200 gr doğranmış domates konservesi (küçük boy) ya da 200 gr kabukları soyulmuş, küçük küpler halinde doğranmış domates
yarım yemek kaşığı domates salçası
2 tane büyük boy çarliston veya sivri biber
1-2 yemek kaşığı sıvı yağ
1,5 çay kaşığı kekik
yarım çay kaşığı karabiber
tuz
Üzeri için:
Sucuk, salam, sosis (ince doğranmış)
ton balığı
soğan (halka kesilmis)
200 gr kadar kaşar peyniri (rendelenmiş)
Yapılışı; lk önce hamurumuz için yoğurma kabına ilik sütü, şekeri ve mayayı alarak karıştırıyoruzmaya eriyene kadar). Ardından sırasıyla sıvı yağı, tuzu ve yavaş un ilavesiyle hamurumuzu yoğuruyoruz. (hamur ekmek hamuru kıvamında olmalı)
Hamurumuzu hava almayacak şekilde kapatıp, 1-2 saat mayalanmaya bırakıyoruz.
Hamur mayalanırken bizde sosunu hazırlıyoruz. Bir kaba doğranmış domatesimizi, ince ince kıyılmış biberlerimizi, salça, yağ ve baharatlarımızı katıp karıştırıyoruz. Hamur mayalandığında 4-5 bezeye ayırıyoruz. Her bezeyi un ilavesiyle yarım serçe parmağı kalınlığında açıp, fırın kağıdı serilmiş tepsimize seriyoruz. Fazlalık varsa, fazlalıkları tepsimizin boyutuna göre kesebiliriz. Ardından sosumuzu, açtığımız hamurumuzun her yerine sürüyoruz. Üzerine ne istersek (ben sucuk ve sosis kullandım)(ayrı bir tepsi için de tonbalığı ve soğan kullandım) sırayla diziyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 10 dk pişiriyoruz (bu süre her fırın için değişebilir). Hamur yarı pişmiş kıvamda olduğunda fırının kapağını açıp her yerine kaşar peynirini serpiyoruz ve tekrar kapağını kapatıp, yaklaşık bir 5 dk daha pişiriyoruz. (peynir eriyene kadar). Dilimleyerek servis ediyoruz.
Malzemeler; Ölçüler tost makinenizin büyüklüğüne göre değişir.
4 tane patates
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Tuz
Yapılışı; Önce tost makinesini ısıtın, sonra patatesleri soyun ve rendeleyin. Tuz ve sıvı yağ ile karıştırıp tost makinesine aktarın. Kaşıkla düzleyerek yayın. Makinenin kapağını kapatın ama üzerine bastırmayın. Patatesler iyice kızarıp dışı çıtırlaşınca servis tabaklarına paylaştırın. Afiyet olsun.
150 g yumuşak tuzsuz tereyağ (3 yemek kaşığı dolusu)
İç malzemesi:
Çikolata
Üstü için:
1 yumurta
2 tatlı kaşığı süt
Yapılışı;
Hamur malzemeleri bir kaba alınır güzelce yoğurulur, gerekirse un ilave ediniz (ben ilave ettim yapışmayan bir hamur elde edene kadar).
Temiz bir tezgaha hamuru bir merdane yardımı ile 60×20 cm civarında açıp 8-9 eşit parçaya kesilir. Resimde görüldüğü gibi çikolataları yerleştirilir, bir iki defa rulo yapılıp tekrar bir parça çikolata yerleştirilip sarılır. Çikolata ekmekleri yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir ve 45 dakika mayalanmaya bırakılır. Üzerlerine yumurta sürülür. Önceden ısıtılmış 220 derecede kızarana kadar pişirilir.
Yapılışı;
Bir kaba yumurtayı çırpın. Sütü suyu tuzu ve baharatları ekleyip tekrar çırpın. Kabartma tozuyla beraber azar azar unu ekleyin ve akışkan bir hamur elde edin.
Daha sonra peynirlerle beraber yıkadığımız ve doğradığımız yeşillikleri ekleyip karıştırın. Tavayı yağlayıp ısıtın ve dilediğiniz büyüklükte harcı tavanın ortasına dökün, kısık ateşte iki tarafını pişirin.
