- 4 Mart 2011
- 720
- 31
-
- Konu Sahibi CamasirSuyunaCorba
çok sağol güzel bir açıklama yapmışsın bizlere, ama benım 1 senem yok4 5 ayım var.
rica ederim her zaman yardımcı olmaya çalışırım..ama neden böyle bir süre sınırlaması yaptığını anlayamadım canım?? :44:
Merhaba..vücudunuzdaki değişim metobolizmanıza ve bünyenize göre değişse de ben zor metobolizmaları baz alarak gözle görülür değişim için minimum 1 sene veriyorum tabii düzenli ve sürekli olmak kaydıyla.. yine de dediğim gibi bu süre her bünyede farklıdır..vücut yapınız,beslenmeniz,genetik yapınız..tüm bunlar değişim için etken..ama pilates uzun zamanlı bir sistem olduğu için 3 ay gider bırakırım diyorsanız hiç başlamayın.. bunu hayatınızın bir parçası gibi kabul edip, zaman aralığı belirlemeden haftanın 3 günü 1 er saatinizi ayırmanızı tavsiye ediyorum...gerçekten vücudumuz bunu hakediyor..hem sağlık açısından hem de kadınların daha kolay deforme olduğunu düşünürsek spor her şekilde zamana,yaşlanmaya ve deformasyona karşı yanımızdaki en güçlü savaşçı.. üstelik verdiğimiz emeğe değer sonuçlarla da geri dönüyor, gerek biyolojik gerekse psikolojik olarak..son olarak pilates selülitler için de oldukça faydalı..beslenmenize dikkat edip (özellikle kahve,tuz ve asitli içeceklerden uzak durun ), pilatesin süreklililiğini sağlarsanız gözle görülür sonuçlar alabilirsiniz..koşu ve/veya tempolu yürüyüş de kasları sıkılaştırıp,selülitle savaşır..düzenli spor yapan kişilerin bacaklarına bir bakın.. hepsinin genetiğinin güzel olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz..
pilates harika bir şey sakın bırakma.ben geçen sene 8-9 ay aralıksız yaptım düğün hazırlıkları düğün balayı derken yarım kaldı.ama yazın vücudum sımsıkıydı süperdiNormalde spordan cok s1k1lirdim ama yaklasik bir haftadir pilatese basladim
Sevdimde dogrusu bir gün yapmasam hep aklimda yapmaliyim yapmaliyim diye
Bu konuda bilgili arkadaslara bir kac sorum olucak.
Günde kac dakika yapiyorsunuz ben mesela 10 dakika zor hareketleri yaptiktan sonra rahat hareketleri seciyorum sonra bazen yarim saat ara verip tekrar basliyorum
Sizce yanlismi yapiyorum ara vermek yanlismi sizce?
Insallah benimde yaza kadar en azindan vücudum toparlanir?pilates harika bir şey sakın bırakma.ben geçen sene 8-9 ay aralıksız yaptım düğün hazırlıkları düğün balayı derken yarım kaldı.ama yazın vücudum sımsıkıydı süperdişimdi 3 haftadır tekrar başladım.günde 40-45 dakika lastik ve topla yapıyorum.heme fark ettim sıkılaşmayı duruşum değişiyor resmen.ilk başta yüklenme bence zamanla zaten vücudun daha çok istiyor.
Insallah benimde yaza kadar en azindan vücudum toparlanir?
benim kilo sorunum var diyet yapiyorum birde en azindan su sarkmalar gitsin istiyorum
ideal olan 45 dakika falanmi peki?
