Pahalılık yorgunluk bıkkınlık

Ben akrabanız gibi yaşamıyorum ama yine de cevap vereyim. o nevresim, tabak çanağın çoğu çin malı ucuz işçilik bol kanser. b.m marketten bir pike almıştım misal ful naylon çıktı. kıyafet marka değilse giyim yerlerinin, mağaza önü sergisi ürünleridir. oralardan 20 tlyi etek almıştım, bi dünya inceledim defosuzdu sözde önü kısa, arkası uzun çıktı Hoş markada olsa zar., mang. dünyaca ünlü markalar bize 2.sınıf kalite ürünlerini yolluyor, yani Almanyadaki mang. ile burdaki aynı kalite değil. Pandemi dünya ekonomisini vurdu evet ama Hiç bi avrupa ülkesinde 1tllik gazoz 2 tl olmuyor yani % 100 zam yaşanmıyor. Almanya da yaşayan "Türkiye'nin ekonomisi çoğ ey" kafalı akrabamda biri pandemiden dolayı brokolisinin minik cent artışına isyan ediyor.

Evet orayi yanlis okumusum olabilir. Yinede karsilastirilamaz. Siz demissiniz ki ben yurtdisindayim ama türkiyedeki akrabalarinda olanlar bende yok. Bir nevi diyorsunuz ki insanlar ayagina gore yorganini uzatmiyor luks yasiyor. Ee insanlar ihtiyac nevresim, kazaktami almasin? Dedigim gibi cogunlukta bir kazagi taksitle aliyor.

O dediginiz ulkeleride yine Daha iyi durumda. Saglik Türkiyedede pahali.

Ya lutfen benmi kendimi ifade edemedim anlatamiyormuyum anlamadim. Ben turkiyenin ekonomisi iyi demiyorumki aksine nasil yasiyolar diyorum. Biz euro ile geldik diye hissettirmiyor ama bi sebzenin kilosu 10 tl falan cok pahali oradaki maasa gore
Bizde mesela fazla artik olmuyo haklisiniz bizde vergi cok fazla

Linç etmek içinde yazmamıştım, akrabanız gibileri açıklamak istedim. Her ne kadar öyle olmasam da "parası yok niye marka giyiyor niye çok kıyafet var" düşüncesine hem sinir oluyor, hem üzülüyorum. Özel sektörde olup 8 saat çalışan bulamazsınız, doğru düzgün yıllık izinleri olmaz ya da kullanamazlar, Mobbing maruz kalınılır. Tek mutlulukları olmayan paralarını dökmek, bırakın öyle kalsınlar o kadarı da çok görülmesin diye yazdım.

Evet gerçekten cok pahalandi son zamanlarda hayat. Ekonomik sıkıntılarımiz asla bu kadar olmasa da vardi üzerine covid pandemisi büyük bi darbe oldu.. napicaz bilmem tek umudum açıkçası pandemi bitince biraz duzelmesi. Cunku uretimi her türlü seyi etkiledi farkli sektorlerde arkadaslarim cok uzun sure çalışamadı hala eski hareketlilige yakin bile degil piyasa diyorlar.
Kendime üzüleceğim ama inanin asgari ucretle ev geçindirmeye calisanlar aklima geliyor kendimi unutuyorum...

Insallah duzelir ne diyelim. O zamana kadar indirimli ürün takip etmeye, pazara aksam gitmeye fiyat karsilastirmaya devam

Ama sizi en fazla rahatlatan biraz daha fazla kazanmak olurdu, calisiyor musunuz? Geliriniz ne kadar

Bir de söylemeden gecmeyeyim, kitap işi cok pahali olduğu icin ben tamamen kutuphaneden almaya başladım öneririm hem evde yer kaplamiyor hem begenmedigim kitabi para verdim diye okumuyorum, kutuphane candir kisaca

Ekim 2019 da dolar kuru 5.78 Di. Şuan 7.92 sence bu kadar farklı olması normal değil mi? Her şey iki katı fiyatına oldu. Kışın gelecek olan elektrik ve doğalgaz faturalarını düşünmek bile istemiyorum

Dusuncenizi saygiyla anliyorum. Aslinda hem anliyorum hemde soylemek istedigim seyler var ama ben kendimi ifade edememkden cekiniyorum kimseyi burada elestiren biriymis gibi gorunmek istemem. Allah yar ve yardimciniz olsun esitlik yok, maasa gore degil fiyatlar bi telefon maasin 2 3 kati. Ama diyemeden yapamicam yinede. Benim 1 maasimla tam tamina iphone un son modelinle almak varken huawei takiliyorum neden parami bir telefon markasina yatirim. Ozellikleri hemen hemen ayni olan bir tlfnda takilim. Haaa gencken bende heves ettim 1kere 1aylik maasimla iphone aldim ama 4yil kullandim heryil degistirme luksum yoktu maalesef :)))

Kira:1150
Aidat:250
Faturalar: elektrik, internet, tv, su , telefonlar 500
Özel ders:75
Esya taksıtı:350
Kalan: 1800 civarı
bunun en az 1500 lirası gıdaya, 200 civarı cocugun Benim ıvır zıvırına, 100 lira da su ve Yol vs ekstra seylere

