Benimki şarkı söylemiyor ama aynı oranda laf dinliyorDemek ki bu zamane çocukları hep aynı şarkı söylemeye de başladı benimki sizinkinde de var mı ? Ama bunun yalnız olmakla alakası yok kesinlikle keşfettim.Ben daha kreşe başlatmadım ama kuzenleriyle ya da komşu çocuklarıyla bir araya geldiğinde de bu konuşma ve anlatma hızı hiç değişmiyor.Sadece ben arkadaşlarımla bir araya geldim mi biraz susuyor oyuncaklarınla oynamak ister misin dediğimde sizi dinliyorum diyor ve biraz zaman sonra yine bizi susturup konuştuklarımız hakkında bir şeyler anlatmaya başlıyor.
Benimki şarkı söylemiyor ama aynı oranda laf dinliyorYalnız büyüdükçe o laf dinlemeler çok tehlikeli olabiliyor dikkat edin. Bir arkadaşım cenaze için benim şehrime geldi. Kızım boyama yapıyordu odada, ben sinirlendim arkadaşımın başına gelenlere dedim ki senin sülalen manyak , yeter artık falan. Aradan 4-5 gün geçti, arkadaşım gitti falan, kızım eşime dedi ki teyzemin sülalesi manyakmış. Ben şok kv hakkında konuşurken odada olmasın aman
aynı benim kızımKızım 4 yaş 3 aylık. Temmuz başına kadar kreşe gidiyordu. O zamandan beri tatilde. Çiftlikte ailemin yanında kalabalıktaydı, bizimkiler dediler ay ne muhabbet maşallah hepimize yetiyor diye. Okulda öğretmeni de sürekli şikayet ediyordu çok konuşuyor diye. Şimdi 3 gündür yalnızız babamız şehir dışında iş için, bugün migrenim tuttu artık. Susmuyor , asla susmuyor. Ama öyle heyecanımı anlatayım, hayatı paylaşayım, soru sorayım falan değil herşeyi konuşuyor ve hepsini cevaplamamı istiyor, cevaplamazsam milyar kere anne diyor ,çıldıracağım.
Örnek vereyim. İbi seyrediyoruz. Neden oraya gidiyorlarmış, niçin gitmek istemişler diyor bilmiyorum anneciğim beraber izleyip göreceğiz dedim. Neden kapı kahverengi, ayağını içeri koydu, ama kız geldi, bak kıza ne dedi , kızda güldü, güldü di mi anne , güldü evet diyor. Herşeyi söylemek zorunda değilsin hayatım bende görüyorum diyorum. Anne bak kaplumbağa geldi, o da gelmek istedi, gelsin di mi anne diyor, gelsin kızım diyorum. Konuştu,bak güldü, gülen kaplumbağa, kaplumbağa gülmez ki , neden güldü ,çünkü çizgi film diyor. Anneciğim düşündüğün herşeyi söylediğin zaman çok ses oluyor diyorum. Hiç aynen devam ediyor.
