sahiden artık imkansız mı?

Benim ailede öyle dikili 1 ağaçları yok tek fark bizde bir araba var ama keşke olmasaydı,onu alınca her şey daha kötü oldu. Ama Allah kaza bela vermesin,neticede bizim malımız artık,aksi bir durum yine bize masraf demek :KK70:

Aslında o kadar basit şeyler istiyoruz ki yaşımız iyice kemale ermeden bir ev ya da bir araba sahibi olmak istiyoruz sadece. Ki olması gerekende bu aslında. Yıllarca çalışıp bir dikili ağacımız bile olmayacaksa neden çalışıyoruz,en güzel yıllarınmızı neden feda ediyoruz? Dün bende buna benzer bir konu açmıştım,sende gelip yazdın hatta bilirsin. Kendimi çok boş ve amaçsız hissediyorum yazmıştım. Bu sebepler yüzünden işte. Ne anlamı var ki diye sorguluyorum hep. Bize koca bir gençlik borçlular.

Konuna gelince bence birikimini bir ev tutup ona eşya almak için harcama. Ya bir ev satın al,hazır borcun falan yokken,kira öder gibi onun borcunu öde. Ya da bir araba sahibi ol. Aslında gönül isterki bir araban olsun fink fink gez ama benzin fiyatları ortada,arabanın ekstra masraflarını saymıyorum bile. O yüzden ev sahibi olmak hep daha iyidir gibi geliyor bana. Garantici bir insan olduğum için sanırım.

kardeşim var ama şehir dışında okuyor, muhtemelen mezuniyetten sonra işi gücü okuduğu yerden bulur.
valla kimseden gülmedi, kendi yüzümü güldürmeye çalışıyorum ve anladım ki bu hayatta aslında sadece ben varım benim için. ilişki konuları zaten apayrı bir defter, son dönem de onu da takıyorum kafama ama akışına bırakmaktan başka çarem kalmadı onu da.
Kenarda birikmişin de var, para kazandığın mesleğin de var; yeni bir eve çıkmak senin için sorun olmaz. Eğer o rahatsız olduğun kişi evinizde sizle kalmaya kalkarsa, gerekirse tek odalı olsun bir eve çık bence. Gelmezse o kişi, bir süre daha aile evini otel olarak kullanıp birikime devam et. Hayat şartları gittikçe zorlaşıyor, en azından bir araba alabilecek kadar birikime ulaşırsan, ileride daha iyi iş şartlarıyla üstüne koyup ev alma şansın da olabilir.

Benim ailede öyle dikili 1 ağaçları yok tek fark bizde bir araba var ama keşke olmasaydı,onu alınca her şey daha kötü oldu. Ama Allah kaza bela vermesin,neticede bizim malımız artık,aksi bir durum yine bize masraf demek :KK70:

Aslında o kadar basit şeyler istiyoruz ki yaşımız iyice kemale ermeden bir ev ya da bir araba sahibi olmak istiyoruz sadece. Ki olması gerekende bu aslında. Yıllarca çalışıp bir dikili ağacımız bile olmayacaksa neden çalışıyoruz,en güzel yıllarınmızı neden feda ediyoruz? Dün bende buna benzer bir konu açmıştım,sende gelip yazdın hatta bilirsin. Kendimi çok boş ve amaçsız hissediyorum yazmıştım. Bu sebepler yüzünden işte. Ne anlamı var ki diye sorguluyorum hep. Bize koca bir gençlik borçlular.

Konuna gelince bence birikimini bir ev tutup ona eşya almak için harcama. Ya bir ev satın al,hazır borcun falan yokken,kira öder gibi onun borcunu öde. Ya da bir araba sahibi ol. Aslında gönül isterki bir araban olsun fink fink gez ama benzin fiyatları ortada,arabanın ekstra masraflarını saymıyorum bile. O yüzden ev sahibi olmak hep daha iyidir gibi geliyor bana. Garantici bir insan olduğum için sanırım.
evi tek başıma almak aşırı riskli ve zor geliyor ya. düşündüm de tabii. yani her ay 2500-3000 kira ödemektense biraz daha fazlasını krediye ödesem en azından ev benim olur dedim ama o zaman da kenarda tek kuruş param kalmayacağı için mesela işsiz kalsam ne yapacağım? en ucuz ev 250 binden mi ne başlıyor. 150 bin kredi çekmem gerekir. o da zor. o yüzden evi alma hayali bana veda etti gibi bişey. aslında ev kasmak için erken mi diye düşünüyorum. şimdi ayrı eve çıksam kiraya, 5-10 sene sonra işimin ya da ne bileyim evlilik bekarlık durumuma göre evi almak için kendime daha çok güvenirim belki.

