Üç Malzeme İle Gerçek Un Kurabiyesi (Püf Noktalarıyla)
Malzemeler;
1 paket margarin
3 yemek kaşığı dolusu pudra şekeri
Aldığı kadar un(3 su bardağı kadar)
Üzerine;
Pudra şekeri
Yapılışı;
Evde yapılan un kurabiyeleri pastanedekilere benzemez hiçbir zaman. Ancak bu tarifle, püf noktalarına da dikkat ederseniz pastanedeki un kurabiyelerinden bile çok daha güzel ve gevrek, ağızda dağılan kurabiyeler yapabilirsiniz. Sadece 3 malzeme ile yapılıyor ama biraz ön hazırlığı var.
Aslında un kurabiyesi Biskin Margarin denilen margarinle yapılırmış. Özelliği ise su içermemesi. Bu nedenle önce margarindeki fazla suyu uzaklaştırmamız gerekiyor. Küçük bir tencereye margarini alıp eritiyoruz, kaynayınca altını kapatıp oda ısısına kadar ılınması için tezgaha alıyoruz. Oda ısısına gelince buzdolabına koyuyoruz ki yeniden donsun. Ertesi gün margarini bıçak yardımı ile keserseniz altında su olduğunu göreceksiniz. Sadece yağı bir yoğurma kabına alıyoruz. Altında kalan suyu döküyoruz. Kurabiyeye suyu katmıyoruz kesinlikle.
Margarin oda ısısına yumuşayınca artık kurabiye hamurunu yoğurabiliriz. Yağın üzerine 3 yemek kaşığı pudra şekerini ekleyip krema kıvamına gelinceye kadar yoğuruyoruz.
Sonra üzerine yarım bardak unu geçmeyecek şekilde un ilave ederek yedirinceye kadar yoğuruyoruz. Unu yedirdikçe tekrar un ilave edip yoğuruyoruz. Yaklaşık 3 bardak unu bu şekilde azar azar ekleyip yoğurarak yediriyoruz. Ele yapışmayan bir hamurumuz olacak.
Bu hamurun özelliği çok yoğrulması ve düşük ısıda pişirilmesi. 3 bardak unu asla tek seferde koymayın, o zaman hamur kesinlikle toparlanmaz ve ziyan olur.
Hamur hazır olunca fırını 100-110 dereceye ısıtıyoruz.
Yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine hamurumuzdan istediğimiz büyüklükte ve istediğimiz şekilde kurabiyeler hazırlayıp diziyoruz. 100 derecede beyaz kalacak şekilde yaklaşık 50-55 dakika pişiriyoruz.
Ben hamuru ikiye ayırıp buzdolabı poşetine sardım ve bıçakla verev şekilde kesip üzerini çatalla çizdim. İster böyle, isterseniz de sadece yuvarlak şekilde yapabilirsiniz.
Fırından çıkınca üzerine pudra şekeri eliyoruz.
Tam soğuyunca servis tabağına alıyoruz.
Yapılışı; Tavuk ve Mantarı iyice yıkayıp kuşbaşı büyüklüğünde doğruyoruz.
İnce kıyılmış soğanı tencerede kavuruyoruz. Yeşil biberi ekliyoruz bir miktar daha kavurup salçayı ekliyoruz. 5 dk kavurup tavuk parçalarını ekleyip suyunu çekene kadar kavurmaya devam ediyoruz. Mantarları ve baharatları ekleyip ilave edip biraz daha kavurup 1 su bardağı sıcak su ilave edip orta boy büyüklükteki tepsiye döküyoruz.
Beşamel sos için un ve terayağını kavurup sütü tuzu bir miktar karabiberi ekliyoruz. Koyulaşana kadar pişiriyoruz.
Tepsiye döküyoruz. Üzerine rende kaşarı serpip Önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Evet ya tatili görmez miyim hiç içim gitti ne güzel gelir insana İddalı bir tarifle katılırım katılırsam yoksa katılmam tatili kaçırırsam çok üzülürüm yoksa
Evet ya tatili görmez miyim hiç içim gitti ne güzel gelir insana İddalı bir tarifle katılırım katılırsam yoksa katılmam tatili kaçırırsam çok üzülürüm yoksa
Yapılışı; Öncelikle krepleri hazırlayalım. Yumurtaları derin bir kasede çırpalım, sütü, tuzu, yağı ve unu ekleyelim. Karışım boza kıvamına gelinceye kadar katı ise süt cıvık ise un ekleyerek çırpalım.
Hazırladığımız karışımdan bir kepçe alarak hafif yağlı kızgın tavaya her yerini kaplayacak şekilde dökelim ve alt üst pişirelim. Karışım bitesiye kadar devam edelim.
Diğer yandan, bir tavaya küp küp doğranmış tavuğu, sıvı yağı, tuzu ve karabiber koyalım ve ateşe koymadan iyice karıştıralım. Ocağın altını açalım ve tavukları kavuralım, rengi beyaz olunca doğranmış soğan ve biberleri ekleyelim ve iyice kavuralım. Daha sonra salçayı, suyu ve baharatları koyalım ve suyu çekene kasar pişirelim.
