Oğlumun terapistleri. Çok üzülüyorum


Sizin kurumda neler yapıldı? Ya da hangi şehirdesiniz
 
Sizin kurumda neler yapıldı? Ya da hangi şehirdesiniz
Fethiyedeyim. Biz özel eğitim ve duyu butunleme olarak devam ediyoruz. Özel eğitim öğretmenini o kadar çok seviyordu ki onun dokunabildigi saça ben dokunamiyordum. Kademeli olarak çalıştı. Açıkçası bu korkuyu duyu bütünleme değil benim oğlumda özel eğitim öğretmeni halletti. Önce kendisinin ses çıkarmasına izin verdi, sonra ses çıkaran hareketler yaptılar sonra kısık sesli müzik kademeli sesi yükseltti korktuğu zaman müziği kesmedi sarılıp dikkatini başka yöne çekti. Böyle böyle 1-1.5 yıl gibi bir sürede ses hassasiyetini oluşturduk. Alanında başaralı bir öğretmen bulun. Velilerle gorusun. Ama size zaman veren kimseyle çalışmayın , yalan çünkü.
 
Benim arkadaşın çocuğu da böyle idi 3 sene çocuk evde iken süpürge blender kullanamadı. Kaos çıkıyordu. Şu an her şey normale girdi.
Banyodan çıkmayan bir çocuktu diyordu 2 yaştan sonra 2 sene banyo sorun olmuş sanırım saçı acıdıktan sonra banyo yapmak istememiş.
Saçına hala çok tarak vurdurmaz.
Bie süre arabaya bindiremedi 1 sene kadar, dışarıda çocuğu kaçırıyor zannedersin.
Şu an 5 yaşına girdi sanırım çoğu kaos sorun bitti normal gibi duruyor, düzeldi diyor annesi. Kreş çok iyi geldi bize demişti
 
Biz de bir kreş deneyeceğiz
 
Ben 2.5 yaşından beri oğluma duyu bütünleme terapisi alıyorum. Aynı anda okula da başladı. Farklı şikayetlerle benzer değil. Dürtüsellik ve dehb benzeri davranışlar vardı. Okuldan çok şiddetli şikayetler aldık.
3 yaş itibariyle haftada 2 güne çıktık ve inanılmaz güzel sonuçlar almaya başladık. Eylülde yine haftada bire düşebilir dediler.
Şu an okuldan da sanki sihirli değnek değdirdiler çocuğa gibi bir şey dedi öğretmeni. Yani demek istediğim şu ki ergoterapi bence çok faydalı. Birebir etkisini yaşadım.
Bizim destek aldığımız kurumun sahibi de fizyoterapist ama terapi veren kişi ergoterapi mezunu.
Ve oğlum terapistine bayılıyor. Evde de sürekli ismini sayıklıyor sanırım bu önemli.
Hangi şehirdesiniz imkanlar nasıl bilmiyorum ama başka yer bulmaya çalışın.
Ben de maddi manevi zorlanıyorum şu an haftada 2 gün götürürken ama kardeşimde de dehb vardı elimden geleni yapayım diye katlanıyorum.
 
Anladığım kadarıyla bazi seslere tepki veriyor. Benim kulağımda küçüklüğümden beri bir çınlama var. Tinnittus deniyor. Kendi kan akışımı duyuyorum. Bu yüzden yüksek ses severim. Uykuya dalmak icin de maskeleme yapmak zorundayim. Ayrıca mizofonia da sahibim. Birinin yanımda yemek yemesi , sakız çiğnemesi , burnunu cekmesi vb. sesler beni çok rahatsız eder. Küçükken endişeleniyordum hatırlıyorum ama büyüdükçe endişenin yerini agresiflik aldı. Bunlara maruz kalırsam içimden canavar çıkabilir.

Böyle bir sorunu olup olmadığı söylendi mi size? Motor gelişimine gelince ben de öğretmenim. Gelişim psikolojisi dersinden "gelişim baştan ayağa doğrudur" ilkesi vardır. Zaten beyin gelişimi bir miktar motordan önce olacaktır. Ama motor gelişimini kontrol eden beyin kısımları da normal görünüyorsa zamanla düzelip esitlenecegini de söyleyebilirim. Hatta bu durum ergenlik döneminde tekrarlar. Kol ve bacaklar hızlı bir şekilde uzarken göz gelişimi bu kadar hızlı olmaz. Bu yüzden el göz koordinasyonu kurmakta zorlanirlar. Sakarliklar görülür.
 
