- 10 Nisan 2014
- 42.149
- 113.355
6 ay önceye kadar her ay altın dolar alırdım artık alamıyorummmmm o da lüks olduuuKarşılıksız destek hemen hemen hiç yapılmadı (yanlış biliyorsam düzeltin arkadaşlar), bazı kredi programları var fakat adı üstünde kredi. Borç erteleme programları var bir de. Yani alınan tedbirler sorunu ötelemeye yönelik, devletin gücü ancak buna yetiyor çünkü ki sorun da bu zaten. Yanlış ekonomik yönetim nedeniyle gizli enflasyon büyüdükçe büyüyor. Az çok işin içinde olduğumdan biliyorum.
H&m, c&a, camaïeuay okudum okudum ama su yoruma dayanamadım. Hangi Avrupa ülkesinde yaşıyorsunuz? Hangi marka o kazak 25 euro ben çok merak ettim. Çünkü bende Avrupada yaşadım. Primark gibi yüzüne bile bakmadiginiz (çünkü 3 eurodan bile giysi satılıyor oralarda) yerlerdeki tekstil ürünleri Turkiye'de üretilirken, Turkiye'de H&M'den aldiginiz urun bile güneydoğu asya ülkelerinde üretiliyor. Yani daha adi olanını giyiyoruz (ekonomide inferior anlamına gelen adi). Aslada boyle polemiğe girecek yorumlar yapmam ama sizin yorumlama seklinize dayanamadım kusura bakmayın. Simdi yine yurtdisinda gelişmiş bir ülkede yaşıyorum. Yasadigim ülkede evlerin metrekareleri kucuk bu beni simdi Turkiye'den kotu durumda mi birakmis oldu? Burada gercekten ortalama bir maasla market arabamı fiyatlara bakmadan dolduruyorum. Çok kalifiye bir okuldan mezunum, Turkiye'de calistigim donem aldiüim maas gercekten çok kotuydu. Emeginde karsiligi yok ki.
2-3 sene önce, bir şirket çalışanıyla bir şirket yemeğinde yan yana denk geldik. Telefonumu gördü, " Aaaaa..! Hiç size yakışmış mı subkortikal hanım!!! " dedi. Ben bu kişinin; üstünün, üstünün, üstüyüm. Bunu şunun için söyledim, yani bu kişi bu lâfı etmekteki haklılığından o kadar emin ki, üstünün üstünün üstüne bunu söylemekte bir beis görmüyor. Doğru anlattım umarım, adam yalakalık falan peşinde değil, densiz hiç değil, hakikaten şaşırdı. Hayal kırıklığı ve neredeyse sitem içinde...
Çünkü tüketim ürünleri, işlevlerinden ziyade sahip oldukları anlamlar için satın alınıyor. Bu "anlam"ın ise, ürünün kişiye sağladığı yararla herhangi bir ilişkisi yok. Satın alan da zaten satın aldığı o ürünün kendisine günlük kullanımda sağlayacağı yarardan çok, ürünün kendisine vereceği duygusal ve statüsel doygunluğa odaklı. Bunun adı bile var, sembolik tüketim diyorlar buna, İşte, bu tüketim toplumunun sadık bir neferi olan bu adamın da, kendi dilince "yakışmak" kelimesiyle ifade ettiği tam da bu.
Yine aynı nedenle, gitgide azalan üretim, cari açık, dış borç yükü ortadayken, itibardan tassaruf olmazın devlet politikası olduğu, yetersiz iç tasarrufların saç baş yoldurduğu bir ülkede, orta gelir grubuna dahil milyonlarca insan da, birbirleriyle " yakışan" yarıştırabilmek için perişan oluyorlar. O telefonlar bu yüzden alınıyor.
Ama inanın, o milyonlarca insanın yanı sıra bir de sadece hayatlarını mütevazı bir şekilde sürdürebilmenin peşinde olan diğer milyonlar var. İşte burada konuşulan da bu. Bunun da bir altına bakarsanız, nefes alabilmeyi sürdürme gayretinde olan diğer milyonlar var ki, onların gerçekten Allah yardımcısı olsun. Yani birinin varlığı ötekini ortadan kaldırmıyor; 80 milyonluk ülkede "yakışan"ı almak için çabalayan da var, düzgün peynir almak için çabalayan da var, evden atılmamak için çabalayan da var.
