- 29 Ekim 2012
- 420
- 20
-
- Konu Sahibi hidennisko
- #43.241
canım ben 3 artı 4 te öğrenmiştim gebeliğimi. hemen cleksan 0.6 ve coraspin başladık. Ama 9 artı 3 te kanama çok oldu o gün kestik ikisini de. Dr m Arda beyi aradı ama Amerikadaydı. Femicalden Tolga Ergin yönlendirdi bunun sonucunda cleksan 0.6 yı doğumdan 10 saat önceye dek kullandım. coraspini 9 artı 3 itibariyle kestim kullanmadım.
bu arada regrete dedi bana bir yerde okumuş protrombin heterozigot normalde hamile değilken çok sorun değilmiş ama gebelikte etkisi artıyormuş.
benim protrombin heterozigot mthfrc677t homozigottu...
...
Cok sagol canim benim o dediginle kendine haksizlik etme canim bizim olayimiz farkli benim esimin kuzeni obez desen yeri cok sisman ama iste dogurdu bizim sanssizligimiz bu sende de pkomu var canim
bugün sibeli göremedim:26:
yoksa doğuma mı gittin sibellll ses verr
pko hormon bozklgu demek canıme rkeklik hormonnn çok çalışması demek kilo kıllanma demekcok sagol canim benim insallah sende cok guzel bir hamilelik gecirir ve kimseye muhtac olmazsin
bugün sibeli göremedim:26:
Yoksa doğuma mı gittin sibellll ses verr
Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve İnsülin Direnci
İnsan organizması için çok önemli olan maddelerden biri de Glikozdur. Yediğimiz besinler sindirime uğradıktan sonra vücudumuzda bulunan enzimler sayesinde şekere parçalanır. Şeker (glikoz) kan akımı ile vücudun tüm bölümlerine taşınır. Vücudumuzun ana besin kaynağı olan şeker, enerji sağlayabilmek için kandan vücut hücrelerinin (kas hücreleri, yağ hücreleri ve karaciğer hücreleri) içine girmelidir.
İnsülin, vücudumuzda midenin arka tarafında bulunan bir organ olan pankreastaki beta hücrelerinde salgılanan bir hormondur. Kandaki şekerini kandan ayrılarak hücre içine girmesini sağlar. Böylelikle kandaki şeker düzeyi de azalmış olur. Şeker hastalığı olmayan bir insanda her gıda alımı sonrası pankreas alınan besinlerin enerji haline dönüşmesini sağlamak için insülin üretir. Bu demektir ki tüm insanlar insüline bağımlıdır.
Polikistik over sendromlu kadınlarda insülin direnci oluşmaktadır. İnsülin direnci vücudun insülin mekanizmasının normal aktivitelerini gerçekleştirememesi anlamına gelmektedir. İnsülin direnci olan insanlarda, kan şekerinin kas, yağ ve karaciğer hücrelerine girmesi daha zordur ve bu da yüksek düzeyde şekerin kanda birikmesine sebep olur. Bu durum hem uzun hem de kısa süreli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir. Çok kısa sürede, hücreler enerjisiz kalacak ve vücut gereken şekilde işleyemeyecek hale gelecektir. Pankreas hücrelere daha fazla şeker almak için daha çok insülin üretmeye ve normalden daha fazla çalışmaya bile başlayabilir. Pankreas "kendini yıpratabilir" yeterli insülin sağlama yeteneğini kaybeder.
Karbonhidrat metobolizmasındaki anormallikler ile hiper androjenizm arasındaki ilişki 1921 yılında Sakallı kadınların diyabeti olarak Achard ve Thiers tarafından yayınlanmıştır.
Polikistik over sendromu'nda ortaya çıkan insülin direnci ile kanda yüksek insülin değeri yumurtalıklarda androjen (erkeklik hormonu) üretimini arttırmaktadır. Bu belirtiler adet düzensizliği, tüylenme ve akne gibi problemler ortaya çıkartmaktadır. Özellikle kilo alımı insülin direncinde ortaya çıkan belirtilerin şiddetini arttırmaktadır. PCOS olan kadınlar ileri yaşlarda şeker hastalığı riski yükselmektedir. Kanda yüksek bulunan insülin ancak ilaçlarla düşürülmektedir.
İnsülin direncine yol açan en önemli faktör şişmanlıktır. Karındaki yağların artması ve göbek çevresinin genişlemesi sonucunda insülin, kas, karaciğer ve yağ dokuda etkisini yeterince gösteremiyor. İnsüline karşı bir direnç oluşuyor. Şişman kişilerde insülin direnci saptanmıştır. Zayıf kişilerde de insülin direnci olabiliyor fakat oranı daha düşüktür.
Her şişmanda diyabet tabii ki olmuyor. Fakat şişman kişilerde diyabet riski 2-3 kat artıyor.
Hipertansiyon, kandaki kolesterol ve trigliseridin yükselmesi; şişmanlık ve insülin direnci ile ilişkili olan diğer hastalıklardan bazıları.
