Bir kere medeni kanuna aykırı bu. Madde 118: Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur.Geri kalanını okumadınız herhalde orda açıklaması vardı.
Hayır efendim erkek tarafı kız tarafını arar. Nişanlı iken usül böyledir. Annesi doğru olanı yapıyor. Bu konularda erkek tarafı adım atan taraf olur.
Evet hatta annesi dunurune el opmeye gitmeliydi buyuk diyeyahu yapmayin etmeyin kizin annesi niye arasin damadinin annesini kizini wermeye meraklilar gbi
Hayati zorlastirmak icin gereksiz isteklerde bulunmak gerekir, sacma sapan adetleti surdurmek gerekir. Bayramda akrabalarini ziyaret ederken dunurune bi bayram ziyareti cok buyuk bi kulfet olarak goruluyosa ben orda bi sorun ararim. Ve evet karsi taraf kizi aldik geerisini ... Olarak goruyosa onlarda kiz vermeye merakli gbi aramamali...sizin tabirinizle verilen verilmiş.
ne alakası var kızını vermeye meraklı olmakla. nişanlılar zaten.
hayatı zorlaştırmak isteyene malzeme çok.
bayramı bile güç savaşına dönüştüren adetler çok mantıklı da kadının bir telefon edip iyi bayramlar demesi mi mantıksız?
Hayati zorlastirmak icin gereksiz isteklerde bulunmak gerekir, sacma sapan adetleti surdurmek gerekir. Bayramda akrabalarini ziyaret ederken dunurune bi bayram ziyareti cok buyuk bi kulfet olarak goruluyosa ben orda bi sorun ararim. Ve evet karsi taraf kizi aldik geerisini ... Olarak goruyosa onlarda kiz vermeye merakli gbi aramamali...
Benim anlatmaya calistigim seyi siz cinsiyetcilikten vurarak manipule etmeye basladiniz herkesin Turk oldugunu varsayarsak bu forumda Turk adetlerinden nelerin gerekli nelerin gereksiz oldugunu buradaki herkes cok iyi biliyodur yani uzatmanin alemi bile yok... Oglunun evlenecegi ksinin ailesini 5 dakika ziyarete gelmek bayram icin adet gelenek gorenegi gectim nezakettir yahu bunlar ortaligi zorlastiracak seyler degiller daha fazla uzatmiyorum bu konuyu... kisaca herkes vazifesini yapmali konu sahibi de bu dusuncelerden kendine yakin buldugunu uygulasinhala kız vermek kız almak diyorsunuz.
sizin kız vermek mantıgınızda haklısınız kızı alan taraf hediyeler tatlılar ziyaretler kizi ve ailesini hos tutmak zorunda.
kizi da aldiktan sonra hadi kizim biz o kadar her gelenegi yaptik simdi bizim hizmetimizi gor bakalim diyince de kimse sikayet etmeyecek o zaman.
Halbuki olaya "iki yetiskin birey bir olup bir yuva kuruyorlar" gozuyle bakilsa ne gelinler kayinvalidelerden kiyafet hediye bohca beklemez ne de kayınvaledeler gelinlerden hizmet etme zorunluluğu.
ozetle kimse kiz almasin kizda vermesin. iki kisi bir olup yuva kursun. kayinvalide icinden gelirse hediye alsin ziyarette bulunsun. gelin icinden gelirse hizmet etsin. kimse zorunda olmasın.