Yapılışı;
Hamuru için olan malzemeler yoğurma kabına alınarak hamur yoğrulur. Yumuşak bir hamur elde edilir. Hamur 24 eşit parçaya ayrılarak elle yuvarlatılır. Hazırlanan bezeler bir tepsiye dizilir. Üzerine temiz bir bez örtülerek 1 saat kadar dinlendirilir. Daha sonra her beze sıra ile nişasta serpilerek 12-15 cm kadar çapında açılır. Sıra ile aralarına nişasta serpilerek 12 kat üst üste dizilir. ( diğer 12 tanesi sonra hazırlanır) Daha sonra 12 kat yufka merdane ile yavaşça yaklaşık 4 mm kalınlığında açılır. Hamur yumuşak olduğu için (sanırım hava da sıcak olduğundan bekledikçe iyice yumuşamıştı) kolaylıkla açılıyor endişe etmeyin. Bir çay bardağı veya kurabiye kesme kalıbı ile daire şeklinde kesilir. Keserken mümkün olduğunca birbirine yakın yaparak aralarda boşluk bırakmamaya özen gösterilir. Her dairenin ortasına bir kaç parçaya kırılmış ceviz içi yerleştirilerek ay şeklinde kapatılır. ( Hamurun tam kapanması için bastırmanıza gerek yok, sadece kapatılması yeterli. Cevizi ise dövülmüş kullanmanızı önermem çünkü şerbetlendiğinde dövülmüş ceviz içinden akabilir.)
Hazırlanan tatlılar fırın tepsisine dizilir. Kendisi yağlı bir hamur olduğu için tepsinizin yağlanmasına gerek yok. Tatlıların arasında çok fazla boşluk bırakılmasına da gerek yok, neredeyse birbirine değecek gibi sıkı bir şekilde dizilirse bu ölçü ile bir fırın tepsisi dolusu tatlı elde edilebilir.
Bir tavada tereyağı eritilir, parlaklık vermesi için dilenirse 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı da eklenebilir. Fırça ile tüm tatlıların üzeri bolca yağlanır. 190 derece ısıtılmış fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişirilir. Hızlı piştiği için kontrollü olmanızda fayda var. Fırından çıkan tatlılar uygun bir borcama alınır (Fırın tepsisinde boşluklar kaldığı için şerbet boşa gitmesin diye başka bir kaba aktardım. İsterseniz şerbeti fırın tepsisine de ilave edebilirsiniz duruma göre). Önceden hazırlanın ılıtılan şerbet tatlının üzerine gezdirilir. Birkaç saat şerbetini çekmesi için bekletildikten sonra isteğe göre Hindistan cevizi veya toz fıstıkla süslenerek servis edilir . Şimdiden afiyet olsun.
Şerbeti için su ve şeker karıştırılıp kaynatılır. 5 dakika kadar kaynadıktan sonra limon suyu eklenerek 20 dakika daha kaynatıp ocaktan alınır.
Hamuru oldukça yağlı ve sıcaklığın etkisi ile bekleyince yağını biraz saldı ve yumuşadı, duruma göre un miktarı çok az artırılabilir ancak endişeye gerek yok, yapılışı gayet kolay, denemenizi tavsiye ederim :)
Not artan hamurlar israf olmasın diye toparlayıp tekrar açtım ve birkaç tane tatlı da o şekilde hazırladım ama kat kat olmadığı için diğerleri kadar güzel olmadı, yine de israf olmasından iyidir, mümkün olduğunda yakın keserek artanları da tekrar toparlayıp kesebilirsiniz.
Yapılışı;
Öncelikle tatlının şerbeti hazırlanarak soğumaya bırakılır. Bunun için küçük bir tencerede su ve şeker karıştırılıp kaynatılır, 10dk kaynadıktan sonra limon suyu eklenerek 5 dakika kaynatılıp ocaktan alınır.
Şerbeti soğurken tatlının keki hazırlanır. Önce yumurta ve şeker güzelce çırpılır. Diğer malzemeler ilave edilerek kek hamuru hazırlanır. Yağlı kağıt serilmiş fırın kabına hamur boşaltılır (bu şekilde kolaylıkla çıkarabilirsiniz).190 derece fırında pişirilir.
