Pahalılık yorgunluk bıkkınlık

Aynen öyle. Krizin sonrasi, krizin önü diye bosuna dememisler. Böyle durumlarda daha önce yapilan bütün ekonomik hatalar patliyor.

allah sonumuzu hayır etsin. eskiden mağazanın önünden geçerken beğendiğim birşeyi rahat rahat alırdım, ki marka giymeyi seven biriyimdir. şimdi kurlar yüzünden 50 kere düşünüyorum alsam mı diye. aklıma bir gömlek parası edecek faturaların toplamı geliyor vazgeçiyorum.
bir de iyi bir yerde çalışıyorum, üstüme başıma dikkat etmem lazım. gel gör ki o iyi yerlerde de kurallara uymaya gelince globalsin, cüzdan hiç global değil.

Arkadaslar lütfen konuyu yine avrupa/türkiye türkleri kavgaya getirmeyin. Yine hakaretler ucusuyor konu kapaniyor sonra
Bu yurtdisindakiler cikip bisey demese biz zaten kendi kendimize dert yaniyoruz. Onlar illa cikip bisey soyluyo ordan patliyo. Bi doya doya ahlanip vahlanamiyoruz

2-3 sene önce, bir şirket çalışanıyla bir şirket yemeğinde yan yana denk geldik. Telefonumu gördü, " Aaaaa..! Hiç size yakışmış mı subkortikal hanım!!! " dedi. Ben bu kişinin; üstünün, üstünün, üstüyüm. Bunu şunun için söyledim, yani bu kişi bu lâfı etmekteki haklılığından o kadar emin ki, üstünün üstünün üstüne bunu söylemekte bir beis görmüyor. Doğru anlattım umarım, adam yalakalık falan peşinde değil, densiz hiç değil, hakikaten şaşırdı. Hayal kırıklığı ve neredeyse sitem içinde...

Çünkü tüketim ürünleri, işlevlerinden ziyade sahip oldukları anlamlar için satın alınıyor. Bu "anlam"ın ise, ürünün kişiye sağladığı yararla herhangi bir ilişkisi yok. Satın alan da zaten satın aldığı o ürünün kendisine günlük kullanımda sağlayacağı yarardan çok, ürünün kendisine vereceği duygusal ve statüsel doygunluğa odaklı. Bunun adı bile var, sembolik tüketim diyorlar buna, İşte, bu tüketim toplumunun sadık bir neferi olan bu adamın da, kendi dilince "yakışmak" kelimesiyle ifade ettiği tam da bu.

Yine aynı nedenle, gitgide azalan üretim, cari açık, dış borç yükü ortadayken, itibardan tassaruf olmazın devlet politikası olduğu, yetersiz iç tasarrufların saç baş yoldurduğu bir ülkede, orta gelir grubuna dahil milyonlarca insan da, birbirleriyle " yakışan" yarıştırabilmek için perişan oluyorlar. O telefonlar bu yüzden alınıyor.

Ama inanın, o milyonlarca insanın yanı sıra bir de sadece hayatlarını mütevazı bir şekilde sürdürebilmenin peşinde olan diğer milyonlar var. İşte burada konuşulan da bu. Bunun da bir altına bakarsanız, nefes alabilmeyi sürdürme gayretinde olan diğer milyonlar var ki, onların gerçekten Allah yardımcısı olsun. Yani birinin varlığı ötekini ortadan kaldırmıyor; 80 milyonluk ülkede "yakışan"ı almak için çabalayan da var, düzgün peynir almak için çabalayan da var, evden atılmamak için çabalayan da var.

Ben ablamla 2010 senesinde Türkiyede tatil yaptim. O zamanlar 1 Euro =2 Tl ediyordu. Bizde sevindik görünce cünkü türk liranin güclenmesi tüm Türkiyeye avantaj. Bugün duruma bakiyoruz aboo. Acayip üzülüyorum. Hani elden birsey gelmiyor da, ama cidden gelecekte daha iyi kararlar ve yatirimlar yapilmasa bunun kolay kolay düzelecegi yok

Ne 500ü en fazla 250 diyorlardi
Ama yukarilarda 40 liraya tum pazar ihtiyacimi aldim diyen geldi merak ediyorsan
Yaz yaz nereye kadar, banlan banlan yine nereye kadar...
2 senedir yazıyoruz, söylüyoruz ama duvar olsa dile gelirdi.
Bugün bana yarın sana arkadaşım, kriz ilk esnafı vurdu yıl 2017 idi, şuan tüm ülkeye yayıldı.
Ha yayılmayan kesime elbet yayılacak, şuan pandemide bile fellik fellik beachlerde gezen kesim seneye 5 yerine 1 şişe şampanya patlatınca anlayacak.
Elbet anlamayacak, 7 düvelden burjuva var ama hayatını çalışıp da idame ettiren herkes bu çarka dahildir.

