex

Tezgahin uzerine unu serpin. Hamuru uzun bir hale getirip, 24 esit parcaya kesin (resim). Kenara koyun.

Ic malzemeyi karisitirin. Kucuk bir kasik yardimi ile her hamur parcasinin icine bir kasik malzemenizden koyun. Agzini sikica kapayin. Kapadiginiz kisim asagiya gelicek sekilde yaglanmis pyrexe yana yana dizin.

Sos malzemelerinizi cirpin. Pyrexin icindeki hamurlarin uzerine dokun.

Onceden isitilmis 175 C (350 F) firinda 40 dakika kadar, uzerleri acik altin sarisi rengini alana kadar pisirin. Sicak sicak Ayran ile servis yapin.

NASIL GÜZEL Mİ ?? BEN HİÇ YEMEDİM MERAK ETTİM ŞİMDİ AMA DİYETTEYİM KENDİME GELEYİM YÜZÜME 2 TOKAT TAMAMDIR :))

ebru doğrusu kumrunu bize ait olduğunu hiç duymamıştım..

teşekkür ediyorum paylaşımın için arkadaşım..bir şey daha öğrenmiş oldum

cantıık güzel olmazmı.....

kır pidesini düşünebilirsin mesela ona benzer bir şey

rahelcim iğne oyası çok maharet isteyen bir şey valla tebrik ediyorum seni..ben hiç beceremedim onu..
tatarlar iğne oyası çok yaparlar evet ama kültüre aitmidir onu bilmiyorum bende

ben yatıyorum sabah 7'de kalmam lazım ne yazık ki , çok sevindim sizinle tanıştığıma , sevgiler & saygılar

Seydosman

Seydosman saray saldırgan ay boydanga boyga
Sen nişanda cok edin ay koşkeldin toyga

Kazan kazan et astım ay soganın cok mu?
Öz başına toy yasap ay tuvganın cok mu?

Seydosman saray saldırgan ay töbesi şişe
Oynaganım kulgenim ay esime tüşe

Feslegen ektim koraga koklamaga
Özüm kadam sav bosun ay coglamaga

Eki ögüz balasın saldım tuzga
Kelinşegin oynagın degişmem kızga

kızlar bilirmisiniz bu şarkımızı

saol ebrucum bende çok sevindim sizleri tanıdığıma ihmal etme burayı oldumu

teşekkür ediyorum ayrıca paylaşımların için
iyi geceler

bir de konu sorumlusundan rica etsemde başlığımızı tatarlar diye değiştirse..ben tatar arkadaşlar diye yazmıştım ama değiştirilmiş...

rahelcim iğne oyası çok maharet isteyen bir şey valla tebrik ediyorum seni..ben hiç beceremedim onu..
tatarlar iğne oyası çok yaparlar evet ama kültüre aitmidir onu bilmiyorum bende

Canım teşekkür ederim..Kendi çapımda yapıyorum işte..Ona merak saldım ve öğrendim..bence iğne oyası tatarlara ait birşey çünkü ben başka yapan görmedim..:Hatta biz düğünlerimizde erkek tarafının genç kız ve gelinlerine iğne oyalı yemeni veya fular takarız..teytey: tatar adetimi bilmiyorum ama bu bizde hala var..
çibörek in içine nohut fasulye koyma işine gelince ben onu mantıda yapıyorum..sofraya oturunca herkesin dilek tutmasını istiyorum..Hatta öyle ki kayınvalidemi bile alıştırdım..:))
Ebru cum yemek sitesi paylaşımın için teşekkürler..bilmediğimiz ne çok yemeklerimiz varmış..tekrar sağol canım..

selam arkadaşlar....

evet rahelcim düğünlerde bahsettiğin adet halen yapılıyor bizim buralarda da hatta buna ilaveten varsa damatın erkek kardeşine adını yanlış hatırlamıyorsam Kayın Hortusu diye bir şey hazırlanıyor..aynı bohçaya konulan şeyler bir karton gibi düz zemini olan birşeye iğnenlenip sırtına asılıyor zavallım bu kayınbirader kına gecesi boyunca onu sırtında taşıyor:))

merhaba

ebru azimlisin maşallah...
umarım belirlediğin hedefe çabuk ulaşırsın...

photo.php
facebookta da tatar grupları var baktınız mı ? kırım resimleri v.s. yazılar , videolar var belki hoşunuza gider. ayrıca çiğbörek ve öküz börek sevenler grupları da var

öküz börek yapıyormusunuz ? super gözüküyor

biz birbirimize benziyoruz değil mi enteresan ?? geçen sene bizim eskişehir bayisi geldi, ilk defa görüşüyoruz hiç konuşmadık v.s. v.s adam geldi aa sen tatarsın dedi walla ben de adamı görünce tatar olduğunu anladım. Annem arnavut olduğu halde demek ki insanlar tatarlık olduğunu anlıyor bakınca

ebrucum ben bu durumdan pek hoşnut değilim....bu yüzden herkes beni tanıdığı birilerine benzetiyorr...aa sen şu değilmisin aaa buna ne kadar benziyorsun vs..

çok belli yüz hatlarımız var..karşıdan bakılınca hemen anlaşılıyor tatar olduğumuz:)))

facebooktaki bahsettiğin gruplara bende üyeyim ama pek bi aktivitem yok kullanmıyorum fazla facebook u....

ben kullanıyorum arkadaşlarla falan yazışıyoruz , resimlerimize v.s. bakıyoruz , gruplarda yenişeyler öğreniyorum mesela Qırım tatarlar grubunda kırım resimlerin falan gördüm , yaşlı ağlayan kadın vardı sanki benim yaşlanmış halim gibi geldi bana :)))

X