Ee burda kazak 5-10 lira değil ki. Eli yüzü düzgün bir kazak minimum 50 TL. Geçen gün kas gevşetici ilaç aldık, 1 kutu ilaç 21 TL.Kizlar beni yerden yere vurmayin ama sadece gozlemledigimi dile getirmek istiyorum.
Ben yurt disinda yasiyorum, euro ile bize turkiye hesapli geliyo yasadigimiz ulkeye gore ama turkiyede yasayanlarin gelirlerine gore yasam oradakilere cok pahali. Mesela 25 gr bilezigi biz bir aylik maasimizla alabiliriz tabi hic bir sey harcamazsak :) yani kirasi elektrigi falan odemeden. Ama turkiyede bir vatandas o 25 gr bilezik icin 5 ay maasini vermesi gerek. Simdi bu konuda sizinle hem fikirim.
Ama gel gelelimki turkiyedeki akrabalarimin evindekiler ustundekiler bende yok. Evinde cesit cesit nevresim hali bardak canak yani nebilim yok yok masallah. Ust bas desen her kiyafete ayri bi kombin. Bir kazak burada 25 eurodan basliyo oyle cesit cesit alamiyorum. Esimde calisiyo bende ustelik dusunun.
Ilaclar aldi basini gidiyo 3ilaca 50 euro odedim dun...
Aslinda sadece turkiye degil hayat pahalandi
Youtube +90 kanalinda bi belgesel izlemistim. Bilkent sosyoloji yl tez calismasiydi galiba, tam hatirlamiyorum universite yanlis olabilir. Istanbul'da bir etiler bir de bagcilardaki cop kutularini inceleyerek tuketim profili arastirmasi yapmislardi. Bagcilarin tuketim profilini anlatmama gerek yok herhalde ama etilerde ozellikle sut ve sut urunlerinde bim şok gibi marketlerin kendi uygun fiyatli urunlerinin tuketildigini gorurken filtre kahve kapsulu sigara paketi gibi seylerin en pahali markalara ait oldugunu tespit etmislerdi.
Kimse sizin ne marka peynir yogurt sut kutettiginiz bilmez ama filtre kahvenizi icerken story atarsiniz ve sigara paketini masanin uzerine koyarsiniz. Boylece size yakisan bir hayati yasadiginizi cumle aleme ispat etmis olursunuz...
Bi kac yillik bir algi calismasinin urunu acaba?
Gercekten anne babalarimizin zamaninda(benimkiler 50li yaslarinin basinda) cok farkliymis her sey...
Aa olabilir pes pese bi kac video izleyince karıştırmışım tesekkurler düzeltme icin <3bbc turkce'nin videosu link eklemek yasak mi bilmiyorum ama izlemeyenlere oneririm
Altın Hanım ve Dolar Bey ya da Sarı Şey ve Yeşil Şey diyelim lütfen.6 ay önceye kadar her ay altın dolar alırdım artık alamıyorummmmm o da lüks olduuu
Evmi 90m evde oturuyorum kendim aldim 30 yillik kredi ile alirken devlete 17bin euro vergi odedim. Ve heryil ev vergisi 900 euro.Valla gurbetçilerin altındakiler de biz de yok. Üç beş maaşa ötv siz alıyolar mercedesleri biniyolar. Biz o paraya anca burda tekerini alırız. İlaç iyi bir kıyas mı? Ne bileyim ev, araba, benzin, vergi, temel gıdalar vs bunlardan naber?
bu tezi kendimden örnek vererek ispatlayayım.ben de evde madam moss marka pijama a101 bim iççamaşırı giyerim .Amaaa sokakta üstümde en az ck armani guess beymen markaları vardır.şimdi çalışmayı okuyunca güldüm vallahi aynı bennn.tek farkım story ya da resim hiç atmadım kimseye ama benim de amacım sanırım dışardaki insanlara şık ve paralı gözükmek olabilirYoutube +90 kanalinda bi belgesel izlemistim. Bilkent sosyoloji yl tez calismasiydi galiba, tam hatirlamiyorum universite yanlis olabilir. Istanbul'da bir etiler bir de bagcilardaki cop kutularini inceleyerek tuketim profili arastirmasi yapmislardi. Bagcilarin tuketim profilini anlatmama gerek yok herhalde ama etilerde ozellikle sut ve sut urunlerinde bim şok gibi marketlerin kendi uygun fiyatli urunlerinin tuketildigini gorurken filtre kahve kapsulu sigara paketi gibi seylerin en pahali markalara ait oldugunu tespit etmislerdi.