Kek pişerken tatlının muhallebisi hazırlanır. Bunun için vanilya harç diğer malzemeler karıştırılarak ocağa alınır. Sürekli karıştırılarak kaynayıncaya kadar pişirilir. Kaynadıktan sonra vanilya eklenerek karıştırılır ve ocaktan alınır.
Kek fırından alındıkta sonra 10-15 dk sıcağının çıkması beklenir. Kağıdı ile birlikte fırın kabından tezgaha alınır. Kolaylık olması açısından önce ortadan ikiye ayrılır. Daha sonra her parça bıçakla düzgün bir şekilde 2 kat halinde kesilir. Alt kat tekrar fırın kabına yerleştirilir. Üzerine şerbetin yarısından biraz azı gezdirilir. Muhallebi tekrar çırpılıp kekin üzerine yayılır. 2. kat kek kapatılır. Şerbetin kalanı da üzerine boşaltılır ve şerbetini çekip soğuması için yarım saat kadar bekletilir. Buzdolabında 3-4 saat kadar iyice soğutup servis edebilirsiniz.
2 adet yumurta (bir tanesinin sarısı üzerine sürülecek)
Yarım su bardağı ılık süt
Yarım su bardağı pudra şekeri
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tutam tuz
Aldığı kadar un (tahminen 3-3,5 su bardağı kadar)
İç Malzemesi;
3 su bardağı robottan geçirilmiş kek
1 yemek kaşığı kakao
1 yemek kaşığı pudra şekeri
1 çay bardağı bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı kaşığı tarçın
Yarım çay bardağı kuru üzüm
Yarım su bardağı süt
Yapılışı;
Hamuru için un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alın. Unu azar, azar ilave ederek kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edin. Yoğrulan hamurun ağzını kapatıp mayalandırın.
İç malzemesi için bütün malzemeleri derin bir kaba alıp yoğurun. Cevizden biraz büyük parçalar koparıp elinizle yuvarlayıp hazır şekilde bekletin.
Mayalanan hamurdan bezeler koparıp yuvarlayın. Merdane yada elinizle uzun ince şekilde açın. Ortasına hazırladığınız iç malzemeden koyun. Resimdeki gibi kapatıp yuvarlayın. Ay şekli verip yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 C de altı üstü kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.
1 su bardağı sıvı yağ (eritilmiş margarin ile karıştırın)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un
Sos için;
3 su bardağı süt
2 yemek kaşığı kakao (tepeleme)
Yarım su bardağı toz şeker
Üzeri için;
Hindistan cevizi
Yapılışı;
Yumurta ve şekeri beyazlayana kadar çırpın. Süt ve yağı katıp tekrar çırpın. Un, vanilya ve kabartma tozunu ekleyip son kez çırpın. Yağlayıp unladığınız büyük dikdörtgen borcama dökün. Önceden ısıtılmış 180 derece de 40 dk pişirin.
Kek pişerken sosu hazırlayın. Küçük bir tencereye sos malzemelerini koyup karıştırın. Orta ateşte kaynamaya bırakın. Kaynayıncaya altını kısıp arada karıştırılarak 5 dk pişmeye bırakın. Ocaktan alıp soğumasını bekleyin. (Pişme sırasında taşabilir sık sık kontrol edin. Sos koyu olmayacak bunun için endişelenmeyin)
Pişen ve soğuyan keki baklava dilimi yada kare şekilde kesin. Sosun içine batırıp her yerine değmesini sağlayın. Hindistan cevizine bulayıp 35-40 dk dinlendirip servis edin. Afiyet olsun.
Yapılışı;
Milföyleri su bardağı ile kesiyoruz. Kestiğimiz hamurların yarısını çay bardağı ile tekrar kesiyoruz. Su bardağı ile kestiğimiz kısmı alta çay bardağı ile kestiğimiz dışta kalan halka kısımı üzerine katıyoruz. Tam ortasını çatalla delikler açıyoruz. Kabarmasın diye. Kenarlarına yumurta sarısı sürüyoruz. 180 derece de yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz. Bizde bu arada sosisleri hazırlıyoruz. Sıvı yağı tavaya katıyoruz, ısındıktan sonra sosisleri katıp biraz pişiriyoruz. Pişerken ayrı bir yerde salçayla suyu açıyoruz. Sosise ilave ediyoruz. Yaklaşık üç dakika pişirip altını kapatıyoruz. Pişen milföyleri fırından çıkarıp her birinin ortasına pişirdiğimiz sosislerden katıyoruz. Üzerine rendelenen kaşar peynirden tam ortasına katıyoruz. Kaşar peynir eriyene kadar pişiriyoruz.
