savas cikacagina eminsen arabayi ne yapacaksin? sanki ulkeden arabayla cikabileceksin. ayrica deprem olur banka coker diyorsun. savas olsa banka sana parani verecek mi???
benim rus eski sevgilim tüm birikimini doviz yapip bankada biriktirirdi. savas ciktigi gibi ambargo geldi. bankadaki parasi bankada duruyor. ne yollar denedi. hatta 5000-5000 bana gondermek istedi guvendiginden. o para da oyle sıkıştı kaldi geri alamadi. bak kac sene oldu kaldi parasi.
lubnan da ayni sekilde. zaten daha once de benzer seyleri yasadilar. bu savaşta da bankadaki paralarından oldu insanlar.
ayrica savasta evler yikiliyor arabalar yakiliyor. velev ki araban var sinirdan zar zor gectin (ki bizim komsularimiz vizeyle zor geciriyor bilmem savas ciksa bizi kim alir) seni belgesi vs olmayan arabanla kim alacak? o kadar sansli misin?
benim suriyeli cevrem ozellikle eskiden coktu. gayet de suriyenin insan gibi yasayan kesiminden. hepsi zar zor tikis tikis bir arabayla giris yapmis. sonrasinda kmlerce yol yuruyerek. bazi hikayeler var ozellikle dedelerden falan cokkk fazla arsasi mali mulku olan - birakmak istemeyen. en son onlar da direnip evlerini yok pahasina satip (çünkü paranin degeri yok doviz bulmak da imkansiz gibi bir sey savas ortaminda) insan kacakcisi tutuyorlarmis falan...
yani savaş demek senin arabanla dhaa rahat edecegin bir sey degil. zaten savas olan ulkelerde kolluk güçleri büyük savaş ile yoğun oldugundan adam oldurme - yagma - hirsizlik vs sallamiyorlar. bu yuzden araban zaten savaş çıksa muhtemelen birinci ayina kalmaz calinir. bak ukraynada yağma yapanları polis olmadığı icin totosu ciplak halde direklere bantliyorlardi zamaninda kac tane videosu var. polis kimsenin arabasinjn derdine dusemez yani savas ortaminda.
ayrica depremde arama kurtarmaci olarak calistim. hilte kullanmak icin kırıcı kullanmak icin elektrik lazim. deprem bolgesinde elektrik yok onda da jenaratore benzin lazim. kocaaa sehirde ve yan sehirleree gunlerce kimse benzin bulamadi. bizim isimizin aciliyeti oldugu ve herkesin elini tasin altina sokacagi türden bir sey oldugu icin araya birileri girdi de benzin bulabildik. yani savas ciksa benzin de bulamazsin kolay kolay. hele ki benzini aldığımız ülkeyle papaz olmussak hepten kötü.
yani demek istediğim kendini uzme. eger koca ulkede savas cikarsa yapacagin hic bri sey yok, kaderin neyse onu yaşayacaksın. düşünüp cozum uretmene hic gerek yok. hatta sana Kamondo ailesinin hikayesini okumani öneririm. galatadaki Kamondo merdivenlerini ve pek cok harika binayi yaptiran aile. Asiri asiri zenginler, osmanlida sarayla aralari iyi. ama ulke karisinca avrupaya gittiler. en son nazi kampinda öldürüldüler. aileden geriye kimse kalmadigi icin mirasçıları bile olmadi.
o yuzden ya ekonomik sikintilarina uzul ya savas cikarsa diye endiselen . ikisi bir arada olunca bana cok sacma geliyor. savasta evi arabasi olan adam da bir bir halti olmayan adam da