Yapılışı; Bisküviler rondodan geçirilir, un ufak yapılır. Sıcak suda eritilen kahve iyice soğuduktan sonra bisküvilerin üzerine gezdirilir ve iyice karıştırılır. Buzdolabına alınır. Bu arada pudra şekeri, vanilya ve labne peyniri mikser ile çırpılır. Buzdolabından alınan harçta buna eklenir ve karıştırılır. Bunu el ile de yapabilirsiniz. Harçtan cevizden küçük parçalar alınıp küçük toplar şeklinde yuvarlanır, kakaoya bulanır. Servis tabağına dizilir. Buzdolabında dinlendirilir ve muhafaza edilir.
Not: Bisküvileri azar azar ekleyin ki kuru veya fazla sert olmasın.
Yapılışı;
Ölçüsü tam yumuşak dışarıda yediğimiz pizzalardan daha güzel nefis bir pizza yapmak isterseniz denemenizi tavsiye ederim. Fırsat buldukça yaptığım bir tariftir. Bu ölçüden 2 adet orta boy borcam tepsisi kadar pizza çıkıyor.
Hamuru için, bir kaba unu eliyoruz. Ortasını açıp mayayı döküyoruz. Yavaş yavaş sütü ekleyerek mayayı eritiyoruz. Diğer hamur malzemelerini de ekleyip iyice yoğuruyoruz. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde ediyoruz. Un eksik gelirse un eklenebilir. Hamuru 45 dk kadar dinlenmeye bırakıyoruz. Süre bitiminde kabaran hamuru tekrar yoğuruyoruz. 2 parçaya bölüp, parçayı tepsi kadar açıyoruz. Yağlanmış tepsiye koyup elimizle hafif bastırarak yayıyoruz. 10 dk kadar dinlendiriyoruz bu şekilde.
Salça, yağ, kekik, tuz karışımını hamur üzerine fırça yardımıyla sürüyoruz.
Rendelenmiş kaşardan az miktarda serpip, pizza malzemelerimizi ekliyoruz. Kalan hamura da aynı işlemi uyguluyoruz. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişiriyoruz. Piştiğini anlayınca kalan kaşarı üzerine serpiyoruz. Birkaç dakika erimesini bekliyoruz. Pizzamızı fırından alıyoruz. Afiyet olsun.
Yapılışı;
Unu bir kaba alıp ortasını elimizle açıyoruz. Maya ve şekeri koyup ılık süt, yağ ve tuzdan oluşan karışımdan yavaş yavaş dökerek mayayı eriterek yoğuruyoruz. Yaklaşık 10 dk boyunca ele yapışmayan pürüzsüz bir hamur elde edinceye yoğuruyoruz. Üzerini bezle örtüp 1 saat dinlendiriyoruz.
Süre bitiminde hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alarak elimizle açıyoruz. 1 çay kaşığı kadar çikolata ve bütün fındık koyup kapatıyoruz.
Yağlanmış kek kalıbına hamurları yerleştiriyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırına veriyoruz. Kızarıncaya kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Yapılışı;
Yağda ince kıyılmış soğanı kavuruyoruz. Kıymayı ekleyip suyunu çekinceye kadar kavurarak pişiriyoruz. Baharat maydanoz ve tuzu ekleyip biraz karıştırıp ocaktan alıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
Süt, maden suyu ve sıvı yağı bir kapta iyice karıştırıyoruz.
Yufkayı şekildeki gibi serip karışımdan sürüyoruz. Yarım daire şeklinde katlayıp bu kısma da karışımdan sürüyoruz. Kıymalı harctan uzun kısıma koyup rulo şeklinde katlıyoruz. Eşit dört parçaya bölüp yağlanmış yada kağıt serilmiş tepsiye diziyoruz.
Diğer yufkalara aynı işlemi uyguluyoruz.
