Son zamanlarda yaşadığım sıkıntılar üzerine bir dertleşme

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

mrseva

Ursula K. Le Guin
Pro Üye
3 Mart 2025
106
219
18
Merhabalar herkese. Son zamanlarda içimi sıkan bazı durumları anlatmak istiyorum. Biraz uzun olabilir; şimdiden sabrınız için teşekkür ediyorum.

"Eşim" diyerek hitap ettiğim kişi ile birkaç senedir ailelerimizden uzak bir şehirde yaşıyoruz. Devlet nezdinde resmi bir evliliğimiz yok. Evliliğin gerektirdiği tüm sorumlulukları paylaştığımız; hayatı birlikte omuzladığımız bir düzen kurduk. Bu yüzden birbirimizi hayatlarımızda manen "eş" olarak konumlandırıyoruz. Gönlümüzden geçen bir organizasyon ile birlikteliğimizi resmileştirmeyi istiyoruz ancak bunun için maddi olarak, her şeyi sıfırdan inşa etmeye çalıştığımız hayatımızda uygun koşulları oluşturmaya çabalıyoruz.

(Yazının ilerleyen kısımlarında, konunun içeriğiyle size bir karışıklık hissettirmesini istemediğimden, "birlikte olduğum kişi" ifadesini kullanacağım.)

Yaşam standartlarımızı yükseltmek adına hedeflerimiz vardı. Bu hedefleri gerçekleştirdikten, belirli bir birikim oluşturduktan sonra resmi nikah yapmayı, hayalimiz olan ülkeleri keşfetmeyi ve zamanla çocuk sahibi olmayı istiyorduk. Ancak iş, taşınma, sağlık ve bazı özel problemlerin peş peşe gelmesi bizi maddi olarak epey eksiye düşürdü.

Yüklü bir borç miktarına sahibiz. Mevcut düzende, git gide eksiye düştüğümüz o dönemden çıkmıştık; ödemelerimizi yapabiliyorduk. Ta ki son iş yerimden de küçülmeye gitmeleri sebebiyle çıkarılacağımı öğrenene dek. İşte bu haberden sonra üzerime bir ağırlık, mutsuzluk çöktü. Hayatımızın o "çekirdek aile" olma evresine geçmemize çok az kalmışken; zaten hayallerimizi, planlarımızı ertelemek zorunda kalmıştık. Şimdi daha da ertelememiz gerekebilirdi. Problemlerin üst üste gelmesi beni çok yordu. Birbirimize olan sevgimiz ve hedeflerimize er ya da geç ulaşacağımıza olan inancımızla ayakta durmaya çabalıyoruz ancak sürekli bir mücadeleyle geçen bu döngü son zamanlarda gücümü tüketiyor.

Ailelerimiz maddi olarak destek verebilecek durumda değil. Onlara elimizden geldiğince biz destek olmaya çalışırdık. Bu süreçte onların bize sundukları çözüm önerisi ise; nikah töreni yapmak ve gelecek takılar ile borçları kapatmak. Zamanında verdikleri takıların bize de aynı şekilde verileceğini varsayıyorlar.

Kulağa çok pragmatik bir yol gibi geliyor ve aslında hiçbir akrabanın dahil olmadığı, oldukça sade, sevdiklerimizle olan bir organizasyonu uygun buluyordum. Ancak şu anda daha farklı düşünmeye başladım. Böyle bir fon oluşabilirse ve içinde bulunduğumuz bu girdaptan çıkmamızı sağlayabilirse bu bizim için iyi olabilirdi.

Ancak birlikte olduğum kişi bu konuda kararsız ve olumsuza daha yakın. Öncelikle şu anki durumumuzda oldukça riskli bir karar olacağını, takıların aynı şekilde geri geleceğinin bir garantisi olmadığını, bu organizasyonu böyle bir beklentiyle yapmanın huzursuz hissettireceğini, o anın tadını çıkarmak yerine takı gelecek mi gelmeyecek mi konusuna odaklanmak istemediğini, bu nikahın masraflarını karşılayabilmek için bir kredi daha çekmenin akıllıca olmayacağını düşünüyor. Maddi olarak rahatladıktan sonra nikahımızı içimize sinecek şekilde organize ederek, yeni bir borca girmeden yapmamız gerektiğini savunuyor.

Bu konuyu çok düşünüyorum. Sabırlı olmak ve her şeyi uygun zamanına bırakmak mı daha doğru yoksa bu sıkıntılardan çabucak kurtulmanın yollarını aramak mı? Borç yükünden kurtulmak için görmekten hazzetmediğim insanların doluştuğu bir törende kendimi misafir gibi hissetmek mi yoksa biraz daha dişimizi sıkıp her şeyi istediğimiz gibi organize edebilmek mi? Aklım, duygularım, isteklerim karışmış durumda.
Aceleyle ve oldukça kısıtlı şartlarda, gönlümden geçmeyecek bir organizasyonu heves kırıklığıyla ben de yapmak istemiyordum ancak yukarıda da söylediğim gibi, ziyadesiyle yoruldum. Hayata olumlu bakan, enerjisini düşürmeyen, daha iyiye gitmek için çabalamaktan vazgeçmeyen biriyken; umutsuzluk içine düşmüş hissediyorum ve son günlerde kendimi hiçbir şeye veremiyorum.