Harç suyunu çekerken beşamel sosunu hazırlayalım. Tereyağını bir tencerede eritelim ve ardından sıvı yağı ekleyerek unu kavuralım. Unun kokusu çıkmaya başlayınca yavaş yavaş sütü eleyelim. Kaynamaya başlayınca sosu ocaktan alalım.
Son olarak, krepin içine harcı koyalım üzerine bir kaşık beşamel sos ve rendelenmiş peynir ekleyerek rulo yapalım. Daha sonra yağlanmış veya kağıtlı bir tepsiye yerleştirelim. Her krep için aynı işlemi yaptıktan sonra üzerlerine kalan beşamel sosu ve peyniri dökelim ve önceden ısıtılmış 180 derecedeki fırında 20 dakika pişirelim.
Yapılışı; Etleri küçük doğrayalım ve geniş bir tavada sıvı yağda soteleyelim. Suyunu bırakıp çektikten sonra ufak doğranmış soğan ve sarımsağı ekleyelim ve arada karıştırarak bir kaç dakika kavuralım. Salçaları bir kasenin içine alalım tuzu ve baharatları ekleyelim, çok az miktar su ile karıştıralım ve etin üzerine dökelim. Bir kaç dakika daha kavuralım. Altını kapatalım ve doğranmış yeşilliğimizi de ekleyelim ve harcımız hazır.
Borcam ya da derin bir tepsiyi yağlayalım. Patatesleri cips rendesinden geçirelim ve tepsiye bir kat dizelim (dilimler biraz üst üste gelmeli) ve üzerinden 2 kaşık eritilmiş tereyağı gezdirelim. Biraz tuz ve tekrar dilimleri dizelim ama bu defa üzerinden krema gezdirelim. Ve böylece 4 kat olacak. Eti üzerine dökelim ve eşit şekilde yaydıralım. Üzerine kaşar peynirin yarısını dökelim ve tekrar krema ile tereyağı sıralayarak 4 kat patates dilimlerini dizelim tuzlamayı unutmadan. 200 derece fırında pişirelim. Çatal ile patatesin pişip pişmediğini kontrol edelim (tepsinin ortasından kontrol edelim çünkü kenarlar pişmiş ortası çiğ kalabilir), pişmişse üzerine kalan kaşarı da dökelim ve kızarana kadar fırında bekletelim. Afiyet olsun.
1 yumuşak margarin (teremyağ, becel vs ( ocakta eritilmeyecek kendisi yumuşamış olacak)
1 fincan sıvı yağ
2 fincan pudra şekeri
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 bardak dövülmüş ya da çekilmiş ceviz içi
Un
Üzeri için;
Pudra şekeri
Tarçın karışımı elenebilir. Pişen kurabiyelerin üzerine normalde bu eleniyor
Ama sadece pudra şekeri de elenebilir
Pişirirken tepsiye yaymak için yağlı kağıt
Yapılışı;
İlk önce cevizlerinizi ayıklayın bir buzdolabı poşetinin içine koyun elinizle torbanın havasını şöyle bir çıkartın torbanın ağzını bağlayın ve bir cam şişenin dibi ile cevizlerinizi yavaş yavaş dövün. Böyle cevizler un gibi olmuyorlar tam kurabiyelik oluyorlar.
Pudra şekeri ile margarini derin bir kapta elinizle iyice mıncıklayın devamında, sıvı yağı, unu, kabartma tozunu, vanilya yı ekleyin ve yumuşak bir hamur elde edin.
Un ben göz kararı koyuyorum. Siz 2 -2, 5 bardak koyun kıvamına bakın yavaş yavaş ne kadar gerekiyorsa ekleyin. Hamurunuz kabınızın ortasında elinizin altında toplanana kadar un ekleyebilirsiniz. Ama yumuşak bir hamur olsun. Aynı oyun hamurlarının yumuşaklığında.
Yumuşacık hamurumuza en son cevizlerimizi katalım ve yine yoğuralım.
Tepsimizi alalım yağlı kağıt yayalım. Yağlı kağıt yaymazsanız pişen kurabiyeleri tepsiden alamazsınız kırılırlar. Fırınımızı 200 derece de yakalım ki ısınsın.
Hamurumuz dan küçücük bir mandalina boyutunda parçalar kopararak yuvarlayalım ve tepsimize dizelim.
200 derecede ısınmış fırınımızda pişirelim. Üstleri kızarıp pişince bir 10 dakika fırınınızın derecesini düşürüp öyle pişirmeye devam edin. Ya da siz nasıl kurabiye pişiriyorsanız öyle pişirin.