Kimse sizin ne marka peynir yogurt sut kutettiginiz bilmez ama filtre kahvenizi icerken story atarsiniz ve sigara paketini masanin uzerine koyarsiniz. Boylece size yakisan bir hayati yasadiginizi cumle aleme ispat etmis olursunuz...
Bi kac yillik bir algi calismasinin urunu acaba?
Gercekten anne babalarimizin zamaninda(benimkiler 50li yaslarinin basinda) cok farkliymis her sey...
Ya arkadasim ben aksini demedim ama israrla kimse beno anlamiyo. Turkiye orada yasayan insanlar icin cok pahali yasam zor maaslar dusuk. Bizde maaslar orantili ama vergimiz cok sadece onu anlatmaya calisiyorum ama herkes farkli yere cekiyoEe burda kazak 5-10 lira değil ki. Eli yüzü düzgün bir kazak minimum 50 TL. Geçen gün kas gevşetici ilaç aldık, 1 kutu ilaç 21 TL.
Bir de geçen başka bir konuda başka bir arkadaş yazmıştı, Türkiye’de herkes marka giyiyor diye. Onların çoğu imitasyon.Türkiye imitasyon cenneti, her şeyin birebir daha uygun kopyası bulunuyor. Ha seçenek çok oralara göre belki evet. Ama pahalı olduğu gerçeğini değiştirmiyor.
yeme de zam geldiiiyogurt ve peynırını de kendısı yapıyordur bende oyle yaptıgımdan herkesden fazla sut tuketılıyor bızde de
inek alsam daha karlı hersey o kadar pahalı kı
tanesi 28 tl o ejderinnnNeyse ben röpteşambırımı giyip ejder meyveli smoothiemi yudumlayarak ülkemizin refah düzeyini düsünüp kıvanç duyacağım biraz...
bu tezi kendimden örnek vererek ispatlayayım.ben de evde madam moss marka pijama a101 bim iççamaşırı giyerim .Amaaa sokakta sütümde en az ck armani guess beymen markaları vardır.şimdi çalışmayı okuyunca güldüm vallahi aynı bennn.tek farkım story ya da resim hiç atmadı kimseye ama benim de amacım sanırım dışardaki insanlara şık ve paralı gözükmek olabilir
Sermayesi güçlü değilse ve genelde krediyle iş çeviriyorsa altından kalkamıyor işletmeler. Fakat ülkemizde bu destek işleri iki ucu b.klu değnek, damladılar yine yol yabdı eki eki geyikleri yapıyorlar ama ekonominin kötüye gitmesinin sorumlusu sadece iktidardaki parti değil. Namusuyla geçinmeye çalışan maaşlı/esnaf insanları tenzih ediyorum, bir kere vatandaşın/işletmenin kendisi dürüst değil. Velev ki devlet ekonomik olarak çok güçlü olsun ve vatandaşa/işletmelere destek yağdırsın. Çoğunluk tarafından bu durum suistimal edilir şimdiye kadarki tecrübem bunu öğretti, binbir sahtekarlıkla millet alır yarınlar yokmuşçasına yer parayı. 10 seneye yaklaşıyor bu işlerle uğraştığım insanlara destek olunsa bir türlü olunmasa bir türlü, nereden yasayı delsem de parayı alıp tüysem kafasında olan o kadar çok kişi var ki. E dürüst davranmanın hem toplum (enayi derler) hem kanunlar (bkz vergi afları) nezdinde cezalandırıldığı bir ortamda o imrendiğimiz sosyal devlet modeli ne kadar uygulanabilir ki. Bu ülkede zengin-fakir-dindar-dinsiz-okumuş-cahil her kesimde çok derin bir “kul hakkı yemede sakınca görmeme hatta hak yediğinin farkında bile olmama” sorunu var maalesef. Aynı hukuk sistemi düzelmeden yabancı yatırımcının ülkeye gelmemesi gibi, toplumdaki bu habis ahlak düzelmeden de refahı yüksek bir ülke olmamız zor.Bir cok orta halde olan sirketler (kücük esnaflari katmiyorum bile) zaten aydan aya gecinir. Corona o yüzden cok zorladi onlari. Zaten is imkani yaratmakta iyi degiliz, bu kriz bir cok is yerini daha yok edecek