Birlikte olduğum kişiyi çok seviyorum. Yıllardır birbirimize olan bakışımız, birbirimizi sevme biçimimiz hiç değişmedi. Birbirimize yoldaş olduk; en zor zamanlarda, en güzel zamanlarda. Benim için anlamını ve yerini bu kelimelerle tarif edebilirim size. Ancak son günlerde, aynı evin içinde ayrı vakit geçirir hale geldim. Kimseyle sohbet etmek içimden gelmiyor. Telefonlara bakasım gelmiyor. Kendime dahi bakmakta zorlanıyorum. Ne yediğim yemeğin tadı var; ne de yemek yiyecek halim. Tam anlamıyla depresyon belirtilerini yaşıyorum özellikle birkaç gündür. Kendimi toplamak, gücü yeniden elime almak için yoğun bir çaba sarf ediyorum.

Nikah konusu hala gündemimizde ve henüz net bir karara varamadık. Kendi problemlerinden kolaylıkla bahsedebilen biri değilim. Bu yazıyı yayına almadan önce çok düşündüm. Farklı görüşleri almanın faydası olabileceğine inanarak paylaşmaya karar verdim.

Umarım her şey tekrar yoluna girer ve burada sizinle daha güzel gelişmeleri de paylaşabilirim.
 
Nikah töreni kredi çekmeyi gerektirecek bir tören değil ki.
 
Birlikte yaşıyorsunuz, halihazırda tutulmuş bir ev var, eşyalar var. İşin zor kısmı zaten hallolmuş. Nikah işini niye gözünüzde bu kadar büyüttünüz anlamadım. Evet küçük bir organizasyon ve nikah takılarla gayet de karşılanır. Bana sevgilinizin söyledikleri bahane gibi geldi.
 
Borç gerçekten insanı depresyona sürükleyen bir şey...organizasyon konusunda da ikiniz de haklısınız,o istememek de siz acaba işe yarar mı demekte... borç ne kadar,neye yapıldı bu kadar borç..harcamaları minimuma indirip direk maaşları borç kapatma,sizde işten ayrilirsaniz hemen başka bir iş bakma şeklinde ilerlemekten başka çare yok..Hatta kira falan veriyorsanız aile evine taşının
 
Bu arada bu ara minimum bütçeyle nikah reelsleri aktif baya oralardan destek alabilirsiniz 3 bin liraya kapatıyorlar nikah olayını
 
Anladığım kadarıyla hayatınızdaki kişiyle birlikte yaşıyor/aynı evi paylaşıyorsunuz. Ailelerinizin de bu durumdan haberi var. Nikah için size baskı yapmıyorlarsa eşinizin düşüncesini ben mantıklı buldum. Nikah olunca ne olacak ki ya da olmasa ne olacak ki? Düğün organizasyonu için kredi çekmek bence de mantıklı değil. Sade bir nikah organizasyonu yapabilirsiniz eğer istiyorsanız. Fakat insanlar takıyı genelde düğünde takarlar, nikaha ne kadar takı gelir bilemem. O beklentiyle yapmayın yani kesinlikle. Bence mutluysanız böyle devam edin. Biraz daha rahatlayınca nikah, düğün ne istiyorsanız yaparsınız. Gördüğüm kadarıyla eğitimli, okuyan, kültürlü de bir kadınsınız. Aile baskısı da yoksa bu şekilde devam edin derim ben.
 
Bence uzaktan bir bakin yasadiginiza
Erkek arkadasiniz is ciddiye binince turlu bahaneler siralamis
Nikah icin ne kredisi yahu?
Bu arada bizim toplum tuhaftir etrafta uzun zamandir birlikte yasadiginizi bilen coksa
Taki gelmeyebilir taki için organizasyon fikrini cok yansitmayin kimse yutmaz ztn evli gibiler der takiyi kisar dugun salonu masrafi basiniza patlar
Borca gerek yok niyeti olan adam nikah yapar gelen taki ztn gelirdi cok garip yasadiklariniz
 
Dugun degilde nikah organize edecekseniz cok bir masrafi olmaz lakin (dugun ya da nikah farketmeksizin) altinlar umdugunuz gibi gelir mi emin degilim, zira kucuk altin 7 bin liralari zorluyor, bilezik desen en dandigi dahi 30 bin liralari geciyor.

Ne kadar eksidesiniz bilmiyorum da is bulmak sanki daha kolay bi secenek gibi geldi bana.
 
ben anlayamadım. evlenmek isteyen belediyenin nikah salonunda bir imza atıp geçebilir. öyle bir anlatmışsınız ki, sanki evlenebilmek için ikinizden birisinin yıllarca kanla beslendikten sonra haftalarca aç bırakılan aslanların kafesinden sağ çıkması gerekiyor. bu ne saçma bir drama olmuş.
 
