Tatar Paylasim Alani

canlar nerelerdesiniz ....

iyice unuttunuz burayı üzülüyorum yaa...

karmencim katılıyorum sana
kk bağımlılık yapan harika bir site benimde kendimi kaybettiğim bambaşka bir boyut:)))

arkadaşım atasözleri çok güzel yalnız okurken bazılarını ben bile zor söyledim
farklı şiveler var sanırım farklı tatar kökenlerine ait...

paylaşımın için saol canım..

bu arada eskişehir de ne taraftasın sen hemşerim ben tepebaşındayım

musrancım evet bende atasözlerini fazla inceleme fırsatı bulamadan atmıştım. Bu atasözleri sanırım kiril alfabesinden çeviri yapıldığı için bazı harfler tam olarak çevrilememiş, sanırım sen türkçelerini tatarcaya rahat bir şekilde çevirebilirsin. zorlandığın kelimelerde yardımcı olurum canım. Diğer arkadaşlarda hokus pokus oldular galiba.
musrancım ben görevim dolayısıyla eskişehirde değilim. Amasyada ikamet etmekteyim. aydı özüne aruv kara. savlukman kal.

kızlar siteye erişim zordu malum işlerde çok ondan uğrayamadım hepinizde umarım iyisiniz kocaman öpücükler

selam herkeseee nasılsınız kızlar....

karmene katılıyorum gerçekten de hokus pokus oldunuz nerelerdesiniz????

karmencim atasözlerinin türkçelerini yazmasaydın, bazılarını özellikle, gerçektende çeviremeyecektim..çok farklı çünkü bizim konuştuğumuz tatarcayla...saol canım emeğine sağlık..
bu arada eskişehir okuyunca belki görüşme şansımız olabilir diye sevinmiştim ama sağlık olsun tabiki.doğduğun yer değil doyduğun yer ..herkes evinde yerinde mutlu huzurlu olsun öyle değilmi arkadaşım...

herkese selamlar sevgiler

Karmen,Musran merhabalar canlarım ben gözatıp çıkıyorum pek zaman bulamıyorum işten eve geç gidiyorum inanın 2 dakikada olda bakmayı ihmal etmiyorum üzüldüğüm tatarca karşılık veremiyorum kafamda tutamıyorum kelimeleri napayım beynim yorgun beni mazur görün yakında dilberay gelecek belli değil ama ya bu hafta ya diğer hafta allah nasip ederse.Hepinize mutlu,sağlıklı günler diliyorum....

lalecim merhaba dilberayın gelecek olmasına çok sevindim
rabbim sağlıkla kavuştursun inşallah....
tatarca sanırım ilk kullananlar için zor bir dil..
sorun değil tatarca veya türkçe gönüller bir olsun yeterki...
öpüyorum sevgiler

canlar nerdesiniz?İşteyimn evde pek vakit bulamıyorum kızlar kusura bakmayın girmiyorum die sizde pek uğramıyorsunuz galiba musran adaları çok özledim duydumki plajda yapılıyormuş çok sevindim eskişehirime kocaman selamlar her ne kadar o şehirde büyük acılar yaşasamda en mutlu günlerimide orada yaşadım ve çok özledim harbiden sömestri tatilinde kısmet olursa gelirim öpüyorum kocaman bacılarım...

kızlar selam herkese,herkes yavaş yavaş geliyor galiba, neyse şaka yaptım kızlar. bu arada siteye girişlerde problem yaşıyorum sizde problem yaşıyormusunuz. bu arada bende özlemiyor değilim lalecim Eskişehiri burnumda tütüyor.

tatarcaya devam edelim dimi kızlar yalnız türkçelerini yazamayacağım zor geldi inananın ki, kızlar artık sağa sola sorun öğrenin valla türkçelerini. bu seferlik böyle olsun bir dahakine yazarım .

Şınlar

Soğum soyup toy yasadım
soganım yok
dürültdetıp toy yasadım
tuvganım yok....

Tavga ketsem eş tartmaz ekı danam
Borşka kız tapsan al dep ayttı anam,
Tavga ketsen eş tartmaz ekı danan
Borşka kız bolurmu b.. aşagan anan...

Karanpıl ektım korama koklamaga
Doğmuşlarım sav bolsun coklaşmaga

lalecim merhaba....
eskişehir den büyük acılarla ayrılmış olmana çok üzüldüm...keşke tatlı en güzel anılarınla hatırlasaydın eskişehiri...
eskişehire yapılan plaj yanlış bilmiyorsam otogarın karşısına yapılan büyük parkın içinde...henüz açılmadı ama orada birçok tesis olacağını biliyorum çok büyük güzel ,sosyal bir alan olacak inşallah...gelmenizi çok isterim ..umarım nasip olurda bizlerde tanışmış oluruz
çok öpüyorum seni sevgiler.....

karmenciiim men mındaman kadaaamm..

kimseler pek uğramayınca bende sadece bakıp mesaj yazmadan çıkıyorum..bu topikte yanlız başıma dolanıyormuşum gibi hissediyorum ....

senide bekliyorum mutlaka eskişehir e inşallah tanışıp görüşme imkanımız olur...

öpüyorum canım sevgiler

musrancığım gelmeden önce haber veririm inşallah tanışmak mümkün olur orada adli işlerimde var mutlaka bikaç ay sonra gelmem lazım aallah nasip ederse görüşürüz canım. karmen umarım seninlede tanışırım kötü anılarda olsa musrancığım en güzel olanlarıda orada yaşadım can dostlar edindim onlar yeter....hepinize kocaman sevgiler....

inş. kızlar tanışırız bir gün böyle giderse ben 2009 un yazında orada olacağım galiba çok üzgünüm. geç olsunda güç olmasın. lalecim bende yurdumuzun 3 bölgesinde bulundum. seninki gibi güzel anılarımda oldu hiç unutamadığım kötü anılarımda ama ne yaparsın her şeyde bir hayır vardır. canım inş. her şey yoluna girmiştir umarım.