Kalan sosu kaşık yardımıyla her birinin üzerine döküyoruz. Tepsiyi buzdolabına kaldırıp 2 saat kadar bekletiyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
2 paket puding ( ben vanilyalı ve muzlu puding kullandım )
ve puding paketinin arkasındaki pişirme miktarına göre süt ( puding için 6, 5 su bardağı süt kullandım, puding paketinin arkasındaki ölçüye göre 1 çay bardağı kadar sütü eksik kullandım )
2 paket çilekli krem şanti
1, 5 su bardağı soğuk süt
Yapılışı;
Şekeri ve yumurtayı krema haline gelene kadar çırpın sütü ve sıvı yağı ilave edip biraz daha çırpın. Üzerine kabartma tozunu, vanilini ve unu eleyerek ilave edin. Kakaoyu da ekleyip iyice karıştırın. Boza kıvamında bir kek harcı olunca (40×27 dikdörtgen borcam kullandım. ) büyük bir borcama boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin ( benim kekim 32 dakikada pişti )
Pişen kekinizin sıcaklığı çıktıktan sonra sebze oyacağı veya ona benzer bir aparat ile kekin üstünde biraz aralıklı delikler açın. Kekin içinden çıkardığınız parçaları beklemeye alın.
Pudingi sütle iyice karıştırıp paketin arkasında yazıldığı gibi pişirin. Pişen pudingi 5 dakika kadar bekletip karıştırın ve önce deliklerin içini doldurarak kalan pudingin hepsini kekin üzerine yayın. Bir kaç defa borcamı hafif hafif tezgaha vurun delikler iyice dolsun. Pudingli kekimizi buzdolabında en az 3 saat dinlendirin ( ben gece yaptığım için ertesi gün öğlene kadar dinlendi ) :)
Soğuyan kekin üzerine önceden ayırdığımız kek parçalarını elimizle iyice ezip kekin her tarafına serpiştirin. Elinizle hafif üstüne bastırıp sıkıştırın.
Üzeri için kremşanti ve sütü katılaşana kadar çırpın.
Kremşantiyi borcama koyun her tarafa eşit olarak yayın. Üstünü pasta tarağı veya çatalla hafif zig zaglar çizin ve pastanızı buzdolabında bir kaç saat daha dinlendirip servis yapabilirsiniz.
ve arkasındaki pişirme miktarına göre süt ben sütten yarım çay bardağı kadar eksik kullandım
2. Kat için;
1 paket kakaolu bisküvi
Bisküvileri ıslatmak için, yarım su bardağı süt
3. Kat için;
1 poşet krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
4. ve son kat çilek sosu için;
250 gr çilek
Yarım çay bardağı su
1,5 çorba kaşığı toz şeker
1 çorba kaşığı nişasta
Üzerini süslemek için çilek
Yapılışı; Şekeri ve yumurtayı krema haline gelene kadar çırpın sütü ve sıvı yağı ilave edip biraz daha çırpın üzerine kabartma tozunu, vanilini ve unu eleyerek ilave edip iyice karıştırın boza kıvamında bir kek harcı olunca küçük bir borcama boşaltın önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin
Pişen kekinizin sıcaklığı çıktıktan sonra sebze oyacağı veya ona benzer bir aparat ile kekin üstünde biraz aralıklı delikler açın ( kekin içinden çıkardığınız parçaları kullanmayacağımız için afiyetle yiyebilirsiniz )
Pudingi sütle iyice karıştırıp paketin arkasında yazıldığı gibi pişirin pişen Pudingi 3 veya 4 dakika kadar bekletip karıştırın ve önce deliklerin içini doldurarak kalan Pudingin hepsini kekin üzerine yayın bir kaç defa borcamı hafif hafif tezgaha vurun delikler iyice dolsun
üzerine bisküvileri sütte hafif ıslatıp iki sıra halinde dizin
kremşantiyi sütle çırpın iyice katılaşınca bisküvilerin üzerine yayıp güzelce düzeltin buz dolabına kaldırıp 1 saat dinlendirin
Çilekli sos için çilekleri iyice yıkayıp ayıklayın, çilekleri, şekeri, suyu ve nişastayı mutfak robotunda iyice püre olana kadar geçirin daha sonra bir tencereye alıp bir iki tasim kaynatın ve ocaktan alıp ılımaya bırakın
ılıyan çilekli sosu karıştırıp pastanın üzerine döküp dikkatlice yayın buzdolabında bir kaç saat dinlendirin ve servis yapacağınız zaman ( borcamın altından bakın ) pastanın deliklerini ( puding dolgularını) tam ortalayarak kesin her bir sırayı kestikten sonra bıçağınızı güzelce silip bir dahaki sırayı kesin,
üzeri için çilekleri ortadan ikiye kesin ince ince dilimleyim her bir pasta diliminin üzerine yerleştirip servis yapın.
