Hala lise mezununa cahil diyemezsiniz diyenler var görüldüğü üzere. Okuduğunu anlama konusunda çok yetersiz bir yerdeyiz.
Lise mezununa da cahil derim, üniversite mezununa da cahil derim, doktoralısına bile derim yeri geldiğinde, cehaletini ortaya seriyorsa eğer. Kimse kusura bakmasın. Alfabeyi bilmeyen, basit dört işlemi zihinden yapamayan, milli bayramların tarihlerini, neden milli bayram olduklarını, belli başlı savaşları vs bilmeyen insan cahildir. Bunun aması, fakatı yok.
Ben şu an bire bir çalışıyorum çocuklarla. Ama 20-30 kişilik sınıflarda da çalıştığım oldu. Hepsine özel ilgi göstermek, öğrenme biçimini anlayıp ona göre bir yol çizmek mümkün değil kalabalık sınıflarda. Şu an onu yapabiliyorum mesela. Bir çocuk milli eğitimin uygun gördüğü yöntemle okuma yazma öğrenemiyorsa (ki benimkiler çoğunlukla öğrenemiyor) hop diğer yönteme geçiyoruz. Olmadı başka şeyler deniyoruz. O çocuk okuma yazmayı öğrenene kadar uğraşıyoruz. Ama bu normal okullarda mümkün değil. Orda aile desteği, öğrencinin çabası giriyor devreye bir yerden sonra. Yeni nesil zaten biraz tembel, hep hazır bekliyorlar her şeyi. Çaba sıfır, öğrenmeyi bilmiyorlar genelde.