Kurabiyeler pişti tepsiden tabağınıza aldınız üzerlerine pudra şekeri ile tarçını karıştırın ve bu karışımı pişen kurabiyelerinizin üzerine eleyin. (tarçın ve pudra şekeri istediğiniz ölçüde )
Yapılışı; Yumuşak tereyağımızı un hariç diğer malzemelerimizle iyice karıştırdıktan sonra un ve kabartma tozunu ekleyip yumuşak bir hamur yapıyoruz. Hamurumuzu 3 parçaya ayırıyoruz ve iç harcımızı da tabi ki. Daha sonra resimdeki gibi, bir parçayı alıp önce ince bir rulo yapıyoruz. Sonra elimizle üzerine hafif bastırarak uzunlamasına, dört parmak enli olacak şekilde merdaneyle açıyoruz. İçine hazırladığımız tahinli karışımdan sürüyoruz ve yine uzunlamasına rulo yapıp küçük verev şeklinde kesiyoruz. Diğer parçalara da ayni işlemi uyguluyoruz. Bu ölçüden iki büyük tepsi çıkıyor. Açarken ince olmasına dikkat edersek daha kıyır kıyır kurabiyeler elde edebiliriz. Tepsimize diziyoruz ve önceden ısıttığımız 180 derecede kızarana kadar pişiriyoruz. Kurabiyelerimizi sıkıca kapalı poşet yada kaba koyarak buzlukta da uzun süre muhafaza edebiliriz.
Yapılışı;
Önce fırını 180 dereceye ayarlayın. 20cmX20cm’lik kare teflon veya borcam kek kalıbına bütün malzemeleri koyun tel çırpacakla çırpın, malzemeleri birbirine yedirin. Kenarlarına bulaşan fazla harcı kağıt havluyla silin. Keki aynı kalıp içinde fırına verin, yaklaşık 20-30 dakika pişirin, kürdan testi yapın ve pişirme süresini fırınınıza göre ayarlayın. Pişen keki kalıp için bekletin, tamamen soğuduktan sonra üzerini istediğiniz şekilde süsleyin, veya sade olarak dilimleyin. Ben eritilmiş çikolata döktüm. Afiyet olsun.
Not: kek aynı kalıpta karıştırılıyor ve aynı kalıpta pişiriliyor. Başka kalıba aktarmaya gerek yok. Ve dilimlemeden önce mutlaka kek tamamen soğusun, sıcak kesilirse dağılır ve tabanı yapışmış olur. Bu kadar kolay ve az malzemeli bir kekin bu kadar lezzetli olduğuna şaşıracaksınız.
—merak edilir belki: tarifte süt ve yumurta yok.
Yapılışı;
Maya süt ile eritilir ve bütün malzemeler ilave edilip kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde edilir. Üzeri örtülerek ılık bir yerde 1 saat mayalandırılır. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp içine minik minik doğranmış sucuk ve bir miktar kaşar peyniri rendesi ilave edilir. Hamura yuvarlak şekil verilerek tepsiye aralıklarla dizilir, yarım saat daha tepside mayalanmaya bırakılır. Yumurta sarısı sürülüp arzu edilirse susam veya haşhaş serpilir ve önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun.
1 paket instant toz maya (yarım paket yaş maya da olur)
1 tatlı kaşığı mahlep (tepeleme)
1,5 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
Aldığı kadar un (yaklaşık 4,5-5 su bardağı kadar)
İçi için;
İstediğiniz herhangi bir iç malzemesi kullanabilirsiniz
Ben iki çeşit iç malzemesi kullandım bezelerin bir kısmını patatesli bir kısmını da kaşar peynirli yaptım
Üzeri için;
2 yemek kaşığı üzüm pekmezi
Yarım su bardağı su
Bol susam (kavrulmuş olmalı)
Yapılışı; Hamur için un hariç diğer malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırın. Unu azar azar ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın.
Mayalanan hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparıp yuvarlayın. Bezelerden birini alıp elinizle açın ve ortasına hazırladığınız iç malzemeden koyup kapatın. Poğaçayı önce pekmezli suya batırıp ardından susama bulayın. Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı dizin. Poğaçaların üzerine keskin bir bıçakla çok derin olmayan çizikler atın. 15-20 dk tepside de mayalandırın. Önceden ısıtılmış 180C de fırında 35-40 dk pişirin. Afiyet olsun.
Yapılışı;
1 bardak süt ile 2 paket krem şanti çırpılarak hazırlanır, dolaba atılır. 2 bardak süt ile 1 paket çikolata sosu pişirilerek soğumaya bırakılır. Bisküvi yarım bardak sütün içinde ıslatılarak bir miktar krem şanti üzerine konulur. İkinci bisküvi sütte ıslatılarak üzerine kapatılıp biraz bastırılır. Bir tepsiye dökülen hindistan cevizi üzerinde tekerlek gibi döndürülerek kenarlarından taşan krem şanti düzeltilir. Tepsiye dizilip üzerine çikolata sosu dökülür. 2 saat buzdolabında dinlendirilip üzerine antep fıstığı serpilerek servis yapılır.
Yapılışı;
Bir paket eritilmiş yağı bir kap içersinde ılık hale gelene kadar bekletin. Sonra sıvı yağ, şeker ve tuzu ilave edip karıştırın. Daha sonra diğer malzemeleri tek tek ekleyin. Hamurunuz bıçakla kesilecek şekilde olacak. Hamur kıvamına gelince bir beze büyüklüğünde koparın ve yerde yuvarlayarak dilim dilim kesip yağlanmış tepsiye dizin. 180 derece fırında pişirin.