Yapılışı; İlk önce sütü ve krem şantiyi katılaşana kadar çırpın. Katılaşan krem şantinin üzerine hindistan cevizini azar azar ilave edin. Ele yapışmayacak yumuşak kıvama geldiğinde buz dolabına kaldırıp yarım saat kadar dinlendirin ( dinlenen harcın biraz daha sertleşmiş olması gerekiyor )
Dinlenen hindistan cevizli harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın isteğe göre içine fındık veya fıstık koyun, elinize yuvarlayın. Buzdolabında tekrar biraz dinlendirin.
Sütlü çikolatayı benmari usulü eritin. Sıvı yağı çikolatayla iyice karıştırın. Hindistan cevizi toplarını içine batırıp iyice çikolataya bulayıp çatalla çıkarın ( ben demir telin üstüne koydum ama donunca alt kısmı demirlere hafif yapıştı, size tavsiyem alüminyum folyonun üzerine koyun ) ve buzdolabında çikolata donana kadar dinlendirip servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun.
1, 5 su bardağı toz şeker ( damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
üzerinin sosu için;
1 bardak süt
1 tatlı kaşığı un
3 tatlı kaşığı şekeri
1 tatlı kaşığı kakao
Yapılışı; Kakaolu krema için olan malzemlerden yağ hariç hepsini iyice içinde topaklanma kalmayana kadar çırpın sürekli karıştırarak kaynatın. Kaynadıktan sonra 3 veya 4 dakika daha karıştırarak pişirip ocaktan alın. Tereyağını ilave edip iyice karıştırın ve ılımasını bekleyin. Kremanın üstü kabuk tutmasın diye arada karıştırmayı unutmayın.
kakaolu kremadan küçük bir çorba kasesi kadar alın.
Tezgahın üstüne geniş olacak şekilde streç folyoyu serin. Üstüne bisküvileri enine 3 adet uzunlamasına 6 adet yan yana gelecek şekilde koyun. Biraz krema sürün.
İkinci kat bisküviyi yerleştirin. Bir daha kakaolu kremayı sürün. Bisküvinin kenarları 4 ortası 2 olacak şekilde bisküvi koyun. Arasına da krema sürün, muzları ikili olan orta sıraya yerleştirin. Folyonun uzunlamasına her iki tarafını tutup yukarda muzların üstünde birleştirin. Yukarda biraz sıkıştırarak üçgen şeklini verin. Buzdolabında en az 3 saat dinlendirin, ben bir gece dinlendirdim.
Dinlenmiş olan piramit pastanın üzeri için 1 bardak süt, 1 tatlı kaşığı un, 3 tatlı kaşığı şeker,
1 tatlı kaşığı kakaoyu iyice karıştırarak kaynatıp ocaktan alın. Kalan kakaolu krema ile karıştırın, pastanın üstündeki streç filmi açıp kakaolu kremayı üstüne sürün. İsteğe göre 50 gr kadar sütlü sade çikolatayı benmari usulü eritip küçük bir poşete koyun. Ucunu çok az kesin, muzlu piramit pastanın üzerine çizgiler yapın. Buzdolabında 2 saat dinlendirip servis yapın.
1 su bardağı ılık su ( su yerine sütte kullanılabilir)
2 adet yumurta (beyazı içine sarısı üstüne sürülecek )
1 paket küçük yaşmaya veya 1 paket instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
3 çorba kaşığı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
Ve alabildiği kadar un
İç Malzemesi İçin:
300 gram nutella
üzeri için yumurtanın sarısı
Yapılışı;
Hamur için süt, su, sıvı yağ, yumurtanın beyazı, toz şeker, tuz, yaş mayayı iyice karıştırın ununu azar azar ekleyin kulak memesi yumuşaklığında yumuşak bir hamur yapın. Hamurunuzu tezgahın üzerinde 10 dakika kadar yoğurun ve yoğurma kabına alIN hamuru koyduğunuz kabın üzerine önce temiz bir poşetle sarın sonra sıcak tutacak kalın bir bez örtüp iyice kabarana kadar yaklaşık 1, 5 veya 2 saate kadar dinlendirin.
Kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde veya birazcık daha küçük bezeler yapın elinizle biraz açın içine 1 çay kaşığı kadar nutella koyun hamuru elinizle kapatıp yuvarlak yapın.
