Tatar Paylasim Alani

lale seni online gördüm bak senin için eskişehirdeki plajın rsmini koyuyorum
 
Son düzenleyen: Moderatör:
teşekkür ederim musrancığım hep derdimki şu eskişehirde bir deniz eksik bu plajla birazda olsa insanlara o hafayı katarsınız çok çok iyi olmuş harbiden büyükerşeni kutlamak lazım adam güzel çalışıyor bravo....
 
selam kızlar. musrancığım laleciğim iyiki buradasınız. interneti ilk açtığımda öncelikle aklıma ilk gelen kadınlar kulubü ve tatarız bölümünü tıklamak oluyor. azız ama olsun napalım gönüller bir olsun.
musrancım bu resim eski otagarın şimdiki halimi oluyor ben biraz fransız kaldımda. tahminim eğer doğruysa, bende dedelerime son zamanlarda kızmamaya başlamıştım ama bundan sonra onlardan özür dileyip teşekkür edeceğim. şöyle düşünmüştüm hep bula bula bu bozkır yerlerimi buldular diye.onbeş yıl oldu Eskişehirden ayrıldığım her gittiğimde değişiyor haa evet diyordum güzel şehir oluyor. dedelerime yani ilk gelen büyüklerime öfkem biraz hafifliyordu. gelen dedelerimizden biride o dönemlerde Tekirdağ bölgesinde bir yere yerleşmiş benim fikrimce iki dedenin yerleşme yerleri olarak Eskişehiri tercih etme fikirlerine bir türlü anlam veremiyordum. benim büyük dedelerim ilerideki değişikleri hssetmişler ki Eskişehire yerleşmişler. ::)))

Et konusuna gelince uzun yıllar göçebeliğin bize getirdiği beslenme alışkanlığımıza kazandırdığı etkileri. ama etsizde olmuyor yavf. etle rakı tatarın hakkı derler yaaa :))))

etle ilgili iki tane atasözü

-Et etke, sorpa betke.
-Et kanlı bolsun, cigit canlı bolsun

aydı savlukman kalnız
 
selam kızlar nasılsınız keyifler yerindedir inaşallah....

karmencim bu bahsettiğim plaj yeni otogarın tam karşısında yani pek merkezde bir yer değil..çok olmuş sen burdan ayrılalı...eskişehir şimdi gerçekten çok güzelleşti çok daha modern bir şehir oldu..laleninde deği gibi eskişehir bir denizi yoktu ama artık plajı var :)))laleme katılıyorum helal olsun başkanımıza...şehrimiz için elinden geleni fazlasıyla yapıyor..

karmen mesajını gülümseyerek okudum etle rakı tatarın hakkı yaa hakkını veriyorlar gerçekten :)))
et kanlı bolsun cigit canlı bolsun :)))yine çiğ etden mi bahsediliyor yoksa:))

öpemen sizni savlukman kalnız...

benim sadık hemşerilerim.................
 
karmen ve musran canlarım selam ben bugünde çalıştım hemde komşu ilçede manavgata gittim şükür boş dönmedim satışta yaptım ve ilerisi için kalite müşterilerde buldum şimdi aklınız karışacak bu kadın neden bahsediyor diyeceksiniz su arıtma sistemlerinde çalışıyorum da hafta içi sekreter akşam ve hafta sonları tanıtım elemanıyım
yoruldum az evvel geldim ama olsun çlışmayana yüce mevlam yardım edermi? ikinizide kocaman öptüm şekerler....
 
laleee seni takdir ediyorum valla maşallah...Allah gayretini gücünü artırsın..
bende evde ancak 2 çocuğun peşinde ev işleriyle vakit geçiriyorum..sizin gibi insanları görünce imreniyorum....çocuklar büyüyünce bende aktif hale geleceğime inanıyorum:)))

bende öpüyorum sizleri
rabbim işlerinizde kolaylıklar versin herşey gönlünüzce olsun
 
Kuzu Sorpa :
Bir tür haşlamadır. Kuzunun bel, kol ve but bölümlerindeki et, kemikli ve iri parçalar halinde parçalanır. Et, tencereden hafif ateşte kendi yağı ve suyu ile kavrulur. Sonra üzerine su eklenir, kaynatılır. İnce kıyılmış taze soğan, taze nane yaprakları, kıyılmış dereotu da eklenir. Etler pişince başka bir kapta hazırlanan un, yoğurt, yumurta sarısı karışımıyla terbiye edilir. Et ve sulu bölüm birlikte servis yapılır.