Yapılışı; Çok pratik çokta lezzetli toplam on beş dakika da kekimiz hazır :) deftere ekleyelim diyorum :) öncelikle şeker ve yumurtayı iyice krema kıvamına gelene kadar çırpalım daha sonra süt sıvı yağ kakao şekerli vanilyayı ekleyelim tekrar çırpalım unu ve kabartma tozunu ekleyelim tekrar çırpalım yağladığımız küçük boy yuvarlak borcama dökelim. Mikrodalga fırının en yüksek ısı sıcaklığına getirelim ve sekiz dakika da pişirelim. Sekiz dakika sonunda fırından alalım ve sıcakken üzerine 1 su bardağı sütü her yerine gelecek şekilde dökelim. Ve ılımaya bırakalım. üzeri için glazürü paketin arkasında ki gibi hazırlayalım ben kek pişerken hazırladım ve kekin üzerine süsleyerek dökelim bu kadar dediğim gibi on beş dakika da hazır olan lezzetli ıslak kek yapanlara afiyet olsun :)
2, 5 su bardağı un + 1 pk kabartma tozu (veya 2, 5 bardak kekun-kekun konursa kabartma tozu kullanılmayacak)
1 paket vanilya
GLAZÜR İÇİN:
200 gr kuvertür çikolata
200 gr krema
Yapılışı;
Yumurta ve şeker 5 dakika kadar mikser ile çırpılır, koyulaşan yumurtalara sırasıyla süt, sıvı yağ, kakao, un ve vanilya ilave edilip birbirine iyice karışıncaya kadar bir kaşık ile karıştırılır. En son ceviz de ilave edilip, yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür. 170- 180 derecelik fırında 40 dakika kadar pişirilir. ( pişme süresi kek kalıbına, fırına göre değişebilir. Keke bir kürdan saplayarak pişip pişmediğini anlayabilirsiniz. Kürdana yapışan ıslak karışım olmayacak. )
Baton, dilimli veya kelepçeli bir kalıp seçebileceğiniz gibi, borcama da dökebilirsiniz.
Kek soğuduktan sonra ters çevrilir, ve glazürün yapımına geçilir.
Glazür yapımı:
Çikolata eritme kasesine çikolata koyulur. ( paketli, yemek için üretilen markalı çikolatalardan kullanmanızı önermem, sonuç iyi olmuyor, ben kahve dünyasından alıyorum) Altında su olan tencerenin üzerine oturtulup su kaynatılır. Bu şekilde çikolata arada karıştırılarak eritilir. Tamamen eriyince 1 paket krema da katılıp, karıştırılır ve birbirine yedirilir. Glazür böylece hazırlanır. Biraz soğuyup hafif donmaya başlayınca kekin üzerine gezdirilir.
Dilerseniz daha az miktarda yapıp kekin üzerine dökmeksizin, dilimleri servis yaparken süsleyebilirsiniz.
Glazürü sadece bu kek de değil başka tatlılarda da kullanabilirsiniz.
75 gr toz şeker (1 su bardağından 1-2 parmak eksik)
1/2 limon suyu
125 gr soğuk tereyağı (yarım paket tereyağı
1 yumurta
Kreması için:
2 su bardağı süt
1 çay bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
Üzeri için:
6 tane kırmızı elma
1/2 litre elma suyu yada normal su
250 gr toz şeker
Yapılışı; Hamuru için 250 gr unu (2,5 su bardağı un), 75 gr toz şekeri (1 su bardağından 1-2 parmak eksik toz şeker), yarım limon suyunu hamur yoğurma kabına alıp içine 125 gr soğuk tereyağını (yarım paket tereyağı) küp küp doğrayıp ekleyin ve parmak uçlarınızla hamur kırıntılaşana kadar yoğurun. Benim için biraz yorucu olduğundan dolayı hamur çırpma makinemden yardım aldım, arada elimle arada makineyle yoğurdum.