Son düzenleme:
Maddiyat sorun değil
İstanbuldayız
Siz neredesiniz?

Benim oğlum adını sayıklamıyor. Ve artık gitmek istemiyor.
 
O yaşlardayken kızımda benzer sorunlar vardı. Sinema biletini yakmak zorunda kaldığımız bile oldu bu durumdan dolayı. Zihin yaşı beden yaşından büyükse sizi çok iyi anlayabilir demektir. Okul öncesi uzmanına akıl vermek pek haddim değil aslında ama gittiğiniz yerlere ön hazırlık yaparak gitseniz. 'Bak şimdi kahveciye gideceğiz, orada makineler çamaşır makinesi gibi sesler çıkarır, bunlar eğlenceli ve insanlara keyifli şeyler hazırlayan seslerdir', 'bak birazdan tünele gireceğiz, burada insanların dikkat etmesi gireken şeyleri anlatan bir konuşmacı var, belki bizi de uyarır ve daha dikkatli olmamızı sağlar, hadi bekleyelim bakalım bizi de uyaracak mı', 'sesler insanları şaşırtmak için sürprizler yapabilir, bunlar genellikle eğlencelidir, bakalım bu gün hangi sesler bizi şaşırtacak'.... gibi.

'Sesin ne olduğunu bulma oyunu' uydurun, sesleri tanımasını sağlayın, insan bilmediğinden korkar, bildiğinden değil.

Sokakta duyduğumuz uçak sesi yüzünden çığlık çığlığa bir çocukla eve geri dönmek zorunda kaldığım zaman oldu benim, rafadan tayfa tiyatrosuna ellerim titreyerek bilet aldığım da, ön hazırlık yapmak belki durumu tolere etmesine yardımcı olur. Zamanla geçiyor. Bu arada yüzme ve evde etkinlikler epey işe yarayacaktır. Bence 3 ayda çözüleceği iddia edilen sorun 5 ayda çözülemediyse hatta hiç gelişme olmadıysa boşa para dökmek de anlamsız. Bunları kesip çocuğu mümkün olduğunca dışarı çıkarmanız daha etkili olacaktır.
 
Duyu butunleme terapisini bir terapist yapmali fizyoterapist degil. Bir de duyu butunleme aktiviteleri olan kitaplar satiliyor. Benim kizimda daha kucukken cimene basamiyordu. O zaman arastirip almis o aktiviteleri yapmistim.

Ayrica en fayda saglayanda tras kopugune boya sikmak ve etkinlik yapmak olmustu bize
 
Rock yuksek sesle dinlemeyi seviyor demissiniz mesela arabada giderken ya da banyoda rock dinlemeyi denediniz mi
Hani belki ona odaklanip diger sesleri gozardi eder mi diye geldi aklima
 
Selamlar
Çok uzun süredir erken çocukluk dönemi yaş grubu ile çalışıyorum.

7 yaş öncesi hiç bir çocuğa zeka testi yapamayız ve bu anlamda bir değerlendirme, yorum doğru olmaz.

Alanında uzman bir ergoterapist bulun.
Duyu bütünleme çalışılsın.
Ama bunun için en az iki ay ara verin önceki olumsuz deneyim biraz geride kalsın.

Evde de motor becerileri destekleyecek çalışmalar yapabilirsiniz.
 
Dokunsal hiçbir hassasiyeti yok
Tek sorun ses
Saçında da yüzüne gelsin istemiyor ama havuzda atlayıp çıkıyor maşallah
 
Sizi tanıyorum hocam meslektaşız
Açıkcası denver yapıldı
Direkt zeka testi değil. Kastettiğim denver testinde üst yaş gruplarının bilmesi gereken sorularo biliyor. Parlak zekask. Yani skala da üstte çıktı bilişsel olarak. Motor ise tam ayıyla uyumlu
 
Size tekrar yazmak istedim kendimi hatalı ifade etmişim. 2 farklo uzman denver yaptı. İkisinde de bilişsel dil vb özellikleri kendi yaş seviyesinden yukarıda çıkarken motor becerileri tam ayıyla uyumlu çıktı. Arada 1-2 ay yok. 26 aylıkken bize 5 yaşın bilmesi gerekenleri vs biliyor dendi. Hatta bir uzman artık bilgi yüklemeyi bırakın motor çalışın diye uyardı.

2 çocuk gelişimi uzmanı
2 psikolog
1 fizyoterapist
1 ergoterapist
Hepsinin ortak yorumu bu aradaki uçurumun kaygıya sebep olması.

