Tuvalet Eğitimi Sorulariniza cevap verebilirim!

Bezi bıraktığımız andan başlayıp bugüne dek yaşadığımız sorunlar, altına kaçırma, tuvalet eğitimine dair herşeyin paylaşıldığı alandır.

umutlardunyasi

sydney
Kayıtlı Üye
10 Aralık 2007
288
7
96
- Yurtdışı
Selam arkadaslar. Meslegim geregi belki size yardimci olabilirm diye dusunuyorum. Yurdisinda kres egitimcisiyim. 0-5 yasina kadar bakim yapabilirim yetkim var.Bu ulkede(Sydney) egitim gordum ardindan calismaya basladim. Yaklasik 2senelik is deneyimim var halen de calisiyorum. Eger bu yas aralikllarinda 0- 5 yasina kadar sorularinizi yazarsaniz vaktim oldugunca ogrendiklerimi ve tecrubelerimle yardimci olmaya calisirim. Tesekkurler!

Selam arkadaşım, bende bir süre önce ordaydım. Benim sorum hakkında bilgini paylaşırsan sevinirim. Kızım 16 aylık ve 6 aylıktan başlayarak tuvalete oturttuğum zaman çişini veya kakasını hep yaptı. Ancak ben tedbiri bırakmayarak bezini hep bağladım. Bezini kontrol için her açtığımda muhakkak tuvalete tutuyorum ve eğer o anda tuvaleti varsa hemen yapıyor. Bazı sabahlar bezi tertemiz oluyor, gündüz uykularında ise bezini kirletmiyor. Her tuvalete tuttuğumda yapıyor olmasına rağmen genede bezi bağlı olsun olmasın ya tuvaletini altına yaparken ya da yaptıktan sonra "ıyyyy kaka" diyor. Ben fazla üstüne gitmiyorum ters tepmesin diye. Ancak ona nasıl tuvaletini yapmadan önce bunu söyletebilirim bunu çözemedim. Bazı arkadaşlar erken başladığımı söyledi. Evet erken başlamış olabilirim ama kızımın cildindeki problem nedeniyle bunu çabuk öğrenmesi gerekiyor. Önerilen herşeyi denedim ama fazla ilerleme kaydedemedim. Bilgilerini paylaşırsan sevinirim.

merhaba cnm,tuvalet eğitimi kaç aylıkta başlamalı?kimisi 1,5 diyor kimisi 2 kafamçokkarıştı bir de oyun grubu gibi kendi yaşıtları arasına ne zaman dahil olmalı?teşekkürler...

Canim kizini ALLAH sana bagislsin. Maasallah hakikaten tuvalet egitimine erken baslamis. Benim kreste bir bebek 8 aylik tan baslamisti ben en erken onu tanimisim:) . Kizinin cildindeki problem nedeniyle demissin. Yani krem yada pudra mutlaka suruyorsundur fayda veriyormu? Kizin su an 16 ayliksa fazla ustune gitmene gerek yok. Biz 2 yasinda baslamasini uygun goruyoruz. Ama daha erken olmasinda hic sorun yok.Cocugun kendini hazir hissemesi onemli. Kendisinin tuvaleti geldiginde soylemesi (kaldi ki illa bunu dile getirmeden yapmasada bazi hareketlerle de belli edebilir) icin birincisi artik normal bez yerine kilot gibi olan bezler varya ondan giydir (onun bir kilot oldugunu soyle bu kilot gibi bezler senin icin kolay olur yoksa kilot temizlemek elbette cok zor bu senin icin daha rahat) ve yine rahat indirebilecek kiyafetler giydirr ve ona artik buyuk bir kiz oldugunu tuvalete yapmasini her seferinde soyle ona acikla. Gelirse soyle kizim gibi yumusak konus, soylemesede sabirli ol,Ona yardimci ol tuvalette oyalanabilecegi seyler ver tabi eger sen goturmek istediginde gitmez ise.Bir kac dakika oturmasi yeterli..Kakasin geldigini eger sessizlesir bir kosee cekilirse anlayabilirsin :)hemen tuvalete otuttur.Ama sakin zorlama yasi henuz dolmamis. Ben inan 3 yasinda bir cocuk biliyorum. Annesi kilot gibi bez kullanmamizi istemiyordu. Sirf kilot kullanilsin diyordu.Cocuk gunde 3-4 defa kaka yapardi ustelik kiloduna. Sen benim halimi dusun:) O annenin anlamadigi cocuk 3 asinda olsada hazir degildi. Kaza yapinca kirletirse hic bir sey olmais gibi davran olsun yenisini takalim. Bir dahakine kizim tuvalete yapalim de. Eger bir gun yaparsa mutlaka onu ov ve hatta mufakatlandir. Mesela para bakimindan dusuk seylerle. Mesela bir odul damgalari vardir gecici dovme gibi(kelebek seklinde, cicek seklinde). onlarla. Sen bunlari dene eger ise aramassa tekrar baska ekilde deneyelim. Bol sanslar:))