Şimdi bunu sabah 8 akşam 9 yapın. Yemin ederim çıldıracağım. Kendimi kasmaktan migrenim tuttu. Aldım dışarı çıkardım dikkati dağılsın diye daha kötü oldu aman Allah'ım. Kedi yürüyor ,yürüdü, durdu, baktı, kulağını oynattı, yine yürüdü , durdu , kaşındı, oturdu, anne bak oturdu diyor. Herkesin yaptığı herşeyi söylüyor,kızım görüyorum demem anlam ifade etmiyor. Sohbet açmaya çalışıyorum sıkıldım bu konudan diyor. Oyun kurmaya çalışıyorum bu oyun sıkıcı diyor. Kesinlikle yalnız oynamıyor. Tablete bile yalnız bakmıyor. Çok sıkıldım aşırı sıkıldım diyor sürekli ama içeride de dışarıda da sıkıldım diyor. Aktivite yapalım diyorum evin içinde koşup kaçıyor . Ama kaçarken de konuşuyor. Bana yardım edin
Şimdi buradan gelen tavsiyeler avmde soft play alanına atıp kaçma, onunla çizgi film izlerken onun gibi sorular sormak, yaz okuluna yazdırma. Aslında büyüklere atıp kaçmakta baya iyi fikir ama benimkiler şehir dışında. Bunlardan başka iyi fikir gelirse sanada yazayım , kader ortaklığı sonuçtaaynı benim kızım
geçen ay level atlamıştı sabah uyandı ve asla susmadan akşam 5 e kadar konuştu imdaat demiştim artık
bu arada zamanla azalmıyor
geçenlerde meslek olarak öğretmen olmak istediğini söyledi neden dedim konuşmayı çok seviyorum boşa gitmesin anneeee dedi
Sizinkinin meslek tercihi güzel. Benimki anne baktım da en kolay meslek benzincide pompacılık biraz daha güzel prestijli meslek dersen de havalandırmacılık ikisi arasındayım dedi. En azından havalandırmacılık derken pilot olmak istiyor yavrum diye düşünmüştüm ki havalandırmacılığın uçaklara aşağıda gel gel yapanlar olduğunu anladım. Benimki zahmetsiz işler peşinde. 4.5 yaşından beri okuyor, onu durdurana kadar sayıyor, iki basamaklılar dahil topluyor çıkarıyor ama hayali pomapacı olmak.Şimdi buradan gelen tavsiyeler avmde soft play alanına atıp kaçma, onunla çizgi film izlerken onun gibi sorular sormak, yaz okuluna yazdırma. Aslında büyüklere atıp kaçmakta baya iyi fikir ama benimkiler şehir dışında. Bunlardan başka iyi fikir gelirse sanada yazayım , kader ortaklığı sonuçtaBenimki robotçu olacakmış, robot yapacakmış. Kimseyi bulamazsa onla konuşacak herhalde
Çok güzel bir betimleme imişKüçük oğlum için bir tabirim var benim ‘bir film düşünün, bütün karakterleri o seslendiriyor’, öyle bir konuşma yani
Gördüğü her şeyi, yaptığı her eylemi söze döker.
‘Geliyorum anne, koridordayım anne, yürüyorum anne, geldim anne, bak anne geldiğimi gör’ ve bu 4 metreyi geçmeyen 10 saniyelik sürede yaşanıyor.
Bazen kulak içi kulaklığımı takıp müzik dinliyor ve ona ‘evet annecim, hıhı’ gibi şeyler söylüyorum
Oyuncaklarıyla da konuşuyor, kendi kendine sıklıkla konuşuyor, uyurken de konuşuyor.
Çocuk konuşuyor yani, yapacak bir şey yok.
Çok tatlı yaaaaKızım 4 yaş 3 aylık. Temmuz başına kadar kreşe gidiyordu. O zamandan beri tatilde. Çiftlikte ailemin yanında kalabalıktaydı, bizimkiler dediler ay ne muhabbet maşallah hepimize yetiyor diye. Okulda öğretmeni de sürekli şikayet ediyordu çok konuşuyor diye. Şimdi 3 gündür yalnızız babamız şehir dışında iş için, bugün migrenim tuttu artık. Susmuyor , asla susmuyor. Ama öyle heyecanımı anlatayım, hayatı paylaşayım, soru sorayım falan değil herşeyi konuşuyor ve hepsini cevaplamamı istiyor, cevaplamazsam milyar kere anne diyor ,çıldıracağım.