Sonra yumurtayı çırpıp yavaş yavaş hamuru çırparken ekleyin. Hamur kıvama gelene kadar çırpın. Ben hamuru biraz cıvık bulduğumdan dolayı 3-4 yemek kaşığı un ekleyip el ile yoğurun. Hamuru 12 eşit parçalara bölüp yuvarlayıp küçük bir tepsiye üzerini streç filmle kapatın buzdolabında bekletin. Bu arada elmaları hazırlayın. Elmaları güzelce yıkayıp ortadan ikiye kesin ve ortasının çekirdeklerini ve çöplerini kesin atın. Elmaları ince dilimlere kesin, her elmadan yaklaşık 12 dilim çıkması lazım. Dilimleri hemen limonlu suya atın ki kararmasınlar. Yarım litre elma suyu yada normal suyu toz şeker ile tencerede kaynatın. Elma dilimlerini aza azar limonlu sudan alıp tencerede yaklaşık 2’şer dakika kadar kaynatın. Yumuşamış ve kıvrılıyorsa tamamdır. Kevgir yardımıyla dilimleri süzüp bir tabağa alıp soğumaya bırakın. Bütün elmalar bittikten sonra şerbeti yarı yarıya azalana kadar kaynatın. Sonra kenara alıp soğumaya bırakın.
Elma dilimlerini yağlı kağıdın üzerine yarı üst üste gelecek şekilde 12′ şer tane dizip üzerini streç filmle kapatın.
Şimdi 12′ li muffin kek kalıbını yağlayın ve yağlı kağıttan şeritler kesip çukurlara uçları kenarlardan çıkacak şekilde yerleştirin, bu tartlarınızı çıkartmakta size kolaylık sağlayacak.
Kreması için sütü, toz şekeri ve unu bir tencereye alıp orta ateşte kaynayıp katılaşana kadar pişirin kenara alın.
Hamuru buzdolabından alıp 3 mm kalınlığında küçük kahve fincanı tabağı büyüklüğünde yuvarlaklar açın, kalıpla yuvarlakları kesin daha düzgün olması için sonra muffin kek kalıbının içine güzelce yerleştirin ve çatalla hamur tabanına delikler batırın. Üzerine hazırlamış olduğumuz kremadan 1-2 yemek kaşığı kadar koyun.
Şimdi elmadan gülleri üzerlerine koyalım. Soldan başlayıp elmaları güzelce rulo yapıp kabuklu tarafı üste gelecek şekilde kremanın üzerine oturtun, hafif kremanın içine bastırabilirsiniz.
Tepsimizi alt üst pişecek ayarda 200 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 15-20 dakika pişirin (pişmesi süresi fırınınıza göre değişebilir, takip ediniz), tart hamuru hafif pembeleşecek sonra fırından çıkartıp soğumaya bırakın. Şeritli yağlı kağıt yardımıyla tartlarınızı çıkartıp servis tabağına alın. Üzerine fırça yardımıyla şerbetten biraz sürün. Bu parlak olmasını sağlayacaktır. Ben unuttum ve üzerine pudra şekeri serptim. Soğuk servis edin. Afiyet olsun.
Yapılışı; Kasede olan fındıkları rondodan iri kırılacak şekilde geçirin ve bir kaba alın. Üzerine 4 yemek kaşığı nutella ekleyip güzelce karıştırın. Bu karışımı 15 dakikalığına buzluğa atın. Ayrı bir tabağa külahları elinizle ufak parçalar haline gelecek şekilde ufalayın.
Biraz donmuş olan çikolata karışımını dolaptan alıp (hafif elinizi ıslatın isterseniz, yuvarlaması daha kolay olacaktır) cevizden az daha küçük toplara yuvarlayın. İçine 1 tane tam fındık yerleştirin. Tekrar yuvarlayıp külah kırıntısına bulayın, tekrar 15 dakikalığına buzluğa atın.
Bu arada sütlü çikolatamızı benmari usulü eritin.