HAMUR İŞLERİ
Üyken Börek :
250 gr. Kıyma, 1 kg un, üç baş soğan, karabiber, 125 gr. Tereyağı, tuz, su.
Un, su ve tuz karıştırılarak hamur elde edilir. Hamur beş eşit parçaya ayrılarak yufkadan kalın açılır. Çay bardağı ile yuvarlak parçalar elde edilir. Bunların içine kıyma, soğan ve karabiber karışımı içi konulur ve yarım ay biçiminde kapatılır. Suda kaynatılarak pişirilir. 40 dakika sonra suya süzülür. Üzerine kızdırılmış tereyağ dökülür.







Kaşık Börek :

1 kg. un, kırmızıbiber, karabiber, su, tuz, yağ, 250 gr. Kıyma, üç baş normal büyüklükte soğan.
Un, su ve tuz karıştırılarak hamur yapılır. Hamur dört parçaya ayrılır. Bu parçalar yufkadan kalın açılır. Bıçakla iki parmak genişliğinde, kare biçiminde kesilir. Parmak ucuyla iç olan kıyma konulur. Şapka biçiminde kıvrılır. Sonra kaynar suya atılarak pişirilir. 40 dakika sonra kızgın yağa atılan kırmızı biber üzerine konur.
Bu mantılar nohut tanesi büyüklüğünde yapılarak kaşık börek çorbası elde edilir.





Çiğbörek :
1,5 kg un, su, bir çorba kaşığı tuz, yarım kilo kıyma, normal büyüklükte üç soğan, bir tatlı kaşığı karabiber, yağ.
İç Hazırlanışı: Kıyma rendelenmiş soğan ve karabiber karıştırılıp yoğrulur.
Un, su ve tuz karıştırılıp hamur yapılır. Hamur yumruk büyüklüğünde beş parçaya ayrılır. Her parça yufka halinde fakat yufkadan kalın olarak oklava ile açılır. İçler, yufkanın içine ceviz büyüklüğünde parçalar halinde konulur. Yufkalar ikiye katlanıp kesilir. Bu parçalar yağda kızartılır. Şırbörek ayran ve çay ile sunulur.


Göbete (Köbete) :

1.5 kg. un, su, bir çorba kaşığı tuz, yarım kilo kıyma, normal büyüklükte üç soğan, bir tatlı kaşığı karabiber yağ.
İç Hazırlanışı: Kıyma, yarım çay bardağı yağ ile kavrulur. Ayıklanmış ve yıkanmış pirinç katılır. Yarım su bardağı su eklenip pişirilir. Sonra 25 gr. Karabiber katılarak karıştırılır. Un, tuz ve su karıştırılarak hamur yapılır. Daha sonra küçük yumaklar halinde ayrılır. Her yumak ayrı ayrı açılarak, kurumaya bırakılır. Yalnız pazılar açılırken, nişas-talı un kullanılır. Kuruyan yufkalar, kat yağlanarak tepsiye dizilir. Yufkaların yarısına gelince ara malzemesi olan içi yayılır. Sonra diğer yufkalar yağlanarak tepsiye dizilir. Üst kısmı biraz yağlanarak fırına verilir.
Göbete ayran, hoşaf ve çay ile sunulur.