Sevgili DANDINI28. Bu cocugun kendini hazir hissetmesine bagli ama en uygun yas tuvalet egitimi cin 2 yasidir. Cunku cocuk artik kavramlari daha rahat algilar konusur kendini ifade etmeye baslar. Yani acele etmeye gerek yok. Ama 1 bucuk yasinda altini bezlemeye devam edip tuvalete otutturup hic bir sey yapmasada kasiklarinin gelisimi icin iyi olur. Cok korkarsa zorlama, daha sonra belki... 2 yasinda tuvalete otutturmaya devam eder ve artik kilot gibi olan bezler giydirilebilir.
Cocugun oyun gurubuna dahil olma yasi bebeklik yasidir, taa o yastan her zaman yasitlariyla oynayabilir. Gozetim altinda. !

Sevgili arkadaşım, yazdıklarından ötürü çok teşekkür ederim. Yavrumun egzama olan cildi bez bağlıyken dahada artıyor. Çok ama çok kısa süre bile kalsa çişli bezi üstünde, hemen cilt tahriş oluyor. Tahriş olması için bezinin illa kirli olmasınada gerek yok. Doktorunun ve burada bir arkadaşın önerdiği hiçbirşey fayda etmedi malesef...
Benim miniğim kakası geldiği zaman benim onu görmemi istemediği yere saklanıyor illaki, ancak ben onu yakalayıp tuvalete götürene kadar azıcık ucundan göndermiş oluyor:)...
Küçük hanıma asla kızmak yok zaten. Çocuğum daha 2-3 aylıktı bensiz asla yalnız durmaz ve hep benimle bir yere gider gelirdi (wc dahil)... Bu şekilde zaten onun tuvalete yaptığını keşfettim. En azından klozetin neye yaradığını biliyordu ve her seferinde yapıyordu ve hala yapıyor. Dediklerinin hemen hemen hepsini denedim canım ancak şimdiye kadar pek bir sonuç alamadım. Her tuvalete yaptığında good girl, aferin diyorum ve alkışlıyorum. Ama bir yerde bir hata yapıyorum sanırım((...

Son düzenleyen: Moderatör:
merhaba benimde bir sorum vardı. Benim kızım 21 aylık tuvalet eğitimine başlamak istiyorum ama malum kış, birde ben çalışıyorum kızıma annem bakıyor. Annemde kilolu olduğu için hareketleri kısıtlı. arkadaşlarımın 4-5 yaşındaki çocuklarından tuvalete girdiğini görünce benim kızımda tuvalete gitmek istedi ve bizde 3-4 aydır ara ara tuvalete götürdük. Şimdi 1-2 haftadır büyük tuvaleti geldiği zaman tuvalete gitmek istiyor ve tuvalete büyük çişini yapıyor. Ama lazımlığa yapmıyor tuvalete tutuyoruz. Benim sorum çiş eğitimine başlayayım mı? Birde klazete aparat alsam değişiklikden dolayı çiş yapmaktan vazgeçermi? Şimdiden çok teşekkür ederim yardımlarınız için. Herkeze kolay gelsin.