Ama su da var, alım gucu yuksek ferah zengin bi ulke sanirim hic olmadik.. sevdigim bir buyugumle konusurken 2004 yilinda asgari ucret 303 milyon (6 sıfır atılmamış zamanlar) oldugundan, o zamana asgari ucretle alinan ekmek sayısı suana gore cok cok az olduğundan falan bahsetmişti. Suan asgari ucretle geçinilmiyor ama o zaman hic hic gecinilmiyormus yani. Ben dert yanmiştim da bana, hayat boyle bi senin basina gelen bir durum degil demisti.
Kaderimiz midir nedir bilemedim ki. Ulkemi seviyorum saglik alaninda iyiyiz bilmemneyiz de bi kere de ekonomimiz iyi deseydik.

E zaten hep Türkiye den alıp gider almancılar euro cuklar Sağolsun

2003 yılında maaşım 450.000.000 idi.
Çeyrek altın alırdım 20.000.000
Kabaca 22 çeyrek.
Şu an maaşımla 6 çeyrek alabiliyorum.
Akrabanıza selam söyleyin aradaki 16 çeyrek alım gücüm nereye kaybolmuş sorun bir zahmet.
Sağlığa gelince devlet tarafından ödemesi kesilen ilaçlarını sosyal medya yoluyla isteyerek yaşamaya çalışan çocuklara sorun. Sağlık, hastane adı altında "kar garantisi veren şirket" açmakla, kar etmeyince devlet memuru olarak atadığın doktorun alacağını kesmekle iyi olmuyor. Bence dert de yanın, herkese de inanmayın.

Herşeyden soğuttular, ben artık alışveriş bile yapmak istemiyorum. Taze olsun, güzel olsun diye pazardan alıyoruz ancak o tatmin ediyor. Markette hep ithal.

Orta direkt psikolojisi bence artik bu
Yani mesela ben eczaciyim devletin verdigi maas 6 bin lira
Ben toplumdaki statume gore yemek icmek giyinmek ve ona gore bir evde yasamak ve arabaya binmek istiyorum
Ama tek basina bu maasla hepsini ayni anda yapmam mumkun degil
Ya da omur boyu kredi odemeden desem daha dogru olacak
O zaman napiyorum? Baskasinin gorebilecegi tum ihtiyaclarimi(evim arabam kiyafetlerim...) en luksunden ve bol cesidinden almaya calisiyorum
Bunu kredi kartimla ve kartimla yapiyorum
Yillarca kredi odeyip kredi kartimin asgarisini odeyerek gunu geciriyorum
Onemli olan borclu olmak degil, bir eczaci nasil gorunmeliyse ne giymeliyse
Nasil bir arabaya binmeliyse onlari saglamak
Sadece ben degil, ulkedeki herkes asagi yukari ayni sekilde oldugundan kimse de bu durumu yadirgamiyor

Ama atiyorum mesela bir avrupa ulkesinde ulasimi bisikletle saglamak, 2. El kiyafet giymek, evinde fazla olan esyalari garaj satisina sunmak, hala tuslu telefon kullanmak statu gozetmeksizin toplumda siritmayan seyler...

Biz de bu gosterisle 3. Dunya ulkesi oldugunuz gercegine kafamizi kuma gomuyoruz
Tipki asgari ucret belliyken, ekonomi bu haldeyken yol yaparak halkin gozunu boyamaya calismak gibi bir sey

Bende meyveye verilen paraya acıyorum çünkü tadı tuzu yok.tatsız..karpuz ,soğuk su gibi...kızım istediği için bazen sadece ona alıyorum.

Yani anlatmak istediklerime tercume olmusunuz resmen.

Hata sizde degil, hata sizden kötu durumda olup hala bu gidişata alkış tutanlarda. Demek ki millet olarak anlamamız icin bazı seyleri ekmek bile alamayacak duruma gelmemiz lazım. Dövize bakmıyorlar kura bakmıyorlar da 2018de uçuşa geçti fiyatlar ne tesadüf ki dövizle dogru orantılı olarak artıyor her şey. Neyse bunları düşünüp tekrar üzülmeye gerek yok Afrikalı çocuklar aç diye kendimizi teselli edelim şükredip

Hata sende degil su gunleri yasamamizin sebebi kimse onlarda.
Saglikli beslenmek zaten inanilmaz pahali. Ceviz badem incirden olusan bir poset 150 lira turuyor en kotu. Haftada 5 kilo yogurt mayaliyorsun 20 lira. Su bile haftada 20 lira. Faturalar en kotu 400 lira. Daha et balik tavuga girmedim bile dikkat edersen. Birkac aydir et tuketimini azalttim sadece ona ragmen bile yetmiyor. 2 sene once pazardan dolu dolu alisveris yapardim etimi baligimi bol alirdim vs vs ama o zamanlar kiymetliymis yani degerini bilemedik heralde.
Allah sonumuzu hayretsin ve kolaylik versin hepimize.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…