Kırma (Saraylı) :

250 gr. beyaz peynir, 125 gr. Yoğurt, birfincan süt kaymağı, 1 kg. un, su, tuz, yarım su bardağı yağ.
Un, su ve tuz karıştırılıp hamur yapılır. Ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır. Yufka halinde açılır. Her yufka içine ufalanmış peynir konulup biraz yağlanır. Bu yufkalar büzülür, tepsiye sıralanır. Üzerine kaymaklı yoğurt sürülür. Fırına verilir.
Kırma çayla birlikte sunulur. Kırma ya da Kıvırma, bu yöreye göç eden Rumeli göçmenlerinin de baş böreklerinden biridir. Yine, kültürlerin birbirinden etkilendiklerini görüyoruz.


Sarıburma :

250 gr. Kıyma, orta büyüklükte üç patates, tuz, karabiber, 1 kg. un, su, 1 su bardağı yağ.
Patatesler haşlanır. Rendelendikten sonra kavrulmuş olan kıyma ile karıştırılır. Tuz ve karabiber konulur.
Un, tuz ve su karıştırılıp hamur yapılır. Orta büyüklükte parçalara ayrılır. Yufka haline getirildikten sonra kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra alınan yufkalar yağlanır. İkinci katta iç konulur ve biraz yağlanır. Bu iki katlı yufka rulo halinde sarılır. Diğer yufkalar da tepsinin büyüklüğüne göre aynı şekilde sarılır. Tepsinin ortasından başlanarak daire şeklinde sarılır. Üzerine yoğurt sürülerek fırına verilir.

Sarıburma genellikle çay ve ayran ile sunulur.


Cantık :

Un, su ve tuzla hazırlanan hamur, küçük parçalara ayrılır. 105 cm. çapında açılır. Yağlanarak üst üste yerleştirilir. Bu dizilerden biri cantığın alt hamuru, öteki üst hamuru olarak düşünülür. Tepsi yağlanır. Alt hamuru oluşturan dizideki hamurlar elle açılır, tepsiye döşenir. Araya kıymalı patates yemeğinin suyu ayrılarak kıyma ve patatesleri yayılır. Üzeri, ikinci dizideki hamurlar da elle açılarak kapatılır. Alt ve üst hamurlar tepsi çevresinde elle bükülerek kapatılır. Fırında pişilir. Fırından çıkan cantığın üst kısmı bıçakla kesilerek kapak gibi açılır. Ayrılan patates yemeğinin suyu dökülür. Bu kapak yeniden kapatılır. Beş dakika sonra servise hazırdır.


Kıyık :

Kızartılarak yapılan bir hamur işidir. Un, yoğurt, yumurta, karbonat, tuz ile oldukça yumuşak bir hamur yapılır. Dışı bolca unlanarak yarım cm. inceliğinde açılır. Baklava şeklinde kesilir. Kızgın yağda kızartılır. Kabarmış hamurlar yoğurt ya da reçelle servis yapılır.


Tatar mutfağında yaşamın dönemlerinde ve dinsel günlere özgü yiyecek ve içecekler hazırlanır bunlardan bazıları şunlandır.


Doğum;Bebek doğduğunda cıyın adı verilen bir kutlama yapılır. Bütün akrabalar bir araya gelir, yer içerler. Bu kutlamaların değişmez yiyeceği köbetedir. Yanında hoşaf verilir. Bunun gibi kavurma börek de yapılır.

Kavurma Börek ; Köbetenin hamuru ve iç malzemesi kullanılır. Yalnızca biçimi değişir. Birer kişilik yarım daire şeklinde hazırlanır. Bebek doğumlarına, düğün evine, yeni ev yapanlara kutlamaya giderken götürülen bir börektir.


Düğün: Düğünden önce, düğün evine, oraya gelecek konuklara sunulmak üzere karafilli yağlı kurabiye götürülür. Bu kurabiyeler, sinilerin üzeri parlak kırmızı jelatin kağıdıyla kaplanarak ve kurabiyelerin yanında kuruyemişle şekerlemeler de konup düzenlenerek verilir. Düğün sahiplerine kolaylık ve iyilik dilenir. Düğün sahipleri, aileden yaşlı bir bayanı gelen konuklara sunmakla görevlendirirler, o da bunları önceden hazırlanmış bir yiyecek sandığında depolar ve uzun süren düğün boyunca gelen konuklara sunar.