Eger evli olmasaydim bekar olsaydim size kizardim.ama malesef ki cok haklsiiniz.sizin ailenizi cok iyi anlayabiliyorum aynisini esimin ailesi bize yaoardi biz defalarca agirlardik gelmek bile istemezlerdi. Bohca bin defa soyledik keskede soylemeseydim mutfak posetlerine koyup getrmislerdi rezilliklerinden ben utandim.bin bir ricayla arardim hani gelseniz ailem bekliyor derdim aileme karsi utanirdim. Benle beraber ailemizde uc kiz gelin cikti bir bohcalar gelirdi damatlari hasta ziyaretlerine gelirdi dugunlerimize katilirdi ve aileleride seve seve gelirdi. Bizimkiler cenazelerde burakin gelmeyi aramazlardi bile.o uizden net tavrini koy ailenede hak ver. O kadar uzuluyolardirki simdiKızlar yaklaşık 5 aydır nişanlıyız. Olayı anlatıyorum olması gerekeni lütfen siz söyleyin. Nişanlımın annesi öğretmen her zaman müsait olmuyor. Bu bayram tek başına köye gitmiş daha yeni döndü. Biz bundan önce çaya yemeğe olsun nişanlımı ailesini ağırladık ama onlara sadece bir defa ailecek çaya gittik. Neyse ailem bayramda kızı görmeye gelinir adettendir dedi. Bende baktım araştırdım öyleymiş hatta kıyafet alan altın takanlar bile varmış. Ben kıyafetinde altınında değilim. Nişanlım annesine bizim onları beklediğimizi söylemiş annesi de ben yoldan geldim yorgunum zaten yoğun çalışıyorum vs demiş. Bizim bu bayram ziyaretine beklememiz kızz evi naz evi vs diyerek bekliyoruz hep erkek tarafından bir şeyler yapmasını bekliyoruz gibi sözler duydum açıkçası bu benim canımı sıktı. Ailesi bir kere ailemle beni yemeğe çağırmadı. Hala gelin bohçası getirmediler konusu açılmadı. Ben tek kelime söylemedim. Bizden ne bekliyorlar anlamıyorum davet edilmeden evine mi gideceğiz? Hiç mi gelenekleri adetleri bilmiyorlar bilmiyorum. Biz haksız mıyız bayramda ziyaret etmelerini beklemekle? Yoksa ben tek başıma annesinin babasının elini öpmeye mi gitmeliyim? Bu arada evlerimizin arası 5 km mesafede.
Neyse ailem bayramda kızı görmeye gelinir adettendir dedi. Bende baktım araştırdım öyleymiş hatta kıyafet alan altın takanlar bile varmış.
Benim anlatmaya calistigim seyi siz cinsiyetcilikten vurarak manipule etmeye basladiniz herkesin Turk oldugunu varsayarsak bu forumda Turk adetlerinden nelerin gerekli nelerin gereksiz oldugunu buradaki herkes cok iyi biliyodur yani uzatmanin alemi bile yok... Oglunun evlenecegi ksinin ailesini 5 dakika ziyarete gelmek bayram icin adet gelenek gorenegi gectim nezakettir yahu bunlar ortaligi zorlastiracak seyler degiller daha fazla uzatmiyorum bu konuyu... kisaca herkes vazifesini yapmali konu sahibi de bu dusuncelerden kendine yakin buldugunu uygulasin
Ben niyeyse nişanlı iken ev temizliğine gitmek diye anlamışım :)Şöyle açıklayayım kız alınır değil mi? Kayınvalide evine gelin gelir. Haliyle o evin her türlü sorumluluğu gelinin üstündedir. Erkek tarafı koç göndersin, hediye alsın, altın alsın vs. Bunların karşılığında da kız “veriyorlar” işte.
Geleneklerimize göre evet bohça verilir evet koç gelir evet hediyeler alınır. Gelin adayları geleneklere bu kadar bağlıysa, kız alıyorlar yahu diyorlarsa erkek ailesinin yanında daha çok vakit geçirmek, gerektiği zamanlarda ev temizliğini yapmak, onların uygun gördüğü ziyaretleri vs yapmak durumunda kalıyor. Adetse bunlar da adet. Beklentisiz gönülden gelen hareketler hediyeler her zaman daha makbul. İşimize geldiğinde adet diyip işimize gelmediğinde bu devirde böyle istekler mi olur demek yanlış oluyor. İki taraf da makul olmalı.Ben niyeyse nişanlı iken ev temizliğine gitmek diye anlamışım :)
Bohça konusuyla ilgili bir kere bile laf açılmadı. Bende bunlarda değilim ama ailem bekliyor. Yapılmayınca istemiyorlar değer vermiyorlar gibi düşünüyorlar
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?