Merhaba Lilav..pilatesin ideal süresi haftada 3 gün ortalama 1 saattir..çalışma programına göre değişse de genel olarak: ilk 5 dakika esneme,daha sonra streching ve sonrasında tüm vücut ve/veya lokal çalışma, son 5 dakika yine esneme olarak bölümlendirilebilir..şayet kendi başına pilates yapıyorsan(ki eğitmen öneriyorum her zaman) ağırdan başlamamanı tavsiye ederim..pilates vücudu basamak basamak güçlendiren uzun vadeli bir sistemdir..vücudu hazırlamadan yapılan egzersizler,faydadan çok ciddi zararlar getirebilir..bu basamakları çıkmanı da eğitmen sağlar, yani egzersizleri çeşitlendirerek,setleri arttırarak yol katetmeni sağlar.. sistemli,porgramlı ve bilinçli bir şekilde pilates yaparsan, gelişimini adım adım takip ettiğinde nelere yapabildiğine kendin bile şaşıracaksın..ama kapı yerine pencereden atlarsan canın yanabilir...
son olarak hep söylediğim gibi kilo problemini pilatesle çözemezsin,pilates günleri haricindeki günlerde kardiyo da çalışman gerekli..yani özetle: uzun zamanlı, sistemli,sabırlı ve bilinçli bir seyir izlemen gerekli..çok zor gibi görünse de belirli bir süreden sonra spor hayatının parçası oluveriyor..umarım yardımcı olabilmişimdir..her zaman da olmaya çalışırım
Canim cok aciklayici yazmissin,cok tesekkür ederim:)
canim vaktim olmadigi icin spor salonuna gidemiyorum evde kendim yapmaliyim.
Sana birsey sorucam ebru sallinin 1 saatlik programi varya you tubede onu nasil buluyorsun genelde kademe kademe yapiyorum cok zor olanlari geciyorum.
Vaktim oldukca yürüse giderim bende aslinda karnim falan s1k1lassin diye yapiyorum .
rica ederim durumunu anladım canım..kendin yapacaksan hafif seviyeden başlamalısın ayrıca nefes tekniği de çok önemli onu da bir şekilde öğrenmeli ve egzersizleri çok dikkatli uygulamalısın..egzersizlerdeki ufak ufak püf noktaları ciddi sakatlanmaların ya da vücudu gereksiz zorlamaların önüne geçiyor..eğitmen tavsiye etmemin sebeplerinden biri de bu..temel eğitimi aldıktan sonra vücudunuzu kontrol etmeyi öğrenebildiğiniz için daha doğru ve dikkatli hareket ediyorsunuz çünkü..Yanlış anlaşılmasın ama ben Ebru Şallı'nın cd leriyle pek hoşlaşmıyorum..egzersizler benzer olsa da pilateste önemli olan teknik... 3 küsur yıldır pilates yapan biri olarak naçizane fikrim, herkesin kendi düşüncesi ve tercihi farklı tabii ki..
bagetchi merhaba, benim sorum pilates hakkında.
forumda yazdıklarının hepsini okumaya çalıştım. 60 sayfa içinde yazdıklarını bulmak için epey çaba sarfettim:)
ben uzun yıllardır, ergenlik döneminden beri kambur duruyorum. bunun için zaman zaman spor salonlarında ağırlık çalışarak çeşitli egzersizler uyguladım. 55 kiloyum 170 boyundayım. 1 haftadır derdime son çare olarak pilatese başladım. sırt, bel, karın kaslarım zayıf. dik durmak için çaba sarfetmem gerekiyor. 26 yaşındayım. pilatesle ne kadar performans alırım? burada yazdıklarına inanmak gerçekten benim için zor. yani kısmen mi düzeltiyor, yoksa gerçekten sopa gibi bir duruş kazandırıyor mu? kürek kemiklerindeki dışarı doğru eğim tamamen düzeliyor mu?
ben gün boyu masabaşında çalışıyorum. çalıştığımız pilates salonundaki hoca 1 ayda farkı hissedeceksin dedi. ben yıllar boyunca giderim sorun değil. yeter ki istediğim dimdik bir duruşa sahip olayım? ama önümüzdeki eylül için gelinlik hazırlıkları yaptığım için hızla performans almak çok çok güzel olurdu... bunun için de reformer pilatesle (makinalı pilatesle) çalışsam sence sırtım , duruşum için daha mı çabuk etkisini gösterir? 2 ay normal pilates çalışıp daha sonra 3 ay da makinalı mı denesem? makinadan sonra normal pilatesle aynı etkiyi alamayabileceğimi söyleyen arkadaşlarım oldu, uzunca bir süre normal mi devam etsem? dediğim gibi... yıllarca yapabilirim. sadece inanmak istiyorum.