Sakal Bırakma :
Erkekler çocuklarını evlendirip torun sahibi olduktan sonra sakal bırakırlar. Bunu mutlu bir olay olarak yakınlarıyla kutlarlar. Yakınlar da bu hayırlı olayı kutlamak için gelirken katlama pişirirler.

Katlama: Yumuşakça tutulan hamur yufka halinde açılır. Üzeri yağlanır. Üç kat yufka, bu şekilde üst üste dizilir. Sonra bunlar rulo yapılır. Rulo hamur iki parmak genişliğinde kesilir. Kesilen parçalar alt ve üst dik olacak biçimde iken oklava ile 8-10 cm. çapında açılır. Yağda kızartılır. Sıcakken üzerine toz şeker serpilir. Toz şeker hem hamurun katmerleri arasına sıkışır, hem de sıcağın etkisiyle hamura yapışır. Böylelikle güzel bir tat oluşur.


Ölüm : Bu olayın yaşandığı evde kıygaşa denen bir mayalı hamur pişirilir.

Kıygaşa:
Mayalı hamur hazırlanır. İçine çörek otu atılır. Şöyün karan denen dökme demirden yapılmış yarım küre biçimindeki kazanlarda bol yağ içine mayalı hamur, elde su ile açılarak bırakılır. Kızartılır. O gün kıygaşa, etli patates yemeği ve un helvası eve gelenlere sunulur. Kıygaşa içine kıymalı iç konularak da yapılır.
Arife ve kandil günlerinde kıygaşa pişirilerek dağıtılır. Kıygaşa, evin çocuklarınca kapaklı bakır sahanlara konularak dağıtılır. Komşular, dağıtım yapan çocuğa çerez ya da harçlık verirler. Böylece çocuklar sevinir, komşuluk ilişkileri pekişir.


biraz iştah kabartayım istedim :))
 
teşekkürler musrancığım güzel tarifleri bulduğun ve bize öz yemeklerimizi sunduğun için hiç imrenme mecburiyetten bu kadar koşturuyorum inan az bir gelirim olsun bir adım atmam dışarı isterse küfleneyim evde
ev öyle güzelki dışarısı sahtekarlıklar kalleşlikler namertlerle dolu ve koşturan hiç hakkını alamıyor nerde kötü kalpli insanlar var onlar kazanıyor tabiki rabbimin katı önemli bende o yüzden tırlatmıyorum ha ramak kaldı delirmeye diyede korkmuyor değilim
 
lalecim allah kolaylıklar versin. kolay değil canım yaa! tanıtımcılıkda zor iş. ev hanımlığıda keza öyle evde hergün bir iş çıkıyor, evde olunca insan daha çok titizleniyo öyle değilmi musrancım ben bazen evi öyle bir dağıtıyorum ki hırsımdan kapıyı çekip gidiyorum. akşamada inş. bir misafir falan gelmesin diye dua ediyorum.:::))))) gelincede sinir harbi yaşıyorum ev hanımlığı en ağır işlerden vesselam. musrancım inş. allah gönlüne göre verir. Lalecim aradada Antalyanın tadını çıkarmaya çalış. aydınız men ketemen özünüzge aruv karanız (hadiyin ben gidiyorum kendinize iyi bakın)
 
lalecim bu kadar üzülüp yıpratma kendini kötüler her zaman kendini kandırırlar öyle değilmi. bazen bende kendimi delirecekmiş gibi hissediyorum. aman ha kız delirelimde milleti mutlu mu edelim sakın haaa aklını başına devşir. bizim kötü günlerimizi görmek isteyen insanlar vardır elbet onlara günmü doğsun. Cengiz DAĞCIDAN bir alıntıyla devam ediyor. kendine iyi bak diyorum.


O zamanı takibeden uzun yıllar boyunca da Kırımlılar için hayatta kalabilmek oldu mutluluk . Tanrım ! Hayatta kalmanın ve yaşamanın değerini bilmemiz için, önce Kırım'da, sonra da Kırım'ın dışında yıkılmış bir durumda yaşamamız gerekti.