Tek yaşıyorum. Ara ara eve verdiğim para aklıma gelip bu parayla kendime neler neler alırdım diyorum ama anlık oluyor sonra geçiyor . En azından kapımı kapatıyorum kafam rahat diye düşünüyorum. Kendi kendinizi idare ettirebileceğinizi düşünüyorsanız çıkın . Eşyaları da yavaş yavaş alırsınız. Ben televizyon bulaşık makinesi gibi ihtiyaçları hep sırayla almıştım.

Kenarda birikmişin de var, para kazandığın mesleğin de var; yeni bir eve çıkmak senin için sorun olmaz. Eğer o rahatsız olduğun kişi evinizde sizle kalmaya kalkarsa, gerekirse tek odalı olsun bir eve çık bence. Gelmezse o kişi, bir süre daha aile evini otel olarak kullanıp birikime devam et. Hayat şartları gittikçe zorlaşıyor, en azından bir araba alabilecek kadar birikime ulaşırsan, ileride daha iyi iş şartlarıyla üstüne koyup ev alma şansın da olabilir.
bak bu da çok mantıklı. eve de ne kadar erken çıksam o kadar iyi gibi düşünmüyorum. çünkü ailemle yaşamaya devam ettiğim sürece para da bir köşede birikecek. araba fiyatları malum. iyi kötü bi araç uydursam, 1 sene sonra bile fiyatı 50-100 bin artar piyasa böyle olmaya devam ederse.

Tek yaşıyorum. Ara ara eve verdiğim para aklıma gelip bu parayla kendime neler neler alırdım diyorum ama anlık oluyor sonra geçiyor . En azından kapımı kapatıyorum kafam rahat diye düşünüyorum. Kendi kendinizi idare ettirebileceğinizi düşünüyorsanız çıkın . Eşyaları da yavaş yavaş alırsınız. Ben televizyon bulaşık makinesi gibi ihtiyaçları hep sırayla almıştım.
kesinlikle kafa rahatlığı. zaten en önce yatak, baza, koltuk gibi şeyler alınır. buzdolabı, çamaşır makinesi vs. bulaşık makinesi olmasa bile olur. her eşyanın ekonomik olanını iyice araştırıp bulmak mümkün. bazen gece uyumadan önce kendimi mobilyacıda koltuk bakarken düşünüyorum, hayali bile hoşuma gidiyor.

hanımlar selam,

eveeet yine kafaya yeni bir şeyi taktım, hayırlı olsun :KK70:

şimdi ben takriben 4-5 senedir iş hayatındayım, aktif çalışıyorum, ailemle yaşıyorum, bekarım, evlenme planım yok.
bu süre zarfında 100 bine yakın birikim yaptım, birikimler dolar ve altında bankada duruyor. maaşım şu an asgariden bir tık fazla ve bizim sektörde daha yüksek maaşları almak niye bilmiyorum sanki günbegün daha da zor gibi. yani biraz daha iş deneyimi lazım, öyle diyeyim. neyse ben şimdilik işimden memnunum o yüzden değiştirme planım yok. zaten ailemle olduğum için aman aman sabit giderim de olmuyor. eve biraz katkı, kişisel ihtiyaçlar derken artan para birikim oluyor, öyle düşünün. sektörüm ek iş yapmaya, eğitimler vs vermeye müsait yani bir dönem ek iş aldım, kazancımda da artış oldu tabii ama son 1 senedir almıyorum. işimde deneyim kazandıkça ek iş kazancım da artacak bu arada, denklem bu.