Krizi fırsata çeviren yaşadı, diğerleri yandı bitti kül oldu.

Valla gurbetçilerin altındakiler de biz de yok. Üç beş maaşa ötv siz alıyolar mercedesleri biniyolar. Biz o paraya anca burda tekerini alırız. İlaç iyi bir kıyas mı? Ne bileyim ev, araba, benzin, vergi, temel gıdalar vs bunlardan naber?

Kendi işimizi yapıyoruz,çevremizde biçok esnaf arkadaşımız batmış durumda..kurdan dolayı hammadde fiyatları hergün artıyor,iş yapamaz hale geliyoruz..karton mesela yılbaşından beri %50 civarı arttı..biz ihracat yaptığımız için çok sarsılmadık ama çevreyi gördükçe gerçekten çok üzülüyorum..allah herkesin yardımcısı olsun

Bu yurtdisindakiler cikip bisey demese biz zaten kendi kendimize dert yaniyoruz. Onlar illa cikip bisey soyluyo ordan patliyo. Bi doya doya ahlanip vahlanamiyoruz

Bende yurtdisinda yasiyorum. Bazi gurbetciler bu konuyu cok kisilestiriyor. Evet vatana hasretsin evet, ama gercek vatansever sorunlari da görüp dile getirir, cözümü varsa üretir. Bizde is hemen kavgaya dökülüyor. Sirf tl nin rakamlarima bakmak alim gücünün düsüsünü görmek icin yeterli. Insanlar neden kiyasliyor hic anlamiyorum.

Türkiyede sirketlere yardim programlar yapildi mi Corona dan dolayi

oncelikle yalniz olmadigimi bilmek cok iyi hissettirdi herkesin yazdigini okudum kendimi normal hissettim.
ben saglikli yasamaya calisan bir insanim ve tek yasiyorum fakat aylik mutfak masrafim bin liradan asagi degil...
gecen gun 3 parca pirzola aldim salatayla yerim diye 24 lira tuttu bakin 3 parca zaten yarisi kemik bunun. nereye kadar idare edecegiz bilmiyorum gercekten markete gitmeye korkuyorum sanki birisi sepet buyusu yapiyor birden 100 lira veriyorum. bizi bu hale dusurenler gun gormesin insallah kendimi falan gectim yemin ederim cocuklara uzuluyorum benim yasadigim yer kozmopolit bir semt ve bazen kardesim yanima gelince onunla gidiyoruz markete istediklerini aliyorum bir kere kucuk bir cocukla goz goze geldim kasada, aldiklarimiza bakiyor.. simdi ben ne yapayim yani bu cocuklar yetersiz besleniyor ama kimse cikip bir sey demiyor o kadar alisilmis ki cagresizlige ve azla yetinmeye. neden ya neden? yemin ederim sinirlerim bozuluyor bazi insanlarin evine kurbandan kurbana et giriyor ama millet buzluk doldurma derdinde. ben kimseyi elestirmiyorum buzluk doldurdu diye malum hoca osurunca cemaat...neyse

Son düzenleme:
gezmek giymek lüks mü oldu ?

Türkiyede sirketlere yardim programlar yapildi mi Corona dan dolayi
Karşılıksız destek hemen hemen hiç yapılmadı (yanlış biliyorsam düzeltin arkadaşlar), bazı kredi programları var fakat adı üstünde kredi. Borç erteleme programları var bir de. Yani alınan tedbirler sorunu ötelemeye yönelik, devletin gücü ancak buna yetiyor çünkü ki sorun da bu zaten. Yanlış ekonomik yönetim nedeniyle gizli enflasyon büyüdükçe büyüyor. Az çok işin içinde olduğumdan biliyorum.

Bir cok orta halde olan sirketler (kücük esnaflari katmiyorum bile) zaten aydan aya gecinir. Corona o yüzden cok zorladi onlari. Zaten is imkani yaratmakta iyi degiliz, bu kriz bir cok is yerini daha yok edecek

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…