Valla son üniversite sınav sonuçlarını o sonuçlarla adamların girdiği bölümleri görseniz aklınız durur. Adam hiç fizik kimya sorusu yapmadan bu bölüme öğrenci oluyor. Baraj kalktı baraj kontenjanlar boş kalıyor. Okula giriyor bir şekilde bitiriyor eğitim zaten kalitesiz. Konu sahibinin sorduğu soruları bilemeyen onlarca üniversite mezunu var yani sınav sonuçlarına göre.Burada sıkıntı aslında üniversite eğitimi almaması gereken bir sürü insanın üniversite eğitimi alması. Bir diploma adamı cahil ya da eğitimli yapmaz meslek sahibi yapar. Hoş alınan eğitimin kalitesizliği yüzünden o diplomalar da çöp oluyor ya neyse. Bir insan eğer kendi hayatını kazana biliyorsa, toplum içinde başkalarına saygı duyarak yaşamayı öğrenmiş ise, okuma yazması varsa kendine yetecek kadar aritmetik biliyorsa gerisi kendi hayatıdır. Hayır şuradaki yazılanlara bakılınca bizim üniversite mezunları bu kadar fazla iken toplum ahlaki ve akademik açıdan neden bu kadar yerlerde diye sorarlar adama? Kitap okuma oranı dipte. Kaliteli dünya da kabul gören üniversite neden yok? Adam üniversite okumuş ancak daha Fransız devriminin ama dinamiği hadi onu geçtim bizim dinimizin temeli olan eşitlik ilkesini bile içine sindirememiş. Hala öğretmen olanlar yazıyor ben neden işçi ile aynı parayı alıyorum diye? Bu mu yani medeniyet. Bir kere bir öğretmen asla düz işçi ile aynı parayı almıyor, düz işçinin aldığı para asgari ücret. Usta işçiler öğretmenlere yakın hatta fazla alabilir ancak onlarda üretimde fark yaratandır. Senelerce düz işçi olarak emek verip iş öğrenmen, asgari ücretle sürünmen gerekir. Kaldı ki bir işçi en az günde sekiz saat ki iş davaları da alan bir avukat olarak söylüyorum sekiz saat çok nadirdir genelde 9-10 saat fiziksel efor sarf ederek o ücrete hak kazanır, sen günde dört beş saat ders anlatarak, o hafta da bir gün tatil ya yapar ya yapamaz, sen iki gün tatil yaparsın. Dünyanın tüm gelişmiş memleketlerinde de durum budur. Gurbetçi arkadaşlar yazarsa sevinirim. Usta bir işçi ile bir öğretmen maaşı arasında öyle uçurumlar yoktur. Sadece emek farkı vardır. Toplum barışı böyle sağlanır. Hele hele bizim toplumda olduğu gibi insanları mesleğe göre küçük görmek, mavi yaka çalışana parya muamelesi yapmak, üç kuruşa kendine hizmet etsin diye beklemek asıl cehalet.
İyide annenizin aldığı eğitimin çeyreği kadar eğitim veren kaç liseyi geçtim üniversite var. Lisedeki yetersiz eğitim üniversite için Anadolu'nun küçük bir ilinde dört yıl yaşayıp, doğru dürüst gittiği alanda prof., doçent yüzü görmeden,dil bilmeden kantinde kafede gün doldurarak okuduğunda entelektüel patlama mı yaşanıyor? Bugün bütün meslek örgütleri tıp dahil yeni mezunların yetersizliğinden dertli. Bırak entelektüel alt yapıyı alanı olan mesleği bile yetersiz öğreniyor insanlar. Kaldı ki burada öğretmen olduğunu belirten insanlar toplumda çocukları sınıflamış kast sistemi kurmuş, çocuğu babasının mesleğine göre sınıflamış, babası işçi çocukla çocuğun görüşmesini kötü birşey olarak anlatıyor. Bu kişi öğretmen olduğu sınıfta nasıl eşitlik sağlayacak acaba. Bu mu yani eğitimli insan davranışı. Millet olarak bugün bu hale birazda güya bu eğitimli olduğunu sanıp, milleti küçük görüp ezmeye çalışanların suçu.