canımı sıkan şey, ailem sağolsun bugüne denk sadece karın doyuracak kadar yaşamışlar. onlardan külüstür bir araba bile yok bize. ev kira. bugün birinden biri ölse bana borç çıkar, gerisini siz düşünün. hal böyle olunca ben de malımız, mülkümüz yok diye üzülüyorum. kendim almayı istiyorum aslında ama ekonomi malum, en saçma arabaya bile yetmiyor paralar. arabayı alsam benzin dünyanın parası. anam babam o kadar günü kurtaracak biçimde yaşamış ki yaşlandıklarında ne olacak bilmiyorum, emeklilikleri bile yok. gerçekten sanki onları doğuran benim gibi hissediyorum bir de ayrılar. babam yalnız yaşıyor, ben annemleyim. annem evlenmedi, evlenmeyi de düşünmüyor mesela. onun ortaklı bir işi var şu an, birazcık da kenarda parası var hepsi bu. halaaaaa daha geleceklerine dair bi aksiyon almış değiller, kime güveniyorlar anlamadım. o kadar öfkeliyim ki onlara, herkes evladı için bişeyler yaparken bunlar "eee biz de seni büyüttük işte bak paranı kazanıyorsun" diyorlar, çıldırıracak gibi oluyorum. detay vermeyeyim ama öğrenciliğimde ve iş hayatımda zerre katkıları yoktur. neyse bunlar geçmişte kalan şeyler, sinirlensem de önüme, geleceğe bakmam lazım.

29 yaşındayım ve artık ailemle yaşamaktan da rahatsız oluyorum. senelerdir tek başıma eve çıkma, kendi evim, kendi düzenim olsun hayalim var. aslında ben bunu iş hayatına yeni atıldığım zaman yapayım diyordum ama ailevi sorunlar nedeniyle hep erteledim. ama artık içimdeki şu eve çıkma isteğini de bastıramıyorum. aslında bu mesele ertelendikçe kenarda param da birikti. lakin şimdi de beni gelecek kaygısı sardı. tamam ben bugün eve çıkar, içine de iyi kötü eşyamı alırım. çalışmaya devam ettiğim sürece bi şekilde karnım da doyar ama en saçma yerin kirası olmuş 2500 falan. güler misin ağlar mısın yani. bana uzaktan bakan deli misin, şu an rahatın yerinde, paran cebinde, sorumluluğun az diyor, bazı arkadaşlarım böyle yorumladı. ama ben kendi içime sığamıyorum artık. bu yaşıma kadar sanki kendim için bişey yapmamışım gibi hissediyorum. aslında yaptım, param birikti, dımdızlak değilim çok şükür. ama hani kendime ait düzenim yok, bi arabam yok, ne bileyim hiçbir şeyim yok sanki. bu eve bir arkadaşımı misafir edemiyorum, geç saatte gelsem nerde kaldın deniyor. böyle olunca da kendimi büyümüş gibi de hissedemiyorum. şu sıralar cidden aşırı hevessizim her şeye karşı. sanki dört duvarda boğulmuş gibiyim. genelde aile yanındayken hayat bilinmez derler, bence sahiden öyle. hayatsızmışım gibi geliyor desem yalan olmaz :KK70: bu yaşta aile yanı ayıp da geliyor artık. ki altını çiziyorum, ailevi sorunlar olmasaydı sanırım çoktan uçardı bu kuş o yuvadan...

aslında bu sıralar sinirimi zıplatan şeylerden biri de, aile evine yaşlı bir üye dahil olabilir ve ben buna itiraz etmeme rağmen annem beni yoksayıp kendi bildiğini okuyacak. hayır düşüncesi bile beni deli ediyor. zaten senelerce kalabalık yaşamışız saçma sapan (hiç sormayın :KK70: ) ve şu an ev nüfusundaki değişiklik beni ciddi bunalıma falan sürükler. bu konuda detay veremiyorum maalesef ifşa mifşa olurum ama bahsi geçen şahıs hasta, elden ayaktan düşmüş falan değil, bu hayattaki tek varlığı annem değil, vicdansız damgası vurmayın yani bana. her ailenin sömürülen, enayilikte zirve üyesi olur bizimkinde de annem işte, öyle düşünün.

gerçekten ülkeye baktığım zaman genç bir insanın araba, ev sahibi olamaması bir yana, ayrı yaşamasının bile maddi manevi bu kadar zor olması aşırı canımı sıkıyor. konuyu neden açtın derseniz, içimi dökmek için açtım. yani sizce mantıklı bir fikir midir, kirası neyse kendime yetecek bir ev tutup birikmiş parayla da içine eşya almak? o zaman kendim için bişey yapmış olur muyum, tavsiye eder misiniz mesela? benim artık, yalnız yaşıyorum, tek yaşıyorum, kedimle, köpeğimle yaşıyorum diyen insanlara özenmekten içim dışıma çıktı. imkansız mı sahiden?