Örnek vereyim. İbi seyrediyoruz. Neden oraya gidiyorlarmış, niçin gitmek istemişler diyor bilmiyorum anneciğim beraber izleyip göreceğiz dedim. Neden kapı kahverengi, ayağını içeri koydu, ama kız geldi, bak kıza ne dedi , kızda güldü, güldü di mi anne , güldü evet diyor. Herşeyi söylemek zorunda değilsin hayatım bende görüyorum diyorum. Anne bak kaplumbağa geldi, o da gelmek istedi, gelsin di mi anne diyor, gelsin kızım diyorum. Konuştu,bak güldü, gülen kaplumbağa, kaplumbağa gülmez ki , neden güldü ,çünkü çizgi film diyor. Anneciğim düşündüğün herşeyi söylediğin zaman çok ses oluyor diyorum. Hiç aynen devam ediyor.
Şimdi bunu sabah 8 akşam 9 yapın. Yemin ederim çıldıracağım. Kendimi kasmaktan migrenim tuttu. Aldım dışarı çıkardım dikkati dağılsın diye daha kötü oldu aman Allah'ım. Kedi yürüyor ,yürüdü, durdu, baktı, kulağını oynattı, yine yürüdü , durdu , kaşındı, oturdu, anne bak oturdu diyor. Herkesin yaptığı herşeyi söylüyor,kızım görüyorum demem anlam ifade etmiyor. Sohbet açmaya çalışıyorum sıkıldım bu konudan diyor. Oyun kurmaya çalışıyorum bu oyun sıkıcı diyor. Kesinlikle yalnız oynamıyor. Tablete bile yalnız bakmıyor. Çok sıkıldım aşırı sıkıldım diyor sürekli ama içeride de dışarıda da sıkıldım diyor. Aktivite yapalım diyorum evin içinde koşup kaçıyor . Ama kaçarken de konuşuyor. Bana yardım edin
Yok kızmıyorum zaten kesinlikle. Kızmamaya çalışmaktan migren oldum ama sorun şu ben onu kendi haline bırakırım o beni bırakmıyorÇok tatlı yaaaamaşallah çok zeki bir çocuk ondan bu kadar konusuyor, kızmayın arada kendi haline bırakın
Okumayı mı öğretsem acabaBenim oğluş 2 3 yaş aralığında böyleydi.
3 den sonra azalarak geçti.
Şimdi düşündüm de o kadar eskisi kadar yani soru sormuyor.
Bir de okuma yazma öğrendi, kitaplardan yada telefondan açıp okuyup dinlemeyi tercih ediyor.
Zaten sorduğu sorularda bilimsel çok da bilgim olmuyor, iyi oluyor yani
6 yaş bu arada, yani 1 2 sene daha sabır.
Offff bir ara ben kızım uykuya dalıncaAhanda bu enfes fikir, teşekkür ederim. Yarın götüreyim, bir saat durmaz bensiz ama yarım saat bırakabilirim. Gidip boş duvara karşı sessiz sessiz kahve içerim ,oohh mis
Kreşe ilk başladığında evden çalışıyordum. İşim olmadığı zaman durup öylece duvara bakıyordum, ne sessiz ne sakin ne güzel diyeOffff bir ara ben kızım uykuya dalınca
Boş boş tavanı izliyormuşum büyük kızım uyardı anne napıyorsun diye
Öğretmeyin. Zaten ilgisi ve yeteneği varsa kendi öğrenecektir. Benim oğlan ilk Scrabble ile birşey yazmıştı biz pek önemsememiştik hani ezberlemiş herhalde dedik. Harfleri sorduğunda dümdüz a be ce diye cevaplamıştık halbuki daha farklı öğretmek gerekiyormuş. Kendince bir taktik geliştirip öğrenecektir ilgisi varsa. Öğretmenlik yapan arkadaşlar varsa yazacaktır ama bize bu şekilde söylenmişti. Siz dahil olmayın okuma yazmasına soru sorarsa cevaplayın.Okumayı mı öğretsem acabaYok ya eminim ki bu seferde okuduğu herşeyi bana anlatır. Gördüğü duyduğu izlediği düşündüğü herşeyi anlatıyor , eskaza değişik bir şey okur yer bizi. Soru sormuyor sadece amacı öğrenmek değil, amaç konuşmak konu önemli değil.