Merhaba sage...öncelikle pilatese başlayarak sırtın için en doğru olanını yapmışsın...omurilik eğrilğinin çeşitleri olmakla beraber en sık görülenleri skolyoz (yana eğrilik) ve lordoz (sırt kaslarının güçsüzlüğünden dolay bele yüklenme sonucu omurga kıvrımında görülen artış veya bozukluk)...lordozun ne kadar yüksek bilmiyorum, yani ileri vakalarda cerrahi müdahale gerekebiliyor, ama ben hafif eğriliğin olduğunu varsayarak yazıyorum..daha önce de yazmıştım ama yine söyleyeyim..pilates vücudu bütün olarak ele alan bir sistem her kasla ayrı ayrı ilgilenir, güçlendirir..kambur durma sırt kaslarının güçsüzlüğünden ötürü vücut yükünün bele yüklenmesi sonucu ayrıca biraz da sürekli oturmaktan, çalışırken veya yemek yerken öne doğru eğimli olmaktan,topuklu ayakkabılarda denge sağlamaya çalışmaktan yani alışkanlıklardan ötürü oluşur..uzun zamanda oluştuğu gibi, düzelmesi de zaman alır..ama sorunun cevabı ''evet eğrilğin düzelir''...bunu teorik olarak değil pratiğini gözümle görmüş biri olarak söylüyorum..çünkü aynı problem bende de vardı..bunun için doktora bile gittim..birkaç basit hareket gösterip postaladı...bir gün pilatese başlamaya karar verdim..sırt kaslarım için değil sadece merak ettiğim için öylesine gitmiştim..aslında spor salonu arıyordum sadece.. yakında pilates salonu görünce bi de bunu deniyeyim biraz takılır bırakırım dedim..egzersizlerini gördüm dalga geçtim..inanmadım..
2 aydan sonra sabah kalktığımda bel ağrılarımın olmadığını farkettim..devam ettim..birkaç ay sonra boynumun daha uzun göründüğünü farkettim..duruş bozukluğumdan ötürü sürekli üşüyormuşum izlenimi veren omuzlarım, egzersizler ve pilatesin temel prensiplerinden biri olan ''kontrol'' yeteneğini kazanmamadan ötürü aşağıda duruyor ve boynum daha uzun görünüyordu..birbirinin üstüne tabak gibi binişmiş olan omurlarım esnemeler ve egzersizler yardımıyla açılmıştı ve daha dik durabiliyordum..böyle böyle 3 yılı devirdim..şimdi gerçekten zorlanmadan dimdik durabiliyorum ve hatta kambur durunca belim ağrıyor artık..sırt kasları bayanlar için çalıştırılması en zor kısımlardan biri malesef..daha doğrusu herkes çoğunlukla kalça ve karna yönlendiği için sırtı unutuyorlar..böyle olunca da diğer kaslara nazaran sırt güçsüz kaldığı için ben seni taşıyamıcam diyip veriyor bele ağırlığı...bel de öne doğru kaykılıyor haliyle..reformer, mat pilatesten daha ağır egzersizleri olan bir alet..ve genel olarak bölgesel çalışma için kullanılıyor,(çok gevşemiş karın, sarkık bacaklar,yumuşak basen vs) yani ciddi kas sıkılaştırıyor fakat reformerda da mat pilateste olduğu gibi eğitmenin çok önemi var onu da belirteyim, nefes ve esneme hareketlerini bilen gerekiyor yani(1 ay nefes öğrendim ben:) )..elbette faydasını görürsün..fakat ben sırtın için uzun zamanlı mat pilatesi tavsiye edicem canım..haftada 3 gün 1 saat (ilk 5 dk. esneme sonraki 30 dk. tüm vücut,kalan 20 dk. sırt ve son 5 dk. esneme) olan bir program isteyebilirsin eğitmeninden..orta sertlikte pilates lastiği ve 1-2 kiloluk 2 dumbblle da edinirsen süper olur..reformer elbette seni güçlendirmiştir, mat pilatesteki programını da buna göre hazırlarsın yani 2 set seni yormuyorsa 4 set yaparsın..egzersizlerin şiddeti değil setlerdir aslolan..mesela mat pilateste 1 saatte toplam 3 tane egzersiz yaparsın,ama öyle bir set sayısı koyarsın ki reformerdan çok yorulursun..egzersizleri eğitmenin zaten gösterecektir, ancak fırsat buldukça (ısınmak kaydıyla) evde de videolardan yardım alarak(ebru şallı hariç) ya da eğitmeninin gösterdiği egzersizleri yaparak(zaman geçtikçe setleri ve sayıları arttırarak) sırtını çalıştırırsan bu iş olur..zor gibi görünüyor ama değil..sadece birazcık zaman gerekli..sürekli ve sistemli çalıştığında farkı göreceksin..hatta şu an yan postürünü bi resimle istersen..bir de 3 ay sonrakini resimlersin..bu kadar istekliysen mutlaka yaparsın zaten..sistemli çalışmaya başladığında 3 ay sonra kendin de görürsün..ha düzenli yaptın da düzelmedi mi gel buraya yaz, yalan konuşuluyor diye..teknik olarak düzelmemesi mümkün değil çünkü.. ha kaslarını yapılandırmak için de protein ağırlıklı bir beslenme programı uygulayabilirsin..yumurtayı ihmal etme, haftada 1 gün balıkla haşır neşir ol..tavuk göğüs eti en proteinli besinlerden biri..haftada 1-2 onu da yemeye çalış..arada kırmızı et..meyve sebzeyi söylememe gerek yok zaten..kilo problemin de yokmuş madem işin çok daha kolay...neyse çok çene yaptım..atladığım ya da takıldığın bir yer varsa yine sor, hep sor..ben burdayım