bu arada kk'da gelecek kaygısı içeren çok konu açılıyor son dönemde, onları da okuyorum. yani herkes bu kadar mı haklı olur, ne zaman gün yüzü görürüz ülkece bilemiyorum.
Ülkece gün yüzü görmemiz zor. Yaptığın birikim için tebrik ederim seni. Anne babanın gelecek kaygısı olup olmaması senin sorunun değil, bunları düşünme. Evinize dahil olacak asalak olduğunu tahmin ettiğim kişi gelmeden bir stüdyo daire bul geç, alacağın beyaz eşyayı çok uzun yıllar kullanılacak cinsten seç ki birikimin boşa gitmesin. Annen o evin sizin değil kendisinin olduğunu göstermiş zaten, sen de kendi düzenini kur derşm ben. Emin ol ülkenin ekonomisi yarın bu günden iyi olmayacak, 3 ay sonra 2.500tl olan kira 3000 olacak hiç eve çıkamayacaksın. Bu umutsuzluğun gazıyla adım atabilirsin bence, kullan bu fırsatı.

evi tek başıma almak aşırı riskli ve zor geliyor ya. düşündüm de tabii. yani her ay 2500-3000 kira ödemektense biraz daha fazlasını krediye ödesem en azından ev benim olur dedim ama o zaman da kenarda tek kuruş param kalmayacağı için mesela işsiz kalsam ne yapacağım? en ucuz ev 250 binden mi ne başlıyor. 150 bin kredi çekmem gerekir. o da zor. o yüzden evi alma hayali bana veda etti gibi bişey. aslında ev kasmak için erken mi diye düşünüyorum. şimdi ayrı eve çıksam kiraya, 5-10 sene sonra işimin ya da ne bileyim evlilik bekarlık durumuma göre evi almak için kendime daha çok güvenirim belki.
Ama bilemezsin ki. Ya işsiz kalmazsan? Bazen de gözü kara olmak gerekiyor. Böyle mi olur şöyle mi olur diye diye bir şey sahibide olamıyoruz. Ev almak belki şu an için çok riskli ve seni zorlayacak olabilir ama birikmişini kiraya çıkıp,eşyalara hiç etme bence. Eğer ev riskli geliyorsa araba seçeneğinide düşünebilirsin. O da bir yatırım sayılır. İleride satıp evin için teminat olarak kullanabilirsin.

Ülkece gün yüzü görmemiz zor. Yaptığın birikim için tebrik ederim seni. Anne babanın gelecek kaygısı olup olmaması senin sorunun değil, bunları düşünme. Evinize dahil olacak asalak olduğunu tahmin ettiğim kişi gelmeden bir stüdyo daire bul geç, alacağın beyaz eşyayı çok uzun yıllar kullanılacak cinsten seç ki birikimin boşa gitmesin. Annen o evin sizin değil kendisinin olduğunu göstermiş zaten, sen de kendi düzenini kur derşm ben. Emin ol ülkenin ekonomik yarın bu günden iyi olmayacak, 3 ay sonra 2.500tl olan kira 3000 olacak hiç eve çıkamayacaksın. Bu umutsuzluğun gazıyla adım atabilirsin bence, kullan bu fırsatı.
şimdi o eve dahil olma durumu yaza kadar netleşecek. ben de bu süre içinde kiralara bakmaya devam edeceğim. dahil olma durumu olursa hemen vın zaten. olmazsa, mesela ailemle 1 sene daha yaşasam bu 1 sene içinde yine birikim yapacağım. o zaman da belki araba alırım diyorum, o da bir yatırım sonuçta. tamam para şu an altın ve dolarda ama ev ve araç gibi malların fiyatındaki yükseliş daha fazla.

ayrı eve kiraya çıksanız sizdd aileniz gibi günü kurtarır bir birikim yapamazsınız ki ülke şartları malum. ha birikim olmayı versin benim kendi düzenim,kendi hayatım olsun derseniz hiç düşünmeyin çıkın ayrı ev en büyük özgürlük bence