Kredisiz basit birşey yapıp takı toplayabilirseniz en mantıklısı bu olur. Bizim düğün kaç sene önce oldu, o zaman bile beklenen şeyler gelmedi. Bu konuda sevgilinize hak veriyorum. Kredi çekip kapatamazsanız daha da borçlanırsınız.
 
Bi yaştan sonra aynı evde yaşayıp karı koca olmamak bana saçma geliyor her türlü evlilik sorumluluğu var borç dahil evlilik yok. Ben de 3 sene beraber yaşadım öyle evlendim ama bizde öğrencilik vardı. Bu yaşımda yaşamazdım.
Öğrenci evinde yaşamaya devam ettik. Borçsuz hayat diye bir şey zaten yok. Normal insansan ev araba hep borç. Her şey borç. Biri biter diğeri gelir. O evde sizin kadar sorumluluğu yoktur. Elini taşın altına koysun. Öğretmen evi vs ucuz oluyor düğün için. Borç ne borcu
 
Son düzenleme:
Cok doğru demişsin. Hadi baştan ev kurmak gerekse, düğün dernek hayali falan olsa anlayacağım biraz. Bir randevu ,iki imza. Ayrıca sadece nikahla evlenen o kadar insan var ki artık. Kimse vah vah, tüh tüh falan demiyor yani. Gayet normal bir durum. Takacak olan gelip nikah dairesinde takıyor takısını.Neyin cabasindalar senelerce ben de anlayamadım. Adam iyi bahane bulmus gibi geldi
 
Öncelikle yaşınız kaç . İş yerinizden tazminat aldınız mı yada yatıracaklar mı?Eğer yaşlarınız tutuyorsa evllik kredisi alabilirsiniz devlet desteği ile faizsiz 2 yıl sonra ger ödemeli oluyor? Olmasa bile şuan zaten düzeniniz var . Normal belediyede nikah yapın . Masrafa gerek yok siz beyaz bir elbise giyersiniz o kadarını ailenizde yapar yani. Ordan takı gelirse borçlar kapanır. Daha sonra rahatlayınca istediğiniz kutlamayı arkadaşlarınızla yapabilirsiniz. Hayatınızda ki kişiyle de böyle konuşun. Yani nikah yapınca zararlı çıkmayacaksınızz . Belki bilezik takamayabilirler ama küçük altın para illaki gelir. O yüzden karamsar olmanın bir anlamı yok. Nikahtan sonra da iş bakarsınıZ
 
Merhaba, ben olsam nikah salonunda en ucuzundan bir nikah organizasyonu yapar, gelen takılarla da finansal iyileşmemi planlardım. Belki çok bir para olmaz ama yine de işe yarar bir meblağ olacaktır diye düşünüyorum. Düğüne bu kadar anlam yüklemek bana göre değil. Hayalimdeki gibi olmasına gerek yok çünkü bir düğün hayalim yok. Üç saatlik rüya gibi bir düğün yerine bir haftalık rüya gibi bir tatili ya da orta vadede yaşam kalitemi yükselten başka şeyleri tercih ederdim. Ama tabii bu çiftlerin birlikte alacağı bir karar. Asgari müşterekte buluşmanızı umarım.
 
Nikah töreni kredi çekmeyi gerektirecek bir tören değil ki.

Tüm sevdiklerimiz, tanıdıklarımız, ailemiz çok uzak bir şehirde. Nikah yapmak elbette zor değil. Ancak eğer bunu takılar ile borçlarımızı kapatmak için yapacak isek, töreni orada organize etmemiz gerekiyor. Yolculuk, orada konaklayacağımız süre, hazırlıklar belirli bir masraf anlamına geliyor bizim için. Bunun içinde kredi çekmek zorunda kalacağız. Öyle bir durum ki; kredinin onaylanacağı dahi kesin değil.
 
Konu içeriği ve uzunluğuna bakınca 35+ yaşta olduğunuzu düşünmüştüm. 28 yaşında gencecik bir insanmışsınız halbuki.
 

ulaşım masrafı + belediyeye nikah işlemi için gereken tutar.
 
Konaklamayı kendi aile evlelerinizde yaparsınız. Yaşadığınız şehirde nikah yapmaktan tek ekstra masrafı 2şer tane gidiş dönüş otobüs bileti olur. Onun dışındaki her şeyi kendi şehrinizde yapacağınız nikah gibi yapabilirsiniz. Otobüs bileti için de kredi çekmezsiniz diye düşünüyorum. İnanılmaz dramatize ediyosunuz olayı.
 
Siz 28 yaşındaymışsınız, erkek arkadaşınızın da size yakın yaşlarda olduğunu varsayıyorum. Kredi çekmek yerine: çalışıp, para biriktirin. Gelip gelmeyeceği belirsiz takılar üzerinden hesap yapmayın.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…