Toplarımızı eritilmiş çikolataya bandırıp fazla çikolatasını akıtıp yağlı kağıdın üzerine alın. Oda ısısında donmasını bekleyin (isteyen buzdolabında bekletebilir) Donduktan sonra hemen servis edip tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.
Not: Benim tarifimden toplam 16 tane top çıktı. Birazda iri yuvarlamıştım, siz isterseniz malzemeyi daha fazla arttırıp ve topları ufak yuvarlayıp daha çok hazırlayabilirsiniz.
Alabildiği kadar un (yaklaşık 1 kiloya yakın alıyor)
İç malzemesi:
Beyaz peynir (isteğe göre malzemeyi değiştirebilirsiniz)
Üzerine:
2 yumurta sarısı
Yapılışı; Malzemeleri sırasıyla ekleyip, kulak memesi yumuşaklığında hafif ele yapışan bir hamur elde edin. Hamuru üzeri kapalı 1 saat mayalandırın.
Mayalanmış hamurdan (ellerinizi hafif unlayarak) mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın. Unlanmış tezgahın veya tepsinin üzerine dizin. Az un yardımıyla küçük kahve fincanı tabağı büyüklüğünde açın. Üzerine beyaz peynir harcınızdan koyun ve uçlarını birleştirerek yapıştırın. Altını üste çevirin. Bıçakla yarım dilimler kesin (detayını resimde görebilirsiniz) ve kesilmiş dilimleri tutarak üste çevirin, dikine olacak. Üzerine yumurta sarısı sürüp 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
125 gram tereyağı veya margarin (tercihen tereyağı yoksa gevrek olmaz)
1 su bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı yoğurt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı karbonat
1 tatlı kaşığı tuz
1 çorba kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı mahlep
Alabildiği kadar un (yaklaşık 4 su bardağı, yumuşak bir hamur olmalı)
üzeri için:
1 yumurta sarısı
çörekotu
Yapılışı; Oda ısısında yumuşatılmış tereyağı, sıvı yağ, yumurta ve yoğurdu ekleyip iyice karıştırın elinizle. Üzerine bir miktar unu koyun. Unun üzerine karbonatı, tuzu, şekeri ve mahlebi ekleyip alabildiği kadar unla yumuşak bir hamur yapın. Hamurdan parçalar koparıp istediğiniz şekli verdikten sonra yağlanmış veya yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörekotu serpiştirip 200°C üstü kızarana kadar pişirin.
125 gr oda sıcaklığında tereyağ (margarin de olabilir)
2 yumurta (1 tane sarısı üzerine)
1 çay bardağı sıvı yağ
3 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
1 yemek kaşığı yoğurt (çok dolu değil)
1 çay kaşığı karbonat
1 çay bardağı Hindistan cevizi
3. 5 su bardağı un
Şerbet;
3. 5 su bardağı su
3. 5 su bardağı şeker
çeyrek limon
Yapılışı; İlk önce şerbeti hazırlayalım. Bunun için bir tencerede suyu, şekeri ve limonu koyup kaynamaya başlayınca 15 dakika pişirelim. Ve tamamen soğumaya bırakalım.
Bir kabın içinde bütün malzemeleri koyun (un hariç) ve karıştırın. Unu azar azar ilave edip yumuşak bir hamur elde edin. Oval şeklinde veya yuvarlak şekil verip yağlanmış borcama dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar pişirin.
Fırından çıktıktan 1 dakika sonra SOĞUMUŞ şerbeti dökün. Üstünü kapatmanıza gerek yok. Arada bir çevirin şerbetini çeksin.
NOT : Şerbetin mutlaka soğuk olması lazım, buna çok dikkat edin. Aksi taktirde tatlınız hamur olur. Yaklaşık 30’a yakın tatlı çıkıyor. Ben kokopare’leri tek tek terazide tartıyorum. Yani her biri 30 gr olmuş oluyorlar. Böylelikle hepsi aynı kalıpta oluyorlar.
3 su bardağı un (unun kalitesine değişebilir, hamur yumuşak olacak )
Şerbet için;
4 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
çeyrek limon
Yapılışı; İlk önce şerbeti hazırlayalım. Bunun için şekeri, suyu ve limon bir tencereye koyup, kaynamaya başladıktan sonra 6-7 dakika kaynatıp altını kapatın.