Yuvarlak kek kalıbının içini tereyağı veya margarinle yağlayın yaptığınız nutellalı hamuru tam ortaya koyun ve diğer hamuru da aynı şekilde ve büyüklükte hamur alın içine nutella koyun elinizle kapatıp yuvarlayın ve kek kalıbınız dolana kadar bu işlemi devam edin. Kek kalıbınız dolduğunda 45 dakika dinlendirin üzerine yumurtanın sarısını sürün arta kalan hamurları normal poğaça yapabilirsiniz ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin. Soğuyunca servis yapın. Afiyet Olsun.
4 adet yumurta ( sarısı ve beyazı ayrı ayrı kullanılacak )
1 su bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı taze ıspanak püresi ( ıspanakların sadece yapraklarını robottan çekip püre haline getirin)
Yarım çay bardağı ılık su
1 paket kabartma tozu
1 paket şekerli vanilin
1 su bardağı tepeleme + 1 çorba kaşığı tepeleme un
Bir fiske tuz ( yumutanın beyazını köpürtmek için kullanılacak )
Sadrazam lokumu kreması için;
1 paket krem şanti
1 su bardağı soğuk süt
Kenarlarına bulamak için;
Hindistan cevizi
Süslemek için;
İsteğe göre damla çikolata
Yapılışı;
Yumurtanın sarısını toz şekerle krema haline gelene kadar çırpın. Ispanak püresini ve ılık suyu karıştırıp çırptığınız şekerli yumurtaya ilave edin. İyice çırpmaya devam edin. Kabartma tozu ve şekerli vanilini ilave edin, karıştırın. Unu havadan eleyerek ilave edin, çırpın. Yumurtanın beyazını bir fiske tuzla kar beyazı olana kadar çırpın ve ıspanaklı kek harcına ilave edip tahta kaşıkla karıştırın. Yağlı kağıt serilmiş büyük fırın tepsisine koyup 180 derece fırında pişirin. Pişen kekinizi soğumaya bırakın.
Krem şantiyi sütle katılaşana kadar çırpın. Buzdolabında en az 15 dakika dinlendirin. Soğuyan kekinizi uzunlamasına 4 santimlik şeritlere kesin. Kestiğiniz kek şeritlerini yandan tam ortalayarak kesin. Kestiğiniz kekin dilimlerini yine tek tek ortadan ikiye kesin. İçine krem şanti sürüp rulo yapın veya kestiğiniz parçaları yan yana dizin. Üstüne krem şanti sürüp rulo yapın.
Rulo yaptığınız ıspanaklı sadrazam lokumların iki kenarını hindistan cevizine bulayın. İsteğe göre de hindistan cevizi olan kısma damla çikolata batırın. Buzdolabında 2 saat dinlendirip servis yapın. Afiyet olsun.
Yapılışı;
Derin bir kabın içine şekeri, kuru mayayı ve tuzu ilave ediyoruz. Sonra cezvede ısıttığımız ılık sütümüzü ilave ediyoruz ve hızlıca karıştırıyoruz. Hemen ardından sıvı yağı ve maden suyunu ilave edip 1 kere karıştırdıktan sonra unumuzu ilave ediyoruz. Hamur ele yapışmayacak kıvama geldiğinde bir poşetle hava almayacak şekilde üstünü kapatıyoruz ve 40-45 dakika bekliyoruz. İsteyen içine peynir, maydanoz karışımı; kıyma ya da patates püresi koyabilir isteğe bağlı. 45 dakika sonra mandalinadan biraz büyük parçalar alıp yağlanmış tepsiye diziyoruz, mesafeli olsun yoksa birbirine yapışır. 180 derece de 35 dk pişiriyoruz.
Öncelikle eti dondurmamız gerekiyor ki kolayca kesilsin. Ya bir gün önceden koyup, yapacağımız zaman dışarı çıkarıp yarım saat bekleteceğiz, ya da aldığımızda dondurucuya koyup kesmesi kolay hale gelene kadar yaklaşık 1-1,5 saat buzlukta tutacağız. Karar sizin…
Pirinci ayıklayıp, nişastası çıkana kadar güzelce yıkıyoruz. Üzerine sıcak su ve tuz koyup yarım saat kadar bekletiyoruz.
Pideleri 2 parmak genişliğinde kare kare doğrayalım
YAPILIŞI;
Donuk eti ince ve uzun dilimler halinde (döner keser gibi) kesiyoruz.