çalışırken eşit bir şekilde birkaç kilo da almaya çalışıyorum, bu konuda da bilgin varsa yardımcı olursan çok sevinirim. atletik bi yapım var. biraz daha dolgun görünmek istiyorum. hoca pilates ile güzel şekilleneceğimi söylüyor. bacaklarım zaten çok kaslı. benim üstüm zayıf. omuzlarım düşük.
yardımların için şimdiden teşekkürler
Merhaba sage...öncelikle pilatese başlayarak sırtın için en doğru olanını yapmışsın...omurilik eğrilğinin çeşitleri olmakla beraber en sık görülenleri skolyoz (yana eğrilik) ve lordoz (sırt kaslarının güçsüzlüğünden dolay bele yüklenme sonucu omurga kıvrımında görülen artış veya bozukluk)...lordozun ne kadar yüksek bilmiyorum, yani ileri vakalarda cerrahi müdahale gerekebiliyor, ama ben hafif eğriliğin olduğunu varsayarak yazıyorum..daha önce de yazmıştım ama yine söyleyeyim..pilates vücudu bütün olarak ele alan bir sistem her kasla ayrı ayrı ilgilenir, güçlendirir..kambur durma sırt kaslarının güçsüzlüğünden ötürü vücut yükünün bele yüklenmesi sonucu ayrıca biraz da sürekli oturmaktan, çalışırken veya yemek yerken öne doğru eğimli olmaktan,topuklu ayakkabılarda denge sağlamaya çalışmaktan yani alışkanlıklardan ötürü oluşur..uzun zamanda oluştuğu gibi, düzelmesi de zaman alır..ama sorunun cevabı ''evet eğrilğin düzelir''...bunu teorik olarak değil pratiğini gözümle görmüş biri olarak söylüyorum..çünkü aynı problem bende de vardı..bunun için doktora bile gittim..birkaç basit hareket gösterip postaladı...bir gün pilatese başlamaya karar verdim..sırt kaslarım için değil sadece merak ettiğim için öylesine gitmiştim..aslında spor salonu arıyordum sadece.. yakında pilates salonu görünce bi de bunu deniyeyim biraz takılır bırakırım dedim..egzersizlerini gördüm dalga geçtim..inanmadım..2 aydan sonra sabah kalktığımda bel ağrılarımın olmadığını farkettim..devam ettim..birkaç ay sonra boynumun daha uzun göründüğünü farkettim..duruş bozukluğumdan ötürü sürekli üşüyormuşum izlenimi veren omuzlarım, egzersizler ve pilatesin temel prensiplerinden biri olan ''kontrol'' yeteneğini kazanmamadan ötürü aşağıda duruyor ve boynum daha uzun görünüyordu..birbirinin üstüne tabak gibi binişmiş olan omurlarım esnemeler ve egzersizler yardımıyla açılmıştı ve daha dik durabiliyordum..böyle böyle 3 yılı devirdim..şimdi gerçekten zorlanmadan dimdik durabiliyorum ve hatta kambur durunca belim ağrıyor artık..sırt kasları bayanlar için çalıştırılması en zor kısımlardan biri malesef..daha doğrusu herkes çoğunlukla kalça ve karna yönlendiği için sırtı unutuyorlar..böyle olunca da diğer kaslara nazaran sırt güçsüz kaldığı için ben seni taşıyamıcam diyip veriyor bele ağırlığı...bel de öne doğru kaykılıyor haliyle..reformer, mat pilatesten daha ağır egzersizleri olan bir alet..ve genel olarak bölgesel çalışma için kullanılıyor,(çok gevşemiş karın, sarkık bacaklar,yumuşak basen vs) yani ciddi kas sıkılaştırıyor fakat reformerda da mat pilateste olduğu gibi eğitmenin çok önemi var onu da