Yumuşamış tereyağını ve bütün malzemeleri bir kaba koyup, unu azar azar ilave edip yumuşak bir hamur elde edin.
Ceviz büyüklüğünde hamur alıp oval şekil verin. Yağlanmış borcama dizin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp çatalla çizik atın. önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.
SOĞUMUŞ olan şerbeti sıcak şekerparelerin üzerine dökün. Üstünü kapatıp şerbetinin çekmesini sağlayın.
Kişi sayısına göre kırmızı biber (Ben 4 tane kullandım)
1 tane patlıcan
1 kabak
1 büyük patates
Sos için;
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 tatlı kaşığı domates salçası
1/2 tatlı kaşığı biber salçası
1 domates
1 diş sarımsak
tuz
karabiber
Yapılışı;
Biberleri yıkayıp fırında 200 derecede közleyin. Arada çevirmeyi unutmayın. Közlendikten sonra kabuklarını soyun. Ve servis edeceğiniz tabağa yerleştirin. Bıçakla ortadan bir çizik atın. Bütün sebzeleri küp küp doğrayıp sıvı yağda kızartın. Kızartılmış sebzeleri bir kabın içine koyun. Sos için, bir küçük tavada kabuğu doğranmış domatesi ve sarımsağı sıvı yağın içinde pişiriyoruz (Domates özünü dökene kadar). Salçaları ilave edip 1-2 dakika daha pişiriyoruz. Tuz ve karabiber ekleyip altını kapatıyoruz. Ve bu sosu kızartılmış sebzelerin üzerine döküp karıştırıyoruz. Soslanmış sebzeleri biber sandallarının içine eşit olarak paylaştırıyoruz. Ve en son doğranmış maydanoz gezdiriyoruz. İsterseniz yoğurtla da tüketebilirsiniz, enfes oluyor. Afiyet olsun.
Yapılışı; Kek için şeker ve yumurtayı mikserle 10 dakika çırpın. Un ve kabartma tozunu ekleyip kaşıkla karıştırın. Yağlanmış kalıba hamurunuzu dökün. 175 dereceye ısınmış fırında pişirin.
Karamelli şerbet için 2 su bardağı toz şekeri teflon tavada kısık ateşte karıştırmadan eritin. Karamel rengi olup eriyince 2 su bardağı sıcak suyu üzerine ekleyin. Yine karıştırmadan katılaşan şekeri eriyene kadar kaynatın.
Soğumuş kekin üzerine ılınan karamelli şerbeti dökün. Kek yerine kedi dili bisküvi ya da etimek kullanmak isterseniz tepsiye tek sıra dizdikten sonra yine karamelli şerbetle ıslatın.
Krema malzemelerini tencereye dökün. Karıştırarak pişirin. Pişen kremayı ılınmaya bırakın.
Ilınan kremayı mikser ile 2-3 dakika çırpın ve kekin üzerine dökün. Buzdolabında soğumaya bırakın.
Kremşantiyi 1 bardak soğuk süt ile çırpın. Buzdolabından çıkardığınız soğumuş kekin üzerine sürün ve dolapta iyice soğutun. Üzerine Hindistan cevizi serperek servis edin.
Yapılışı; Şerbetten başlayalım. Bir tencerede suyu, şekeri ve limonu koyup, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 15 -20 dakika kaynatalım. Ve soğumaya bırakalım.
Hamur için, bir kabın içinde bütün malzemeleri koyun karıştırın ve 1 saat dinlenmeye bırakın. Cıvık bir hamur elde etmelisiniz.
Hamur bekledikten ve şerbet soğuduktan sonra bir SIKMA torbasına hamurumuzu koyalım. Tırtıllı bir duy kullanın. Orta ısıda ve temiz sıvı yağda, SIKMA torbasını SIKARAK ve makas yardımıyla keserek tulumbaların her iki tarafını kızartın. Sonra şerbete aktarın. Kaşıkla karıştırarak şerbetinin çekmesini sağlayın. Hamuru bitene kadar bu işlemi uygulayın.
Not : Ne kadar nar gibi kızartırsanız o kadar çıtır bir tatlı elde edersiniz. Şerbetin mutlaka soğuk olması lazım, aksi takdirde hamur olur.