Sermayesi güçlü değilse ve genelde krediyle iş çeviriyorsa altından kalkamıyor işletmeler. Fakat ülkemizde bu destek işleri iki ucu b.klu değnek, damladılar yine yol yabdı eki eki geyikleri yapıyorlar ama ekonominin kötüye gitmesinin sorumlusu sadece iktidardaki parti değil. Namusuyla geçinmeye çalışan maaşlı/esnaf insanları tenzih ediyorum, bir kere vatandaşın/işletmenin kendisi dürüst değil. Velev ki devlet ekonomik olarak çok güçlü olsun ve vatandaşa/işletmelere destek yağdırsın. Çoğunluk tarafından bu durum suistimal edilir şimdiye kadarki tecrübem bunu öğretti, binbir sahtekarlıkla millet alır yarınlar yokmuşçasına yer parayı. 10 seneye yaklaşıyor bu işlerle uğraştığım insanlara destek olunsa bir türlü olunmasa bir türlü, nereden yasayı delsem de parayı alıp tüysem kafasında olan o kadar çok kişi var ki. E dürüst davranmanın hem toplum (enayi derler) hem kanunlar (bkz vergi afları) nezdinde cezalandırıldığı bir ortamda o imrendiğimiz sosyal devlet modeli ne kadar uygulanabilir ki. Bu ülkede zengin-fakir-dindar-dinsiz-okumuş-cahil her kesimde çok derin bir “kul hakkı yemede sakınca görmeme hatta hak yediğinin farkında bile olmama” sorunu var maalesef. Aynı hukuk sistemi düzelmeden yabancı yatırımcının ülkeye gelmemesi gibi, toplumdaki bu habis ahlak düzelmeden de refahı yüksek bir ülke olmamız zor.
gelirim ortalama üstünde çok şükür ama sanırım bu benim yaşam biçimim liseden beri böyleyim ama acil hastane ve yatılı misafirlik için kaliteli bir iki pijamam sabahlığımda varrrben de sosyoloji ile ilgiliyim hatta boyle bir calisma oldugunu bilemeden yasadigim cevreden cikarmistim bunu. soyle soyliyim kisaca; yuksek gelir seviyesi olan evlerde gordugum genellikle bim, a101, sok markalarindan olan urunler bunun sebebi kisinin komplekssiz olmasi ve parasini konforu icin kullanmasi, fakat gelir seviyesi dustugunde kisiler markalari ''ben bu markayim, bunu alabiliyorum'' diyebilmek icin satin almasi yani duygusal tatmin. daha cok konusulur ama gercekten ilgi cekici konular. bu arada asla sizin icin yazmadim ilgimi cektigi icin gaza geldim
Artık avokadoya gıda yerine yatırım aracı olarak bakma zamanı geldi ceycey6 ay önceye kadar her ay altın dolar alırdım artık alamıyorummmmm o da lüks olduuu
Yok anladım ben seni. Vergi burda da çok maalesef, kdv si ötv si, gelir vergisi, deprem vergisi, cart vergisi curt vergisi. Yaşıyoruz bir şekilde ama psikolojiler bozuk işte.Ya arkadasim ben aksini demedim ama israrla kimse beno anlamiyo. Turkiye orada yasayan insanlar icin cok pahali yasam zor maaslar dusuk. Bizde maaslar orantili ama vergimiz cok sadece onu anlatmaya calisiyorum ama herkes farkli yere cekiyo(