Bu arada hepsine ilk kez gidiyormuş gibi yaptım. Birbirlerinden haberleri olmadı.


derin sularda hocam bu yorumu görmeniz için etiketliyorum
 
Kızımda da vardı. Hem ses korkusu hem de saç yıkatmamam iki buçuk yaşından üç buçuk yaşına kadar sürdüm kendimiz aştık. Şöyleki anlayışlı olduk ses olayında. Dışarda hep kucağımızdaydınya da el eleydik bebek arabasına bile binmedim bizden mesafe oluyor diye. Ama hepsine anlayış gösterdik. Evde çok rahat ettirdik kendine göre yemek sandalyesi k. İşte lavaboda merdiven. Tuvalette basamak. Odasında herşey kendi boyunda. Vs. Ses olayı arada hala oluyor ama elini tutuyorum bekliyoruz . Çok az kaldı yani. 3 ay oldu kreşe başladı o da iyi geldi.
Saç olayı normalde banyoya bayılan bir çocuktu. Bir kez gözüne şu geldi blgaliba. 7 ay falan girmedi. Ona da baya ağırdan aldık. Havuza gidiyoruz sık sık. Kendi boyunda havuz var seviyor baya. Onda bile hemen aşmadı. En son ikna oldu şu şapkalar var ya yüzüne su gelmeyen. Onunla aştı. Konuşup nedenini sorabilirsiniz. Güvende tütün geçer zamanla .
Mesela bir kez ne oldu iki yaş civarı. Tuvaletini diyordu normalde. Eşim tuvalete g8türdüğünde iyi oturtamadı klozete galiba ıslanmıd pantolon. Bir hafta tuvalrtini tuttu . Birinci gün gece bahçeye tuvaletini yapmaya ikna edebildim. Diğer günler tüm kıyafetleri çıkıp tuvalete gitmeye ikna oldu..beşinci gün oyun oynarken altına kaçırdı. Onda bı normalleşti mı ne oldu anlamadım öylece geçti. Hep tabi bişey olmaz ki ıslanırsa değiştiririz vs dedim. Yani oluyor böyle şeyler. Siz çok kaygılanmışsınız çocuk da kaygılı zaten olay terapi vs derken iyice büyümüş. Sadece çocuk psikoloğuna gitmek yeterdi belki de.
 
Oğlum 2 yaşında ve bizde şu an bunu yaşıyoruz ve yaklaşık bir aydır bu şekilde. Banyo olayını ateşlendiği bir zamanda ılık su ile banyo yaptırmıştım. O yüzden banyo yapmaktan bir aydır korkuyor. İkna edene kadar göbeğim çatlıyor. Hatta kendi kendine “bir şey olmayacak, bir şey yok, korkmana gerek yok..” gibi şeyler söyleyerek ikna etmeye çalışıyor.
İkinci olay da ses olayı. En küçük seste bile irkiliyor, yanındaysak defalarca kez bu ne sesi diye soruyor. Tek başına akşamları mutfağa, koridora, banyoya gidemiyor. Korktum deyip kucağıma atlıyor. Ben geçici olduğunu düşünüyorum. Çünkü bu ses ve akşamları bulunduğumuz odadan çıkamaması birden bire oldu.
 
Şu oluyor olabilir mi peki bu çocuklara? Biz problemlerini aşırı farkedebildiğimiz için tepkilerimizle altını çiziyoruz. O da farkedilince kaygı diye nitelendiremese evet kaygılıyım diyemese de duygusunu netleştirmiş oluyor. Belki biz bu kadar farkedemesek o da farkedilmesi gereken bir vaziyet olduğunu düşünmeyecek kendi içinde atlatacak üstünde durmayacak.

Şimdi ona hissettirmedik aşırı tepki vermedik filan diyeceksiniz ama ben enerjiden bahsediyorum. Yani minik de olsa olumsuzluk durumunu konuşmaya başlayınca. Yanında olmasa dahi etrafta saçılan enerjilerle durum pekişiyor bence.

Yani doğru yapıyolar iyi insanlar olacak demiyorum ama şimdi ben minik bi ilçedeyim bol ürenilen. Çocuklar savaş meydanındalar sanki evde de parkta da. Dayak da yiyolardır yani. Sonuçları mutlaka sıkıntılı olacaktır ama bu çocukların arasından doluyo tıp fakülteleri sınavlarda derece yapıp haberlere çıkıyolar çoban abayalarıyla. Bizim oralarda da s.kimonik özel üniversitelerin duyulmamış bölümleri için para dökülür. Vs vs...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…