belirteyim, nefes ve esneme hareketlerini bilen gerekiyor yani(1 ay nefes öğrendim ben:) )..elbette faydasını görürsün..fakat ben sırtın için uzun zamanlı mat pilatesi tavsiye edicem canım..haftada 3 gün 1 saat (ilk 5 dk. esneme sonraki 30 dk. tüm vücut,kalan 20 dk. sırt ve son 5 dk. esneme) olan bir program isteyebilirsin eğitmeninden..orta sertlikte pilates lastiği ve 1-2 kiloluk 2 dumbblle da edinirsen süper olur..reformer elbette seni güçlendirmiştir, mat pilatesteki programını da buna göre hazırlarsın yani 2 set seni yormuyorsa 4 set yaparsın..egzersizlerin şiddeti değil setlerdir aslolan..mesela mat pilateste 1 saatte toplam 3 tane egzersiz yaparsın,ama öyle bir set sayısı koyarsın ki reformerdan çok yorulursun..egzersizleri eğitmenin zaten gösterecektir, ancak fırsat buldukça (ısınmak kaydıyla) evde de videolardan yardım alarak(ebru şallı hariç) ya da eğitmeninin gösterdiği egzersizleri yaparak(zaman geçtikçe setleri ve sayıları arttırarak) sırtını çalıştırırsan bu iş olur..zor gibi görünüyor ama değil..sadece birazcık zaman gerekli..sürekli ve sistemli çalıştığında farkı göreceksin..hatta şu an yan postürünü bi resimle istersen..bir de 3 ay sonrakini resimlersin..bu kadar istekliysen mutlaka yaparsın zaten..sistemli çalışmaya başladığında 3 ay sonra kendin de görürsün..ha düzenli yaptın da düzelmedi mi gel buraya yaz, yalan konuşuluyor diye..teknik olarak düzelmemesi mümkün değil çünkü.. ha kaslarını yapılandırmak için de protein ağırlıklı bir beslenme programı uygulayabilirsin..yumurtayı ihmal etme, haftada 1 gün balıkla haşır neşir ol..tavuk göğüs eti en proteinli besinlerden biri..haftada 1-2 onu da yemeye çalış..arada kırmızı et..meyve sebzeyi söylememe gerek yok zaten..kilo problemin de yokmuş madem işin çok daha kolay...neyse çok çene yaptım..atladığım ya da takıldığın bir yer varsa yine sor, hep sor..ben burdayım
Canım uzun uzun yazdığın için çok teşekkür ederim. Ben de üniversitede iken fizik tedavi doktoruna gitmiştim birkaç egzersiz verip göndermişti. Keşke o zaman pilatesle tanışsaydım... Kamburluğumun çok ileri seviyede olduğunu sanmıyorum ama yine de doktora gidip derecesini öğrenmek istiyorum. En azından problemin boyutunu öğrenmiş olurum. Bir de reformer ile çalışmadım hiç henüz, mat pilatese başlayalı henüz 3 ders oldu. Sadece hangisi bana daha çok fayda ederse oradan devam edeyim diye araştırırken senin yazdıklarını okudum. İyi ki yazmışsın. Okudukça daha da umutlandım:)
Şu an egzersizleri 6-7 kişilik grupla yapıyoruz. Tüm vücut çalıştırılıyor, ama dediğin gibi son 20 dk sırt ağırlıklı olması benim için avantaj olur. Salonda kişiye özel mat pilates programı yapılıyor mu emin değilim, bunu araştıracağım:) ilk 6 ayda bakalım ne kadar performans alacağım, fizik tedavi doktoruna eğiriliğin boyutunu öğrenmek için gittiğim gün sana yazacağım. Umarım egzersizle çözülebilecek boyuttadır.
Tekrar teşekkürler, bu başlığı takip etmeyi bırakma lütfen:)
Sevgiler.