Teflon geniş bir tencereye dizip, kapağını kapatıyoruz, yumuşayana kadar yani suyunu salıp tekrar çekene kadar hiç çevirmeden pişiriyoruz. (Kontrol edelim yumuşamadıysa biraz kaynar su ilave edebiliriz)
Etler pişerken sosumuzu ve pilavımızı hazırlayalım.
SOS: Yağları koyup salçanın kokusu çıkana kadar kavuruyoruz, üstüne domates rendesini ve sıcak suyu koyup kaynatıyoruz. Ocaktan almaya yakın ketçap ve tuzunu ilave ediyoruz. Sos hazır :)
PİLAV: Sıcak suda bekleyen pirinçleri süzüyoruz. Tencereye yağları koyup pirinci kavuralım, bulyonu ezip karıştıralım, ardından sıcak suyu ve tuzunu ilave edip kapağını kapatalım. En kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim. Pilav da hazır.
Kızgın yağın içinde önce biberleri, ardından da 4 e böldüğümüz domatesleri kızartalım (tabağa koyacağız)
Tencereye 2 kaşık tereyağını koyup, doğranmış pideleri kavuralım.
Bu arada geniş tabaklarımızı (mümkünse kayık tabaklarımızı) hazırlayalım, fırını 50 dereceye getirip içinde tutalım ki soğutmasın yemeğimizi :)
Tavaya 2 kaşık sıvıyağ+2 kaşık tereyağı koyalım etlerimizi yerleştirelim, etlerin üzerine tuz ve kekik serpelim.Hafifçe kızarsınlar
Sıra yerleştirmeye geldi;
Isınan tabaklarımıza önce kızarmış pideleri koyalım, sosu üzerine gezdirelim ve üzerini etlerimizle kaplayalım.
Tabağın bir kenarına yoğurt, diğer kenarına da pilavı koyalım. Bu arada; dilerseniz yoğurdu, pide ve sosların üzerine yayıp, üstünü et ile kaplayabilirsiniz.
Etlerin üzerine yine sostan koyalım, kızdırdığımız tereyağını da döküp, domates ve biberle süsleyelim.
İşte bu kadar…
1 paket hazır çikolata sosu ya da evde kendi yaptığımız sos
1 paket kremşanti
1 su bardağı soğuk süt (krem şantinin hazırlanmasına)
1,5 su bardağı süt (piştikten sonra kekin üzerine)
Yapılışı;
Öncelikle kekimizi pişirelim.
Yumurta ve şekerimizi mikser ile çırpalım. Üzerine un,kakao,kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpalım. Sütümüzü de ilave edip son bir kere daha çırpalım.
Kare bir borcama karışımımızı döküp 180 derece fırında kekimizi pişirelim. Kürdan batırıp temiz çıkınca piştiğini anlıyoruz.
Kekimiz piştikten sonra biraz soğumaya bırakalım.
Kekimiz ılındıktan sonra üzerine 1,5 su bardağı sütümüzü dökelim.
İyice soğuduktan sonra Kremşanti ile 1 su bardağı sütümüzü de çırpıp kekimizin üzerine güzelce yayalım.
Buzdolabında en az 3-4 saat bekletelim. çikolatalı sosu tarifine uygun şekilde hazırlayıp kullanacağımız zamana kadar soğutalım…
*Çikolata sosunu kendiniz hazırlamak isterseniz aşağıdaki tarifi yapabilirsiniz; süper, hazır sosa fark atar :)
Çikolata sosu için:
2,5 çay bardağı süt
3/4 çay bardağı tozşeker
1 tatlı kaşığı nişasta (mısır nişastası kullandım)
1 çorba kaşığı kakao
200 gr çikolata
Öncelikle süt ile şekeri birlikte kaynatalım. Küçük bir kapta nişasta ile kakaoyu az su ile eritelim. Kaynamış sütün içerisine döküp karıştıralım.
Altını kapatıp , üzerine çikolatayı küçük küçük kırıp ilave edelim. Tüm malzemeyi iyice karıştırarak çikolataların erimesini sağlayalım. Sonra soğutalım.
Çikolata sosumuzu, servis yaparken isterseniz bir bütün olarak krem şantinin üzerine, isterseniz de kare kare kestikten sonra üzerine azar azar dökerek sunuyoruz.
