- 29 Aralık 2010
- 8.416
- 23.872
Sistemi övmemiş, aksine alım gücünün trde düşük olduğunu örnekle açıklamış. Türk insanının genel olarak avrupa insanına göre gösterişe düşkün olduğunu söylemiş sadece ki bu durum şu an yaşadığımız ekonomik zorluklardan bağımsız olarak doğru.Bizimde 3 ilaca 250tl odedigimiz oldu ustelik maasimiz 2300tl iken. Euro kazanip burda misli ile bozdurup harcayip buranin sistemini ovemezsiniz uzgunum.
ay okudum okudum ama su yoruma dayanamadım. Hangi Avrupa ülkesinde yaşıyorsunuz? Hangi marka o kazak 25 euro ben çok merak ettim. Çünkü bende Avrupada yaşadım. Primark gibi yüzüne bile bakmadiginiz (çünkü 3 eurodan bile giysi satılıyor oralarda) yerlerdeki tekstil ürünleri Turkiye'de üretilirken, Turkiye'de H&M'den aldiginiz urun bile güneydoğu asya ülkelerinde üretiliyor. Yani daha adi olanını giyiyoruz (ekonomide inferior anlamına gelen adi). Aslada boyle polemiğe girecek yorumlar yapmam ama sizin yorumlama seklinize dayanamadım kusura bakmayın. Simdi yine yurtdisinda gelişmiş bir ülkede yaşıyorum. Yasadigim ülkede evlerin metrekareleri kucuk bu beni simdi Turkiye'den kotu durumda mi birakmis oldu? Burada gercekten ortalama bir maasla market arabamı fiyatlara bakmadan dolduruyorum. Çok kalifiye bir okuldan mezunum, Turkiye'de calistigim donem aldiüim maas gercekten çok kotuydu. Emeginde karsiligi yok ki.Kizlar beni yerden yere vurmayin ama sadece gozlemledigimi dile getirmek istiyorum.
Ben yurt disinda yasiyorum, euro ile bize turkiye hesapli geliyo yasadigimiz ulkeye gore ama turkiyede yasayanlarin gelirlerine gore yasam oradakilere cok pahali. Mesela 25 gr bilezigi biz bir aylik maasimizla alabiliriz tabi hic bir sey harcamazsak :) yani kirasi elektrigi falan odemeden. Ama turkiyede bir vatandas o 25 gr bilezik icin 5 ay maasini vermesi gerek. Simdi bu konuda sizinle hem fikirim.
Ama gel gelelimki turkiyedeki akrabalarimin evindekiler ustundekiler bende yok. Evinde cesit cesit nevresim hali bardak canak yani nebilim yok yok masallah. Ust bas desen her kiyafete ayri bi kombin. Bir kazak burada 25 eurodan basliyo oyle cesit cesit alamiyorum. Esimde calisiyo bende ustelik dusunun.
Ilaclar aldi basini gidiyo 3ilaca 50 euro odedim dun...
Aslinda sadece turkiye degil hayat pahalandi
Gösterişe düşkün olma meselesini biraz da varlığını ispat etme çabası olarak görüyorum. Çalışmak için yaşayan insanlar ironik bir şekilde 676786 taksitle ulaşabildiği telefonla, 5 yıl borca girerek aldığı tencere tava, yaptığı düğünle yaşamlarına anlam yüklüyorlar. İkinci el bir eşya almak "aşağılık" bir durum gibi görülüyor ya da ne bileyim beyaz sade bir elbiseyle kıyılan nikah "Bir kez evleniyorum, her şeyin en iyisi, en güzel gün..." teraneleriyle küçümseniyor. Tamamen statüye yüklenen anlamla alakalı.Sistemi övmemiş, aksine alım gücünün trde düşük olduğunu örnekle açıklamış. Türk insanının genel olarak avrupa insanına göre gösterişe düşkün olduğunu söylemiş sadece ki bu durum şu an yaşadığımız ekonomik zorluklardan bağımsız olarak doğru.
Al bendende o kadar.15 ınde maas alıyorum para kalmıyor.Az bıraz köseye atabılıyorum.Ailemle yasıorum ne eşektrık ne su ne kira ödüyorum.Tek başıma masrafım 2000 tl .Sadece ınternet ve telefon faturamı oduyorum.Şaka gıbı gercekten .Hayat çok ama çok pahalı .Kızlar selam,
galiba depresyona giriyorum, elim hiçbir işe gitmiyor, aksam kaçta uyursam uyuyayım yorgun uyanıyorum. Beslenmeden kaynaklı desem kimse benim kadar sağlıklı beslenmıyordur zira diyetisyen eşliğinde besleniyorum.