Sevgili CATERPILLAR. Egzama problemi varsa oncelikle gecmis olsun. Belki bunlari bliosundur ama genede ben paylasim seninle...
Egzama buyuk olcude alerjik nedenlere baglidir. Belli bir maddeye alerjisi var ise o madde ile yeniden karsilastiginda egzama belitilerine yol acar. yani doktora gidip neye alerjisi olgunu bulma imkaniniz oldumu. Ornegin benim kresimde egzama hastaligi olan bir cocuk var. Inek sutu, yumurta, kirmizi et yasak yoksa egzamasi aziyor. Cocugun o kadar siddetleniyo ki canim uyuyamiyo kasimaktan kaniyor. Belki neye alerjisi oldugunu biliorsundur ama bilmiorsanda ogren. Mesela kullandigin beze alerjisi var olabilir. Gene kendi calsitigim yerden biliyorum bircok cocuk baska cocuklarin kullandigi altini degistirirken kullanilan sileceklerden kullanirsa tahris oluyor cok kotu. Yani belki doktor acaba buna yardimci olabilirmi ne dersin? (Cilt Doktoru)
Onun haricinde sadece bilsende tekrar edeyim. Egzama kisilerin fazla banyo yapmasi iyi degildir.Haftada 3 defadan fazla yaptirmamaya ozen goster. Banyodan sonra cildi cok iyi durula ve ozel kremli sabunlardan kullan.Cildi tahris etmemek icin ilik su kullan.Ic camasirlari ve gisiileri dogal elyaflardan uretilmis olmalidir(pamuklu) Camasirini yikarkene yumusatici kullanma ve durulamainda camasirda kesinlikle uzerinde deterjan kalmamasina ozen goster. BEDEN BAKIMINDA VE TEMIZLIGINDE KULLANILAN TUM URUNLERIN ALERJI TESTINDEN GECIRILMIS OLMASI GEREKIR.Meslal bebek bezi.Kolay gelsin canim...

Eline sağlık çok güzel yazmışsın arkadaşım. Özel kendi doktoru teşhisi egzama olarak koymuştu ve sonra bende çok ünlü bir cilt doktoruna götürdüm. Senin konuda belirttiğin herşeyi denedik ve sebep bulmaya çalıştık ancak hiçbir çözüm bulamadık. Kızım bu konuda babasına çektiği için çok şaşırmıyorum.
Vücudundaki egzamayı bir şekilde aza indirgemeyi başardım ama poposunda olanın malesef hiçbir şekilde çözümünü bulamadık. Ne kadar doğal olursa olsun temizleme mendili kullanmıyorum. Zaten kullandığımda tahriş oluyor. Tahrişi azaltmanın tek yoluda suyla yıkamak. Küçük hanım poposu açıkken poposunu kaşıya kaşıya bir hal oluyor. Tek çarem ıyyy kaka lafını tuvaletini yapmadan önce söylemesini sağlamak.
Yardımların için çok teşekkür ederim. Bu arada orada PR alabildinmi? Allah yardımcın olsun...

Sevgili Safa83. Kizinin tuvalet egitimine baslamak icin hazir hissediyorsan tabiiki baslatabilirsin. Cocuklarin ozellikle cisini yapsada kakasini yaparken tuvaletten korkarlar ama senin kzin tam tersine kakasini yapiyormus. Yani tabiiki baslatabilirsin hazirsa. Tuvalet aparatini degistirmek icin sana kalmis ama cocuk icin tuvalete bir basamak alman lazim boylece tuvalete rahat erisir kendini daha guvenli hisseder. Ona ovgu yapmayi unutma!

Kakasini yapmadan once soylemesi icin, oncelikle sabir ol ve zorlama. Cocuğun tuvalete girmemesinin sebebini anlamaya calismak mesela, tuvalet ortamının soğukluğu, aydınlatma şartları, tuvaletin ev içerisindeki yeri, kizinin yaşadığı beden sağlığına ilişkin durum, annenin-babanin dikkatini çekme, utanma vb. sebepler çocuğun tuvalete girmesini engelliyor olabilir.Eger hicbir sorun yoksa bir takim oyunlar yada anlasmalarla tuvalete girmeye ikna edilebilr.Saati yakından takip et. Erişkinlerin çoğu gibi pek çok çocuk düzenli idrar yapma ve dışkılama zamanı vardır. Kizinin buna benzer bir düzeni olup olmadığı sapta ve bunu kullan ama sanırım saptamaya çalışırken kücuk kazalar olacakir Mesela senin tuvalet ihtiyacin oldugunda cocugunun yaninda dile getir.Ihtiyacini giderince bunun ne kadar yararli oldugunu onun anlayabilecegi sekilde dile getir.Bu arada PR ni aldinmi demissin Public Relations imi kasdettin yoksa PERMANENT olmayimi?