Ülkece gün yüzü görmemiz zor. Yaptığın birikim için tebrik ederim seni. Anne babanın gelecek kaygısı olup olmaması senin sorunun değil, bunları düşünme. Evinize dahil olacak asalak olduğunu tahmin ettiğim kişi gelmeden bir stüdyo daire bul geç, alacağın beyaz eşyayı çok uzun yıllar kullanılacak cinsten seç ki birikimin boşa gitmesin. Annen o evin sizin değil kendisinin olduğunu göstermiş zaten, sen de kendi düzenini kur derşm ben. Emin ol ülkenin ekonomisi yarın bu günden iyi olmayacak, 3 ay sonra 2.500tl olan kira 3000 olacak hiç eve çıkamayacaksın. Bu umutsuzluğun gazıyla adım atabilirsin bence, kullan bu fırsatı.
Artık eski kiracı olmanında bir avantajı yok ki. Ev sahipleri eski kiracım çıksada evi istediğim fiyata kiraya versem diye bakıyor. Bir yakınımın ev sahibi kiraya %100 artış yaptı baktığında böyle bir hakkı yok ama uğraşmak istemedikleri için çıkacaklar evden.

kredi enflasyon meselesi dediğiniz gibi ama az önce baktım, en ucuz ev 250 binden başlıyor. o yüzden şöyle düşündüm, önce daha kolay ulaşabileceğim hedef olan ayrı eve kiraya çıkayım, önümüzdeki 5-10 sene içinde belki iş anlamında daha iyi fırsatlar yakalar ya da atıyorum evlenirsem falan o zaman ev alabilirim diye düşündüm.

dediğiniz gibi karşıma biri çıkarsa ben bu insanı dışarıda kafede buluşarak tanıyamam ki. bana gelsin, gitsin isterim. kesinlikle her anlamda daha özgür bir hayat o.
Kiraya çıkarsanız para biriktirmek biraz zor. Belki ailenin yanında biraz daha sabredip birikimi katlayabilirsiniz. Ayrı eve çıkma isteğini anlıyorum ama işin içine girince biraz zor

Ama bilemezsin ki. Ya işsiz kalmazsan? Bazen de gözü kara olmak gerekiyor. Böyle mi olur şöyle mi olur diye diye bir şey sahibide olamıyoruz. Ev almak belki şu an için çok riskli ve seni zorlayacak olabilir ama birikmişini kiraya çıkıp,eşyalara hiç etme bence. Eğer ev riskli geliyorsa araba seçeneğinide düşünebilirsin. O da bir yatırım sayılır. İleride satıp evin için teminat olarak kullanabilirsin.
bak o da mantıklı.
şöyle düşündüm. evin nüfusu artmazsa ben bu evde ailemle kaldığım sürece param birikmeye devam edecek. bi araba alırsam, arabayı en kötü ihtimal seneye satsam fiyatı en az 50 bin artmış olur ekonomi böyle giderse. hem arabayı aldım diye açıkta kalmamış olurum, ailemleyim sonuçta. kafama esti mi de satar elimdeki peşinatı yükseltmiş olurum. kalanı da kredi ile desteklenebilir.

bak o da mantıklı.
şöyle düşündüm. evin nüfusu artmazsa ben bu evde ailemle kaldığım sürece param birikmeye devam edecek. bi araba alırsam, arabayı en kötü ihtimal seneye satsam fiyatı en az 50 bin artmış olur ekonomi böyle giderse. hem arabayı aldım diye açıkta kalmamış olurum, ailemleyim sonuçta. kafama esti mi de satar elimdeki peşinatı yükseltmiş olurum. kalanı da kredi ile desteklenebilir.
Ayrı yaşamak özgürlük ama maddi olarak külfeti çok. Ailenden ayrı eve çıkarsan bencede birikim yapamaz,onlar gibi günü kurtarmalık yaşarsın. Onlardan ayrıyken ev alman çok zor hatta imkansız. He şöyle olabilir. Ayrı eve çıkıp,birikimine dokunmazsan eğer sorun olmaz. İleride evlenmeyi düşünürsen eşin ile birlikte birikiminizi birleştirerekte ev alabilirsiniz.