diğer yandan bir türlü evdeki hesap çarsıya uymuyor, ekstra hiçbir harcamam yok, sadece kızım için gerekli bir iki şey alıyorum mesela kulaklık aldım otuz liraya bir de kitap aldık okumak için ana kız onlar da yüz lira. Özel ders alıyor bir de o da 70 lira. Yanı 200 lira keyfi harcamamız, geri kalanı fatura ve gıda. Aburcubur almıyoruz, içecek su kahve yeşil çay, bir tek kıyma alıyorum toptan bir de balık aldım attım dolaba. Sebzeyi de haftalık pazardan alıyorum. Ama hersey pahalandı artık ucu ucuna yetıyor. Eskıden hem gezer hem ay sonunda hesapta param olurken şimdi ay ortasında nerdeyse param bitiyor. Gereksız tek bir harcamam yok. Geçen seneden bu seneye bu kadar pahalılık olmaz acaba ben mı fazla şey alıyorum diyorum ama gecen sene kekler borekler yapar alırdım. Şimdi eve gereksız tek bir şey almıyorum. Boyle mı gececek hayatım?Aylık gıda masrafım 1500 lira iki kişi. Ama daha azında da makarna patatese talım. Napsam canım cok sıkkın. Sinemaya, tiyatroya, konserlere giderdim param kalırdı. Bende mı hata? Bu hep böyle mi gidecek? Beynim cok yorgun.
Ne 500ü en fazla 250 diyorlardiGelmedi mi daha siz müsrifsiniz, ben 500 tl ye aylık gıdamı hallediyorum diyenler???
Daha surerse pahalılık ben toptan indirimli sampuan falan alıp stok yapayım barı. Ya artık zam gelmesın ya. Daha dogalgaz eklenecek.
+1Ama su da var, alım gucu yuksek ferah zengin bi ulke sanirim hic olmadik.. sevdigim bir buyugumle konusurken 2004 yilinda asgari ucret 303 milyon (6 sıfır atılmamış zamanlar) oldugundan, o zamana asgari ucretle alinan ekmek sayısı suana gore cok cok az olduğundan falan bahsetmişti. Suan asgari ucretle geçinilmiyor ama o zaman hic hic gecinilmiyormus yani. Ben dert yanmiştim da bana, hayat boyle bi senin basina gelen bir durum degil demisti.
Kaderimiz midir nedir bilemedim ki. Ulkemi seviyorum saglik alaninda iyiyiz bilmemneyiz de bi kere de ekonomimiz iyi deseydik.
Kesinlikle öyle, sadece bizim ülkemize has değil bu durum az gelişmiş doğu ülkelerinde genelde böyle. Eski sovyet ülkeleri de bize benziyor bu konuda, teyzeler kürkle falan geziyorGösterişe düşkün olma meselesini biraz da varlığını ispat etme çabası olarak görüyorum. Çalışmak için yaşayan insanlar ironik bir şekilde 676786 taksitle ulaşabildiği telefonla, 5 yıl borca girerek aldığı tencere tava, yaptığı düğünle yaşamlarına anlam yüklüyorlar. İkinci el bir eşya almak "aşağılık" bir durum gibi görülüyor ya da ne bileyim beyaz sade bir elbiseyle kıyılan nikah "Bir kez evleniyorum, her şeyin en iyisi, en güzel gün..." teraneleriyle küçümseniyor. Tamamen statüye yüklenen anlamla alakalı.
Bunlar hep dis mihraklarin isi cok buyuk oyun oynaniyor uzerimize sabretcez artik hayirlisi bakalimOrtalıh çoh garışıh oyumu gene X’e basacağaaam
Nasıl alıyormus 40 lıraya 150 den asagı cıkamıuoruz pazardan oda herseyı almadığımız haldeBu akşam maaşım yatacak inş. Allaha şükür maaşım var işim var. Ama ben de nedense hiç sevinemiyorum. Bu ay çok çok zor geçti. Yukarida birisi pazardan 40 Tl'ye herşeyi alıyormuş. Pazardan ben 150 tl ye bir hafta bile yetmeyecek şeyler alıyorum. 2 kişilik peynir zeytin helva balık zaten en az 70 tl tutuyor. Salak gibi imkanlarim varken yurtdisina gitmedim. Ins kızım benim gibi gerizekali olmaz. Gider de kendini kurtarır.
Bugün is adami olan bir arkadasimla görüstük. Pek ic acici olmadi acikcasi. Durumun gelecek sürecde düzeleceginizi de düsünmüyoruz cünkü sistematik hatalar var ortada. Allah herkese sabir versin. Daha batacak sirketler var.
Oyunu neye basağını biliyon demi gardaşımmmBunlar hep dis mihraklarin isi cok buyuk oyun oynaniyor uzerimize sabretcez artik hayirlisi bakalim
Türkler gösteriş meraklısı, olmasa bile cebinde para borç harç alır. Şundan aşağı kaldım dedirtmemek için. Sizin orada 25 birim paraya aldıgınız kazak yündür ya da orta segment markanın kazagıdır. Burada 25 birim paraya ancak kazagın tek kolunu alırsın.
şu an pandemi nedeniyle var olan işten çıkarma yasakları kalktığında pek çok şirket batmamak için küçülmeye gidecek. asıl o zaman seyreyle cümbüşü derler ya aynen öyle ne yazık ki.