Permanent olayından bahsetmiştim canım.
Tuvalete kızım çok rahat giriyor veya oturttuğum zaman yapıyor bununla ilgili hiçbir sorunum yok. Ancak 5 dk da 1 veya yarım saatte 1 tuvaletini yapabiliyor. Bunun hiç bir düzeni yok malesef((...Sadece söyleme olayını çözemedik, Kakasını görünce falanda ıyy kaka diyor. Bunu nasıl öğrendi onu hiç çözemedim...Neyse canım sagol. Küçüğümün uyku vakti:)))...

:gitme:slm umutdünyası benim kızım da 3 yaşını bitirdi ama altına kaçırıo çişini napmalıyım çişe ilk alıştoıgı zamanlarda hiç kaçırmıodu ne gündüz ne gece nasıl bi tavrım olmalı şaştım kaldım güzelce konuşuyoruz bidaha kaçırmicam dio ama gene aynısı oyuna dalıyo sölemio ben diyorumki hadi tuvalete gidelim bana yok çişim dio ama kaçırıo biliyorumki çişi var o an için inkar edio( çok üzgünüm napıcam

Evet permanent oldum canim. ALLAH kolaylik versin. Zamanla kucugumuz ogrenecektir daha cok erken. Sikma canini sabir...Sen burda hangi sehirde bulundun canim?

Sevgili HUZUNMELEGI.Gündüz idrar kaçırma biraz daha karışık ve çok ayrıntılı tetkik ve tedavi gerektiren bir grup hastalık. Bu sorunu yaşayan çocuklarda özellikle 2 yaşından sonra dikkat edilmesi gerekiyor.Başta gelen nedenlerinden biri, mesaneye gelen sinir liflerinin mesaneyi yeteri kadar idare etmemesi. Yani bu durum belli bir zaman cok devam ederse doktora basvurmanda fayda var.Eger bir sorun yoksa psikolojik olabilir.

Evet permanent oldum canim. ALLAH kolaylik versin. Zamanla kucugumuz ogrenecektir daha cok erken. Sikma canini sabir...Sen burda hangi sehirde bulundun canim?
Ohh çok sevindim.Hayırlı olsun senin için...
Ben senin bulunduğun yerdeydim canım. DarlingHurstde kaldım 1 sene. Çok güzel bir ülke ancak ülkemize çok uzak malesef... Acil bir durum olsa ulaşamıyorsun. Daimi olarak kalsakmı kalmasakmı çok tereddüt ettik eşimle ancak biz orada mutlu değildik. Ama sakın sen gelme! Hayatın eminim orada daha güzel olacaktır.
Bu arada eğer orada türk arkadaşların varsa eminim senle ortak tanıdıklarımız çıkacaktır:)...

çok teşekkür ederim arkadaşım saol durum ciddimi diyosun yani
( bayagı oldu götürsem ii ederim çok teşekkürlera.s.:1hug:

Bu ulkeden sikildim. Hakkini yemeeyim cok guzel hayat standartlari yuksek ama ben ailemi cok ozluyorum. Geri donmeyi dusunuyoruz. Maalesef ilerde(

benm kzıımda 27 aylık. ele avuca sıgmayan cınsten. renklerı az cok bılıyor. 10a kadar sayıyor. akrabalık ılıskılerını bılıyor amca kızı dayı oglu vs.. verdıgı cvpler direk dumurluk şeyler :) babanesı bakıyor saolsun cok guzel ılgılenıyor. bızımde tuvalet alıskanlıgımız yok. yanı şöyle yok;gündüz söylemıyor, gecenın 3ü 5i demıyor çişim geldı dıye uyandırıyor. bende uyku sersemlıgıyle bezıne yat deyıp devam edıyorum. nolcak bu ısın sonu bılmıyrum ve bırde emzik problemımız var.YARDIIIIIIIM mafoldumben

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…