Musrancım bende bazen bakıyorum kimsecikler yok. zatende nasılsınız aruvmusunuzun ötesinde bir şey olmuyor bu topikde herkes uğradı merabasını dedi ve kayboldu.

selam hanımlar nsılsınız....inşallah görüşüp tanışmak kısmet olur..bunu çok isterim gerçekten...

karmencim sana katılıyorum...ilk sayfalara baktınmı bilmiyorum...ne kadar çok arkadaş girmiş.. ..ben bu topiği bildiklerimizi bilmediklerimizi unutukklarımızı paylylaşalım diye açmıştım..ben eskişehirde yaşıyorum tatarların yoğun olduğu bir bölge tamam ama diğer illerde de kültürümüz nasıl devam ettiriliyor yaşatılıyor bunları merak ediyordum..ve paylaşmak istiyordum..ama ben de tatarım diyen gitti malesef..(bi ara epey aktiftik o zaman bilmeyenlerde giriyordu seninde dediğin gibi merabasını diyen kayboldu ..şimdi topk güncellenmeyince pek kimse de farkına varmıyor..
neyse sağlık olsun..herkesin canı saolsun.

sevgiyle kalın arkadaşlarım sizlerde bırakmayın topiğimizi

ÇOĞUMUZUN Amerika’nın yemek kültürüyle özdeşleştirdiği hamburgerin ilk kez Tatarlar tarafından yapıldığını biliyor muydunuz?

Çoğu kişi hamburger kelimesinin İngilizce’de jambon anlamına gelen “ham” kelimesinden türetildiğini düşünür. “Fishburger” ve “cheeseburger” gibi kullanımlar da bu düşünceyi kuvvetlendirir.

Fakat hamburger, “ham” ve “burger” kelimelerinin birleşmesinden değil “hamburg” ve “er”in birleşmesinden meydana gelmiştir. Hamburger, Almanca’da “Hamburg’tan” anlamına gelir.

Tatar bifteği

Onüçüncü Yüzyıl’da Sibirya, Rusya, Doğu Avrupa, Kırım ve Polonya’yı zapteden Tatarlar, etin lezzetli olmayan bölümlerini değerlendirmek için kendilerine özgü bir yöntem buldular.

Etin bu kısımlarını ince ince kıydılar ve çeşitli baharatlarla karıştırıp çiğ olarak yediler. “Tatar Bifteği” olarak adlandırılan bu özel yiyecek Alman liman kenti Hamburg’a kadar ulaştı.

Tatar bifteği Hamburg’a gelince isim değiştirdi ve “Hamburg bifteği” oldu. “Hamburg bifteği” 19. Yüzyıl’da Alman göçmenlerle beraber ABD’ye de ulaştı. Fakat ABD’de artık çiğ olarak değil, pişirilerek yeniliyordu.

“Hamburger bifteği” terimi ilk kez 1889’da Walla Walla ismindeki Washington gazetesinde çıktı.

1948’de ABD’de ilk McDonald’s restoranı açıldı. McDonald’s önceleri sadece sosisli sandviç satıyordu.

Fakat McDonald’s imparatorluğunun kurucusu Ray Kroc 1954’te ekibe katılınca sosisli sandviçlerin yerine hamburger satılmaya başlandı ve hamburger de Amerikan kültüründeki yerini almış oldu.

netten alıntıdır

paylaşımın için teşekkürler musrancım. elin adamı nasılda sahip çıkmış unutup sahip çıkamadığımız şeyleri bize satıp para kazanıyor. malesef bizler başka şeylerin derdine düştük.
bazen karşına çıkmıştır şu bizim şırbörek, puf böreği olarak. benim çok karşıma çıkdı. bakalım daha nelerle karşılaşacağız. arada bır ösestirediler meni. (arada bir kızdırıyorlar beni) savlukman kalnız.

bende okuyunca çok şaşırdım...amerikanın fırsatçılığı ve uyanıklığı işte......

savaştı soykırımdı derken eminim sahip çıkamadığımız daha bir çok şey vardır.araştırmak lazım..

yanlız etin lezzetli olmayan kısımlarının baharatlarla karıştırılıp çiğ olarak yenme fikri bana hiç hoş gelmedi...buda tatarların herhalükarda ete düşkünlüğünün ispatımıdır acaba :)

Son düzenleme:
kızlar selam her ne kadar 2 kelime tatarca etmesemde inanın çok alıştım sizlere ve çok teşekkürler pek güzel bilgilendirme yolunada gidiyorsunuz karmenciğim ve musrancığım ben bi yerlere gitmem dilberayında içi gidiyordur ama bu aralar interneti yokmuş çocuklar filen malum dışarıda pek çıkamıyordur kurslarıda var onun vakit kalmıyor darılmayın kocaman sevgilerimle....

lalecim merhaba

tatarca yazıp yazmaman önemli değil..sen bizleri bırakmıyorsun ya 2 satırda olsa bişyler yazıyor hal hatır soruyor paylaşımlarımıza katılıyorsun ya bu yeter..bunun için ayrıca çook teşekkür ediyorum..
bende dilberayı soracaktım uğramıyor hiç diye sitem edecektim iyi oldu haber verdiğin..hayırlısı olsun canları saolsun...

çok öpüyorum seni sevgiler dilberayada selamlar

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…