Yapılışı; Hamur malzemesine geçmeden önce patatesi haşlayıp hazır bekletin. Hamur için un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın. Hamur mayalanırken önceden haşladığınız patatesi rendeleyin veya çatal ile ezin. Üzerine rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve pul biberi ekleyip karıştırın. Mayalanan hamurdan limon büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlayın. Bezelerden birini alıp elinizle açın ve ortasına hazırladığınız karışımı yeteri kadar koyup oval şeklinde kapatın. Kapattığınız yer alta gelecek şekilde yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı dizin. Bütün bezeler bitene kadar devam edin. Poğaçaların ortasına bıçak ile çizik atın. Tepside 15 dk kadar bekletin. Yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30 dk pişirin. Afiyet olsun.
Yapılışı;
Un, su ve tuzdan yumuşak bir hamur yoğurun. Yoğrulan hamuru 6 bezeye ayırın ve pasta tabağı büyüklüğünde açın. Tezgaha koyacağınız yeri tereyağı ve sıvı yağ karışımını sürüp açtığınız bezeyi üzerine koyun. Diğer bezeleri de pasta tabağı büyüklüğünde açıp her katına bol tereyağı ve sıvı yağ karışımını sürün. En son konulan bezeyi de yağlayıp 10 dk bekleyin. İç malzemesi için haşlamış olduğunuz patatesleri soyup çatal yardımıyla ezin. İnce doğranmış maydanozu ve diğer malzemeleri katıp karıştırın. Yağlayıp bekletiğiniz bezeleri teker teker elinizle açın. (Yağlı olduğu için oklava kullanmıyoruz) Elinizle kenarlarına doğru yavaşça çekin hamuru. Açabildiğiniz kadar ince açmaya çalışın. Açtığınız hamuru ister “D” şeklinde katlayıp iç malzemesini koyun, ister benim yaptığım gibi iç malzemesini ucuna koyup rulo yapın. Resimde görüldüğü gibi şekil verip yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. (Şekil verme işlemini tepsinin ortasından başlayarak kendi etrafında sara, sara da yapabilirsiniz) Üzerine yumurta sarısı ve zeytinyağı karışımını sürüp susam ,çörek otu serpin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dk pişirin. Afiyet olsun.
Yapılışı; Semizotu ayıklanır, yıkanır ve tercihen santrifüjden geçirip kurutulur. Verilen miktar malzeme ile sarımsaklı yoğurt hazırlanır. Semizotu ile iyice karıştırılıp servis kabına alınır. Üzerine zeytinyağı gezdirilir pulbiber ile süslenir.
Tavuk suda haşlanır, biraz soğuyunca iri parçalar halinde didilir. Patates ve havuç kuşbaşı doğranıp, kızgın yağda kızartılır. Bezelye tuzlu suda haşlanır, suyu süzülür. Hepsi derin bir kapta birleştirilir.
Öte yandan 1 paket hazır beşamel sos 500 ml. Süt ile pişirilir. ( paketin üzerinde 750 ml yazar, siz 500 ml ile yapın koyu olması için)
Tavuk ve sebze karışımı ile beşamel sos karıştırılır. ( Beşamel sosu dilerseniz kendi tarifinizle de yapabilirsiniz)
Karışım orta boy bir fırın kabına alınır. Üzerine kaşar serpilir. Önce 200 derecede fırın ayarında 15 dk kadar, sonra da 220 derecede, ızgara ayarında 5 dakika kadar tutulur. Üzeri kızarınca çıkarılır.
Tavuk graten lezzetli ve kuvvetli bir yemek olduğu için ben semizotu ile servis etmeyi tercih ettim. Size de böyle tavsiye ediyorum.
Yapılışı;
Derin bir kasede krem şanti ve 1, 5 bardak süt 3-4 dakika katılaşıncaya kadar çırpılır. Diğer tarafta 3 yumurta toz şeker ile 5 dk kadar çırpılır. Yarım bardak sütün içinde nescafe eritilr. Tüm bunlar derin kasenin içinde birleştirilir. Bisküviler ufalanır, vanilya da ilave edilerek kaşık ile hepsi birbirine yedirilir. Tercihen baton kalıp (siz dilediğinizi kullanabilirsiniz) streç film ile kaplanır. Parfe içine dökülüp dondurucuya koyulur. 5-6 saatte servise hazır hale gelir. Dondurucuda muhafaza edilmelidir. Hazır çikolata sosu ile servis edilir.