İnsülin direncini tahmin etmede bazı risk faktörlerinin varlığı yardımcı olabilir. Bu risk faktörleri;
Ailede şeker hastalığı öyküsü
Gebelikte şeker yükselmesi öyküsü
Obezite
Bel/kalça oranı> 0.8
İnsülin direncinin PCOS oluşmasında anahtar rol oynadığının anlaşılması üzerine tedavi için insülin hassaslaştırıcı ilaçlara yöneltmiştir.
İnsülin hasaslaştırıcılar
Metformin
Tiazolidinedionlar
D-kiro-inozitol gibi maddelerdir.
PCOS tek başına insülin rezistansı açısından yüksek risk grubunda sayılmaktadır. Yukarıdaki faktörlerin varlığında risk daha da artmaktadır.
Özellikle artan şeker hastalığı riskinde Polikistik over sendromlu kadınlarda yılda 1 kez 75 gr OGTT denilen şeker yükleme testi yapılması gerekmektedir.
Bu grupta en çok kullanılan ilaç metformindir. Metformin aynı zamanda hipertansiyon ve obezite gibi bazı sorunlarında düzelmesini de sağlamaktadır.
METFORMİN
Metformin glukoz taşınmasını arttırarak yüksek insülin ve yüksek androjen olgularında kanda insülin seviyesini ve kanda androjen seviyesini düşürmektedir. Metformin ilk kez 1957 yılında Tip 2 diyabet tedavisi için geliştirilmiştir. Şeker hastalarında insülin düzeyini düşürürken hipoglisemiye yol açmamaktadır. Glikojenilizi inhibe ederek yüksek karaciğerdeki glukoz üretimini azaltarak insülin seviyesini yükseltmez. Metformin dokularda insülin sensivitesini arttırır.
Kizlar PASAm demiski onun dikis atilmadan once rahim boyu 32mm mis hesabi sen yap artik demis bende hesabi yaptim kisami benimki simdiden 33 mm sizlerin kacti kizlar ilk olcumunuz
Benim 5. Haftada arda bey e gitiği de kese var fakat bebek daa yoktu ve rahim boyum 3 ün altındaydı Vajinal ölçümle.
Canım neden klomenle hamile kalmak istemiyorsun zararlarımı var?
denk gelmedik demek...yok canım burdayım denk gelmedik arada belime sancı giriyo sabahtan beri başka bişey yok yarın sabah yine kontrol var :18: bakalım ne dicek
kizlar pasam demiski onun dikis atilmadan once rahim boyu 32mm mis hesabi sen yap artik demis bende hesabi yaptim kisami benimki simdiden 33 mm sizlerin kacti kizlar ilk olcumunuz
Umudum sen yukarıda yazdığın testleri yaptırdınmı,yaptırcanmı anlayamadım ben?Yaptırdıysan eğer sonuçların nasıl?Heterezigot,yada homozigotun varmı?
Birde canım üzülmezsen eğer geçen hamileliklerinde neler oldu..Yazarmısın?Tam hatırlayamadım..Sorun neydi..
canım kusura bakma demeyi nttm o eşim yokmu adamda kafamı bırakıyorben kızımda dikiş atılmadan 1 hafta önce gittigimde rahim bopy 3.1 dedi doktor dedim dikseniz kan slandırıcı klladıgımdan 1 hafta sonraya attılar dikişimi 2.5 altına düşerse risli bebem bnu ntma ömürün dogumuna 1 hafta vardı özele gittim cinsiyetini ögrenmeye 2 mm dedi hatta adamın sratnu hiç unutmuyorum böyle olmşt dedim doktor bey neden öle baktım yoksa bebegime birşeymi olcak dedim aglamaya başladım doktorda yok canım dikişi var birşey olmaz dedi 2 hafta içinde ömürümü cennete yolladım brn sümügü gibi akıntı gelmeye başladı millete diyorm normal bizdede oluyor dediler ama dedikleri gibi olmadı sende korkma kız ben hamile kalsam bende korkarım rabbim korktgmzu başımıza getirmesin işşallah arda beye bende sordm dediki kesin dikilicek dogumdan sonra kendi doktoruma gittim kadın 2.5 altında rahim boyu dedi :44:ardaya sordum birşey demedi mavişim sen bana güven dedi durdu rabbim hakkımızda ne hayırlısıysa onu versin işşallah neyse eşime yakalandık pc başında mtfakta kendiside namaz kıldım sen aklıma geldim otryumda yazıyım dedim sen kapıyı hızlı aç ne yapıyorsn brda de bende okadar korkmuşumki zıpladım yerimden sonra gülmeye başladı sıpa nasıl korkuttum ama dedi alem bu adam ya neyse ben çıkıyım gidiyim yanına brnunu şişirmesin beyfendi
Umudum rahim boyunu sormuşsun benim 3.5 civarı dedi doktor..kısamı dedim..Normal dedi..5 cm oluyorumuş dedim ,yok artık dedi..4cm ve civarı normal sanırım..Bizimkide fena değil..
Bade umudum kizlar bizim risk 3 aydan sonra basliyor ..
O yuzden yiyin icin esinizle yemege cikin cunku bu gunleri ariyorsunuz gezmeyi misafirligi valla ben dikisten sonra hep yattim esim dikisten once beni yatiriyordu yat diyordu ben uzun sure yatacagimi bildigim icin yatmiyordum devamli ...
Iki hafta sonra banyo yaptim cok mutluyum:)))