Güçlü olacaksın
Karşı koyacaksın !
Dayanacaksın !
Ölmeyeceksin !


Elli yıl.
Yüz yıl.
Yüz elli yıl.

Tümü sert, tümü kas-katı, tümü korkutucu kelimeler.

Ve bizler, bilinçli veya bilinçaltında, yıllar yılı içimizde tekrarlanan bu kelimelerle yaşadık.

"Hatıralarda Cengiz Dağcı"dan
 
canlarım merhaba nasılsınız dün yoktum cevap yazamadım..

aslında 2 nizde o kadar haklısınız kii....bu durumda yukarı tükürsen bıyık aşağı tükürsen sakal diyebiliyorum ancak...ama karmenin sözünede sonuna kadar katılıyorum kötüler her zaman kendilerini kandırırlar..yeterki sağlığımıza inancımıza sahip çıkalım..üstesinden gelinir her şeyin Allahın izniyle...

lalecim çok fazla karamsar olma bencede sizler benden daha tecrübeli insanlarsınız ama benimde nacizane fikrimm hepimiz içinde bulunduğumuz durumu yaşamak zorundayız ve bunu iyilerini kötülerine ulayarak en az hasarla atlatmalıyız...çünkü insanoğlu her zaman kendine ve iyi vaya kötü çevresindekilere lazım...

öpüyorum sizleri aruv karanız özünüze savlıkman kalınız
 
kızlaaarr selam

kaydasınız şuuu bek kop işniz bardır taa....kelip karayman karayman kımse uğramagan...
nerdesiniz pek çok işiniz var heralde..gelip bakıyorum bakıyorum kimse uğramamış..

özletmeyin kendinizi...

öpemen sizlerni savlıkman kalınız
 
selam kızlar ben hafta sonu Eskişehirdeydim. Sevgili babacığım fıtıkdan ameliyat oldu. 3 gece kaldım ve döndüm. men mundaman yarın taa kop yazarman taga. bek yorgunman teran azakay karap catayım dedim. mende öptüm sizdı.
 
karmen geçmiş olsun Allah şifalar versin umarım şimdi daha iyidir babacığın...
ben buralardayım yorgunluğun geçtiğinde bekliyorum...özledim sizleri...

lale ablacım sende uğramaz oldun....ablacım diyorum artık bu samimiyetin doğduğunu düşünüyorum..yanlış düşünmüyorum dimi...:)

öpüyorum sizleri sevgiyle kalın
 
karmen geçmiş olsun musrancığım bende bir haftadır kütahyadaydım kayınvalide rahatsızlanmış bugün döndük eskişehire uğrayamadım inşallah sömestride uğrarım abla demende ne sakınca olur bilakis sevindim kocaman sevgiler kızlar....
 
Teşekkürler kızlar. çok şükür küçük bir operasyonla atlattık. Allah kimseyi ne hasta etsin nede hastanelik etsin. Yalnız Eskişehiri özlemişim. 3 gün içerisinde de olsa köprübaşının havasını genede soludum. Emeklilik gelsede bir an önce yerleşsek memlekete. ::KK43:((
Bu arada sanada geçmiş olsun lalecim. Umarım ciddi bir şeyler yoktur. size sıpra duası paylaşımımla şimdilik veda ediyorum. aydı özünüzge aruv karanız sakın asta bolup cataklarga tüşmeniz. tercüme yapmak zor geldi ama anlayamadığınız yerlerde yardımcı olurum. savlukman kalnız.

SIPRA DUASI

KUDAY
Aştır, taştır,
camanlardan adaştır,
cakşılarga caraştır,

caşta öltürme kartta öltür,
carlı öltürme barlı öltür.

Konakbay;
Bereket bersin aşına,
devlet konsun basına,
bödenaday corgalap
sagınganın kelsin kasına,

buzday bolsun ındırın,
bulutka cetsin şerenin,
cılışıp cılan ötküsüz,
nomay bolsun azıgın.