ayrı eve kiraya çıksanız sizdd aileniz gibi günü kurtarır bir birikim yapamazsınız ki ülke şartları malum. ha birikim olmayı versin benim kendi düzenim,kendi hayatım olsun derseniz hiç düşünmeyin çıkın ayrı ev en büyük özgürlük bence
evet ama en azından özgür olurum. bunu da yaşadım derim. iş anlamında kendimi biraz daha düzeltmeyi denerim. ben yine birikim yaparım ya o konuda aşırı fenayımdır yani. gerekirse 1 liraları biriktirip yine adam ederim o parayı :KK70: ben bu 100 bine nasıl ulaştım biliyor musunuz? öğrenciyken harçlıklarımdan biriktirerek. gerçekten bak. hesap yapardım, ben bu ay 100 tl artırdım, bu ay 50 tl arttı, bu ay 70 diye diye... attım banka hesabına, yok bildim o parayı hep. para 500 liraya ulaşınca nasıl sevinmiştim :KK70: ama sanki ay sonuna kadar cüzdanımda sadece 150 lira var şeklinde düşünüp yaşadım. bu paraya böyle ulaştım üstelik 4 senedir öğrenim kredimi de ödüyorum.

W Wurstria Hanım, sizi anlıyorum. Bunu söylediğim için tepki alabilirim belki ama anne babanız hakkında endişelenmeyi bırakın derim. Dediğiniz gibi, onlar sizin ebeveyniniz, siz onların değil. 50+ yıldır kendini düşünmeyenlere siz bir şey yapamazsınız. Ki zaten yapmamalısınız da. Bir insan 18'i geçmişse, hele bir de üstüne evlenip çocuk yaptıysa kendi hayatını kendi düzenlemelidir. Kendileri düşünmüyorsa onları bağlar artık, sizi değil. Benim ailemde de var, oradan biliyorum.
O eve getirecekleri şahıs da ekonomik olarak olumsuz etkileyecektir muhtemelen. Bırakın getirsinler, getirdikleri gibi de kendileri baksınlar.
Size gelince de şu durumda çek otur diyemem. Sizin durumunuz sadece ekonomik değil, daha varoluşsal bir sorun bence. Kendi alanınızı istiyorsunuz, haklısınız da. O yüzden 1+0 bile olsa çıkın derim ben. O evde kalıp her gün sinir harbi yaşamaktansa kıt kanaat geçinmek daha yeğdir bana göre.

Ayrı yaşamak özgürlük ama maddi olarak külfeti çok. Ailenden ayrı eve çıkarsan bencede birikim yapamaz,onlar gibi günü kurtarmalık yaşarsın. Onlardan ayrıyken ev alman çok zor hatta imkansız. He şöyle olabilir. Ayrı eve çıkıp,birikimine dokunmazsan eğer sorun olmaz. İleride evlenmeyi düşünürsen eşin ile birlikte birikiminizi birleştirerekte ev alabilirsiniz.
işte ev alma fikri sanki bir evlilik olursa daha kolay olur gibime geliyor. ikimiz de çalışsak, hem malum kişinin maddi durumu iyi olur belki :KK70:

Eve gelecek yeni üyeyi duyana kadar bence çıkmayın ailenizin yanından birikim yapmanız çok zor olur yazacaktım hatta imkansız evlenince gidersin yazaktim 🤣( ki eskiden olsa hemen çıkmalısin derdim ama ekonomik koşullar malum)
Şu durumda bir süre zorlanmaniz muhtemel ama en güzeli 1+0 bile olsa size ait bir alanın olması sanırım .

Eve gelecek yeni üyeyi duyana kadar bence çıkmayın ailenizin yanından birikim yapmanız çok zor olur yazacaktım hatta imkansız evlenince gidersin yazaktim 🤣( ki eskiden olsa hemen çıkmalısin derdim ama ekonomik koşullar malum)
Şu durumda bir süre zorlanmaniz muhtemel ama en güzeli 1+0 bile olsa size ait bir alanın olması sanırım .
Yeni üye kabul edilirken konu sahibine guvenildiği çok belli zaten. O evde de para biriktirmek pek mümkün olmayabilir.

işte ev alma fikri sanki bir evlilik olursa daha kolay olur gibime geliyor. ikimiz de çalışsak, hem malum kişinin maddi durumu iyi olur belki :KK70:
Tabi daha kolay olur,bir elin nesi var iki elin sesi var demişler. Ama o zamana kadar birikimini iyi muhafaza etmen lazım.

X