Tomurganın may bolsun
Balan biken bay bolsun
(Otawın üyken bolsun, )
balan bolsa ul bolsun,
cavga şabar er bolsun.
( Fatiha)
 
selam kızlarr

lalecim sanada geçmiş olsun..kayınvaliden için şifalar diliyorum daha iyidir inşallah...

karmenciiim öğretmenler günün kutlu olsun...bunu herkes biliyor ki öğretmen demek gelecek demek Allah sizleri başımızdan eksik etmesin..
paylaşımın için teşekkürler..

.carlı öltürme barlı öltür.

bödenaday corgalap

buzday bolsun ındırın,
bulutka cetsin şerenin,
cılışıp cılan ötküsüz,
nomay bolsun azıgın.


Tomurganın may bolsun
Balan biken bay bolsun
(Otawın üyken bolsun, )
balan bolsa ul bolsun,
cavga şabar er bolsun.

ben bunları anlayamadım...yani pek çoğunu anlayamamışım .:KK43:((..bende tatarca biliyorum diye geçiniyorum:)))..

tercümesini yaparmısın merak ettim..
 
Yoksul öldürme varlıklı öldür.
Bıldırcını corgalap
Buz gibi olsun harmanın
Buluta yetsin tahıl yığının
Yakınlaşan yılan geçmesin
Bol verimli olsun yiyiceğin

Topladığın yağ olsun
Çocuğun, kızın bey olsun
Hanen büyük olsun
Çocuğun olsa oğlan olsun
Düşmana atlı saldıran er olsun

Musrancım burada geçen (Bıldırcını corgalap) dizesinde CORGALAMAK kelimesini ayriyeten açıklama gereği duydum. Atın yürüme şeklidir. Bu konuda ileri bir zamanda resimli bir bilgiyle sana tekrar dönerim. inş. faydalı olabilmişimdir. Güzel ve anlamlı bir dua değilmi ama çocuğun olursa oğlun olsun diyorya, çok bozuldum vala, ama o zamanlar erkek çocuk çok önemli tabiki. savaşacak asker ihtiyaç sebebiyle. Şimdilik savlukman kal. Aşağıda verdiğim linktede güzel bir şarkı var. Kara Corga keyifli dinlemeler. İnş. link silinmezde dinersin.

YouTube - kara corga
 
karmencim çok teşekkür ederim...faydalı olmazmısın....
dua gerçekten güzelde dediğin gibi çocuğun oğlan olsun a bende bozulmuştum...ilk okuduğumda bunu anlamıştım:))bala kelimesini biliyorum ve ondan yola çıkarak az çok tahmin etmiştim...ama söylediğinde çok haklısın..savaşacak asker sebebiyle...bu açıklama biraz daha sıcak bakmamı sağladı :)...

linke tıkladım ancak yasaklı ya youtube o nedenle açılmıyor ama başka bir yolunu biliyorum ve o şekilde deneyip mutlaka dinleyeceğim...tekrar teşekkürler güzel paylaşımların için....

öpüyorum sevgiler...
 
ben bir de bu tatarca kelimeleri neden anlamıyorum diye ciddi ciddi bozuluyorum...
yani genel olarak kullanılan kelimeleri biliyorum ama bu kadar detaya inince bilemiyorum işte...

yıllar önce esk. kırım derneğinde aktifken daha yoğundu tabi bilgilerim bilmediklerimizide birebir öğreniyorduk...ama şimdi etrafımda tatarca konuşan yok...en büyük etken eşim tatar değil tabi zamanla bildiklerimde köreliyor...eskiden tatar köylerimizde görürdüm küçücük çocuklar bile tatarca konuşurlardı nasıl hoşuma giderdi şimdi hala öylemidir acaba..hiç köy bağlantımızda kalmadı...


karmen bostorgay türküsünü bilirsin mutlaka ben o türküyüde çok severim...tatarca türküleri dinleyebileceğim bildiğin bir site varmı??
 
X